Not Tonight

Papers, Please: Nightclub Edition
by Άρης Φουρναράκης on 11 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ιούνιος του 2016 ήταν ένας σημαδιακός μήνας, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη εκείνο το καλοκαίρι, η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (εν συντομία ΕΕ).

Tον Μάρτιο του 2017 η κυβέρνηση της χώρας ενεργοποίησε τη συνθήκη αποχώρησης από την ΕΕ, με την καταληκτική ημερομηνία να ορίζεται στις 29 Μαρτίου του 2019. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο γεγονός, καθώς θα γίνει η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την ΕΕ μετά την ίδρυση αυτής το 1993.

Πάνω στα γεγονότα του Brexit, αν και τα παρουσιάζει με ένα κάπως ιδιαίτερο τρόπο, βασίστηκε η PanicBarn με το παιχνίδι της Not Tonight. Ο τίτλος αυτός αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της εταιρείας, με έδρα το Λονδίνο, στον χώρο των οικιακών κονσολών, καθώς μέχρι πρότινος όλες τις οι προσπάθειες αφορούσαν των χώρο του mobile gaming.

Tο Not Tonight διαδραματίζεται σε μία εναλλακτική Βρετανία στην οποία οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν ναυαγήσει, όμως μια ακροδεξιά κυβέρνηση έχει αναρριχηθεί στην εξουσία και σκοπός της είναι να το υλοποιήσει. Εν μια νυκτί αποφασίζεται όσοι διαμένουν στη χώρα και δεν είναι καθαρόαιμοι Βρετανοί (δηλαδή από Βρετανούς γονείς), να σταλθούν πίσω στη χώρα τους με συνοπτικές διαδικασίες.

Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός μη καθαρόαιμου Βρετανού (έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε τρεις χαρακτήρες με διαφορετικό γενεαλογικό δέντρο και παρελθόν), που, ενώ ο ίδιος έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στη Βρετανία, κάποιοι πρόγονοι του δεν ήταν Βρετανοί. Έτσι σε ένα και μόνο βράδυ εκδιώχνεστε από το σπίτι σας, αφού σας δίνεται κυριολεκτικά ένα διαμέρισμα με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και από νόμιμος κάτοικος της χώρας γίνεστε υποψήφιος για απέλαση.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της κυβέρνησης, ο μοναδικός τρόπος για να παραμείνετε στη χώρα είναι να μαζέψετε 2,500 λίρες μέχρι και το τέλος του μήνα, τις οποίες και θα παραδώσετε στο κράτος. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσετε μια προσωρινή άδεια διαμονής την οποία θα πρέπει να ανανεώνετε συχνά για να μην σας απελάσουν. Έτσι, η κυβέρνηση σάς διορίζει σαν Bouncer και μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό, Βρετανοί καταστηματάρχες μπορούν να σας προσλάβουν για να κάνετε δουλείες γι’ αυτούς.

Η σκληρή δουλειά, η καλή συμπεριφορά και η αποστασιοποίηση από τα προβλήματα, είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε αν θέλετε να παραμείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σενάριο του Not Tonight είναι ίσως το καλύτερο στοιχείο του τίτλου, καθώς υπάρχουν αρκετά σημεία που οι αποφάσεις που θα πάρετε θα διαμορφώσουν την έκβαση των γεγονότων, με δυο διαφορετικά τέλη να σας περιμένουν ανάλογα τις επιλογές σας. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα συναναστραφείτε με αρκετούς χαρακτήρες που θα σας φανούν αδιάφοροι, ενώ άλλοι ίσως σας εκνευρίσουν, όμως όλοι τους κουβαλούν μια ξεχωριστή ιστορία και όλοι τους έχουν ένα ρόλο να παίξουν στο φινάλε του παιχνιδιού. Οπότε χρειάζεται προσοχή στο τι λέτε και τι κάνετε με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Το Not Tonight είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί,, θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι είναι ένα πολιτικό simulation με RPG στοιχεία και σαφείς επιρροές από το Papers, Please.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, πρωταρχικός σκοπός σας είναι να μαζέψετε χρήματα ώστε να παραμείνετε στη χώρα, ενώ επιβάλλεται η καλή διαγωγή. Στη διάθεσή σας έχετε ένα κινητό τηλέφωνο μέσω του οποίου μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε επιθυμείτε. Από το να διαλέξετε τη δουλεία στην οποία θα πρέπει να παρευρίσκεστε κάθε μέρα, μέχρι να αγοράσετε ρούχα, αξεσουάρ και πράγματα για να μετατρέψετε το «σπίτι» που μένετε σε βιώσιμο χώρο.

