Nintendo Labo Toy-Con 01: Variety Kit

Φτιάξε, Παίξε, Ανακάλυψε
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 9 Μαΐου 2018

Αφού είχαμε μία εμπειρία με το Variety Kit του Nintendo Labo, το μόνο που σκεφτόμασταν είναι “γιατί να μην υπήρχε όταν ήμασταν παιδιά;”. Όχι πως το Atari 2600, το Snes και το Mega Drive δεν μας έδωσαν πολλές στιγμές διασκέδασης. Το Nintendo Labo, όμως, είναι κάτι άλλο. Είναι κάτι διαφορετικό από όσα έχουμε δει και παίξει.

Τι είναι, όμως, το Nintendo Labo; Η περιγραφή του είναι ιδιαίτερη περίπτωση, όπως και το ίδιο. Η Nintendo έχει πλούσιο παρελθόν όσον αφορά πειραματισμούς με το μέσο και τον τρόπο που παίζουμε. Θυμόμαστε το Wii που ήταν η πιο ολοκληρωμένη και προσβάσιμη μορφή motion controlling. Το Wii U ήταν μία απόπειρα συνδυασμού gaming στην τηλεόραση με φορητό, κάτι που τελειοποιήθηκε με το Switch. Το Nintendo Labo, λοιπόν, είναι ένα περιφερειακό της υβριδικής κονσόλας, του Switch.

Η λέξη υβριδική, παίρνει νέες διαστάσεις με το Labo, καθώς συνδέει τον ψηφιακό κόσμο με τον πραγματικό. Το περιφερειακό απευθύνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας (έως 16 ετών)· θα λέγαμε ότι αυτό δεν αρκεί για να περιγράψει το κοινό του. Το Labo δεν είναι ένα παιχνίδι το οποίο θα δώσουμε σε ένα παιδί και θα το αφήσουμε να παίζει με τις ώρες. Δεν είναι μοναχική εμπειρία. Το Labo λάμπει (pun intended) όταν το μοιραζόμαστε με κάποιον. Είναι ιδανικό για να παίξει ο γονέας με το παιδί του. Βέβαια, τίποτα δεν απαγορεύει σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να το διασκεδάσουν. Εμείς, σίγουρα περάσαμε μερικές πολύ δημιουργικές ώρες πριν σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά. Ανοίγοντας το κουτί του του Nintendo Labo Variety Kit, βλέπουμε χαρτόνι. Το χαρτόνι, είναι το υλικό που αποτελεί σχεδόν κάθε τμήμα του περιφερειακού. Μην φανταστείτε, βέβαια, χαρτόκουτα από αυτά που χρησιμοποιούμε σε μετακομίσεις. Ο σχεδιασμός είναι πολύ ελκυστικός, το υλικό έχει προσεγμένη υφή και χρώμα, ενώ τα διάφορα λογότυπα και σχέδια είναι πολύ σωστά τοποθετημένα.

Αν έχετε απορίες και δεν καταλαβαίνετε πώς να χρησιμοποιήσετε τα περιεχόμενα του κουτιού, μην ανησυχείτε, οι οδηγίες είναι πραγματικά κατατοπιστικές. Βάζοντας την Game Card του Labo, η οποία περιλαμβάνεται στη συσκευασία (και δεν είναι από χαρτόνι) στο Switch, μπαίνουμε στο menu. Make, Play, Discover, μάς λέει το Labo. Επιλέγουμε το Make και ξεκινάμε τη δημιουργία. Πρώτα, επιλέγουμε μία από τις διαθέσιμες κατασκευές του Variety Kit. Στη διάθεσή μας έχουμε: ένα μικρό, τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο, ένα καλάμι ψαρέματος, ένα σπίτι, ένα τιμόνι μοτοσυκλέτας και ένα πιάνο. Η δυσκολία των κατασκευών κλιμακώνεται, με το αυτοκινητάκι να είναι το πιο εύκολο και το πιάνο το πιο πολύπλοκο.

