NBA 2K22 - Review

Θα το σώζουν πάντα, το εξαιρετικό gameplay και τα υψηλά production values;
by Άρης Φουρναράκης on 27 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου και την κυκλοφορία των πρώτων ετήσιων αθλητικών παιχνιδιών. Πρώτο, όπως πάντα, κυκλοφορεί το NBA 2K, το οποίο ελλείψει ανταγωνισμού «τρέχει» μόνο του στην μπασκετική αγορά. Το εξώφυλλο του φετινού NBA 2K22 κοσμεί το παιδί θαύμα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, Luka Doncic, ο οποίος στα 22 του έχει κάνει τον κόσμο να παραμιλάει με τις επιδόσεις του και δίκαια βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

Το NBA 2K22 έρχεται με τρεις εκδόσεις για όλα τα γούστα: την απλή έκδοση, την οποία μπορείτε να αγοράσετε σε όποια κονσόλα θέλετε, παλιάς ή νέας γενιάς, την cross-gen που προσφέρει πρόσβαση στην ίδια οικογένεια κόνσολών και τη 75th Anniversary Edition που έρχεται με ένα εξαιρετικό εξώφυλλο, με τους Kevin Durant, Dirk Nowitzki και Kareem Abdul-Jabbar και ένα σωρό in-game καλούδια.

Όσοι είχατε διαβάσει το περυσινό review μας τόσο για τη last-gen, όσο και για τη next-gen έκδοση θα είχατε διαπιστώσει την τεράστια διαφορά στην ποιότητα των δύο εκδόσεων. Η φετινή next-gen έκδοση του NBA 2K22 συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η περυσινή και προσφέρει ίσως το καλύτερο gameplay που έχουμε δει στη σειρά. Οι βελτιώσεις δεν είναι πολλές, αλλά βρίσκονται σε καίρια σημεία.

Η πρώτη αλλαγή, που θα παρατηρήσετε αμέσως, βρίσκεται στον μετρητή του σουτ, ο οποίος έχει υποστεί αλλαγές για μια ακόμη χρονιά, καθώς πλέον βρίσκεται κάθετα από τον παίκτη και όχι οριζόντια πάνω από το κεφάλι του. Η διαδικασία είναι η ίδια όμως. Η μπάρα γεμίζει και ανάλογα την απόσταση, το στατιστικό του παίκτη στο σουτ και την πίεση που δέχεται υπάρχουν κάποια όρια που αν αφήσετε εκεί τον μετρητή είναι αρκετά πιθανό να καταλήξει ο μπάλα στο καλάθι. Αν πετύχετε κέντρο, τότε η ευστοχία είναι 100% δεδομένη. Ενδιαφέρουσα προσθήκη αποτελεί το quick-time event που χρειάζεται πλέον για να επιτύχει το alley-oop, καθώς μετά την ψηλή πάσα, πρέπει να πατηθεί γρήγορα το τετράγωνο για να μην χαθεί το κάρφωμα.

Αλλαγές παρατηρούνται και στην άμυνα, καθώς η κωμωδία που επικρατούσε με τους all-stars, που έκαναν ό,τι ήθελαν, φέτος δείχνει να ελαττώνεται. Πλέον μπορείτε να παίξετε άμυνα ακόμα και ενάντια στους καλύτερους επιθετικογενείς παίκτες, χωρίς να κινδυνεύετε να γίνεται poster από αυτούς. Από την άλλη, η AI βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο φέτος, καθώς οι παίκτες αντιδρούν καλύτερα, βγάζουν άμεσα τα συστήματα που στήνετε και παίρνουν αρκετές σωστές αποφάσεις όταν έχουν την μπάλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αποστάσεις στο γήπεδο να είναι καλύτερες και βγαίνουν συνεργασίες που θυμίζουν αληθινό μπάσκετ.

Έπειτα, εντύπωση προκαλεί το πώς χρησιμοποιείται το stamina των παικτών, καθώς στο φετινό τίτλο φαίνεται να αποτυπώνεται πιο ρεαλιστικά, γεγονός που προσθέτει μια ακόμη δυσκολία στο gameplay. Πρακτικά όταν κουραστούν οι παίκτες, δυσκολεύονται στο να τρέξουν, σουτάρουν, ευστοχήσουν, ακόμα και στο να ντριπλάρουν. Το πόσο κουρασμένος είναι ένας παίκτης φροντίζουν να σας το θυμίζουν και τα adaptive triggers του DualSense, τα οποία σκληραίνουν περισσότερο όσο πέφτει το stamina.