Η δουλεία που κάνετε στο παιχνίδι είναι η εξής: διορίζεστε σαν ελεγκτής ώστε να ελέγχετε ποιος μπαίνει στους χώρους που βρίσκεστε. Ως επί το πλείστον, οι χώροι που θα δουλέψετε θα είναι clubs και μεγάλα φεστιβάλ όπου δεν μπορεί να μπει ο οποιασδήποτε. Σε κάθε δουλεία διαθέτετε 3-4 ώρες στο παιχνίδι (μερικά λεπτά στην πραγματική ζωή) ώστε να βάλετε όσο περισσότερους μπορείτε μέσα στον χώρο που εργάζεστε, ελέγχοντας τα στοιχεία τους. Για παράδειγμα στην πρώτη σας δουλεία ο εργοδότης σάς ζητάει να επιτρέψετε την είσοδο τουλάχιστον σε 10 άτομα, ενώ αν βάλετε 13 ή και 15 ένα γενναίο μπόνους σας περιμένει στον μισθό σας.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται, όμως. Κάθε εργοδότης έχει διαφορετικές απαιτήσεις για τον κόσμο που θέλει στο μαγαζί του. Στην αρχή ο μόνος περιορισμός που θα πρέπει να ελέγχετε θα είναι οι πελάτες να είναι πάνω των 18. Όσο περνάνε οι μέρες, οι δουλείες που θα αναλαμβάνετε θα έχουν όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις, αφού εκτός την ηλικία, θα πρέπει να ελέγχετε τη φωτογραφία και τις σφραγίδες στις ταυτότητες, τη χώρα καταγωγής (μερικοί εργοδότες δεν θέλουν Ευρωπαίους στα μαγαζιά τους) και θα πρέπει να σκανάρετε τον κόσμο για αντικείμενα που δεν επιτρέπονται. Επίσης μερικά καταστήματα ζητάνε ειδικό password, ενώ άλλα διαθέτουν ειδικές VIP λίστες όπου θα πρέπει να διασταυρώνετε τα ονόματα αυτών που βρίσκονται στη σειρά με τη λίστα που έχετε μπροστά σας. Αυτά που σας αναφέραμε είναι η πλειοψηφία των απαιτήσεων των εργοδοτών αν και υπάρχουν και άλλες που πολλές φορές είναι αρκετά παράλογες, όπως το ετήσιο εισόδημα κάθε πελάτη.

Στην περίπτωση που γίνει λάθος και επιτρέψετε την είσοδο σε κάποιον που απαγορεύεται, τι γίνεται; Σε κάθε δουλειά έχετε έναν αριθμό λαθών που συγχωρούνται, ενώ αν τα ξεπεράσετε τότε είτε πέφτει πρόστιμο είτε δεν πληρώνεστε καθόλου για το βράδυ. Όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα που πρέπει να ελέγχετε, κυρίως στα μεταγενέστερα στάδια του παιχνιδιού, είναι τόσα πολλά, που τα λάθη είναι αρκετά συχνό φαινόμενο -ειδικά στον έλεγχο των φωτογραφιών όπου τα pixelated γραφικά δεν βοηθάνε ιδιαίτερα στην ταυτοποίηση των προσώπων.

Μετά από λίγες ώρες ενασχόλησης η δυσκολία ανεβαίνει κατακόρυφα και το Not Tonight καταντάει εκνευριστικό και μονότονο. Θα κάνετε συνέχεια το ίδιο πράγμα σε διαφορετικά μέρη και σε κάθε δουλεία θα έχετε ακόμα περισσότερα πράγματα για έλεγχο και αρκετές φορές δεν θα σας φτάνει ο χρόνος για να τα υλοποιήσετε. Εμάς πραγματικά μας κούρασε καθώς τα μάτια μας ήταν μονίμως κολλημένα στο κάτω μέρος του UI και με τόσα πράγματα που έπρεπε να ταυτοποιήσουμε σε τόσο λίγο χρόνο, μετά από λίγη ώρα ήρθαμε αντιμέτωποι με πονοκέφαλο.

