No More Heroes III - Review

Ο Γαλαξίας χωράει μόνο έναν υπερήρωα!
by Λεωνίδας Πάτρας on 27 Αυγούστου 2021

Μια ιδιαίτερη σειρά βιντεοπαιχνιδιών, με ξεχωριστό fan base, επανέρχεται και πάλι στα ράφια με νέο main τίτλο μετά από 10 και πλέον χρόνια. Το No More Heroes III είναι δημιουργία της ιαπωνικής Grasshopper Manufacture, με παραγωγό τον πλέον εκκεντρικό σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό βιντεοπαιχνιδιών, Suda51. Ναι, πριν δύο χρόνια υπήρξε και η κυκλοφορία του Travis Strikes Again στο Nintendo Switch, αλλά το συγκεκριμένο παιχνίδι θεωρείται ως ένα “ενδιάμεσο”, μικρότερο παιχνίδι, με top down προοπτική, σε αντίθεση με το κανονικό 3rd person της σειράς. Το No More Heroes III είναι η μεγάλη και αναμενόμενη κυκλοφορία της σειράς και αποκλειστικός τίτλος του Αυγούστου για την κονσόλα της Nintendo.

Δέκα χρόνια είναι αρκετά για τους παραγωγούς ώστε να δημιουργήσουν το νέο σύμπαν και να “ρίξουν” μέσα σε αυτό τον Travis Touchdown, τον πρωταγωνιστή της σειράς αλλά και άλλους δέκα και πλέον χαρακτήρες με τη μορφή alien superhero bosses. Ο assassin, όπως σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια έτσι και σε αυτό, προσπαθεί να ανέβει τα leaderboards των ηρώων του γαλαξία και να γίνει το νούμερο ένα της κατάταξης.

Η “τρέλα” που διακατέχει τις παραγωγές του Suda51 είναι και εδώ έκδηλη με πολλούς τρόπους, από το ιδιαίτερο χιούμορ, τη συχνή εναλλαγή του τύπου αφήγησης, τον ίδιο τον σχεδιασμό των χαρακτήρων, μέχρι και το “gore” της μάχης. Πολλές φορές συμβαίνουν πράγματα που είναι τελείως άκυρα και μας αφήνουν άφωνους με την τρελή εξέλιξή τους. Στο τρίτο αυτό μέρος της σειράς υπάρχουν κάποιοι γνώριμοι χαρακτήρες από το παρελθόν, αλλά έχουν πλέον τελείως δευτερεύων ρόλο, οπότε μπορούμε να πούμε ότι το No More Heroes III μπορεί να παιχτεί και χωρίς να έχετε δει τους προηγούμενους τίτλους. Βέβαια, με τα πρόσφατα remasters των δύο πρώτων παιχνιδιών θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσετε από εκεί, αν έχετε αυτή τη δυνατότητα.

Μετά από μια απίστευτα υπερβολική, αλλά από κάθε άποψη καταπληκτική εισαγωγή, το παιχνίδι μας γνωρίζει τον κεντρικό villain, το νούμερο ένα της κατάταξης των ηρώων, τον Jess Baptiste VI και τον στόλο των υπόλοιπων 10 aliens που πρέπει να εξουδετερώσουμε για να φτάσουμε σε αυτόν και να σώσουμε τον γαλαξία που απειλείται με εξαφάνιση. Ναι, καλά καταλάβατε, το παιχνίδι έχει έναν arcade (με την κωμική έννοια) στόχο να εξουδετερώνουμε ένα, ένα τα bosses, ανεβαίνοντας στα leaderboards. Μπορεί το story να φαίνεται πως δεν μπορεί να δώσει ιδιαίτερες συγκινήσεις, όμως η σκηνοθεσία, η τρέλα και το απρόβλεπτο της αφήγησης μας κράτησαν καθηλωμένους και για τις 15 ώρες που μας πήρε για να τελειώσουμε το παιχνίδι. Οι διάλογοι, οι ανατροπές, αλλά και η παρουσίαση των εξωγήινων, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μας κέρδισε από την αρχή μέχρι το τέλος και είναι από τα δυνατά σημεία του τίτλου, παρά την εκούσια έλλειψη σοβαρότητας που τον διακατέχει.

