NEO: The World Ends With You - Review

Οι δρόμοι της Shibuya επιστρέφουν σε ένα εκρηκτικό sequel!
by Παναγιώτης Τριάντης on 4 Σεπτεμβρίου 2021

To 2007 η Square Enix και η Jupiter αποφάσισαν να μας βάλουν σε ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που τοποθετείται στη Shibuya της Ιαπωνίας, μία από τις δημοφιλέστερες περιοχές της χώρας. Το The World Ends With You μας έφερε αντιμέτωπους με τους “θορύβους” της ζωής και μας έκανε να δούμε πώς μπορεί να εξελιχθεί ένας άνθρωπος προς το καλύτερο. Με το χαρακτηριστικό του soundtrack, o τίτλος κατάφερε να "αποδράσει" από το DS και τα 2012 και 2014 κυκλοφόρησε τα Solo Remix για κινητά και tablets (για iOS και Android αντίστοιχα), ενώ πριν τρία χρόνια κυκλοφόρησε το Final Remix για το Nintendo Switch. Το 2021 η σειρά επιστρέφει με το επόμενο μέρος της και τίτλο NEO: The World Ends With You και εμείς αναρωτιόμαστε αν μπορεί μια σειρά που ξεκίνησε το 2007 να βρει μια θέση στην εμφανώς διαφορετική αγορά του 2021, μια πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η h.a.n.d.

Όλα ξεκινούν όταν ο Rindo και ο Fret περιπλανώνται στις γύρω περιοχές της Shibuya και ξαφνικά βρίσκονται στο διάσημο σταυροδρόμι οπού βλέπουν ανθρώπους να πολεμάνε "noise". Από το πρώτο παιχνίδι γνωρίζουμε πως αυτό σημαίνει ότι οι πρωταγωνιστές έχουν μπει στο Reaper’s Game και κυριολεκτικά παλεύουν για τη ζωή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πέθαναν και τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία μέσα από ένα παιχνίδι που διαρκεί επτά ημέρες, όμως δεν γίνεται ποτέ αντιληπτό πότε ακριβώς έχασαν τη ζωή τους. Η ιστορία τοποθετείται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου τίτλου και παρόλο που αρχικά φαίνεται πως αποτελεί αυτοτελή ιστορία, τα πράγματα σύντομα συνδέονται μεταξύ τους. Θα μπορούσε κάποιος να παίξει μόνο το νέο μέρος της σειράς, αλλά θα προτείναμε, αν όχι να παίξετε το πρώτο μέρος, τότε να δείτε το αντίστοιχο anime που κυκλοφόρησε. Ομολογουμένως, ο τρόπος που συνδέονται τα παιχνίδια ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και μας θύμισε έντονα το Kingdom Hearts, με τα plot twists που περιλαμβάνει.

Πώς όμως πάμε από έναν 2D τίτλο του DS, από το 2007, στο sequel που κυκλοφορεί 14 χρόνια αργότερα; Φεύγουμε από τα touch controls, τη δεύτερη οθόνη και πηγαίνουμε στη μεταφορά του gameplay στο χειριστήριο. Τα pins επιστρέφουν ως τα skills των ηρώων, που χρησιμοποιούνται στις μάχες και ενεργοποιούνται πλέον από τα βασικά κουμπιά και τα shoulder buttons του χειριστηρίου. Το αποτέλεσμα; Ένα άκρως απολαυστικό button smasher που είναι εύκολο να παίξεις, αλλά δύσκολο να κάνεις master. Οι περισσότεροι εχθροί που θα συναντήσουμε είναι γνώριμοι “θόρυβοι” από τον πρώτο τίτλο και δυστυχώς, βλέπουμε να ανακυκλώνονται έντονα κατά τη διάρκεια της ιστορίας με διαφορετικές εκδοχές τους, από διαφορετικό attribute, που αλλάζει ελαφρώς εμφάνιση, αν όχι μόνο χρώμα ή είναι το ίδιο ακριβώς μοντέλο, αλλά με διαφορετικά στατιστικά.

Το RPG στοιχείο επιστρέφει με το στιλ των χαρακτήρων να είναι το αμέσως επόμενο όπλο τους, μιας και ανάλογα με την εταιρεία εξοπλισμού που φοράνε, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά bonus στην επίδοσή τους, ενώ αν είναι… φαγωμένοι, τότε έχουμε ακόμα περισσότερα βελτιωμένα στατιστικά μέχρι να ξεμείνουν ξανά από “μπαταρίες”. Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί, με πάνω από 300 διαφορετικά pins που γίνονται level up και εξελίσσονται, κάτι που μας έκανε να θέλουμε να πειραματιστούμε ώστε να βρούμε τον καλύτερο πιθανό συνδυασμό για κάθε αναμέτρηση. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκρηκτικές και φανταχτερές μάχες που πραγματικά χαρήκαμε.

