New Super Mario Bros. U Deluxe

Ένα ακόμη τρελό ταξίδι για τον αγαπημένο μας υδραυλικό
by Λεωνίδας Πάτρας on 9 Ιανουαρίου 2019

Με γνώμονα την εμπορική αποτυχία του Wii U και σε συνδυασμό με την αντίστοιχη επιτυχία του Switch, η Nintendo συνεχίζει να προσφέρει ports παιχνιδιών του Wii U στη νέα της κονσόλα, μιας και το καταναλωτικό κοινό είναι πλέον μεγαλύτερο. Μετά τα Mario Kart 8 Deluxe, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Hyrule Warriors και κάποια άλλα, ήρθε η στιγμή να γευτούμε ένα κλασικό πλέον 2D platformer, το New Super Mario Bros. U στη Deluxe έκδοση του. Η σειρά Super Mario Bros έκανε ντεμπούτο δεκαετίες πριν και συγκεκριμένα το 1985, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία, ενώ από τότε έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες τίτλοι, σε όλες τις πλατφόρμες της Nintendo. Η αρχική κυκλοφορία του New Super Mario Bros. U ήταν το 2012, στο Wii U και το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να "σταθεί" ο συγκεκριμένος τίτλος εν έτει 2019.

Όσον αφορά το New Super Mario Bros. U Deluxe, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για κάποιο remaster ή remake του αρχικού τίτλου, αλλά για ένα απλό port. Τις τυχούσες βελτιώσεις και διαφορές θα τις τονίσουμε στις παρακάτω παραγράφους. Αρχικά, πρόκειται για ένα παιχνίδι που θέλει να κρατήσει την κλασική 2D φόρμουλα των Mario παιχνιδιών, αλλά να τη μεταφέρει σε ένα πιο μοντέρνο περιβάλλον, τόσο τεχνικά, όσο και σχεδιαστικά. Ο παίκτης χειρίζεται έναν εκ των: Mario, Luigi, Toad, Nabbit ή τη νέα προσθήκη, σε σχέση με τον αρχικό τίτλο, την Toadette, που αντικαθιστά τον Blue Toad. Κάθε χαρακτήρας έχει ελαφρώς διαφορετικές κινήσεις και physics.

Ο Nabbit αποτελεί την very easy δυσκολία, καθώς είναι άτρωτος από τους εχθρούς, ενώ η Toadette, η οποία μεταμορφώνεται σε Peachette, αποτελεί την easy δυσκολία του τίτλου, καθώς μπορεί να αιωρείται εύκολα στον αέρα, αποφεύγοντας εχθρούς και παγίδες. Χρήσιμες προσθήκες για έναν αρκετά απαιτητικό τίτλο, παρά τον “παιδικό” του χαρακτήρα. Αν δυσκολεύεστε αρκετά σε κάποιο level, μπορείτε να παρακολουθήσετε walkthrough videos από το κεντρικό μενού του τίτλου, που περιέχει ορισμένα perfect runs.

Το υποτυπώδες story ξεκινά από την επίθεση του Bowser στο κάστρο του Mushroom Kingdom και την απαγωγή της πριγκίπισσας Daisy. Οι χαρακτήρες εκτοξεύονται στο άλλο άκρο του βασιλείου και θα προσπαθήσουν να διασώσουν την πριγκίπισσα, ξεπερνώντας τα πολυάριθμα levels και challenges (συνολικά υπάρχουν 8 διαφορετικοί κόσμοι). Με αφετηρία τις πιο απλές περιοχές (Acorn Plains), κατευθυνόμαστε σταδιακά προς τις πιο απαιτητικές. Ο Mario και η παρέα του θα συναντήσουν πάρα πολλούς “διάσημους” εχθρούς της σειράς, όπως τα Coopa Troopas, τα Piranha Plants και ορισμένα χαρακτηριστικά bosses και mini bosses,τα οποία είναι σύντομα και χωρίς ιδιαίτερη ποικιλία. O παίκτης μπορεί πλέον να εναλλάσσει χαρακτήρες, όποτε το επιθυμεί, από τον χάρτη του παιχνιδιού που “διακλαδώνεται” στις διάφορες περιοχές.

