NieR Replicant ver.1.22474487139... - Review

Η αναγέννηση ενός cult classic τίτλου
by Λεωνίδας Πάτρας on 7 Μαΐου 2021

Στην άτυπη κατηγορία των cult classic παιχνιδιών συγκαταλέγονται games ιδιαίτερα, χωρίς να έχουν αναγκαστικά και τις καλύτερες βαθμολογίες κριτικών. Games που με την “ιδιοτροπία” τους κέρδισαν fans, παρότι δεν έγιναν αποδεκτά από το ευρύ κοινό. Ένα από αυτά τα παιχνίδια είναι το πρωτότυπο NieR που κυκλοφόρησε το 2010 για Xbox 360, PS3 και PC, περνώντας απαρατήρητο από τον περισσότερο κόσμο. Αν και δεν κατάφερε να κερδίσει τους κριτικούς (μόλις 68/100 βαθμολογία στο metacritic), κατάφερε να κάνει μια μερίδα παικτών να εκτιμήσει ορισμένες από τις αξίες του και να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των πιο “ψαγμένων”.

Πρέπει να αναφέρουμε πως η σειρά NieR δεν είναι μια τελείως αυτοτελής σειρά, καθώς αποτελεί spin-off των παλαιότερων Drakengard. Ο δημιουργός του NieR, Yoko Taro, ένας πραγματικά ταλαντούχος αλλά και εκκεντρικός παραγωγός, είχε ένα όραμα που θέλησε να περάσει στον κόσμο με το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Παρά τους πολλούς ξεπερασμένους μηχανισμούς του, το NieR προσέφερε μια πολύ έξυπνη και συναισθηματική ιστορία. Έξι χρόνια μετά, στην επόμενη γενιά κονσολών, ο Yoko Taro, όντας ακόμη πιο ώριμος, έφερε στον κόσμο το δεύτερο "παιδί" της σειράς, το NieR: Automata, ένα πραγματικό αριστούργημα που βελτίωσε πολλούς από τους “σκουριασμένους” μηχανισμούς, προσφέροντας παράλληλα μια εξίσου ιδιαίτερη ιστορία, έχοντας κρατήσει το μελαγχολικό ύφος του προκατόχου του.

Η επιτυχία του NieR: Automata "γέννησε" και τη θέληση για μια επανέκδοση του αρχικού NieR που, όπως προαναφέραμε, δεν έτυχε της αναγνώρισης που του άξιζε. Οι παραγωγοί του αρχικού παιχνιδιού (το ιαπωνικό studio Cavia) έκριναν πως η κατάλληλη εταιρεία για να “επαναφέρει” τον τίτλο στη ζωή είναι η Toylogic. Το NieR Replicant ver.1.22474487139…, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, δεν αποτελεί ούτε remake, ούτε και remaster του αρχικού παιχνιδιού, αλλά μάλλον κάτι ενδιάμεσο. Ο Yoko Taro δηλώνει πως το NieR Replicant ver.1.22 είναι μια “upgraded” βερσιόν του πρωτότυπου τίτλου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το NieR είναι ένα action video game με απλά hack n’ slash και RPG στοιχεία. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το ιδιαίτερο μετα-αποκαλυπτικό setting του και η story driven εμπειρία που το συνοδεύει. Μετά από μια πολύ σύντομη εισαγωγή στο έτος 2051 όπου η ανθρωπότητα είναι στο χείλος της καταστροφής, το παιχνίδι μας μεταφέρει 1312 χρόνια μετά όπου οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να χτίζουν μεσαιωνικές πόλεις στα απομεινάρια της Γης.

Ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο ενός νεαρού μαχητή, ο οποίος έχει το βάρος και την τεράστια ευθύνη να μεγαλώσει την άρρωστη αδερφή του που πάσχει από τη νόσο γνωστή ως Black Skrawl. Τα δύο ορφανά αδέρφια, πέρα από τη θανατηφόρα αυτή ασθένεια, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλευση των Shadows στον κόσμο του παιχνιδιού. Το ταξίδι ξεκινάει με τον πρωταγωνιστή να ψάχνει το κατάλληλο γιατρικό για την αδερφή του, ενώ στο δρόμο του θα συναντήσει πολλούς χαρακτήρες που θα τον βοηθήσουν ή θα σταθούν εμπόδιο στους στόχους του. Οι κυριότεροι αυτών είναι η ευέξαπτη μαχήτρια Kaine και το βιβλίο που μιλάει, ο Grimoire Weiss. Ο τελευταίος μάλιστα τον ακολουθεί για πάντα και του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί μαγικές επιθέσεις, που προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες melee επιθέσεις με σπαθιά.

Ο ρυθμός της αφήγησης της ιστορίας είναι λίγο αργός αρχικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου ανεβάζει ταχύτητα με την πλοκή να γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και πιο σκοτεινή. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον σχεδιασμό των χαρακτήρων και της προσωπικότητας τους. Το πρώτο τερματισμό του NieR θα τον δείτε μετά από 20 περίπου ώρες gameplay, ενώ υπάρχουν άλλοι τρεις τερματισμοί (+1 νέος στην έκδοση ver.1.22) που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε ακόμη περισσότερο την ιστορία, μελετώντας και άλλες πτυχές της. Πραγματικά μιλάμε για ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα stories στην ιστορία του gaming, που με την ολοκλήρωσή του δεν αφήνει κενά και προσφέρει μια απίστευτη αίσθηση ανταμοιβής στον παίκτη.

Ο κόσμος του NieR είναι ημι-ανοιχτός, καθώς υπάρχει κάποια αλλά όχι πλήρης ελευθερία σε έναν χάρτη που χωρίζεται σε δέκα, περίπου, μικρές διαφορετικές περιοχές. Στο παιχνίδι υπάρχουν, πέρα από τους βασικούς χαρακτήρες και NPCs να αλληλοεπιδράσετε, ενώ πολλοί από αυτούς σας δίνουν κάποια side missions που δυστυχώς, στο μεγαλύτερο κομμάτι τους, αποτελούν απλά fetch quests. Το θετικό είναι πως στο ver.1.22 υπάρχουν voice overs για όλους τους διαλόγους του παιχνιδιού, ακόμη και τους πιο μικρούς με τους πιο ασήμαντους NPCs.

Η μάχη αποτελεί μεγάλο κομμάτι του NieR, αλλά όχι ένα από τα κυριότερα και εκτελείται από κλασικά 4-hit combos ή charged attacks με το σπαθί, συν τα ranged attacks με τη μαγεία που αναφέραμε προηγουμένως. Η μάχη, σε σχέση με το πρωτότυπο παιχνίδι, έχει γίνει πιο άμεση και πιο γρήγορη, στα πρότυπα του NieR: Automata. Το σύστημα μάχης είναι ευχάριστο και κάνει τη δουλειά του, αλλά μην περιμένετε ιδιαίτερο βάθος, όπως σε έναν τίτλο Devil May Cry ή Bayonetta. Μιλάμε για τελείως basic καταστάσεις. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν 2-3 ακόμα κινήσεις, όπως το jump attack, το parry, το block και το dodge.

Οι βασικοί εχθροί του παιχνιδιού είναι τα Shadows: mobs διαφόρων μεγεθών με "αιθέριο" παρουσιαστικό που φοβούνται το φως του ηλίου, κάτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εις βάρος τους. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ποικιλία σε αυτά τα mobs ώστε να δίνει περισσότερο βάθος στο gameplay, σε αντίθεση με τα boss battles που είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, με μεγαλύτερο πλουραλισμό επιθέσεων. Το παιχνίδι έχει πλέον τρεις δυσκολίες: το easy δίνει στην AI τη δυνατότητα να παίζει σχεδόν αυτόματα, ενώ και η normal δυσκολία είναι αρκετά βατή για οποιονδήποτε φίλο του είδους. Το κενό μεταξύ normal και hard δυσκολίας, που υπάρχει σαν παράπονο και στο κατά τ’ άλλα εξαιρετικό NieR: Automata, κάνει την εμφάνισή του και εδώ, με τους εχθρούς στη hard δυσκολία να γίνονται ξαφνικά damage sponges, κάτι που μάλλον κουράζει παρά δυσκολεύει τον παίκτη.

