Odin Sphere Leifthrasir

Και παλιό και φρέσκο!
by Σταύρος Ζήσης on 13 Ιουλίου 2016

Όπως ίσως έχετε δει και από μόνοι σας, η τωρινή γενιά έχει αποκτήσει πάρα πολλά remasters παιχνιδιών προηγούμενων γενεών, κάποια από τα οποία κανείς δεν ζήτησε. Το 90% αυτών των remasters είναι απλά upscaled γραφικά και ελάχιστες αλλαγές, αλλά υπάρχουν και άλλα που εκμεταλλεύονται αυτή τη δεύτερη ευκαιρία και διορθώνουν προβλήματα που είχε το original ή προσθέτουν νέα πράγματα. Το Odin Sphere είναι από τα πρώτα παιχνίδια της Vanillaware και παρόλο που ήταν αντικειμενικά καλό παιχνίδι, θα ήταν πολύ καλύτερο αν δεν μαστιζόταν από κάποια τεχνικά προβλήματα και μερικές περίεργες σχεδιαστικές αποφάσεις. Τώρα λοιπόν έρχεται στο προσκήνιο το Odin Sphere Leifthrasir που ακολουθεί το υπόλοιπο 10% των remasters και προσθέτει καινούργια πράγματα στο υπάρχον παιχνίδι. Aξίζει όμως τον κόπο ή καλύτερα να είχε μείνει στο σκοτεινό και αραχνιασμένο συρτάρι της ιστορίας;

2016-06-22-015633

Παραμύθι παραμύθι, το κουκί και το ρεβύθι” λέγαμε όταν είμασταν μικρά και το Odin Sphere είναι κατα βάση όντως ένα παιχνίδι με μια παραμυθένια δομή και ιστορία. Μια σκοτεινή ιστορία για την ακρίβεια. Είναι χωρισμένο σε διαφορετικούς τόμους, καθένας από τους οποίους επικεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα από τους Gwendolyn, Cornelius, Mercedes, Oswald και Velvet. Η κεντρική ιστορία είναι ίδια μεν και το μόνο που αλλάζει είναι η οπτική γωνία και τα ξεχωριστά γεγονότα του χαρακτήρα, με τα οποία τη βλέπετε. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το σενάριο να έρθετε αντιμέτωποι με έναν χαρακτήρα, τον οποίο ελέγχατε και πιθανότατα να αγαπήσατε σε μια προηγούμενη ιστορία. Επιπλέον, βλέποντας τις ιστορίες του κάθε διαφορετικού πρωταγωνιστή, θα αναθεωρήσετε για τις απόψεις σας, που αφορούν κάποιους από τους χαρακτήρες του παιχνιδιού, αφού δείτε και πώς έχουν τα γεγονότα από τη δική τους πλευρά και τι κίνητρα έχουν για όλα αυτά που κάνουν, κάτι που το καθιστά από τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού. Ο κάθε χαρακτήρας έχει ξεχωριστή προσωπικότητα και πολλά προσωπικά προβλήματα να τον ακολουθούν, ενώ ψάχνει μια λύση για να βελτιώσει τη ζωή του. Υπάρχουν και πολλαπλά τέλη στο παιχνίδι και αν θέλετε να έχετε 100% ολοκλήρωση, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να δείτε και κάποια από τα bad endings. Ouch!

