Need for Speed Heat

Outlaws Paradise
by Αντώνης Κοντοδήμας on 26 Δεκεμβρίου 2019

Πέρασαν δύο χρόνια περίπου από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε πίσω από το τιμόνι ενός γρήγορου αυτοκινήτου στο Need for Speed. Η ανάγκη μας για ταχύτητα όμως έμεινε ανεκπλήρωτη όταν η Ghost Games και η EA κυκλοφόρησαν το Need for Speed: Payback, το οποίο έδινε περισσότερη βάση στην πλοκή και όχι την ίδια την οδήγηση, κατάφερε ωστόσο να αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα αφού στιγματίστηκε για τα ανεπιθύμητα mechanics τα οποία δεν ταιριάζουν σε καμία περίπτωση σε racing παιχνίδι. Η Ghost Games πήρε το μάθημά της και έτσι στις 8 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το νέο Need for Speed Heat το οποίο και αφήνει πίσω του κάθε περιττό και αταίριαστο μηχανισμό και συγκεντρώνει προτερήματα από όλους τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, ενώ εισάγει στη σειρά και μερικά νέα gimmicks.

Το Need for Speed Heat μας καλωσορίζει στην Palm City, μια τεράστια πόλη η οποία συνδυάζει κάθε είδους τοπίο και τύπο εδάφους. Στην πόλη υπάρχουν λιμάνια και βάλτοι, καταγάλανες παραλίες με χρυσή άμμο ή πυκνά δάση βγαλμένα από θρίλερ και αγροτικούς δρόμους με φάρμες έως και σε ένας διαστημικός σταθμός. Η πόλη με μια πρώτη όψη θυμίζει αυτή του Miami όμως με λίγη εξερεύνηση βλέπουμε πως παρουσιάζεται ως κάτι πολύ παραπάνω από μια απομίμηση της μεγαλύτερης πόλης της Φλόριντα. Το παιχνίδι χωρίζεται σε δύο οδηγικές εμπειρίες: την ημέρα, που διοργανώνονται νόμιμοι αγώνες δρόμου με σκοπό να βγάλουμε κέρδη, και τη νύχτα, εκεί που κυριαρχεί η παρανομία και οι μαχητές των δρόμων παλεύουν με την αστυνομία για φήμη και για μια θέση στο καλύτερο πλήρωμα της χώρας, τη The League. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αναπηδήσουμε ανάμεσα σε αυτές τις δύο εμπειρίες. Την ημέρα, υπάρχουν διαθέσιμοι αγώνες Sprint και Circuit ανάμεσα σε άλλους οι οποίοι θυμίζουν κατά πολύ το Need for Speed: Pro Street ενώ τη νύχτα, που τα αίματα ανάβουν περισσότερο και δεν υπάρχουν κανόνες, υπάρχει μια έντονη αίσθηση από τα αψεγάδιαστα Underground, ενώ κατά τη διάρκεια των καταδιώξεων τα αξέχαστα Most Wanted και Carbon μας έρχονται αμέσως στη μνήμη.

Είναι ευρέως γνωστό πως στα παιχνίδια του racing είδους δεν κάνει το σενάριο το παιχνίδι, μα οι αγώνες που χτίζονται γύρω από αυτό και η πλοκή του NFS Heat δεν εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα. Αντίθετα με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, το σενάριο έχει ένα μικρό ενδιαφέρον, όμως από ένα σημείο και έπειτα είναι λίγο πολύ προβλεπόμενο και περιέχει κλισέ που φαίνονται να έρχονται από το πουθενά, επηρεασμένα από φθηνές τηλεοπτικές σειρές δράσης. Με εξαίρεση το τέλος που αποτίει φόρο τιμής σε παλαιότερο τίτλο της σειράς, το σενάριο είναι προβλεπόμενο και εκεί που αποκτά ενδιαφέρον τελειώνει, σε μόλις λίγα Chapters. Μερικοί χαρακτήρες όπως η Ana, είναι ενδιαφέροντες και καταφέρνουν να δεθούν με τον παίκτη αφού παρουσιάζει νεαρούς “βιοπαλαιστές” οι οποίοι είναι εύκολο να ταυτιστούν με μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Το προσιτό σενάριο θέλει έναν νέο οδηγό να καταφθάνει στην Palm City η οποία και αυτή τη στιγμή είναι το πιο καυτό σημείο και κέντρο συνάντησης των racers ενώ ταυτόχρονα είναι και το πιο επικίνδυνο, με την αστυνομία να σχηματίζει ειδικό Task Force για να σταματήσει η παρανομία που κυριαρχεί τη νύχτα. Ο νέος οδηγός, ο οποίος είμαστε εμείς, βρίσκει καταφύγιο κάτω από τα φτερά της Ana και του αδερφού της Lucas οι οποίοι μας βοηθούν στην εκστρατεία μας για τη κατάκτηση μιας θέσης στη The League.

Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή τη φορά το παιχνίδι δίνει την επιλογή στον παίκτη να διαλέξει πρωταγωνιστή ανάμεσα από 12 προκαθορισμένα μοντέλα, άντρες και γυναίκες οι οποίοι μιλούν κανονικά αφού υπάρχει από πίσω voice actor. Δε μπορούμε να πειράξουμε τα χαρακτηριστικά του ήρωά μας όμως μπορούμε να αλλάξουμε την εξωτερική εμφάνιση με ρούχα από μάρκες όπως Adidas και Givenchy, καθώς επίσης να του προσθέσουμε αξεσουάρ και να αλλάξουμε κόμη.

Το gameplay του Heat έχει βελτιωθεί ριζικά και έχει ξεφορτωθεί όλα τα κακά στοιχεία που μάστιζαν το προηγούμενο Need for Speed. Το πρώτο παράδειγμα βελτίωσης που παρατηρείται αμέσως είναι η αίσθηση της οδήγησης που φέρνει νέες προσθήκες για τη σειρά, όχι όμως και κάτι επαναστατικό. Μια νέα προσθήκη ή μάλλον καλύτερα βελτίωση μιας υπάρχουσας ιδέας, είναι πως το όχημά μας αυτή τη φορά έρχεται με health bar την οποία και πρέπει να προσέχουμε, ειδικά κατά τη διάρκεια καταδίωξης τη νύχτα. Η καταστροφή του οχήματος μπορεί να αποτελέσει το τέλος της νύχτας και κατά συνέπεια την αφαίρεση του reputation που σκληρά συλλέχθηκε, και ενδέχεται να χάσουμε μερικό μερίδιο, αν όχι όλο το πορτοφόλι μας. Μπορούμε να επισκευάσουμε το αυτοκίνητό μας περνώντας από τα gas stations που βρίσκονται στον χάρτη κατά τη διάρκεια της νύχτας έως και τρεις φορές ενώ ταυτόχρονα θα αναπληρωθεί και το nitro. Το όριο των τριών επισκευών δεν ισχύει και την ημέρα, ωστόσο η κινητικότητα της αστυνομίας είναι χαμηλή αφού είμαστε νόμιμοι κάτω από το φως του ήλιου, και δεν υπάρχει κίνδυνος καταδίωξης εκτός και αν προκαλέσετε τους αστυνομικούς να σας κυνηγήσουν.

Η αστυνομική δύναμη της Palm City είναι μία από τις πιο σκληροτράχηλες που έχουμε συναντήσει όλα αυτά τα χρόνια στο Need for Speed. Η αστυνομία ξεπερνά κάθε όριο και δεν αφήνει πολλά περιθώρια απόδρασης ακόμη και στο εύκολο επίπεδο δυσκολίας ενώ όσο πιο μεγάλη η δυσκολία, ο κλοιός απόδρασης σφίγγει περισσότερο. Το τίμημα της σύλληψης είναι αρκετά μεγάλο αφού όλα τα κέρδη της νύχτας σε reputation χάνονται και στις αρχές του παιχνιδιού χάνεται μαζί και όλο το πορτοφόλι, αφήνοντας στον παίκτη λιγοστά περιθώρια βελτίωσης για το όχημά του -κάτι που επιβραδύνει και την πρόοδο του παιχνιδιού. Θα ήταν προτιμότερη μια πιο δίκαιη ποινή και ας αφήνει με αυτό τον τρόπο μια αίσθηση ρεαλισμού. Η αστυνομία θα κάνει τα πάντα για να σας βγάλει εκτός, στα μεγαλύτερα Heat levels θα σας κυνηγήσουν βαριά οχήματα, ελικόπτερα ενώ τίποτα δε τους σταματάει από το να παίξουν βρώμικα στην προσπάθειά τους να σας εξουδετερώσουν. Με λίγα λόγια, η AI των αστυνομικών δυνάμεων είναι πανέξυπνη και αδίκως βίαιη και θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από ένα γρήγορο αυτοκίνητο για να τη βγάλετε καθαρή.