Στο μέσο του κάθε κόσμου θα αντιμετωπίσετε ένα mini boss και στο τέλος το βασικό boss της κάθε περιοχής. Το περίεργο είναι πως μόνο τότε μπορείτε να αποθηκεύσετε την πρόοδο σας (η οποία δεν αποθηκεύεται αυτόματα). Μια κακή σχεδιαστική επιλογή που, δυστυχώς, δεν διορθώθηκε στη Deluxe έκδοση, αλλά τουλάχιστον είναι εφικτή η χρήση του exit save όταν θέλετε να κλείσετε το παιχνίδι (save που μπορείτε να κάνετε load μόνο μια φορά). Το άλλο αξιοπερίεργο είναι ότι αν χάσετε μια ζωή, το παιχνίδι σας “πετάει” στον χάρτη και δεν σας ξεκινάει αυτόματα από το εκάστοτε checkpoint. Επιπλέον, υπάρχει μόλις ένα checkpoint σε κάθε επίπεδο, ενώ πέρα από τους εχθρούς, έρχεστε αντιμέτωπος και με τον περιορισμένο χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωση της κάθε πίστας.

Φυσικά, παιχνίδι Mario χωρίς coins δεν υπάρχει. Τα νομίσματα είναι διάσπαρτα, αλλά και κρυφά, ενώ η συμπλήρωση 100 εξ’ αυτών προσφέρει μια επιπλέον ζωή. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι τρόποι να βρείτε lives, όπως η εξουδετέρωση πολλαπλών εχθρών χωρίς να ακουμπήσετε το έδαφος. Οι ζωές δίνονται το ίδιο απλόχερα όσο χάνονται και το παιχνίδι, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου χειρισμού του, απαιτεί αρκετό χρόνο προσαρμογής, ειδικά για όσους δεν έχουν αρκετή εμπειρία με Mario games. Ο χειρισμός περιλαμβάνει τα βασικά jumps (τα triple jump και περιστροφικό jump), το πάτημα των εχθρών στο κεφάλι, και το wall jump. Το gameplay είναι εμπλουτισμένο με αρκετά power ups, όπως τα μανιτάρια, που διπλασιάζουν τον Mario, τα λουλούδια, που δίνουν στον χαρακτήρα τη δυνατότητα να πετάει μπαλάκια φωτιάς ή πάγου και τα αστέρια, που τον κάνουν “άτρωτο” για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μεταξύ των επιπέδων υπάρχουν και τα σύντομα challenge rooms του Toad τα οποία δίνουν αντικείμενα ή ζωές, που προστίθενται στο συνολικό inventory του playthrough μας.

Στην παρέα μας υπάρχουν και οι Yoshi’s, που μπορούμε να τους καβαλήσουμε και κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, από τον κλασικό Yoshi, μέχρι τον Ballon Baby και τον Bubble Baby Yoshi. Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι ικανοποιητικός, προσφέροντας μια σταδιακή αύξηση δυσκολίας στον παίκτη και πολλά μυστικά περάσματα και κρυφούς σωλήνες (ο Mario άλλωστε είναι γνωστός ως υδραυλικός). Η αλήθεια είναι ότι το level design δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα μεταγενέστερα παιχνίδια, όπως το Rayman Legends ή το Donkey Kong Country: Tropical Freeze και το παιχνίδι, σε αυτό το τομέα, δείχνει κάπως την ηλικία του.

Το story mode μπορεί να παιχτεί μέχρι και με παρέα (έως τέσσερις παίκτες) σε couch multiplayer, αν και λόγω της απαιτητικότητας του τίτλου, για τους περισσότερους είναι μια δύσκολη εμπειρία που θέλει και skills και συντονισμό. Τα επίπεδα πάντως, λόγω των collectibles και των μυστικών τοποθεσιών, προσφέρουν αρκετό replaybility, αλλά σε περίπτωση που ολοκληρώστε το συγκεκριμένο mode υπάρχουν και τα challenges. Tα challenges είναι διάφορες σύντομες δοκιμασίες (που επίσης μπορούν να παιχτούν σαν multiplayer ή με τη χρήση του Mii avatar) και αυξάνουν τη διάρκεια ενασχόλησης σας με τον τίτλο.

Το New Super Mario Bros. U Deluxe περιλαμβάνει και το New Luigi Bros. U, δηλαδή το DLC του αρχικού τίτλου. Το συγκεκριμένο DLC μας βάζει στον ρόλο του Luigi, με διαφορετικές ικανότητες και κίνηση και παρόλο που δεν περιλαμβάνει εξ' ολοκλήρου καινούργια levels (στην ουσία είναι remixed εκδόσεις των αρχικών), έχει το δικό του story mode, κάτι πολύ σημαντικό για όσους ολοκληρώσουν και αγαπήσουν το κανονικό παιχνίδι. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο η Nintendo πήρε και την απόφαση να διαθέσει τον τίτλο σε full price τιμή, κάτι που δεν δικαιολογείται πλήρως, λόγω των ελάχιστων βελτιώσεων.

