New Frontier Days: Founding Pioneers

by Νίκος Λυμπέριος on 25 Μαρτίου 2017

Οι κονσόλες της Nintendo ήταν πάντα σπίτι για μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια διαχείρισης πόρων και εξομοίωσης πόλεων. Οι σειρές για παράδειγμα Harvest Moon και Story of Seasons είναι δυο πολύ δυνατά παραδείγματα που όρισαν το είδος σε πολύ μεγάλο βαθμό και φυσικά βοήθησαν στο να προχωρήσει μπροστά σημειώνοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία. Συνεχίζοντας την παράδοση, η Nintendo μαζί με την Arc System Works φέρνει στο Switch ως launch τίτλο για την κονσόλα το New Frontier Days: Founding Pioneers που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο 3DS και επιστρέφει ανανεωμένο και αναβαθμισμένο. Είναι όμως αρκετό ένα μικρό facelift να κάνει τον τίτλο να ξεχωρίσει ή πρόκειται για έναν ακόμα μέτριο farming sim τίτλο;

Το New Frontier Days: Founding Pioneers προσφέρει στους παίκτες τρεις διαθέσιμες λειτουργίες. Το Story, Survival και το Free Play. Η λειτουργία Story δυστυχώς είναι στην ουσία ένα μεγάλο tutorial που χρειάζεται μερικές ώρες για να ολοκληρωθεί και απλά παρουσιάζει στον παίκτη τους μηχανισμούς του τίτλου. Η λειτουργία Survival διαθέτει πέντε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας που θα πρέπει ο παίχτης να ξεπεράσει και το κομμάτι του free to play αφήνει τον παίκτη να κάνει ότι θέλει χωρίς κάποιον περιορισμό.

Ανεξαρτήτως επιλογής λειτουργίας ξεκινάμε πάντα με την πόλη μας σε απλή μορφή με ένα διαθέσιμο κτίριο – το δημαρχείο- και μερικούς κατοίκους. Από την λειτουργία της «ιστορίας» γίνεται σαφές ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις μας για να προχωρήσουμε στην εξέλιξης της πόλης μας. Συγκεκριμένα απαιτείται η συγκομιδή και η σωστή διαχείριση διαφόρων ειδών υλικών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τους κατοίκους της πόλης μας για να εκτελούν διάφορες εργασίες όπως το κόψιμο δέντρων, το κυνήγι άγριων ζώων, το ψάρεμα, η συγκέντρωση πέτρας και σιδήρου από τα διάφορα ορυχεία και πολλά ακόμη υλικά. Τα υλικά αυτά έπειτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή περαιτέρω κτιρίων όπως πχ ένα ξυλουργείο για την δημιουργία σανίδων χαρίζοντας έτσι στον τίτλο μια όμορφη ροή στο πως αυτό εξελίσσεται. Τα κτίρια που χτίζουμε μπορούν να δεχτούν περαιτέρω βελτιώσεις αυξάνοντας έτσι την παραγωγική τους ικανότητα.

Φυσικά ο απώτερος σκοπός μας δεν είναι απλά το χτίσιμο κτιρίων και η συγκομιδή προμηθειών. Το παιχνίδι τρέχει πάνω από ένα χρονοδιάγραμμα που θέλει στο τέλος κάθε χρόνου να διεξάγεται ένα festival. Το festival αυτό δίνει ένα κόστος σε οτιδήποτε μας ανήκει από τον πιο μικρό κάτοικο μέχρι την μεγαλύτερη μας κατασκευή. Σκοπός μας λοιπόν είναι μέσω των εργασιών που έχουμε εκτελέσει στην πάροδο του χρόνου να έχουμε συγκεντρώσει ένα ευκαταφρόνητο ποσό χρημάτων ώστε να μπορούμε να αποπληρώσουμε το κόστος αυτό και ταυτόχρονα να έχουμε πλεόνασμα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και στις επόμενες χρονιές μας. Παράλληλα μέσα στη χρονιά τρέχουν και τυχαία γεγονότα που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της πόλης μας όπως εξεγέρσεις, επιθέσεις από άγρια ζώα και διάφορα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον η ολοκλήρωση διαφόρων υπό αποστολών όπως για παράδειγμα η συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου αριθμού ξύλων χαρίζει στους παίκτες κάποιες κάρτες μπόνους με την ονομασία Invention Cards. Αυτές συνήθως προσφέρουν μια μικρή αύξηση σε κάποια από τις προμήθειες μας ή μια δωρεάν αναβάθμιση κτιρίου.