Κάτω από το φως της ημέρας τα πράγματα διαφοροποιούνται. Η αστυνομία δεν θα ενοχληθεί από την παρουσία σας εκτός αν το επιζητείτε, ενώ κατά την διάρκεια αγώνων οι δρόμοι θα είναι άδειοι από κυκλοφορία. Την ημέρα είστε νόμιμοι και τρέχετε κυριολεκτικά για το ψωμί σας, είναι ο μόνος τρόπος ώστε να βγάλετε χρήματα τα οποία θα επενδυθούν στην βελτίωση ή στην απόκτηση ενός νέου αυτοκινήτου. Όπως η αστυνομία, έτσι και οι αντίπαλοι οδηγοί NPCs θα κάνουν τα πάντα για να σας βγάλουν εκτός πορείας, για να σας στείλουν στην τελευταία κατάταξη. Η AI των οδηγών είναι ύπουλη ενώ αναμφισβήτητα είναι και από τις πιο έξυπνες αφού η συμπεριφορά τους θυμίζει περισσότερο κάποιο ghost παρά κάποιο bot χαρίζοντάς μας έντονες στιγμές δράσης. Η μορφολογία των race tracks συμβάλλει στην τελική εμπειρία. Υπάρχουν πίστες με ανοιχτές στροφές, κούρσες σε στενά περάσματα και επικές αναμετρήσεις σε ανοιχτές λεωφόρους.

Η ποικιλία οχημάτων που προσφέρει το Need for Speed Heat είναι αχανής και θα ευχαριστήσει κάθε λάτρη της ταχύτητας και οπαδό κάποιου κατασκευαστή -ειδικότερα, θα χαρούν οι λάτρεις της Ferrari η οποία κάνει ένα τεράστιο come back στη σειρά, λιγότερο ευχαριστημένοι θα αισθανθούν οι παίκτες του Payback αφού τα δύο παιχνίδια δε μοιράζονται πολλές διαφορές στην car list τους ενώ δυσαρεστημένοι θα μείνουν οι φίλοι της Toyota που απουσιάζει για ακόμη ένα πανηγύρι ταχύτητας. Από παλιά αυτοκίνητα από περασμένες δεκαετίες, εισαγόμενα και exotic έως SUVs και ηλεκτρικά, υπάρχουν αυτοκίνητα για κάθε γούστο, τύπο οδηγού και για συγκεκριμένες συνθήκες.

Η αίσθηση της οδήγησης έχει σημειώσει μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο παιχνίδι και είναι ίσως η καλύτερη στο franchise μέχρι στιγμής. Ανάμεσα σε αυτές τις διαφορές είναι και το νέο drifting σύστημα το οποίο πλέον λειτουργεί αφήνοντας και πατώντας ξανά το γκάζι. Φυσικά ο τρόπος αυτός μπορεί να αλλάξει on the fly από το Live Tuning μενού του παιχνιδιού, κάτι που θα ευχαριστήσει τους σκληροπυρηνικούς φαν της πλαγιολίσθησης. Ακόμη και χωρίς τη ρύθμιση αυτή η οδήγηση εξακολουθεί να διαφέρει και να είναι πιο ομαλή. Σε αυτόν τον παράγοντα συμβάλλει και το νέο σύστημα των classes. Αυτή τη φορά το παιχνίδι δεν κατηγοριοποιεί τα αυτοκίνητα αφού είναι στο χέρι μας πώς θα διαχειριστούμε τις βελτιώσεις στα οχήματά μας. Μπορούμε για παράδειγμα να ρίξουμε χρήματα σε ένα βαρύ SUV όχημα κάνοντάς το κατάλληλο για drifting, ή ένα exotic όχημα όπως μια Lamborghini να γίνει κατάλληλο μόνο για off-road αγώνες. Επίσης, το παιχνίδι φέρνει μια καινοτομία η οποία μας επιτρέπει να ανταλλάξουμε κινητήρες και να κάνουμε ένα Ford Raptor γρήγορο όσο μια Porsche δημιουργώντας ένα γρήγορο και ικανό σε αντοχή όχημα ενάντια στην αστυνομία. Επίσης, για πρώτη φορά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανταλλακτικά σε περισσότερα από ένα οχήματα, κάτι που μας ευνοεί αν έχουμε αποκτήσει ένα νέο αυτοκίνητο και χρειαζόμαστε γρήγορα ανταλλακτικά χωρίς περιττά έξοδα. Το νέο σύστημα έχει πλάκα, όμως κυριαρχεί χάος με όλες αυτές τις επιλογές και θα ήταν προτιμότερο ένα σύστημα πιο κοντά σε αυτό του Payback που διαφορετικά οχήματα εξυπηρετούσαν διαφορετικούς σκοπούς.

