Need for Speed

Feel the need...
by Κώστας Βλάχος on 10 Νοεμβρίου 2015

Οι παράνομοι αγώνες αυτοκινήτων είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Ο ίλιγγος της ταχύτητας, η αδρεναλίνη που προκαλούν οι αγώνες, η μυρωδιά από τα καμένα λάστιχα και ο ήχος των πανάκριβων μηχανών, δίνουν μια ξεχωριστή αίσθηση. Κάποιοι από εμάς έχουν οδηγήσει σε παρόμοιες καταστάσεις, άλλοι τα έχουν δει από βίντεο και πολλοί το ζουν μέσα από την κονσόλα τους. Ένας τέτοιος εξομοιωτής είναι το Need for Speed. Τον τίτλο τον γνωρίζαμε πολλά χρόνια, ως arcade racing που απλά έπαιρνες ένα αυτοκίνητο και έτρεχες εναντίον κάποιων παικτών. Το 2003 όμως, η σειρά Underground ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα. Η οδήγηση μόνο τη νύχτα, η rap μουσική και το customization των αυτοκινήτων είχαν την τιμητική τους. Ένα χρόνο μετά ήρθε το Underground 2 που μέχρι στιγμής ήταν το καλύτερο της σειράς κι έπειτα ακολούθησαν εξίσου καλοί τίτλοι όπως το Most Wanted και το Carbon μέχρι να ξεκινήσει η πτώση της σειράς Need for Speed. Κι ενώ τα χρόνια πέρασαν και οι λάτρεις της Underground Racing σκηνής απογοητευόμασταν, ήρθε η Ghost Games και άναψε μια σπίθα και οι ελπίδες μας αναπτερώθηκαν. Έτσι λοιπόν έχουμε στα χέρια μας ένα Need for Speed…..από τα παλιά. Δυνατή μουσική, γρήγορα αυτοκίνητα με πολλά customizations και την αστυνομία να καραδοκεί σε κάθε πέρασμά μας. Είναι όμως τόσο καλό όσο περιμέναμε τα τελευταία 9 χρόνια;

Gameplay

Βασική προϋπόθεση είναι η συνεχής σύνδεση στο Internet.

Το VG24 λέει
Ας τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν. Βασική προϋπόθεση είναι η συνεχής σύνδεση στο Internet. Οπότε πριν κάνουμε οτιδήποτε, ανοίγουμε το modem/router μας. Μετά θα περιμένουμε να κάνει loading το Need for Speed Network κι έπειτα θα εισέλθουμε στο παιχνίδι. Το όλο σκηνικό διαδραματίζεται στους δρόμους της Ventura Bay και το πρώτο cutscene μας δείχνει έναν αγώνα drift, ενώ έπειτα η αστυνομία καταδιώκει τους οδηγούς. Ο καλύτερος αυτού του αγώνα μέλλει να είναι και ο «καινούργιος» σε μια ομάδα που απαρτίζεται από πολύ καλούς οδηγούς και μηχανικούς. Είναι η γνωστή συνταγή κάθε τέτοιου Need for Speed, όπου το ανερχόμενο ταλέντο θα σαρώσει στους αγώνες. Όταν θα ενταχθούμε σε αυτό το crew, μας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουμε ανάμεσα σε 3 αυτοκίνητα. Honda Civic Type-R (2000), Ford Mustang Foxbody (1990) και Subaru BRZ Premium (2014). Εμείς επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τα πρώτα μας βήματα στους δρόμους, με το Subaru και το δοκιμάσαμε αμέσως. Βγαίνοντας στην Ventura Bay αντικρύσαμε κάτι περίεργο. Οι δρόμοι ήταν σχεδόν άδειοι. Δεν υπήρχαν πολλά διερχόμενα αυτοκίνητα ώστε να μας εμποδίσουν και αμέσως πήγε στο μυαλό μας σε μια ρύθμιση που υπήρχε στο Need for Speed Underground 2 κατά την οποία επιλέγαμε αν η κίνηση θα ήταν αραιή ή πυκνή. Δυστυχώς για εμάς δεν υπήρχε κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχει "Always Online" μας επιτρέπει να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλούς παίκτες σε όλο τον κόσμο. Οπότε αν βαρεθείτε κάποια στιγμή το free roam, βρείτε αντίπαλο, βάλτε στοίχημα και κάντε μια κόντρα. Συνεχίζοντας με το story θα γνωρίσουμε σιγά σιγά την Amy, τον Manu, τον Spike και άλλα μέλη της ομάδας οι οποίοι θα στέλνουν μηνύματα στο κινητό μας ή θα κάνουν κλήσεις ώστε να μας πουν τα νέα γύρω από την Underground σκηνή των αγώνων. Κι όταν λέμε νέα, εννοούμε τους διαθέσιμους αγώνες στο χάρτη. Μιας και αναφέραμε το κινητό, σε περίπτωση που θέλετε να ανατρέξετε στο χάρτη ή να δείτε τα μηνύματα σας, θα πρέπει να πατήσετε Options/Start. Όμως με τη συνεχή διαδικτυακή σύνδεση, το παιχνίδι δεν σταματάει οπότε αν είστε εν κινήσει, ενδεχομένως να βρεθείτε σε κανέναν τοίχο. Ακόμα και στο κεντρικό μενού να μπείτε μέσω Touch/Xbox Button, πάλι το παιχνίδι δεν διακόπτεται. Ήδη βλέπουμε πως το Always Online επιδρά αρνητικά στο παιχνίδι σε λεπτομέρειες που μπορούν να χαλάσουν την καλή ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα loading times είτε πριν από κάποιο event είτε αφού μπούμε-βγούμε από το γκαράζ και σε συνδυασμό με τα unskippable cutscenes, προσθέτουν μια ανεπιθύμητη καθυστέρηση στη ροή του παιχνιδιού.

