Nexomon: Extinction - Review

Ο φιλόδοξος "κλώνος" που φοβήθηκε να τολμήσει
by Κώστας Νικολούζος on 9 Οκτωβρίου 2020

Κάτι περισσότερο από είκοσι χρόνια πριν, σε μία εποχή που το gaming διέθετε μία ρομαντικότερη χροιά - χωρίς online multiplayer, με το "φορητό" gaming να έχει κάνει τα πρώτα του βήματα και με τις παρέες νεαρότερων ή μεγαλύτερων ηλικιών να οργανώνονται σε φιλικά σπίτια και γειτονιές για να απολαύσουν παρέα τα αγαπημένα τους βιντεοπαιχνίδια- εισήλθε στη βιομηχανία το franchise των Pokemon, με τις εκδόσεις Red & Blue. Το καινοτόμο -τότε- JRPG της Nintendo για το Game Boy έμελλε να δημιουργήσει τον δικό του μύθο, αποκτώντας παράλληλα μία ιδιαίτερη σημασία για όσους gamers έζησαν την παιδική τους ηλικία γύρω στα '00's και το συνέδεσαν αναπόφευκτα με "γλυκές" αναμνήσεις εκείνης της περιόδου.

Με την πάροδο των χρόνων, η σειρά Pokemon πέρασε από πολλά στάδια εξέλιξης. Απέκτησε εντονότερο στρατηγικό χαρακτήρα και -μεταξύ άλλων- εισάχθηκε στη competitive σκηνή του gaming. Δυστυχώς, πολλοί λάτρεις της σειράς (όπως και ο γράφων) συμφωνούν πως το franchise έχει χάσει την αίγλη που είχε κάποτε και δεν έχει καταφέρει ακόμη να ωριμάσει και να γιγαντωθεί στον "πυρήνα" του. Φυσικά, η μεγάλη επιτυχία της σειράς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και αυτό έχει οδηγήσει αναπόφευκτα τα τελευταία χρόνια στην εμφάνιση διάφορων τίτλων που χαρακτηρίζονται ως "κλώνοι" των Pokemon.

Προσπαθώντας να επωφεληθούν από την επιτυχία της δημοφιλούς σειράς, τα εκάστοτε στούντιο ανάπτυξης αντιγράφουν τον εικαστικό χαρακτήρα, τους κεντρικούς μηχανισμούς της (αιχμαλώτιση και εκπαίδευση τεράτων, turn-based μάχες), προσθέτουν μερικά ακόμη στοιχεία και δίνουν στο κοινό ένα αποτέλεσμα που ευελπιστούν να το προσελκύσει. Ένας "κλώνος" θα μπορούσε να επωφεληθεί γιατί προσφέρει στον λάτρη της πρωτότυπης ιδέας ακόμη περισσότερο παρόμοιο υλικό, γιατί εμπεριέχει στοιχεία που δεν υπάρχουν στο πρωτότυπο και ο λάτρης θα ήθελε να δει ή απλά γιατί μπορεί να διατεθεί ελεύθερα σε πλατφόρμες που δεν ανήκουν στη Nintendo (κινητές συσκευές, PC, PlayStation και Xbox). Στις παρακάτω γραμμές θα αναφερθούμε στην εμπειρία που αποκομίσαμε παίζοντας το Nexomon: Extinction, τον πιο πρόσφατο "κλώνο" των Pokemon.

Το Nexomon: Extinction είναι μία indie κυκλοφορία και αποτελεί sequel του Nexomon που κυκλοφόρησε το 2017 σε iOS και android συσκευές. Στο "τιμόνι" της ανάπτυξής του βρέθηκε η VEWO Interactive Inc. Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι έφηβος, μεγαλωμένος στο ορφανοτροφείο της περιοχής. Τα γεγονότα του τίτλου λαμβάνουν χώρα σε έναν κόσμο που Nexomon και άνθρωποι δεν συνυπάρχουν αρμονικά. Tyrants (ισχυρά Nexomon), δράκοι και άνθρωποι βρίσκονται εν μέσω ενός καταστροφικού -για τους ανθρώπους και τις πόλεις τους κυρίως- πολέμου. Το ταξίδι του πρωταγωνιστή ξεκινάει όταν καλείται να γίνει επίσημα ένας ακόμη Tamer της Guild των ανθρώπων, με σκοπό να βοηθήσει με κάθε τρόπο το είδος του να επιβιώσει σε αυτή την άνιση μάχη.