Κάτι ακόμη καινούργιο που φέρνει το νέο Need for Speed είναι πως πλέον μπορούμε να πειράξουμε τον ήχο της εξάτμισης ενός οχήματος, από soft σε πιο αγριεμένο και ενδιάμεσα. Επίσης το παιχνίδι αφήνει πίσω του το άθλιο σύστημα αγοράς ανταλλακτικών και όλα τα parts είναι προσιτά για κάθε όχημα, κάθε στιγμή. Το customization σύστημα αστράφτει αφού μπορούμε να φέρουμε στα μέτρα μας οποιοδήποτε μέρος του αυτοκινήτου επιθυμούμε έχοντας την ελευθερία να αλλάξουμε κάθε μέρος του σώματός του. Το ίδιο συμβαίνει και για τον Wrap Editor ο οποίος έρχεται χωρίς αλλαγές -όμως με νέα γραφικά. Θα μπορούσε να είχε δεχθεί μερικές αλλαγές, δίνοντας περισσότερη ελευθερία και εργαλεία στους “καλλιτέχνες” ώστε να δημιουργήσουν στον καμβά τους από λαμαρίνα. Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως υπάρχει και διαθέσιμη εφαρμογή για κινητά από την οποία μπορούμε να φτιάξουμε αυτοκίνητα και να τα βρούμε έτοιμα στο παιχνίδι.

Το gameplay του Need for Speed Heat, με την οδήγηση να αποτελεί τον πυρήνα του, είναι άκρως διασκεδαστικό και εθιστικό για όλους τους παραπάνω λόγους. Το παιχνίδι χαρίζει άπειρες ώρες στους παίκτες με αμέτρητα races και collectibles για να συλλέξουν, τα οποία επιβραβεύουν άμεσα με decals και έμμεσα με οχήματα.

Η μισή διασκέδαση βρίσκεται στο Online μέρος του Need for Speed Heat το οποίο και απογειώνει τη συνολική εμπειρία. Το παιχνίδι μάς τοποθετεί σε lobby με 15 άλλα άτομα τα οποία μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουμε σε αγώνα -βέβαια, θα διαλέξει τυχαία τους παίκτες οι οποίοι μπορεί και να έχουν πολύ γρηγορότερο όχημα από το δικό μας αφήνοντάς μας τη σκόνη τους. Από την άλλη, οι παίκτες μπορούν να σχηματίσουν και crews, να οδηγήσουν ομαδικά, να κάνουν challenges ή να αναμετρηθούν για την αρχηγία τους. Αν παίζετε με φίλους τότε αναμφισβήτητα θα ευχαριστηθείτε τις online υπηρεσίες του Need for Speed Heat.

Το Need for Speed Heat είναι τόσο όμορφο που παρασύρει τον παίκτη να το εξερευνήσει σπιθαμή προς σπιθαμή παρά να επικεντρωθεί στις καταδιώξεις ή στους αγώνες ταχύτητας. Ταυτόχρονα, η Ghost Games φαίνεται πως έχει δώσει φροντίδα στη δημιουργία της, αφού κρύβει πάρα πολλές και εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, αυτήν τη φορά το αυτοκίνητο σβήνει με ρεαλιστικό τρόπο, κρατώντας το χειρόφρενο και κατεβάζοντας ταχύτητα. Οι αστυνομικοί την ημέρα δεν ξεκινούν καταδιώξεις εκτός και αν τραβήξετε την προσοχή τους κορνάροντας προς αυτούς, όταν το περιπολικό θα προειδοποιήσει τρεις φορές και μετά θα ξεκινήσει να σας παίρνει στο κατόπι. Μερικές ακόμη λεπτομέρειες που έκαναν εντύπωση και εκτιμήθηκαν είναι τα σημάδια του υαλοκαθαριστήρα μετά από βροχόπτωση, η θέση του τιμονιού σε μερικά αυτοκίνητα εισαγωγής, ο τρόπος που φαίνεται και ακούγεται το αυτοκίνητο όταν είναι ταλαιπωρημένο αλλά και η αντίδραση των αντίπαλων NPC racers με drift για να αποφύγουν κάποιο ατύχημα στη μέση της πίστας. 