Μιας και αναφέραμε το γκαράζ, θαρρούμε πως μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι με τις ρυθμίσεις και το customization που προσφέρει ο τίτλος. Μπορούμε να επεξεργαστούμε το Handling Style του οχήματος επεμβαίνοντας στην πίεση στα λάστιχα, στην ανταπόκριση που θα έχει το τιμόνι, την υποβοήθηση στα φρένα και στο ξεκίνημα και άλλα πολλά, ώστε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις στα θέλω σας. Επιπρόσθετα, στον τομέα του customization οι ποικιλία των εξαρτημάτων ξεκινάει από το εξωτερικό του αυτοκινήτου και καταλήγει στο εσωτερικό του. Η γκάμα είναι τεράστια, χρώματα σε διάφορα σημεία του οχήματος, decals, προφυλακτήρες, εξατμίσεις, καπό, ζάντες, αεροτομές, καθρέφτες, φώτα και μια προσθήκη από τα παλιά που είναι το ηχοσύστημα. Εσωτερικά έχουμε φίλτρο αέρα, σύστημα ψύξης, τούρμπο, εγκέφαλο, μηχανή, φρένο, χειρόφρενο, λάστιχα κτλ. Γενικά η αίσθηση θυμίζει το παλιό καλό Need for Speed.

Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε το καλύτερο δυνατό όχημα και να ξεχυθείτε στους δρόμους, κατακτώντας την πρώτη θέση σε διάφορα events. Τα events χωρίζονται σε circuit, sprint και drift τα οποία είτε ανατίθενται από την ομάδα, είτε βρίσκονται σε διάσπαρτα σημεία στο χάρτη τα οποία θα  διπλασιάζουν και το έπαθλο του νικητή. Προφανώς και έχουν επίπεδα Easy, Medium, Hard, οπότε όσο περισσότερα Level ανεβαίνετε, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η δυσκολία. Το επίπεδο σας θα αυξάνεται ως εξής: Συμμετοχή σε αγώνες, near misses, drifting και καταστροφές στο δρόμο. Όσο καλύτερα είναι αυτά, τόσο περισσότερα RP θα λαμβάνετε και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο την αύξηση του Level όσο και της φήμης σας στον κόσμο. Καθώς ανεβαίνετε επίπεδο θα ξεκλειδώνονται και εξαρτήματα στο γκαράζ.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το Outlaw, το οποίο θα σας δίνει επιπλέον πόντους όταν ξεφεύγετε από την αστυνομία. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως, ενώ μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό το αμάξι από τους αστυνομικούς, η αποφυγή τους είναι σχετικά εύκολη στην αρχή ενώ μπορείτε να πληρώσετε και πρόστιμο (αρχικά είναι λίγες δεκάδες χρήματα) ώστε να τους ξεφορτωθείτε. Όμως όσο περισσότερο προσπαθείτε να το σκάσετε από τα όργανα της τάξης, τόσο το πρόστιμο αυξάνεται. Τις πρώτες φορές είδαμε, πως η αποφυγή είναι εύκολη. Γενικά όμως, η υψηλή επιτάχυνση των οχημάτων διευκολύνει κι άλλο την κατάσταση. Αν όμως συνεχιστούν οι «παρανομίες», τότε πρώτον θα βρίσκονται στα χνάρια σας πιο εύκολα και δεύτερον θ’ αυξάνεται το επίπεδο τους, με πιο γρήγορα περιπολικά και περισσότερα roadblocks.