Τέλος με τα λεφτά που μαζεύετε μπορείτε να εξοπλίσετε το σπίτι σας με έπιπλα (καλύτερο ψυγείο, καλοριφέρ και κρεβάτι) ώστε να μην πέφτουν οι ζωτικές σας ενδείξεις (πείνα, κρύο, κούραση), ενώ κάθε εβδομάδα πρέπει να φροντίζετε να πληρώνετε στην ώρα σας τους λογαριασμούς σας για να μην μειωθεί το social score σας. To social score μειώνεται όσο δημιουργείτε προβλήματα στη δουλεία σας, που συνήθως αυτά μεταφράζονται σε μη ολοκλήρωση της δουλείας ή διακίνηση ναρκωτικών στους πελάτες για έξτρα κέρδη. Όταν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τότε γυρνάτε στη χώρα σας μια ώρα αρχύτερα.

Ο οπτικός τομέας του Not Tonight, αν και pixelated, είναι αρκετά όμορφος με πολλά χρώματα και διαφορετικά μέρη να κάνουν την εμφάνιση τους. Τα backgrounds αλλάζουν ανάλογα τον κόσμο που μπαίνει στα club, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων υπάρχουν από αστυνομικοί που εισβάλουν σε σπίτια μέχρι μπεκρήδες που έρχονται και κάθονται δίπλα σας. Από την άλλη τα περισσότερα από αυτά ίσως να μην τα δείτε ποτέ καθώς την περισσότερη ώρα το βλέμμα σας θα είναι κολλημένο στο κάτω μέρος του UI και στα έγγραφα που έχετε να ελέγξετε.

Ο ηχητικός τομέας από την άλλη μάς άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις. Από τη μια ενώ ακούγονται αρκετά καλά μουσικά κομμάτια κατά τη διάρκεια της δουλειάς στα club, υπάρχουν μόνο σε αυτά τα λίγα λεπτά. Στα υπόλοιπα διαστήματα του παιχνιδιού δεν υπάρχει μουσική επένδυση, ενώ ακόμα και οι χαρακτήρες έχουν δική τους διάλεκτο (τύπου Sims) που μετά από ένα σημείο καταντά κουραστική για τα αυτιά.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Not Tonight

Συντάκτης
11 Σεπτεμβρίου 2018
Developer

PanicBarn

Publisher

No More Robots

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One / Switch

Tested on

PC

Κυκλοφορία

17 Αυγούστου 2018

Είδος

Simulation / RPG

PEGI

12

Θετικά

+ Πολύ καλό σενάριο με επιλογές που καθορίζουν την εξέλιξή του
+ Δύο διαφορετικά τέλη
+ Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες παίζουν σημαντικό ρόλο στο φινάλε

Αρνητικά

- Επαναλαμβάνεται και κουράζει γρήγορα
- Πολλές ομοιότητες με το Papers, Please
- Απότομη άνοδος της δυσκολίας
- Υπερβολικά πολλοί παράγοντες προς έλεγχο, σε σύντομο χρονικό διάστημα
- Ο έλεγχος των φωτογραφιών πολλές φορές είναι αδύνατος λόγω των pixelated γραφικών

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Συμπερασματικά, μετά από 12 περίπου ώρες ενασχόλησης με το Not Tonight μπορούμε να πούμε ότι απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό. Ενώ έχει ωραίο σενάριο, με αποφάσεις που μπορούν να αλλάξουν την έκβαση της ιστορίας και ωραίους δευτερεύοντες χαρακτήρες, το μονότονο gameplay του καταφέρνει να κουράσει μετά από λίγο.

Με λίγα λόγια αν σας άρεσε το Papers, Please τότε το Not Tonight πρέπει να λογίζεται ως μια σίγουρη αγορά για εσάς. Αν δεν έχετε ξαναπαίξει κάτι παρόμοιο, τότε πιθανόν να κουραστείτε και να εκνευριστείτε πολύ προτού δείτε τα credits του τερματισμού.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1