Όταν λέμε δυσκολία, δεν εννοούμε κάτι ακατόρθωτο. Το Labo δεν είναι, εξάλλου, το Dark Souls της χειροτεχνίας. Απλώς, οι κατασκευές ξεκινούν από πολύ απλές και σύντομες και καταλήγουν σε πολύπλοκα συστήματα μικρότερων. Κάποιες μπορεί να μας πάρουν και τρεις ώρες για να τις ολοκληρώσουμε.

Βοηθός μας είναι οι εξαιρετικές οδηγίες χρήσης στην οθόνη του Switch μας. Μας εξηγείται κάθε μικρό βήμα, με όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται. Μας προτρέπουν να κάνουμε διαλείμματα σε σωστά σημεία, να επαληθεύσουμε τα όσα έχουμε δημιουργήσει για να μην επιστρέφουμε μετά και, γενικά, μας κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Το interface είναι πολύ λειτουργικό και εύχρηστο, με δυνατότητες όπως fast forward, zoom και θέαση από διάφορες προοπτικές, μέσω ελεύθερης κίνησης της κάμερας σε τρισδιάστατο περιβάλλον. Επίσης, οι οδηγίες χαρακτηρίζονται από ανάλαφρη διάθεση και χιούμορ, κάτι πολύ θετικό μιας και περιορίζει την κούρασή μας και κάνει τη διαδικασία πιο διασκεδαστική.

Ακολουθώντας τις οδηγίες, κόβουμε τα χαρτόνια και τα συναρμολογούμε, όπως μας υποδεικνύεται. Η διαδικασία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Φανταζόμαστε πως ένα μικρό παιδί θα περάσει υπέροχα, όμως δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως και εμείς το διασκεδάσαμε με την ψυχή μας. Σαφέστατα, με παρέα η εμπειρία είναι πολύ καλύτερη και φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει δημιουργηθεί για ομαδική δραστηριότητα.

Τα χαρτόνια κόβονται με τα χέρια (δεν χρειάζεται ποτέ ψαλίδι, ή γενικά κάτι το οποίο δεν περιέχεται στο κουτί) και διπλώνονται με εύκολο και ευχάριστο τρόπο. Όταν συνδέουμε μεταξύ τους διάφορα κομμάτια, αισθανόμαστε ικανοποίηση.

Σίγουρα, πολλοί θα έχετε απορίες όσον αφορά την αντοχή του χαρτονιού. Δεν έχουμε το Labo εδώ και πολύ καιρό ώστε να δοκιμάσουμε την αντοχή του στον χρόνο, όμως το χαρτόνι δεν είναι όσο εύθραυστο περιμέναμε. Στην αρχή, φοβόμασταν να το διπλώσουμε και κάναμε όσο λεπτεπίλεπτες κινήσεις μπορούμε. Στην πορεία καταλάβαμε πως αυτό δεν είναι απαραίτητο. Το χαρτόνι του Labo αντέχει, όμως αν το παρακάνουμε και σκιστεί σε μικρά σημεία, μπορούμε να το διορθώσουμε με λίγη ταινία, εύκολα. Στις οδηγίες υπάρχουν και βοηθητικές λεπτομέρειες για μερικά κομμάτια που είναι πιο εύκολο να χαλάσουν με την έντονη χρήση τους. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ανταλλακτικών, αν κάτι μάς χαλάσει σε σημείο που δεν σώζεται.

Στο Make τμήμα του παιχνιδιού, το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι πως, σε προχωρημένο στάδιο των περίπλοκων κατασκευών, αρχίζουμε να κουραζόμαστε. Για παράδειγμα, όταν φτιάχνουμε το πιάνο, πρέπει να συναρμολογήσουμε ξεχωριστά 13 πλήκτρα, με σχεδόν πανομοιότυπη διαδικασία κάθε φορά. Συνολικά, πάντως, περάσαμε πολύ ωραία με τη δημιουργία των κατασκευών.

Αφού ολοκληρώσουμε την κατασκευή μας, περνάμε στο κομμάτι “Play”. Με το που αρχίσουμε να παίζουμε με το Labo, εντυπωσιαζόμαστε. Οι διάφορες ιδέες που το πλαισιώνουν είναι εξαιρετικά εμπνευσμένες και η υλοποίηση δεν πάει πίσω. Η αίσθηση, όταν βλέπουμε τις δημιουργίες μας να “ζωντανεύουν” και καταλαβαίνουμε γιατί βάλαμε κάθε κομματάκι με συγκεκριμένους τρόπους, είναι μοναδική. Οι λειτουργίες και οι εφαρμογές είναι αρκετές και θα σας τις αναλύσουμε με τη σειρά.