H αποφυγή των αστυνομικών είναι σχετικά εύκολη.

Το VG24 λέει
Στον τομέα των events έχουμε την προσθήκη των Daily Challenges, δηλαδή κάποια προαιρετικά objectives, τα οποία δίνουν επιπλέον χρήματα και RP καθημερινά, ενώ εντός του παιχνιδιού θα δείτε τα vista, free parts και donuts. Στο vista απλά πηγαίνετε στο σημείο που έχει μια φωτογραφική μηχανή και το παιχνίδι αφού πρώτα σας δείξει την τοποθεσία που βρίσκεστε, σας τραβάει μια φωτογραφία με το αμάξι. Τα free parts όπως θα καταλάβατε είναι δωρεάν εξαρτήματα που βρίσκονται διάσπαρτα στο χάρτη με εικονίδιο ενός αυτοκινήτου. Πηγαίνετε εκεί, τα αποκτάτε και αυτόματα βρίσκονται στο γκαραζ για να τα βάλετε στο αυτοκίνητο σας. Κάποια δεν θα είναι συμβατά με το όχημα που διαθέτετε, οπότε μπορείτε να τα πουλήσετε. Τέλος, τα donuts είναι σημεία στο χάρτηι με βελάκια που γυρνούν γύρω γύρω. Που πάει το μυαλό σας; Ναι είναι σημεία στα οποία κάνετε στροφή 360 μοιρών ώστε να σας δει....ο κανένας, γιατί απλά δεν βρίσκεται ποτέ κανείς εκεί. Το έπαθλο είναι κάποια RP.

Online

Από τη στιγμή που σ’ ένα παιχνίδι έχει ανακοινωθεί πως θα πρέπει να είναι online συνεχώς, όλοι φανταζόμαστε πως θα έχει το κάτι παραπάνω σ’ αυτό τον τομέα. Οι ουσιαστικές παροχές του είναι 2. Πρώτον, δημιουργία ενός crew κατά το οποίο θα μπορείτε να μαζευτείτε μια παρέα και να έρθετε αντιμέτωποι με άλλα crew στον κόσμο (ή να αναμετρηθείτε μεταξύ σας) και δεύτερον αρκετοί παίκτες μέσα στο χάρτη (αλά GTA V) με τους οποίους μπορείτε να έρθετε σε κόντρα όποια στιγμή θελήσετε. Το crew πάντως το θεωρούμε μια καλή προσθήκη, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα split-screen, αφού μπορείτε να ενώσετε τις δυνάμεις της παρέας σας και να κατακτήσετε τους δρόμους της Ventura Bay και να βγάλετε και κάποια επιπλέον χρήματα/RP. Να μην ξεχάσουμε και τα Snapshots που είτε το παιχνίδι τα τραβάει αυτόματα είτε εσείς με το δεξί αναλογικό πατημένο. Οι φωτογραφίες αυτές ανεβαίνουν στο Need for Speed Network.

Γραφικά-Ήχος-Χειρισμός

O ήχος αλλάζει σε κάθε customization μηχανής, turbo, εξάτμισης κτλ.

Το VG24 λέει
Τώρα, όσον αφορά το κομμάτι των γραφικών, το παιχνίδι τρέχει σταθερά στα 30 fps. Τα μοντέλα των αυτοκινήτων είναι άψογα σχεδιασμένα ενώ επισημαίνεται κάθε λεπτομέρεια του αμαξώματος. Το περιβάλλον είναι όμορφο και οι ανακλάσεις του νερού (λόγω συνεχόμενης βροχής) είναι αρκετά καλές όπως και πολύ καλά σχεδιασμένη είναι η πόλη. Τα screenshots θα σας πείσουν περισσότερο από τα λόγια. Ωστόσο αξίζει να σημειωθουν 2 περίεργα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον τίτλο. Αρχικά, έχουμε αρκετή βροχή. Η Ghost Games έκανε μια προσπάθεια ώστε ο καιρός να εναλλάσεται σε καθαρό και βροχερό. Παρ’ όλα αυτά σχεδόν πάντα βρέχει στο παιχνιδί. Κι επιπλέον σε κάποιες στιγμές, παρατηρήσαμε πως ενώ είμαστε νύχτα, ξαφνικά γίνεται μια εναλλαγή δευτερολέπτου και έχουμε ανατολή ήλιου. Κι άντε να δεχτούμε ότι ο ήλιος ανατέλει, μετά πάλι πέφτει η μαύρη νύχτα.  Αν εξαιρέσουμε τα συγκεκριμένα γεγονότα, ο οπτικός τομέας είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Στα ίδια επίπεδα είναι και ο ακουστικός τομέας  του Need for Speed, μιας και οι μηχανές κάθε αυτοκινήτου, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ενώ ο ήχος αλλάζει σε κάθε customization μηχανής, turbo, εξάτμισης κτλ. Μόλις πάρετε μια Shelby Mustang του 1965 ή μια Dodge Charge SRT8 θα μας θυμηθείτε. Βέβαια η αίσθηση του Nitro δεν μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ηχητικά διότι η κάμερα δεν κάνει zoom out όταν ενεργοποιείται ενώ ο ήχος του ακούγεται ελάχιστα. Φυσικά, τα μουσικά κομμάτια έχουν την τιμητική τους και δίνουν το γνωστό καλό Underground Style.