Παρά τις βελτιώσεις όμως, κάποιες χρόνιες παθογένειες παραμένουν. Το αστείο με τα κλεψίματα και τα αμέτρητα φάουλ πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Δεν γίνεται ένας παίκτης που έχει βαθμολογία A+ στα κλεψίματα να χρεώνεται με φάουλ σε κάθε δεύτερη προσπάθεια για κλέψιμο. Επίσης, δεν είναι λογικό μετά από κάθε προσπάθεια για κλέψιμο ο παίκτης να «παγώνει» και να τον περνάει σαν τρένο ο αντίπαλος επιθετικός, μέχρι να τελειώσει το animation του. Η άμυνα βελτιώθηκε, αλλά η διαδικασία του κλεψίματος θέλει αρκετή δουλειά ακόμη.

Όσον αφορά στα modes, δεν παρατηρούνται αλλαγές σε ό,τι βλέπουμε κάθε χρόνο. Έχουμε τα ανανεωμένα roster των NBA και WNBA ομάδων, φιλικά, ενώ τα ΜyTeam και ΜyCareer κλέβουν για μια ακόμη χρονιά την παράσταση.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές παρατηρούνται στο MyCareer, το οποίο μας είχε συνηθίσει σε ενδιαφέρουσες παραγωγές, με γνωστούς ηθοποιούς, σενάριο και παραπλήσιο concept κάθε χρόνο. Την αναρρίχηση ενός ανερχόμενου μπασκετμπολίστα από τη γειτονιά του, μέχρι τον κόσμο του ΝΒΑ. Αυτό δυστυχώς φέτος δεν υπάρχει, καθώς το MyCareer δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία. Αναλαμβάνετε πάλι έναν νέο ανερχόμενο παίκτη, ο οποίος θέλει να φτάσει στο NBA και για να το καταφέρετε αυτό έχετε να διαλέξετε μεταξύ κολλεγίου, G League και Draft. Όλα κανονίζονται από τον ατζέντη σας, ο οποίος βρίσκεται στο διαμέρισμά σας και σας αναθέτει διάφορα quests, τα οποία όλα διαδραματίζονται στη City.

H City είναι το κεντρικό hub του mode, τη γνωρίσαμε στη περυσινή next-gen έκδοση και πλέον έρχεται πλήρως ανεπτυγμένη και σε αχρείαστα αχανείς διαστάσεις. Το MyCareer λειτουργεί πλέον στα πρότυπα ενός MMO, με χαρακτήρες μέσα στην πόλη να σας δίνουν αποστολές, τα rewards να βοηθάνε τον χαρακτήρα σας να «μεγαλώσει» και ούτω καθεξής. Η απουσία fast travel (εκτός διαμερίσματος και προπονητικού κέντρου) δυσχεραίνει τη μετακίνηση και μεγαλώνει αρκετά τον «νεκρό χρόνο» όπου περιηγείστε σε μια τεράστια πόλη, γεμάτη διαφημίσεις, χωρίς ιδιαίτερο νόημα. Μπορεί να διατίθεται πατίνι και ποδήλατο, αλλά η υλοποίησή τους είναι τόσο χοντροκομμένη που απλά καταλήγει να εκνευρίζει περισσότερο.

Αυτή η αλλαγή στο MyCareer, ενός από τα πιο ενδιαφέροντα modes του τίτλου, αναμένεται να διχάσει αρκετά τους fans, καθώς οι ενδιαφέρουσες παραγωγές των προηγούμενων χρόνων ήταν ένας από τους βασικούς λόγους αγοράς του τίτλου. Αυτό πιθανόν να έγινε γιατί αρκετοί παίκτες δεν ενδιαφέρονταν για την ιστορία, αλλά για τα online στοιχεία του mode. Οι υπόλοιποι απλά θα κουραστούν και θα το παρατήσουν σύντομα.

Το δεύτερο πιο ενδιαφέρον mode του τίτλου είναι το MyTeam. Το γνωστό mode με τις κάρτες, που θυμίζει το Ultimate Team του FIFA, είναι για μια ακόμη χρονιά εδώ με όλα τα θετικά και αρνητικά του στοιχεία. Στα θετικά βρίσκουμε την προσθήκη του Draft Mode, όπου ανοίγετε ένα κουτί και σχηματίζετε μια τυχαία ομάδα από παίκτες και προπονητή και με αυτή διαγωνίζεστε με άλλους παίκτες που έχουν παρόμοιες τυχαίες ομάδες. Σε κάθε τουρνουά επιτρέπονται μέχρι 3 ήττες, ενώ για να μπείτε σε επόμενο χρειάζεται η αγορά εισιτηρίου. Το εισιτήριο δυστυχώς αποκτείται αρκετά δύσκολα και χρονοβόρα ή γρήγορα, αν θελήσετε να διαθέσετε αληθινά χρήματα.