Κατά τη διάρκεια της κάθε περιπέτειας, η αποστολή σας είναι να ταξιδεύετε σε όλο τον κόσμο του Erion για τον ένα ή τον άλλο λόγο, επειδή το επιβάλει η πλοκή και να ξεπαστρεύετε την τοπική κοινότητα από mooks και bosses. Και εδώ βρίσκεται το μόνο αρνητικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού: οι τοποθεσίες και τα περιβάλλοντα είναι όλα ίδια για όλους τους χαρακτήρες και ενώ είναι πανέμορφα να τα κοιτάτε, δυστυχώς καταντούν επαναλαμβανόμενα. Αυτό βέβαια ίσως και να μην πειράξει όποιους ενδιαφέρονται κυρίως για το gameplay, το οποίο είναι άκρως προσεγμένο. Το Leifthrasir δεν έχει φτιάξει απλά το αρχικό παιχνίδι, αλλά το να πεις ότι έχει κάποια καινούργια πράγματα είναι υποτίμηση. Το σύστημα μάχης, όπως και όλο το υπόλοιπο παιχνίδι παραμένει σε 2D, αλλά έχει επανασχεδιαστεί από την αρχή και έχει γίνει άκρως διασκεδαστικό σε σημείο που αντισταθμίζει πολύ καλά την επανάληψη. Στο original παιχνίδι δυστυχώς, λόγω κακού σχεδιασμού, οι χαρακτήρες χρειάζονταν αρκετά δευτερόλεπτα για να κάνουν οτιδήποτε, αλλά αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Το gameplay έχει μετατραπεί σε δράση υψηλής ταχύτητας με κάθε χαρακτήρα να έχει νέες βασικές κινήσεις και νέα skills, τα οποία δένονται ομαλά και άψογα μεταξύ τους. Απλά χαίρεσαι να δέρνεις κόσμο μόνο και μόνο λόγω του καλοφτιαγμένου συστήματος μάχης, αλλά και με τα κόλπα που σε ενθαρρύνει να κάνεις. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν πλέον διαφοροποιηθεί, με τον καθένα να είναι εντελώς ξεχωριστός με το πώς χρησιμοποιεί το όπλο του και ο καθένας έχει διαφορετικό element και skills, που τον συνοδεύουν. Όταν ξεπαστρεύετε εχθρούς μαζεύετε phozons, με τα οποία μπορείτε να κάνετε αναβαθμίσεις στο όπλο σας ή στο skill tree σας ανάλογα με το γούστο που σας ταιριάζει ή απλά να τα χρησιμοποιείτε για να μεγαλώνετε φυτά. Φυσικά δεν έχουν γίνει μόνο οι δικοί σας χαρακτήρες δυνατότεροι, αλλά και τα bosses τα οποία εξακολουθούν να ανεβάζουν την αδρεναλίνη και πλέον έχουν πολλαπλά health bars.

Η δυσκολία του παιχνιδιού είναι αρκετά ισορροπημένη, εκτός κι αν αποφασίσετε να το ρίξετε λίγο παραπάνω στο grinding απ’όσο θα έπρεπε, όπου και θα σας φανεί σχετικά εύκολο. Εκτός από τη μάχη, υπάρχει και το σύστημα της αλχημείας, με το οποίο μπορείτε να δημιουργείτε νέα φίλτρα με διάφορες χρήσεις, ανάλογα με το τι αντικείμενα χρησιμοποιείτε. Αυτό το τελευταίο πρέπει να είναι ο τρόπος του παιχνιδιού για να σας αποτρέπει από το να πετάτε αντικείμενα από το σάκο σας και αντ’αυτού καλύτερα να τα αναμίξετε. ‘Η αλλιώς μπορείτε να τα κρατήσετε για τον Maury για να τα μαγειρέψει και να τα φάτε, κάτι το οποίο είναι μια καταπληκτική πηγή για να παίρνετε exp χωρίς να χρειάζετε να λιώσετε στο grinding. Παιχνίδι της Vanillaware είναι, εννοείται ότι θα είχε και φαγητό και μαγειρική μέσα, κάτι το οποίο είναι γνωστό ότι εκτιμά ο director. Για τους purists υπάρχει και το Classic Mode, το οποίο είναι κυριολεκτικά η έκδοση του PS2, αλλά με ανανεωμένα γραφικά και με όλα τα προβλήματα που είχε το αρχικό, αλλά το Refined Mode είναι τόσο βελτιωμένο που πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να αγγίξετε το Classic εκτός κι αν απλά θέλετε να δείτε τι αλλαγές υπάρχουν.

Στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι δίνει ρέστα σε όλα τα επίπεδα και είναι εξίσου καλό, όσο και το υπόλοιπο σύνολο. Για τα γραφικά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω εγώ πολλά. Είναι το κλασσικό και μοναδικό στυλ της Vanillaware, με τα πάντα να είναι σχεδιασμένα στο χέρι και να σου δίνουν την αίσθηση ότι παίζεις σε ένα κινούμενο πορτραίτο. Ο κόσμος του Odin Sphere ξεχειλίζει από χρώματα και πανέμορφα τοπία, είτε αυτά είναι τα δάση και τα χιόνια, είτε η κόλαση, ενώ εξίσου θαυμάσιος είναι και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων. Τα animations είναι ποιοτικότατα και οι κινήσεις των χαρακτήρων από την παραμικρή και την πιο ανούσια μέχρι και το πιο περίπλοκο combo είναι άριστα σχεδιασμένες και συνοδεύουν εξαιρετικά τα γραφικά του παιχνιδιού. Μια επιπλέον λεπτομέρεια είναι ότι στο Leifthrasir, τα γραφικά όχι μόνο έχουν δεχτεί ανανέωση, αλλά έχουν προστεθεί και καινούργια τοπία στις υπάρχουσες τοποθεσίες και κυρίως στις Rest Areas για να σπάει κάπως η μονοτονία. Και όλα αυτά το παιχνίδι τα καταφέρνει χωρίς να πέφτει καθόλου το frame-rate και να διατηρείτε σταθερότατο ακόμα και όταν γίνεται ο κακός χαμός. Ακόμα και στην έκδοση του PS Vita που δοκιμάστηκε δεν παρατηρήθηκε κάποιο “σπάσιμο”.