Need for Speed™_20151105120331

Τέλος, το κομμάτι του χειρισμού στα παιχνίδια racing είναι πολύ βασικό και στον εν λόγω τίτλο τα πάει περίφημα. Μπορεί να είναι arcade και να είναι σχετικά εύκολος ο χειρισμός όμως δεν παύει να μας δίνεται η δυνατότητα να τον προσαρμόσουμε μέσω του Handling Tuning. Κι αυτό γιατί μπορούν να πειραχθούν ρυθμίσεις που θα δίνουν είτε ώθηση σε πλαγιολισθήσεις είτε σε μια σταθερή οδήγηση. Βέβαια υπάρχουν και τα default settings που φέρνουν μια ισορροπία. Οπότε πιστεύουμε πως κανείς δεν μπορεί να πει ότι το αυτοκίνητο γλυστράει ή στρίβει αργά διότι είναι επιλογή του παίκτη το πως θα το χειριστεί. Και πιστέψτε μας, οι επιλογές αυτές θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό παίκτη αλλά και τον αρχάριο.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της EA στη χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Need for Speed

Author

Κώστας Βλάχος

Developer

Ghost Games

Publisher

Electronic Arts

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

5 Νοεμβρίου 2015 - Q1/Q2 2016 (PC)

Είδος

Racing

PEGI

12

Θετικά

+ Καλοσχεδιασμένες πόλεις
+ Καλοσχεδιασμένα οχήματα
+ Πολύ καλός ήχος μηχανών
+ Χειρισμός για όλα τα γούστα

Αρνητικά

- Always Online
- Αποτυχία προσομοίωσης δυναμικής ώρας
- Έλλειψη Drag Racing
- Εύκολη αποφυγή περιπολικών

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Η Ghost Games έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια ώστε να επαναφέρει την πετυχημένη συνταγή που έδωσε το κάτι παραπάνω στη σειρά Need for Speed. Και μπορούμε να πούμε πως... περίπου τα κατάφερε. Η οδήγηση τη νύχτα, το customization, η δυνατή μουσική και ο απίθανος ήχος των οχημάτων σε παράνομους αγώνες κατάφερε να μας κάνει να νιώσουμε σαν τον παλιό καλό καιρό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ισχύς των νέων κονσολών μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα πανέμορφο οπτικό αποτέλεσμα τόσο στο σχεδιασμό των πόλεων όσο και των αυτοκινήτων. Ένα ακόμα δυνατό χαρτί είναι το πολύ καλό drifting και ο χειρισμός που μπορεί να προσαρμοστεί επάξια για τον κάθε παίκτη.

Ωστόσο, το παιχνίδι μοιάζει ρηχό σε ιδέες και παρά την προσθήκη του crew (που είναι κάτι καλό αλλά μέχρι εκεί), οι άδειες πόλεις, η αποτυχία στην απεικόνιση εναλλαγής μέρας/νύχτας και το always online που αυτόματα μας αφαιρεί το δικαίωμα για παύση, αλλά και μας αναγκάζει για συνεχή σύνδεση στο διαδίκτυο μειώνει τα θετικά του τίτλου στα μάτια μας. Να σημειωθεί πως είναι φανερή και η απουσία αγώνων Drag.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια καλή αρχή ώστε να δούμε κάτι βελτιωμένο στη συνέχεια και να ξεφύγουμε από τις προηγούμενες σειρές Need for Speed που πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Ghost Games και EA επανήλθαν δυναμικά στην Underground σκηνή και υπόσχονται πολλά για το μέλλον.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1