Το αυτοκινητάκι μπορεί να είναι απλό στην κατασκευή, έχει όμως τις ιδιαίτερες λειτουργίες του. Εφαρμόζουμε πάνω του τα δύο Joy-Cons του Switch, ένα σε κάθε πλευρά, ώστε να μπορεί να κινείται. Πατώντας τα αντίστοιχα πλήκτρα στην οθόνη του Switch, δονείται το κάθε Joy-Con, ξεχωριστά. Έτσι, μέσω της δόνησης και μόνο, επιτυγχάνεται η κίνηση. Στο κουτί υπάρχει και δεύτερο αυτοκίνητο, ώστε να παίξουμε multiplayer, κάτι που υποστηρίζεται από την εφαρμογή. Μη φανταστείτε βέβαια online μονομαχίες και leaderboards. Έχουμε διπλό της πιο απλής μορφής, που στηρίζεται στη φαντασία, κυρίως.

Αν ψάξουμε περισσότερο και μπούμε και στο Discover κομμάτι, βρίσκουμε κρυφές ιδιότητες. Το αυτοκίνητο, συγκεκριμένα, έχει ένα δεύτερο mode με το οποίο αυξομειώνουμε κατά βούληση τη συχνότητα, την ένταση της δόνησης και κατά συνέπεια την ταχύτητα. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε drifts, κατά κάποιον τρόπο. Επίσης, βλέπουμε τον αυτόματο πιλότο: το αυτοκινητάκι, μέσω του sensor του Joy-Con, μπορεί να εντοπίζει ειδικά αυτοκόλλητα και να τα ακολουθεί, μόνο του. Η χρήση του sensor πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς το RC Car έχει δική του υπέρυθρη κάμερα, μέσω της οποίας βλέπουμε ό,τι βλέπει σε πρώτο πρόσωπο (λειτουργεί και στο σκοτάδι).

Το καλάμι ψαρέματος μάς δίνει πρόσβαση σε ένα mini-game, στο οποίο πιάνουμε ψάρια στον βυθό της θάλασσας. Έχουμε συνδυασμό digital παιχνιδιού με παιχνίδι σε φυσική μορφή, με το χαρτόνι δηλαδή. Γυρνώντας τον μοχλό του καλαμιού, ανεβοκατεβαίνει η πετονιά ανάλογα (η ψηφιακή, αλλά και το σχοινί που συνδέουμε στο χαρτόνι). Η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή, καθώς κάθε κίνησή μας μεταφράζεται ψηφιακά εντελώς άμεσα. Νιώθουμε σαν να σπάει το φράγμα μεταξύ του δικού μας, πραγματικού κόσμου και του ψηφιακού της οθόνης του Switch.

Το πρόβλημα είναι πως, αφού ξεπεράσουμε τον ενθουσιασμό, δεν υπάρχουν και πολλά για να μας κρατήσουν. Το mini-game είναι πολύ μικρό σε διάρκεια. Τα mechanics του έχουν ένα υποτυπώδες βάθος και υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι ψαριών, καθώς και μερικά κρυφά. Παρόλα αυτά, είναι πολύ εύκολο να μάθουμε πώς λειτουργεί και να πιάσουμε όλα τα ψάρια, μην έχοντας κάτι άλλο για να ασχοληθούμε ύστερα. Σίγουρα, για ένα παιδί τα πράγματα θα είναι καλύτερα, όμως δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά· αυτό που παίζουμε μοιάζει περισσότερο με demo παρά με ολοκληρωμένο mini-game.