Περισσότερο βάθος σε ένα παιχνίδι που διαρκεί τουλάχιστον 30 ώρες, έρχονται να προσθέσουν τα side quests που εμφανίζονται κάθε “μέρα” που περνά. Οι συγκεκριμένες αποστολές συνήθως έχουν να κάνουν με time trials και η επιβράβευση είναι πόντοι για το social network του παιχνιδιού. Το Social Network είναι κάτι σαν skill tree, που προσφέρει τόσο αντικείμενα και αναβαθμίσεις, όσο και features του παιχνιδιού, όπως αυξημένη δυσκολία. Για όσους επιθυμούν να συλλέξουν και να ολοκληρώσουν τα πάντα, υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψουμε σε προηγούμενες “μέρες” σε περίπτωση που κάτι διέφυγε.

Η μεγαλύτερη αλλαγή έρχεται στην απεικόνιση. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μιλάμε για μια σειρά που ξεκίνησε στο DS πριν 14 χρόνια και πρέπει ξαφνικά να έρθει στο σήμερα. Έτσι, από το 2D ερχόμαστε στο 3D, με τους δημιουργούς να έχουν φτιάξει από την αρχή ολόκληρη τη Shibuya, αλλά ταυτόχρονα να μένει πιστό στον πρώτο τίτλο και να μεταφέρει ακριβώς αυτό που αγαπήσαμε στο art style του. Οι περιοχές σε ορισμένα σημεία είναι ακατανόητα περιορισμένες, όπως για παράδειγμα να μην μπορούμε να πάμε μέσα από τον δρόμο που κινούνται αυτοκίνητα για να περάσουμε απέναντι, παρόλο που το όλο κόνσεπτ υποστηρίζει πως οι ήρωες περνάνε κυριολεκτικά μέσα από τα πάντα.

Πέρα από την ιστορία και το οπτικό κομμάτι, ένα πολύ δυνατό χαρτί της σειράς είναι η μουσική που τη συνοδεύει. Το NEO: The World Ends With You δεν αποτελεί εξαίρεση, μιας και για άλλη μια φορά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και έχουμε τόσο νέα τραγούδια, όσο και παλιά που έχουν γίνει remix για το νέο παιχνίδι. Ο τρόπος που δένει με την ατμόσφαιρα και το gameplay μας βάζει σε ένα μουσικό πάρτι και μας κάνει να θέλουμε να μπούμε στον ρυθμό του. Δεν ήταν λίγες οι φορές που απλά θέλαμε να απολαύσουμε τη μουσική και να μην κάνουμε τίποτα άλλο. Ως προς τεχνικό τομέα, καταλαβαίνουμε πως ο τίτλος δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και δεν χρειάζεται να είναι. Όλα τρέχουν ομαλά, με μικρά loading times ανάμεσα στις μάχες που βρίσκονται εκεί ίσα, ίσα για να μας δώσουν μια ανάσα.

Το στοίχημα της Square Enix να επαναφέρει το The World Ends With You και να του δώσει μια θέση στη σημερινή βιομηχανία, απέδωσε. Το νέο gameplay στο χειριστήριο και η μεταφορά από το 2D στο 3D, πέτυχαν, ενώ παράλληλα ο νέος τίτλος έμεινε πιστός στη σειρά. Η μουσική, οι εκρηκτικές μάχες και η ιστορία του NEO: The World Ends With You αξίζουν κάθε λεπτό από τον χρόνο σας και ελπίζουμε, με μελλοντικούς τίτλους, η σειρά να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.

Το NEO: The World Ends With You μπορούν να το απολαύσουν και οι νέοι παίκτες της σειράς, ωστόσο θα εκτιμηθεί στο έπακρο από τους υπάρχοντες οπαδούς. Η πλοκή, οι γνώριμοι δρόμοι της Shibuya και το νέο gameplay που έχει μεταφερθεί στο χειριστήριο, θα σας προσφέρουν πολλές ώρες δράσεις με μια ιδιαίτερη μουσική επένδυση που θα σας βάλει στους ρυθμούς της πόλης. Τα 14 χρόνια αναμονής άξιζαν και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως θέλουμε περισσότερο!

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

NEO: The World Ends With You - Review

Συντάκτης
4 Σεπτεμβρίου 2021
Developer

Square Enix / h.a.n.d.

Publisher

Square Enix

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

27 Ιουλίου 2021 (PlayStation 4, Nintendo Switch)
2021 (PC)

Είδος

Action role-playing

PEGI

12

Θετικά

+ Απολαυστικό και εκρηκτικό gameplay
+ Πλοκή με αρκετά twists
+ Η μουσική που αγαπήσαμε και στο πρώτο παιχνίδι
+ Πιστό στο ύφος του 2007, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται στο σήμερα
+ Αμέτρητοι συνδυασμοί μεταξύ των 300 pins

Αρνητικά

- Ανακύκλωση εχθρών
- Ορισμένα πολύ περιορισμένα μονοπάτια σε ανοιχτές περιοχές

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

Το NEO: The World Ends With You μπορούν να το απολαύσουν και οι νέοι παίκτες της σειράς, ωστόσο θα εκτιμηθεί στο έπακρο από τους υπάρχοντες οπαδούς. Η πλοκή, οι γνώριμοι δρόμοι της Shibuya και το νέο gameplay που έχει μεταφερθεί στο χειριστήριο, θα σας προσφέρουν πολλές ώρες δράσεις με μια ιδιαίτερη μουσική επένδυση που θα σας βάλει στους ρυθμούς της πόλης. Τα 14 χρόνια αναμονής άξιζαν και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως θέλουμε περισσότερο!

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1