Όσον αφορά λοιπόν τις αλλαγές, σε σχέση με το παιχνίδι του 2012, στο Wii U (πέρα από την Toadette και την εναλλαγή χαρακτήρων που αναφέραμε παραπάνω), υπάρχουν μικρές τροποποιήσεις στα menu του τίτλου, όπως η προσθήκη του hint button και ορισμένα διαφορετικά backgrounds και λογότυπα (στο μενού πάντα). Αλλαγές υπάρχουν και στο challenge menu, ενώ τα boost challenges έχουν αφαιρεθεί, λόγω της ακαταλληλότητας του controller του Switch. Παρόλα αυτά, υπάρχει το HD rumble των Joy-Cons, αντί για την απλή δόνηση του Wii U. Όχι και ιδιαίτερες προσθήκες, όπως καταλαβαίνετε…

Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνονται και οι οπτικές αναβαθμίσεις που είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Η δυναμική 1080p ανάλυση του Wii U, είναι πλέον native 1080p στο Nintendo Switch και 720p σε handheld mode (ο τίτλος “τρέχει” στα 60 καρέ και στις δύο εκδόσεις). Αρτιστικά, τα περιβάλλοντα, παρά τις δύο διαστάσεις τους, είναι ποικίλα και πολύχρωμα, υστερούν όμως σε σχέση με άλλους αντίστοιχους τίτλους, μοιάζοντας ελαφρώς απλοϊκά, άδεια ή πιο συγκεκριμένα, "γερασμένα". Οι κεντρικοί χαρακτήρες, όπως και οι εχθροί, είναι βασισμένοι σε όμορφα 3D μοντέλα που ταιριάζουν αρκετά με το 2D περιβάλλον. Ηχητικά τώρα, τα κομμάτια που θα ακούσετε στο New Super Mario Bros. U Deluxe κρατάνε τον χαριτωμένο χαρακτήρα του τίτλου και παρότι δεν είναι και το πιο αξιομνημόνευτο soundtrack σε Mario παιχνίδι, περιέχει ορισμένες χαρακτηριστικές κλασικές μελωδίες.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Nintendo Distributor Hellas (CD Media) για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

New Super Mario Bros. U Deluxe

Συντάκτης
9 Ιανουαρίου 2019
Developer

Nintendo EAD

Publisher

Nintendo

Διανομή

Nintendo Distributor Hellas (CD Media)

Πλατφόρμες

Nintendo Switch

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

11 Ιανουαρίου 2019

Είδος

Platformer

PEGI

3

Θετικά

+ Κρατά τον χαρακτήρα των κλασικών 2D Mario τίτλων
+ Ποικιλία στα επίπεδα και τα challenges
+ Ικανοποιητική διάρκεια και αρκετό replaybility
+ Ισορροπημένο από πλευρά δυσκολίας
+ Τέλειο για handheld καταστάσεις (θυμίζει Mario του GameΒoy)

Αρνητικά

- Τα controls και το level design δείχνουν την ηλικία τους...
- ... όπως και το γενικότερο οπτικό αποτέλεσμα
- Ελάχιστες τροποποιήσεις στο gameplay και μηδενικές οπτικές αναβαθμίσεις
- Κακοσχεδιασμένο save system
- Για ακόμη μια φορά δεν δικαιολογείται η full price κοστολόγηση από την πλευρά της Nintendo

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
8.0
Συνοψίζοντας

Σε περίπτωση που είστε κάτοχος Nintendo Switch, έχετε "λιώσει" το Super Mario Odyssey και θέλετε να ζήσετε την εμπειρία ενός κλασικού 2D Mario Bros. τίτλου, τότε το New Super Mario Bros. U Deluxe είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Για όσους είχαν το παιχνίδι στο Wii U, οι ελάχιστες αναβαθμίσεις και προσθήκες δεν δικαιολογούν μια νέα αγορά παρά μόνο αν "καίγεστε" για τη φορητή εμπειρία.

Το New Super Mario Bros. U Deluxe είναι ένα αξιόλογο platformer που δεν φτάνει στα επίπεδα άλλων μεταγενέστερων παιχνιδιών του είδους (πχ. Rayman Legends), αλλά είναι ότι κοντινότερο στο κλασικό Mario, που πολλοί από εμάς αγαπήσαμε στα νιάτα μας. Ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες πάντως.

7.5
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1