Το σπίτι, είναι το πιο αδιάφορο κομμάτι του Switch. Στο εσωτερικό του, μέσω της οθόνης, βλέπουμε ένα πλάσμα και αλληλεπιδρούμε με αυτό βάζοντας αντικείμενα σε μία εσοχή του τοίχου. Μην δοκιμάσετε να βάλετε μέσα σουβλάκια για να δείτε αν θα τα φάει. Τα αντικείμενα είναι και αυτά κατασκευές από χαρτόνι. Βάζοντας στον τοίχο τη βρύση, εμφανίζεται στο σπίτι μία ψηφιακή, αντίστοιχη και γεμίζει το δωμάτιο νερό. Τέτοιου είδους είναι οι ασχολίες μας και, παρόλο που υπάρχουν μερικά κρυφά χαρακτηριστικά, το βαριόμαστε γρήγορα. Βέβαια, όπως όλες οι κατασκευές του Labo, είναι πανέμορφο και θέλουμε να το έχουμε ως διακοσμητικό χώρου, ειδικά σε ένα παιδικό δωμάτιο. Επίσης, ενδείκνυται η διακόσμηση των διαφόρων κατασκευών, ώστε να προσθέσουμε την προσωπική μας πινελιά.

Το τιμόνι της μοτοσυκλέτας κάνει ακριβώς αυτό που περιμένουμε: μας επιτρέπει να οδηγούμε τη μηχανή μας στις διάφορες πίστες. Η οδήγηση είναι εντυπωσιακή, καθώς έχουμε και πάλι “μπλέξιμο” του ψηφιακού κόσμου με τον δικό μας. Η ανταπόκριση του χειρισμού δεν μας απογοητεύει καθόλου και βλέπουμε μερικές πινελιές, όπως τη σούζα και το πραγματικά λειτουργικό χαρτονένιο φρένο, που κλέβουν την παράσταση. Επιπρόσθετα, υπάρχει, μέσω χρήσης του Joy-Con, η δυνατότητα να δημιουργήσουμε δικές μας πίστες. Δυστυχώς, το περιεχόμενο είναι και πάλι λίγο σε ποσότητα και ο ενθουσιασμός δεν κρατάει πολύ.

Τελευταίο και πιο περίπλοκο, έρχεται το πιάνο. Είναι η πιο εντυπωσιακή εφαρμογή του Variety Kit. Οι δυνατότητές του είναι πολλές και μας άφησε με ανοιχτό το στόμα. Μέσω του sensor του Joy-Con, διαβάζονται μερικά αυτοκόλλητα και έτσι, το πιάνο λειτουργεί. Παράγει ήχο σε σωστές νότες. Δεν μένει, όμως, εκεί. Μπορούμε, με τη χρήση μερικών κουμπιών από χαρτόνι, τα οποία φτιάξαμε, να αλλάξουμε τον ήχο του πιάνου. Τα πλήκτρα ακούγονται σαν γάτες που νιαουρίζουν, το πιάνο γίνεται ακουστικό όργανο μέσω της δόνησης, μπορούμε να ηχογραφήσουμε δικά μας τραγούδια και να αλλάξουμε οκτάβες. Η παρακολούθηση του “Discover” κομματιού προτείνεται, καθώς θα ανακαλύψετε πολλές ιδιότητες που δεν είχατε σκεφτεί. Μπορούμε να γίνουμε ακόμη και μαέστρος, με μία πολύ διασκεδαστική λειτουργία.

Μόλις τελειώσουμε τις κατασκευές και το παιχνίδι, μπορούμε να πάμε στο επόμενο mode του Labo, το Garage. Εκεί, βρίσκεται η πραγματική δύναμη του Nintendo Labo. Μέσω του mode αυτού, μπορούμε να δημιουργήσουμε δικά μας παιχνίδια. Λειτουργεί με μία μορφή απλουστευμένου κώδικα προγραμματισμού, μέσω nodes τα οποία ενώνουμε μεταξύ τους. Μπορούμε να ρυθμίσουμε ένα κουμπί και να του δώσουμε διάφορες εφαρμογές; να δονείται, να ανάβει φως στην οθόνη ή να βγάζει ήχους. Έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε με τον ήδη υπάρχoντα προγραμματισμό με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Αν δε, είστε πραγματικά δημιουργικοί, μπορείτε να κόψετε δικά σας χαρτόνια και να δημιουργήσετε μία εξ ολοκλήρου δική σας εφαρμογή. Οι δυνατότητες είναι πραγματικά εντυπωσιακές και πολυάριθμες.