Στο σύνολο τους, τα διαθέσιμα συστήματα διαχείρισης που υπάρχουν στο παιχνίδι είναι καλοστημένα και ενδεχομένως αρκετά εθιστικά. Το πρόβλημα που υπάρχει με το New Frontier Days: Founding Pioneers είναι ότι όσο περισσότερο παίζεις τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι ότι στο σύνολό του ο τίτλος είναι αρκετά ρηχός. Η λειτουργία της ιστορίας δε διαθέτει κάποια ιστορία. Η λειτουργία survivor δεν διαθέτει κάποια ουσιαστική δυσκολία ή έναν ενδεχομένως μηχανισμό επιβίωσης και η λειτουργία του free play κουράζει γρήγορα επειδή απλά οι βασικοί μηχανισμοί είναι λίγοι. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν ότι ο μοναδικός μας στόχος είναι η συγκομιδή χρημάτων για το ετήσιο φεστιβάλ γίνεται γρήγορα αντιληπτό ότι σκοπός του παιχνιδιού είναι το χωρίς νόημα κυνήγι προμηθειών.

Ο τεχνικός τομέας του New Frontier Days: Founding Pioneers είναι αρκετά απλοϊκός με γραφικά που θυμίζουν δωρεάν τίτλους κινητών ή web εφαρμογών. Ο οπτικός τομέας δεν ακολουθεί σε καμία περίπτωση την ζωντάνια των τίτλων που αναφέραμε στην αρχή της κριτικής, ούτε αναδυκνύει τις τεχνικές δυνατότητες της κονσόλας της Nintendo. Το άλλο του βασικό πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς λόγω της φύσης του παίζεται καλύτερα σε λειτουργία φορητού αφού τα περισσότερα μενού του τίτλου είναι φιλικά στα touch controls και κουράζουν στην χρήση με τα Joy-Cons. Και ο ηχητικός τομέας βρίσκεται στα ίδια χαμηλά επίπεδα του οπτικού αν όχι σε χαμηλότερα με την μουσική υπόκρουση να κουράζει σε σημεία ανάγκης χαμηλώματος της έντασης του ήχου.

Δυστυχώς το New Frontier Days: Founding Pioneers δεν καταφέρνει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό σε ένα γένος που ακμάζει στις πλατφόρμες των κινητών με αρκετά αξιόλογες προτάσεις που μάλιστα κυκλοφορούν δωρεάν για όλους.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

New Frontier Days: Founding Pioneers

Συντάκτης
25 Μαρτίου 2017
Developer

Arc System Works

Publisher

Arc System Works

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

Switch

Tested on

Switch

Κυκλοφορία

3 Μαρτίου 2017

Είδος

Party Games

PEGI

12

Θετικά

+ Οι μηχανισμοί διαχείρισης υλικών είναι αρκετά στιβαροί

Αρνητικά

- Κακός οπτικοακουστικός τομέας
- Λειτουργία ιστορίας χωρίς ιστορία
- Οι διαθέσιμες λειτουργίες διαφοροποιούνται ελάχιστα
- Κουράζει πολύ γρήγορα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
4.0
Συνοψίζοντας

Το New Frontier Days: Founding Pioneers όπως και άλλα παιχνίδια του είδους του είναι γεμάτο στοιχεία που είναι ικανά να κρατήσουν τον παίκτη για πολλές ώρες μπροστά από το παιχνίδι. Δυστυχώς το port του 3DS στο Switch αποτυγχάνει να προσφέρει κάτι παραπάνω πέρα από μερικούς καλούς μηχανισμούς χάνοντας γρήγορα το ενδιαφέρον του παίκτη με το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του, τα μέτρια γραφικά και την κουραστική του μουσική.

4.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1