Ένας τομέας που μπορούμε να πούμε πως το Nexomon υπερτερεί των Pokemon είναι η ιστορία του. Με μία "ωριμότερη", ελαφρώς "σκοτεινότερη" πλοκή και ανατροπές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, το ενδιαφέρον παραμένει σε υψηλό επίπεδο μέχρι και το τέλος του. Άλλο ιδιαίτερο στοιχείο του εν λόγω τίτλου είναι το χιούμορ του -πολλές φορές σαρκαστικό- που βρίσκεται σε μεγάλες δόσεις στους διαλόγους, με κύριο εκφραστή τον συντροφικό χαρακτήρα, Coco. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας θα διεκδικήσετε την προαγωγή σας στις τάξεις της Guild, θα αντιμετωπίσετε επιβλητικά bosses, ενώ θα γίνετε σημείο αναφοράς, αποκτώντας κεντρικό ρόλο στον μεγάλο πόλεμο που έχει ξεσπάσει. Η διάρκεια του παιχνιδιού κρίνεται ικανοποιητική, καθώς υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 30 ώρες.

Οι περισσότεροι gameplay μηχανισμοί δεν είναι εμπνευσμένοι, αλλά ξεκάθαρα αντιγραμμένοι από τους αντίστοιχους των Pokemon. Για να προχωρήσετε στο παιχνίδι, θα χρειαστεί να αιχμαλωτίσετε Nexomon διαφορετικού τύπου, να τα ανεβάσετε επίπεδο, να τα εξελίξετε και με τη βοήθειά τους να κερδίσετε τους υπόλοιπους tamers και bosses που θα συναντήσετε.

Ξεκινώντας, θα αναφέρουμε χαρακτηριστικούς μηχανισμούς που είναι αυτούσια παρμένοι από τα Pokemon. Η βασική ομάδα του Tamer μας απαρτίζεται από έως και έξι Nexomon. Τα άγρια Nexomon εντοπίζονται σε περιοχές με ψηλό γρασίδι ή τυχαία περπατώντας μέσα σε dungeons. Ο τρόπος αιχμαλώτισης των Nexomon είναι όμοιος με εκείνον των Pokemon, με τη θέση των PokeBalls να παίρνουν οι Nexotraps. Το σύστημα μάχης είναι turn-based και κάθε Nexomon διαθέτει έως τέσσερις επιθέσεις. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάμεσα στους τύπους των Nexomon, με το νερό να υπερτερεί της φωτιάς, η φωτιά του φυτού και ούτω καθεξής. Επιπρόσθετα, στις πόλεις του χάρτη θα βρείτε healing centers και marketplaces αντίστοιχα εκείνων που βρίσκονται στα Pokemon. Μέχρι και αντικείμενα έχουν παρθεί αυτούσια με τις ιδιότητές τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα: Potion, Elixir, Revive.

Υπάρχουν όμως και τα στοιχεία εκείνα που διαφοροποιούν το Nexomon: Extinction και ορίζουν την ταυτότητά του. Αρχικά, το επίπεδο πρόκλησης εδώ είναι αυξημένο. Σημαντικός παράγοντας της αυξημένης πρόκλησης είναι η συνεχόμενη αύξηση του level των άγριων Nexomon, αλλά και εκείνου των αντίπαλων tamers. Όσο προχωράτε στην ιστορία και ενδυναμώνετε τα Nexomon σας, τόσο θα δείτε να αυξάνεται και το αντίστοιχο επίπεδο κάθε μορφής εχθρού.

Μία ακόμη λεπτομέρεια που αυξάνει την πρόκληση είναι η αντικατάσταση των power points για τις επιθέσεις με μία ενιαία μπάρα stamina. Κάθε επίθεση καταναλώνει ένα ποσοστό αυτής της μπάρας και ως αποτέλεσμα το Nexomon σας θα χρειάζεται μετά από μόλις λίγες μάχες την απαραίτητη αποκατάσταση της μπάρας αυτής. Στις παραπάνω λεπτομέρειες έρχεται να προστεθεί και ο ιδιαίτερος αλγόριθμος των επιθέσεων σε ισχύ και ταχύτητα. Μία επίθεση μπορεί στη θεωρία να κάνει τεράστια ζημιά, αλλά στην πράξη το αποτέλεσμα είναι αρκετά υποδεέστερο. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η εξόντωση του εχθρού σε μία επίθεση είναι αδύνατη. Επίσης, κάθε επίθεση διαθέτει το δικό της στατιστικό ταχύτητας. Συνυπολογίζοντας τα σχετικά στατιστικά ταχύτητας των δύο Nexomon που μάχονται το μειονέκτημα του πιο αδύναμου Nexomon μπορεί να καλυφθεί.

Η αξιόλογη εχθρική AI είναι οπωσδήποτε άξια αναφοράς. Σε αρκετές περιπτώσεις θα δείτε τους αντιπάλους σας να αντικαθιστούν το Nexomon τους στρατηγικά. Δηλαδή, θα δείτε να φέρνουν στη μάχη Nexomon του οποίου ο τύπος υπερτερεί έναντι του δικού σας και να αποσύρουν το Nexomon τους όταν εκείνο μειονεκτεί σε τύπο έναντι του δικού σας ή όταν η μπάρα υγείας του βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.