Το No More Heroes III είναι ένα action-adventure βιντεοπαιχνίδι με τη μάχη να είναι της μορφής hack n’ slash. Ο τίτλος είναι της προοπτικής τρίτου προσώπου, ενώ ο ανοιχτός κόσμος από το πρώτο παιχνίδι επιστρέφει. Συγκεκριμένα, έχουμε να κάνουμε με έξι συνολικά περιοχές, οι οποίες ανοίγουν σταδιακά στον χάρτη και κάθε μια από αυτές έχει και ένα διαφορετικό concept. Εδώ όμως υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια, στον ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού δεν μπορούμε να κάνουμε μάχες, αλλά μόνο να μιλήσουμε με NPCs και να βρούμε collectibles. Ο σχεδιασμός του χάρτη δεν μας ξετρέλανε και παρά τη χρήση της Unreal Engine 4, ο κόσμος δείχνει οπτικά ξεπερασμένος και εντελώς άδειος.

Στον χάρτη του παιχνιδιού όμως, μπορούμε να βρούμε combat missions (που μας τηλεμεταφέρουν σε αρένες) ή να πάρουμε μέρος σε mini games. Υπάρχουν και κάποια side missions, που δεν περιλαμβάνουν μάχη, αλλά είναι εντελώς προαιρετικά. Στον χάρτη μετακινούμαστε είτε με τα πόδια, είτε με τη μηχανή του Travis, ενώ τα mini games έχουν τη δική τους τρέλα, όπως το να κουρεύουμε το γκαζόν σε συγκεκριμένο χρόνο, να μαζεύουμε σκουπίδια από περιοχές με κροκόδειλους και άλλα παρόμοια “χαζά” παιχνιδάκια που μπορούν να σπάσουν λίγο τον ρυθμό των συνεχόμενων μαχών, αλλά δεν προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο στο gameplay.

Η μάχη είναι και το κύριο μέρος του gameplay και στο No More Heroes III ο Travis έχει στη διάθεσή του και πάλι το Beam Katana, το οποίο πρέπει να φορτίζει μετά από ορισμένο αριθμό χτυπημάτων. Το Beam Katana έχει τις πολύ βασικές normal και heavy attacks, ενώ ο Travis έχει άλλες 4 super moves και ένα throw attack που συνοδεύεται από QTEs και μπορεί να αποτελειώσει τους εχθρούς. Η απόκριση της μάχης είναι πολύ καλή και ο ρυθμός σταθερά καλός, παρά το μικρό ρεπερτόριο κινήσεων του Travis. Την έλλειψη κινήσεων την αντικαθιστά το παιχνίδι με την ποικιλία τόσο στους τυπικούς εχθρούς, όσο και στα bosses, που είναι όλα ένα και ένα τόσο σχεδιαστικά, όσο και από άποψης gameplay. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα να μπούμε σε ένα mech και να κατατροπώσουμε τους εχθρούς με το υπέρτατο super move, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένα mech missions, τύπου Daemon X Machina.

Για να προχωρήσουμε στην κατάταξη πρέπει να κάνουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό μαχών, ενώ υπάρχουν και πάνω από 50 side combat scenarios με τη μορφή των waves. Η βασική ιστορία του παιχνιδιού μπορεί να ολοκληρωθεί και στις 10 ώρες για έναν που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτή, αλλά για κάποιον που θα ασχοληθεί με τα side missions και τα (σχετικά αδιάφορα) collectibles, μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τις 20-25 ώρες. Υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας και βρήκαμε το normal αρκετά ισορροπημένο για έναν μέτριο παίκτη, ενώ με το τέλος του story υπάρχει η επιλογή για new game plus. Πριν από κάθε μεγάλη μάχη μπορούμε να μεταβούμε στο laboratory και να αναβαθμίσουμε τα στατιστικά μας με χρήματα και XP ή να φτιάξουμε trinkets, που προσφέρουν passive boosts σε διάφορους τομείς.

Το No More Heroes III, όπως προαναφέραμε, έχει δημιουργηθεί με την Unreal Engine 4 και προσφέρει το εξής παράλογο: 30 fps στον ανοιχτό κόσμο και 60 fps κατά τη μάχη (μιας και γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο). Αυτό είναι ευχάριστο όσον αφορά στο combat, το οποίο είναι αρκετά fluid, αλλά τα 30 καρέ του ανοιχτού κόσμου σπάνια επιτυγχάνονται και μάλιστα, σε πολλές των περιπτώσεων πέφτουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης, παρότι η κάθε περιοχή έχει την προσωπικότητά της, τα γραφικά είναι επιπέδου δεκαπενταετίας. Ευτυχώς, αυτά αλλάζουν στις αρένες, στον σχεδιασμό χαρακτήρων και εχθρών, αλλά και στα cutscenes, που είναι πραγματικά πολύ καλής ποιότητας για τα δεδομένα της κονσόλας, με ένα cel-shaded ύφος (με την τρέλα φυσικά που μπορεί να κουβαλάει ο Suda51 και η ομάδα του)…