Στον κόσμο του NieR υπάρχουν merchants και blacksmiths, ενώ ο κεντρικός χαρακτήρας επιδίδεται και σε άλλες πιο ανάλαφρες δραστηριότητες, όπως η καλλιέργεια και το ψάρεμα. Στα αρνητικά του NieR θα προσθέταμε το πραγματικά υπερβολικό backtracking αλλά και το πολύ περιορισμένο fast travel. Όσοι έχουν έρθει απευθείας από το Automata θα αντιληφθούν γρήγορα αυτά τα “πισωγυρίσματα” στο gameplay και ίσως απογοητευτούν από αυτά, όμως το story σίγουρα θα τους ανταμείψει. Για να δείτε όλα τα endings του παιχνιδιού θα χρειαστούν κοντά στις 30 με 40 ώρες, ενώ για το 100% θα βρείτε μπροστά σας το εμπόδιο του υπερβολικού grinding, κάτι που δεν βελτιώθηκε σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι. Υπολογίζουμε πως για να κάνετε platinum το παιχνίδι θα χρειαστείτε κοντά στις 60 ώρες και εδώ δεν υπάρχει επιλογή για αγορά (!) τροπαίων και achievements, όπως στο Automata.

Οι τοποθεσίες παρότι μοιάζουν (και είναι) αρκετά άδειες σε σχέση με άλλα αντίστοιχα παιχνίδια, έχουν τη δική τους μαγεία και τονίζουν τη μελαγχολία του συνολικού τίτλου. Σε αυτό συνεισφέρει και η άψογη μουσική υπόκρουση από τον Keiichi Okabe, έναν από τους μεγαλύτερους Ιάπωνες συνθέτες, που έχει δουλέψει σε soundtracks παιχνιδιών όπως το Tekken, αλλά και το πολυβραβευμένο NieR: Automata. Στο ver.1.22 έχει γίνει ένα re-arrange των κομματιών προς το καλύτερο, αλλά δεν υπάρχει δυστυχώς η επιλογή για εναλλαγή μεταξύ πρωτοτύπου και re-arranged.

Πέρα από το επιπλέον ending που αναφέραμε παραπάνω, στο ver.1.22 συμπεριλαμβάνονται όλα τα costume DLCs των χαρακτήρων (+ skins από το Automata), ένα νέο boss battle με το δικό του παράπλευρο story ενσωματωμένο στο main quest του παιχνιδιού, αλλά και τα dungeon DLCs που κυκλοφόρησαν. Υπάρχουν αρκετές νέες, μικρότερες προσθήκες μέσα στο παιχνίδι, όπως για παράδειγμα τα εκτενέστερα weapon stories, οι ιστορίες δηλαδή των όπλων που αποκαλύπτονται με κάθε upgrade που κάνουμε.

Μια από τις ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού είναι η αλλαγή της οπτικής σε συγκεκριμένα σημεία, που πολλές φορές από 3D μετατρέπεται σε side scrolling με platform στοιχεία και άλλες φορές σε top-down οπτική, στιλ Diablo. Έτσι αλλάζει η ροή της μάχης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και μια πρωτότυπη "πινελιά" στο gameplay. Σε κάποια σημεία, υπάρχουν και γρίφοι, που αφορούν κυρίως τη μετακίνηση αντικειμένων ή την εύρεση της σωστής απάντησης μετά από το διάβασμα κάποιας ιστορίας σε text.