Εδώ συναντάμε για μια ακόμη χρονιά την αρρωστημένη κατάσταση των microtransactions. Πλέον, η Visual Concepts, ακόμα και μετά από την τόσο αρνητική κριτική που δέχθηκε με τις unskippable διαφημίσεις σε τίτλους που κοστίζουν 70€ κλπ., δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα και στήνει όλη τη φιλοσοφία των δύο καλύτερων modes της γύρω από τα αληθινά χρήματα. Αφαίρεσε την ιστορία από το ΜyCareer προχωρώντας σε ένα MMO μοντέλο, όπου ή θα ασχοληθείτε με ασταμάτητο grinding (ό,τι μπορεί να προσφέρει ένας μπασκετικός τίτλος) ή θα πρέπει να πληρώσετε για να ανεβάσετε γρήγορα τον παίκτη σας, ώστε να μπορέσετε να συμμετάσχετε στα δρόμενα της τεράστιας πόλης. Ενώ στο MyTeam προσέθεσε ένα ενδιαφέρον mode που ουσιαστικά σε αποτρέπει από το να το συνεχίσεις, αν δεν πληρώσεις. Όλα αυτά είναι απόρροια της έλλειψης ανταγωνισμού, καθώς η 2K βασίζεται στο γεγονός ότι ο τίτλος της θα αγοραστεί, καθώς «παίζει» μόνος του στην αγορά. Έτσι προσφέρει κάθε χρόνο το ίδιο πακέτο, με νέα ρόστερς, 1-2 νέα modes και κάποιες βελτιώσεις στο gameplay και ζητάει από τον κόσμο 80€ για έναν τίτλο που βρίθει από microtransactions.

Οπτικά το NBA 2K22 δεν διαφέρει σε τίποτα από την περυσινή next-gen εμπειρία, καθώς προσφέρει 4K/60FPS στις κονσόλες νέας γενιάς. Η ύπαρξη του SSD εκμηδενίζει τα loading times και αυτή του DualSense προσφέρει μια ενδιαφέρουσα «νότα» στο gameplay, λόγω των adaptive triggers.

Ο ήχος είναι στα γνωστά επίπεδα, με μια μικρή βελτίωση στην περιγραφή, η οποία ακολουθεί τα γεγονότα του αγώνα αρκετά πειστικά.

Για μια ακόμη χρονιά βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Μιλάμε για ένα εξαιρετικό παιχνίδι μπάσκετ από άποψη παρουσίασης και gameplay, τυλιγμένο με ένα άθλιο μοντέλο από microtransactions που πλήττουν σχεδόν όλα τα ενδιαφέροντα modes του.

Αν διαθέτετε την περυσινή next-gen έκδοση, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προβείτε στην αγορά του NBA 2K22, ειδικά μετά την αφαίρεση της ιστορίας από το My Career, καθώς οι βελτιώσεις είναι ελάχιστες. Αν δεν διαθέτετε το περυσινό και σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε τον καλύτερο μπασκετικό τίτλο στην αγορά για να παίζετε με τους φίλους σας, επενδύστε άφοβα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

NBA 2K22 - Review

Συντάκτης
27 Σεπτεμβρίου 2021
Developer

Visual Concepts

Publisher

2K Sports

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 5

Κυκλοφορία

10 Σεπτεμβρίου 2021

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

+ Λίγες αλλά καίριες βελτιώσεις στο gameplay
+ Άψογη παρουσίαση και τεχνικός τομέας
+ Ο καλύτερος, παικτικά, τίτλος της σειράς
+ Βελτιωμένη AI και αυξημένη δυσκολία

Αρνητικά

- Ελάχιστες αλλαγές από την περυσινή next-gen έκδοση
- Τα microtransactions και οι διαφημίσεις πληθαίνουν αντί να ελαττώνονται
- Οι αλλαγές στο MyCareer και η στροφή του σε MMO μονοπάτια
- Τα κλεψίματα και τα φάουλ χρειάζονται παραπάνω βελτίωση

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Για μια ακόμη χρονιά βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Μιλάμε για ένα εξαιρετικό παιχνίδι μπάσκετ από άποψη παρουσίασης και gameplay, τυλιγμένο με ένα άθλιο μοντέλο από microtransactions που πλήττουν σχεδόν όλα τα ενδιαφέροντα modes του.

Αν διαθέτετε την περυσινή next-gen έκδοση, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προβείτε στην αγορά του NBA 2K22, ειδικά μετά την αφαίρεση της ιστορίας από το My Career, καθώς οι βελτιώσεις είναι ελάχιστες. Αν δεν διαθέτετε το περυσινό και σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε τον καλύτερο μπασκετικό τίτλο στην αγορά για να παίζετε με τους φίλους σας, επενδύστε άφοβα.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1