Θα γίνω γραφικός (συγγνώμη για το λογοπαίγνιο), αλλά και το soundtrack του τίτλου δεν μένει παραμελημένο. Ο Hitoshi Sakimoto (πιο γνωστός για τη δουλειά του στο Final Fantasy XII και στη σειρά Valkyria Chronicles μεταξύ άλλων) δίνει και εδώ ρεσιτάλ και μας παραδίδει ένα εξαιρετικό και προσεγμένο soundtrack, που είναι τροφή για τα αυτιά. Ακόμα και στα voice-overs η ομάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ξέρει ποιους να επιλέγει για τη δουλειά. Είτε επιλέξετε αγγλικό, είτε ιαπωνικό dub, το αποτέλεσμα είναι απλά τέλειο με ένα all-star cast από voice actors και από τις δυο μεριές του Ειρηνικού. Ειδικά αμα είστε και fan των anime τότε επιβάλλεται να επιλέξετε το ιαπωνικό dub μόνο και μόνο για την Ayako Kawasumi (Saber από Fate/Zero και Stay Night) σαν Gwendolyn και τη Miyuki Sawashiro σαν Velvet.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την NIS America για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Odin Sphere Leifthrasir

Συντάκτης
13 Ιουλίου 2016
Τίτλος

Odin Sphere Leifthrasir

Author

Σταύρος Ζήσης

Developer

Vanillaware

Publisher

NIS America

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PS4/PS3/PS Vita

Tested on

PS Vita

Κυκλοφορία

24 Ιουνίου 2016

Είδος

Action RPG

PEGI

12

Θετικά

+ Μια υπέροχη παραμυθένια ιστορία με διηγήσεις από διαφορετικές προοπτικές
+ Καλογυαλισμένο σύστημα μάχης
+ Μπόλικο περιεχόμενο
+ Ποικιλία στο gameplay
+ Καταπληκτικό soundtrack
+ Άψογο αγγλικό και ιαπωνικό voice acting
+ Πανέμορφα γραφικά και animations

Αρνητικά

- Κάποια επαναλαμβανόμενα τοπία και bosses

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.5
Συνοψίζοντας

Το Odin Sphere Leifthrasir είναι η τέλεια ευκαιρία για όσους δεν έπαιξαν ποτέ το original game του PS2 για να το βιώσουν τώρα, όπως του αξίζει και μιλάμε άνετα για μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες για τις κονσόλες τις Sony για φέτος. Ακόμα και αν το έχετε παίξει, εδώ θα βρείτε πάλι κάτι καινούργιο ώστε να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Είναι εμφανέστατο ότι η ομάδα ανάπτυξης δεν στόχευε απλά στο εύκολο χρήμα, αλλά όντως αγαπούσε το προϊόν της και σκέφτηκε να του δώσει άλλη μια ευκαιρία.

Κατά τη γνώμη μου τα κατάφερε και για μένα προσωπικά το Odin Sphere Leifthrasir αποτελεί πλέον το golden standard για τα remasters. Αν και τώρα που το σκέφτομαι, το παιχνίδι πιο πολύ πέφτει στην κατηγορία του remake. Όπως και να έχει, για τους fans των 2D side-scrollers, το παιχνίδι αξίζει πάρα πολύ το χρόνο που θα του δώσετε και θα σας ανταμείψει αναλόγως. Με τις πολλαπλές του ιστορίες και το εθιστικότατο σύστημα μάχης, το παιχνίδι θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολύ χρόνο και είναι ό,τι πρέπει για να απαλύνει λίγο την αναμονή μέχρι να έρθουν οι μεγάλες κυκλοφορίες του Φθινοπώρου.

9.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1