Η Ghost Games έχει καταφέρει να δείξει βελτίωση ακόμη και στον οπτικό τομέα αξιοποιώντας τη μηχανή Frostbite στο έπακρο, τοποθετώντας λεπτομέρειες, εφέ και φωτισμούς εδώ και εκεί επιτυγχάνοντας ένα οριακά φωτορεαλιστικό αποτέλεσμα. Μείναμε άναυδοι όταν είδαμε τη βροχή του παιχνιδιού την οποία και η Ghost δε χάνει ευκαιρία να μας επιδείξει ενώ ερωτευτήκαμε την σαγηνευτική πόλη της Palm City τη νύχτα. Παρόλο που το παιχνίδι τρέχει σε όλες τις κονσόλες με μόλις 30fps δεν χάνει καθόλου τη γοητεία του. Η ομάδα ανάπτυξης χρησιμοποιεί ηθοποιούς για το campaign του παιχνιδιού με τη χρήση mocap, και ανάμεσά τους βλέπουμε και ακούμε κάποιους βετεράνους όπως ο Jonny Cruz ενώ μας συστήνονται και νέοι ηθοποιοί όπως η Ana Marte που υποδύεται την Ana Rivera. Η Ghost φέρνει τα πρόσωπα των ηθοποιών στο παιχνίδι όσο πιο ρεαλιστικά μπορεί όμως μερικές σκηνές φάνηκαν τεμπέλικες και μερικά face expressions αποτυπώθηκαν κάπως περίεργα.

Ο τομέας του ήχου φαίνεται να έχει εξελιχθεί και εκείνος και δεν μένει πίσω. Τα αυτοκίνητα βρυχώνται, ενώ τα διάσπαρτα ηχητικά εφέ δυναμώνουν την εμπειρία μας. Το soundtrack αποτελείται από Hip-Hop και EDM ήχους ενώ ο συνθέτης της μουσικής για τη σειρά Narcos, Pedro Bromfman, υπογράφει τη μουσική υπόκρουση του παιχνιδιού. Όσο για τις φωνές των ηρώων, η Ghost Games έκανε πολύ καλή δουλειά στην κατανομή των ρόλων.

Παρά το μικρό story, το Need for Speed Heat προσφέρει στους παίκτες του πάρα πολλές δραστηριότητες και αγώνες. Η ομάδα ανάπτυξης έμαθε από τα λάθη της, άφησε πίσω το παρελθόν και άκουσε τους φαν της σειράς και παρέδωσε μια ιδιαίτερα ικανοποιητική Need for Speed εμπειρία. Με λίγα λόγια οι λάτρεις της σειράς θα το αγαπήσουν ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μυήσει και νέους παίκτες στο είδος. Το απαιτητικό αλλά ταυτόχρονα ικανοποιητικό gameplay του, και ο πυρήνας του που είναι η οδήγηση ανέβασαν τον πήχη για τη σειρά πολύ ψηλά. Η Ghost Games ικανοποιεί επιτέλους την ανάγκη μας για ταχύτητα παραδίδοντάς μας μια εμπειρία με μεγάλη λεπτομέρεια αλλά κυρίως όλα όσα ζητούσαμε τα τελευταία χρόνια.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Need for Speed Heat

Συντάκτης
26 Δεκεμβρίου 2019
Developer

Ghost Games

Publisher

Electronic Arts

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

8 Νοεμβρίου 2019

Είδος

Racing

PEGI

16

Θετικά

+ Η αίσθηση της οδήγησης και του drifting
+ Τα γραφικά κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι καιρικές συνθήκες
+ Επιτέλους αφαιρέθηκαν τα microtransactions
+ Άπειρο περιεχόμενο από αγώνες, collectibles και challenges
+ Το customization system και η ιδέα για το Heat App

Αρνητικά

- Δεν φέρνει πολλές καινοτομίες
- Σπαστικοί NPCs οδηγοί
- Έλλειψη ισορροπίας στη δυσκολία
- Προβληματική σύνδεση στο online

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
8.1
Συνοψίζοντας

Το Need for Speed αλλάζει σελίδα και κάνει ένα δυναμικό comeback για τα 25 χρόνια της σειράς. Το Need for Speed Heat συγκεντρώνει τα προτερήματα των καλύτερων παιχνιδιών του franchise και ξεφορτώνεται τους τοξικούς μηχανισμούς του προηγούμενου installment, με την EA να παραδίδει στους λάτρεις της σειράς επιτέλους μία ικανοποιητική εμπειρία παράνομων αγώνων "ταΐζοντας" την ανάγκη μας για ταχύτητα.

8.0
Βαθμός
8.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1