Ως αποτέλεσμα της γενικότερης αυξημένης πρόκλησης, ένα Nexomon δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πολλές συνεχόμενες μάχες πριν αδειάσουν οι μπάρες υγείας και αντοχής του. Έτσι, η συχνή επίσκεψη στα healing centers είναι αναπόφευκτη και σίγουρα κουραστική. Ακόμη και οι θεραπευτικές πέτρες που υπάρχουν διάσπαρτες στον χάρτη και αναπληρώνουν τις σχετικές μπάρες όλης της ομάδας σας, δεν είναι αρκετές να αποτρέψουν τις προαναφερθέντες συχνές διαδρομές.

Τέλος, αχρείαστος παράγοντας που συμβάλει στην πρόκληση του τίτλου είναι το επίπεδο του grinding. Οι πόντοι που θα λάβει το Nexomon σας νικώντας ένα αντίστοιχο Nexomon παρόμοιου ή μεγαλύτερου επιπέδου είναι λιγότεροι από αυτούς που θα περιμέναμε. Επίσης, οι πόντοι εμπειρίας δίνονται στο τέλος κάθε μάχης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αν σε μάχη με tamer ένα Nexomon σας εξουδετέρωσε έναν αντίπαλο, αλλά έχασε από έναν επόμενο και το τέλος της μάχης το βρει χωρίς πόντους υγείας, τότε δεν θα λάβει απολύτως κανέναν πόντο εμπειρίας.

To μακροσκελές grinding μετριάζεται ελαφρώς με τη χρήση ειδικών αντικειμένων, των λεγόμενων cores. Έως τέσσερα τέτοια αντικείμενα μπορούν να ενσωματωθούν στα τέρατά σας και -μεταξύ άλλων- να ενισχύσουν τους πόντους εμπειρίας που λαμβάνουν στη μάχη ή να τους δίνουν πόντους χωρίς να χρειαστεί να συμμετάσχουν σε αυτή (σαν το Exp. Share των Pokemon). Ακόμη και έτσι, δεν θα αποφευχθούν οι στιγμές που θα αντιληφθείτε ότι δεν θέλετε να δυναμώσετε άλλο τα Nexomon σας, αλλά να προχωρήσετε στην ιστορία.

Προσθήκη που θα θέλαμε να έχουμε δει εδώ και καιρό στα Pokemon, αλλά εντούτοις εντοπίσαμε στο Nexomon: Extinction, είναι αυτή των side missions. Ανά τον χάρτη θα εντοπίσετε NPCs που χρειάζονται τη βοήθειά σας και ως αντάλλαγμα θα σας προσφέρουν αντικείμενα και χρήματα. Συνήθως, η βοήθεια περιορίζεται στην ανταλλαγή/εντοπισμό αντικειμένων και την παράδοση συγκεκριμένων Nexomon. Σαν χαρακτηριστικό δεν καινοτομεί, ούτε ανεβάζει το ενδιαφέρον κατακόρυφα, αλλά είναι ευπρόσδεκτο και δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί.

Αν εξαιρέσουμε τα side missions, τότε η μόνη ενασχόλησή σας στο παιχνίδι έχει να κάνει με την πρόοδο της ιστορίας, την ενδυνάμωση των Nexomon σας και την αιχμαλώτιση όσο περισσότερων τεράτων είναι εφικτό. Δεν υπάρχει το οποιοδήποτε mini-game που θα μπορούσε να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού για μερικές ώρες ακόμη και ούτε η οποιαδήποτε μορφή multiplayer παιχνιδιού, είτε αυτή θα είχε να κάνει με ανταλλαγές τεράτων, είτε με online αναμετρήσεις με άλλους παίκτες. Μπορούμε με ασφάλεια, λοιπόν, να πούμε πως οι δραστηριότητες εντός του τίτλου είναι περιορισμένες.

Εκ των θετικότερων στοιχείων που εντοπίσαμε είναι αυτό της παρουσίας περισσότερων από 380 διαφορετικών Nexomon. Κάποια διαθέτουν ενδιαφέρον σχεδιασμό, άλλα μοιάζουν σαν απλά ζωάκια με αξεσουάρ, ενώ μερικά φέρουν μεγάλες ομοιότητες με συγκεκριμένα Pokemon. Όπως και να 'χει, ο μεγάλος αριθμός τεράτων υπόσχεται ποικιλία στις αναμετρήσεις και μία ευχάριστη πρόκληση για όποιον θελήσει να τα αποκτήσει όλα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον χάρτη του τίτλου, θα λέγαμε ότι οριακά ξεφεύγει από τον χαρακτηρισμό του μικρού μεγέθους. Ωστόσο, οι περιοχές του χάρτη ξεχωριστά διαθέτουν ικανοποιητικό μέγεθος οπότε, μάλλον, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως θα θέλαμε να υπάρχουν ακόμη περισσότερες περιοχές προς εξερεύνηση. Θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως από νωρίς είναι προσβάσιμο το μεγαλύτερο κομμάτι του χάρτη. Ακόμη κι αν δεν έχουν σχέση με την κύρια αποστολή, οι λοιπές περιοχές αξίζουν μία επίσκεψη καθώς θα σας δώσουν την ευκαιρία να αποκτήσετε από τις πρώτες ώρες ενασχόλησης πολλούς διαφορετικούς τύπους Nexomon.