Η παρουσίαση των cutscenes γίνεται πολυδιάστατα, άλλες φορές με στατικές εικόνες, άλλες με κανονικά τρισδιάστατα κινούμενα πλάνα και άλλες με τύπου anime σποτάκια. Φαίνεται ότι έχει “πέσει δουλειά” στον συγκεκριμένο τομέα, όπως και στον τομέα του ήχου, που περιέχει κομμάτια από rock μέχρι πιο trance καταστάσεις, αναλόγως την περίσταση. Πολύ προσεγμένο είναι και το voice acting και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τους actors, αλλά και τον πλουραλισμό των εφέ κατά τη μάχη. Έπειτα, αξίζει να προσθέσουμε πως υπάρχει επιλογή για χρήση των motion controls των Joycons στη μάχη, για λειτουργίες όπως η φόρτιση του Beam Katana ή η χρήση τους για την εκτέλεση των QTEs κατά τη μάχη.

Με το No More Heroes III, o Suda51 επαληθεύει για ακόμη μια φορά ότι είναι ο πιο τρελός video game designer και ο τρίτος τίτλος της σειράς θα αγαπηθεί εξίσου από τους φίλους της για τους ίδιους λόγους. Η μάχη, παρά τον περιορισμένο αριθμό κινήσεων, είναι “ζωντανή”, με ρυθμό, ενώ η πλειοψηφία των boss battles και οι εχθροί είναι εξαιρετικά σχεδιασμένοι. Το story είναι ναι μεν σκέτη “τρολιά”, αλλά ο τρόπος που παρουσιάζεται καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του παίκτη, που περιμένει συνεχώς τον επόμενο super villain. Δυστυχώς, ο ανοιχτός κόσμος του παιχνιδιού δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε, καθώς είναι άδειος και προβληματικός όσον αφορά στο οπτικό του κομμάτι. Ίσως μια πιο γραμμική προσέγγιση θα βοηθούσε τον ίδιο τον τίτλο, που είναι πάντως άξιος αναφοράς για τους fans του είδους.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

No More Heroes III - Review

Συντάκτης
27 Αυγούστου 2021
Developer

Grasshopper Manufacture

Publisher

Grasshopper Manufacture

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

Nintendo Switch

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

27 Αυγούστου 2021

Είδος

Action-adventure, hack and slash

PEGI

18

Θετικά

+ Απίστευτα δυνατή εισαγωγή
+ Ο τρόπος αφήγησης και παρουσίασης του σεναρίου
+ Εξαιρετικός ρυθμός μάχης
+ Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και κυρίως των bosses
+ Το ακουστικό κομμάτι και το voice acting

Αρνητικά

- Η "τρέλα" του Suda51 δεν κάνει "κλικ" σε όλους
- Εντελώς άδειος, αδιάφορος και παρωχημένος οπτικά ανοιχτός κόσμος
- Μεγάλα προβλήματα στο performance σε open world καταστάσεις
- Μικρό εύρος κινήσεων και δυνάμεων

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Με το No More Heroes III, o Suda51 επαληθεύει για ακόμη μια φορά ότι είναι ο πιο τρελός video game designer και ο τρίτος τίτλος της σειράς θα αγαπηθεί εξίσου από τους φίλους της για τους ίδιους λόγους. Η μάχη, παρά τον περιορισμένο αριθμό κινήσεων, είναι “ζωντανή”, με ρυθμό, ενώ η πλειοψηφία των boss battles και οι εχθροί είναι εξαιρετικά σχεδιασμένοι. Το story είναι ναι μεν σκέτη “τρολιά”, αλλά ο τρόπος που παρουσιάζεται καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του παίκτη, που περιμένει συνεχώς τον επόμενο super villain. Δυστυχώς, ο ανοιχτός κόσμος του παιχνιδιού δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε, καθώς είναι άδειος και προβληματικός όσον αφορά στο οπτικό του κομμάτι. Ίσως μια πιο γραμμική προσέγγιση θα βοηθούσε τον ίδιο τον τίτλο, που είναι πάντως άξιος αναφοράς για τους fans του είδους.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1