Η ψυχαγωγική αξία του Nintendo Labo είναι πολύ μεγάλη, όμως το περιφερειακό έχει περισσότερες πτυχές. Μπορεί να αποτελέσει μία πρώτη επαφή των παιδιών με έννοιες της επιστήμης της φυσικής, με τη μηχανική και τον προγραμματισμό. Όλα αυτά, σε απλουστευμένη μορφή, διασκεδαστική και προσβάσιμη στα παιδιά.

Παίζοντας με τα παιχνίδια του Variety Kit του Labo, νιώθουμε πως αποτελούν ένα demo, ένα δείγμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Στο μέλλον, θα θέλαμε πολύ να δούμε εφαρμογές σε μεγάλα παιχνίδια του Nintendo Switch, όπως με τα Amiibos. Ο ενθουσιασμός μας μπορεί να εξαφανίζεται πολύ σύντομα, καθώς τα περισσότερα παιχνίδια στερούνται περιεχομένου, όμως, συνολικά, δηλώνουμε εντυπωσιασμένοι. Αναγκαζόμαστε να κρίνουμε το Variety Kit περισσότερο ως ένα δείγμα της δύναμης και των προοπτικών του Nintendo Labo, όμως αυτές δεν είναι καθόλου ασήμαντες.

Η διαδικασία της δημιουργίας είναι πολύ διασκεδαστική για μικρούς, μεγάλους και συνδυασμούς αυτών. Το παιχνίδι μάς εντυπωσιάζει και ας μην κρατάει  πολύ. Μετά, ανακαλύπτουμε πολλές κρυφές δυνατότητες και λειτουργίες που δεν είχαμε σκεφτεί και ανυπομονούμε για τις μελλοντικές εφαρμογές του Nitnendo Labo. Σίγουρα μπορεί να διασκεδάσει τους πάντες και, αν έχετε παιδί και θέλετε να παίξετε μαζί του, το Labo αποτελεί ιδανική επιλογή. Αν πάλι, δεν είστε γονέας, βρείτε έναν φίλο και καθίστε να φτιάξετε μαζί τις χειροτεχνίες. Εγγυημένα, θα περάσετε υπέροχα με το Variety Kit του Nintendo Labo.

Το πακέτο μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Nintendo Labo Toy-Con 01: Variety Kit

Συντάκτης
9 Μαΐου 2018
Developer

Nintendo EPD

Publisher

Nintendo

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

Nintendo Switch

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

27 Απριλίου 2018

Είδος

Interactive Model Kit

PEGI

3

Θετικά

- Εντυπωσιακές ιδέες
- Συνδυασμός του πραγματικού κόσμου με τον ψηφιακό
- Ψυχαγωγική, αλλά και εκπαιδευτική αξία για παιδιά και μεγάλους
- Η διαδικασία της κατασκευής είναι πολύ διασκεδαστική
- Λεπτομερείς, καθαρές, αστείες και εύχρηστες οδηγίες χρήσης
- Απίστευτες δυνατότητες

Αρνητικά

- Οι κατασκευές σε μερικά σημεία κουράζουν
- Το περιεχόμενο των mini-games μοιάζει περισσότερο με demo

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Το Nintendo Labo είναι ένα περιφερειακό γεμάτο εντυπωσιακές δυνατότητες. Η διαδικασία της κατασκευής είναι εξαιρετικά διασκεδαστική, ειδικά με παρέα, ενώ τα παιχνίδια έχουν λειτουργίες που ενθουσιάζουν. Οι ιδέες πάνω στις οποίες στηρίζεται το Labo είναι πολύ εμπνευσμένες και μοναδικές. Βρείτε παρέα, είτε είναι το παιδί σας, είτε ένας φίλος και σίγουρα θα περάσετε μερικές δημιουργικές και πολύ διασκεδαστικές ώρες με το Variety Kit. Ανυπομονούμε να δούμε μελλοντικές εφαρμογές του Nintendo Labo, καθώς το πρώτο δείγμα είναι πολύ ενθαρρυντικό.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1