Τεχνικά, δεν υπήρχαν εξαρχής υψηλές προσδοκίες. Ο τίτλος είναι "χτισμένος" στην Unity Engine και θυμίζει τις Pokemon κυκλοφορίες του Nintendo DS. Τα τοπία και τα μοντέλα των Nexomon είναι -κατά κύριο λόγο- με τέχνη σχεδιασμένα στο χέρι και με τους ζωηρούς χρωματισμούς τους αποδίδουν ένα ζωντανό, γεμάτο χρώμα κόσμο. Παγωμένα βουνά, ηφαίστεια, τροπικά νησιά, δάση και αμμώδεις περιοχές συνθέτουν την πλούσια ποικιλομορφία του χάρτη.

Bugs ή glitches δεν συναντήσαμε κατά την ενασχόλησή μας, ενώ και οι χρόνοι φόρτωσης κατά τη μετάβαση μεταξύ των περιοχών ήταν από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι. Παροδική πτώση των καρέ παρατηρήθηκε κατά την πρώτη φόρτωση του παιχνιδιού κάθε φορά, αλλά και σε ορισμένες σκηνές γεμάτες από περιεχόμενο. Από εκεί και πέρα η εμπειρία μας ήταν απρόσκοπτη. Σε καμία περίπτωση το soundtrack δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Οι συνθέσεις παρουσιάζονται χωρίς ιδιαίτερη συνοχή, με ελάχιστο ενδιαφέρον και σπάνια καταφέρνουν να ταιριάξουν στην εκάστοτε περίσταση.

Το Nexomon: Extinction καταφέρνει με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του να αποτελέσει έναν αξιόλογο "κλώνο" των Pokemon, αλλά ως εκεί. Η έντονη αντιγραφή, οι ελάχιστες δραστηριότητες, το αχρείαστο grinding και κάποιοι κακοί σχεδιασμοί στο πλαίσιο της πρόκλησης δεν του επιτρέπουν να μπει στην εξίσωση του ανταγωνισμού στο είδος.

Η πλοκή, το επίπεδο πρόκλησης, το χιούμορ και ο ικανοποιητικός αριθμός των διαθέσιμων Nexomon είναι ό,τι ξεχωρίσαμε από την ενασχόλησή μας. Επιπρόσθετα, είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να βρει κανείς αυτή τη στιγμή σε Pokemon για Xbox και PlayStation.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Nexomon: Extinction

Author

Κώστας Νικολούζος

Developer

VEWO Interactive Inc.

Publisher

PQube

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

28 Αυγούστου 2020

Είδος

Role-playing

PEGI

7

Θετικά

+ H "ωριμότερη" πλοκή του σε σχέση με τα Pokemon
+ Το γενικό επίπεδο πρόκλησης
+ Περισσότερα από 380 διαθέσιμα Nexomon
+ Το σαρκαστικό του χιούμορ
+ Ό,τι πιο κοντινό σε Pokemon για PlayStation και Xbox

Αρνητικά

- Έντονα στοιχεία αντιγραφής
- Η απαραίτητα συχνή επίσκεψη στα healing centers
- Κουραστικό grinding κατά περιόδους
- Περιορισμένες διαθέσιμες δραστηριότητες
- Απουσία Multiplayer
- Ο απογοητευτικός ηχητικός τομέας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Το Nexomon: Extinction καταφέρνει με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του να αποτελέσει έναν αξιόλογο "κλώνο" των Pokemon, αλλά ως εκεί. Η έντονη αντιγραφή, οι ελάχιστες δραστηριότητες, το αχρείαστο grinding και κάποιοι κακοί σχεδιασμοί στο πλαίσιο της πρόκλησης δεν του επιτρέπουν να μπει στην εξίσωση του ανταγωνισμού στο είδος.

Η πλοκή, το επίπεδο πρόκλησης, το χιούμορ και ο ικανοποιητικός αριθμός των διαθέσιμων Nexomon είναι ό,τι ξεχωρίσαμε από την ενασχόλησή μας. Επιπρόσθετα, είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να βρει κανείς αυτή τη στιγμή σε Pokemon για Xbox και PlayStation.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1