Οπτικά τώρα, όπως είναι αναμενόμενο, έχουμε μια αύξηση της ανάλυσης στις κονσόλες, αλλαγές στην παλέτα χρωμάτων και κυρίως εμφανείς αλλαγές προς το θετικό στους χαρακτήρες, κάτι που αναδεικνύεται κυρίως στα cutscenes του τίτλου. Το παιχνίδι βέβαια είχε κατακριθεί το 2010 για τον ξεπερασμένο οπτικό τομέα και παρότι στη νέα έκδοση έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες για να φέρουν τα γραφικά τουλάχιστον στο επίπεδο του ΝieR: Αutomata, εξακολουθεί να δείχνει οπτικά παρωχημένο. Το παιχνίδι, όπως είναι λογικό (και το σωστό), τρέχει στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο σε όλες τις κονσόλες, αν και μας χαλάνε κάπως τα loading times μεταξύ των περιοχών. Δεν υπάρχουν έξτρα enhancements για τις next gen κονσόλες (PlayStation 5, Xbox Series X/S) και δεν γνωρίζουμε αν στο μέλλον θα υπάρξει κάτι σχετικά με αυτό.

Η αναβίωση του NieR γίνεται με τον καλύτερο τρόπο και ο Yoko Taro σίγουρα θα είναι περήφανος με τον τρόπο που χειρίστηκε το δημιούργημά του η Toylogic. Το Replicant ver.1.22 είναι ο καλύτερος τρόπος να μπείτε στη σειρά αν είστε νέος σε αυτή. Βέβαια, όσοι έρχονται από το απίστευτο NieR: Automata ίσως θα πρέπει να ρίξουν λίγο τις απαιτήσεις τους για να απολαύσουν ένα κλασικό hit. Η οπτικοακουστική, μελαγχολική εμπειρία που προσφέρει το Nier Replicant ver.1.22 είναι σίγουρο πως θα ανταμείψει όσους μείνουν μέχρι το τέλος αυτού του ταξιδιού... Είναι δύσκολο να μην αγαπήσετε αυτό που έχει να προσφέρει αυτός ο τίτλος, παρά τα ελαττώματά του.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

NieR Replicant ver.1.22474487139... - Review

Συντάκτης
7 Μαΐου 2021
Developer

Toylogic

Publisher

Square Enix

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

23 Απριλίου 2021

Είδος

Action role-playing, Hack and slash

PEGI

18

Θετικά

+ Ένα από τα πιο "γεμάτα" και συναισθηματικά stories στην ιστορία του gaming
+ Εξαιρετικό cast χαρακτήρων και υψηλής ποιότητας voice acting
+ Κορυφαίο sountrack το οποίο έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο
+ Πολλές μικρές και μεγάλες προσθήκες σε όλους τους τομείς
+ Ανάλαφρο combat system και απλοί μηχανισμοί στο gameplay

Αρνητικά

- Κάποιοι μηχανισμοί δυστυχώς συνεχίζουν να είναι ξεπερασμένοι
- Παρά τις βελτιώσεις, οπτικά το game ανήκει σε άλλη γενιά βιντεοπαιχνιδιών
- Υπερβολικό backtracking
- Ανισορροπίες στη δυσκολία του τίτλου

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
8.0
Συνοψίζοντας

Η αναβίωση του NieR γίνεται με τον καλύτερο τρόπο και ο Yoko Taro σίγουρα θα είναι περήφανος με τον τρόπο που χειρίστηκε το δημιούργημά του η Toylogic. Το Replicant ver.1.22 είναι ο καλύτερος τρόπος να μπείτε στη σειρά αν είστε νέος σε αυτή. Βέβαια, όσοι έρχονται από το απίστευτο NieR: Automata ίσως θα πρέπει να ρίξουν λίγο τις απαιτήσεις τους για να απολαύσουν ένα κλασικό hit. Η οπτικοακουστική, μελαγχολική εμπειρία που προσφέρει το Nier Replicant ver.1.22 είναι σίγουρο πως θα ανταμείψει όσους μείνουν μέχρι το τέλος αυτού του ταξιδιού... Είναι δύσκολο να μην αγαπήσετε αυτό που έχει να προσφέρει αυτός ο τίτλος, παρά τα ελαττώματά του.

8.0
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1