Old Man's Journey

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 21 Ιουνίου 2018

“Tα ξεπατωμένα μπαγκάζια μας ήταν και πάλι σωριασμένα στο πεζοδρόμιο· είχαμε ακόμα να κάνουμε πολύ δρόμο. Μα δεν πείραζε, ο δρόμος είναι η ζωή.’’ – γράφει ο Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του ‘’Στο Δρόμο’’. Ο Δρόμος έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Ο Δρόμος συμβολίζει το μέλλον, το άγνωστο, την ελπίδα. Το συνεχές ταξίδι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο Δρόμος είναι το μονοπάτι που ακολουθούμε στη ζωή μας, οι επιλογές που κάνουμε. Ο Δρόμος, είναι η ζωή.

Το Old Man’s Journey, είναι ένα παιχνίδι που εκτυλίσσεται στον Δρόμο. Ξεκινάει με τον πρωταγωνιστή, τον Γέρο από τον οποίο παίρνει τον τίτλο του, να λαμβάνει ένα γράμμα. Αφού το διαβάζει, αναστατωμένος, μαζεύει τα απαραίτητα και φεύγει από το σπίτι του. Ξεκινάει για ένα ταξίδι, με εμάς οδηγό, προς μία κατεύθυνση την οποία δεν γνωρίζουμε.

Το παιχνίδι είναι βουβό. Δεν υπάρχει διάλογος, ούτε γραπτός ούτε με voice-over. Ο Δρόμος, επίσης, είναι βουβός. Έχει την ήσυχη, τη γαλήνια δύναμη που χτίζει χαρακτήρες και αλλάζει ζωές. Είναι ο Δρόμος του The Straight Story του David Lynch, ο Δρόμος της μεταμέλειας και των τύψεων. Είναι ο Δρόμος της περιπέτειας και της ανακάλυψης του εαυτού. Μες στη σιωπή του, ο Δρόμος μάς μιλάει και αφηγείται την ιστορία του Γέρου.

Στο ταξίδι μας συναντάμε διάφορους ανθρώπους και ο Γέρος θυμάται στιγμές της ζωής του. Σιγά σιγά, αρχίζει να δημιουργείται η συνολική εικόνα των εμπειριών του και της προσωπικότητάς του. Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τη φύση του γράμματος, δυστυχώς πιο νωρίς από όσο θα θέλαμε. Η κατάληξη της περιπέτειας, είναι επαρκής ως κλείσιμο, ως αποχαιρετισμός, αν και λίγο βιαστική. Θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο, αν είχαν γίνει περισσότερα βήματα για την ενίσχυση της συναισθηματικής μας ταύτισης με τον ήρωα. Παρόλα αυτά, δεν απογοητεύει.

Η ιστορία καταπιάνεται με έννοιες όπως η ζωή, ο θάνατος και οι ανθρώπινες σχέσεις. Ποτέ δεν γίνεται πεσιμιστική και δεν μας ρίχνει τη διάθεση· αντίθετα, παρουσιάζεται με θετικό πρόσημο, αισιοδοξία αλλά και ρεαλισμό. Ακόμα και τον θάνατο ή τον χαμό, τους αντιμετωπίζει με γλυκό τρόπο, τους αγκαλιάζει και δεν τους φοβάται. Μας ταξιδεύει σε αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής και μας δείχνει πώς οι διάφορες επιλογές στρώνουν την πορεία της. Το Old Man’s Journey είναι βαθιά ανθρώπινο και γλυκό και μεταδίδει πολλά συναισθήματα, χωρίς να προφέρει ούτε μία λέξη. Θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιωθεί από μία πιο συμβολική παρουσίαση, καθώς σε σημεία τα μηνύματα δεν είναι καθόλου διακριτικά και η συνέχεια γίνεται προφανής.

Το gameplay του Old Man’s Journey είναι δύσκολο να περιγραφεί. Ουσιαστικά, είναι ένας puzzle τίτλος, με λίγα διαθέσιμα mechanics. Στο παιχνίδι, χειριζόμαστε τον Γέρο και τον Δρόμο. Ο πρώτος, κινείται με ένα απλό point and click σύστημα. Ο άλλος πρωταγωνιστής, ο Δρόμος, έχει πιο περίεργο χειρισμό. Μπορούμε να μεταβάλουμε διάφορα σημεία του τοπίου, αυξομειώνοντας το ύψος των λόφων, ενώνοντας γέφυρες και φανερώνοντας κρυμμένα μονοπάτια. Στην αρχή, το σύστημα είναι πάρα πολύ απλό όμως στην πορεία βλέπουμε σωστούς γρίφους, στους οποίους εντάσσονται και μερικά επιπλέον στοιχεία, όπως κυλιόμενα αντικείμενα και ζώα.

Δεν υπάρχει κανενός είδους tutorial, επεξηγήσεις και hints. Τα πάντα πρέπει να τα ανακαλύψουμε μόνοι μας και μερικές φορές καταλήγουμε σε λύσεις απελπισίας, όπως το να κλικάρουμε παντού στην οθόνη. Τουλάχιστον, πολλά σημεία του περιβάλλοντος, μόλις αλληλεπιδράσουμε μαζί τους, μας δίνουν μία μικρή, διασκεδαστική αντίδραση: μία καμπάνα χτυπάει, μία πόρτα ανοίγει, ένας ανεμόμυλος γυρίζει και πολλά άλλα.

Οι γρίφοι του Old Man’s Journey είναι πολύ χαλαροί, ήρεμοι και ξεκουράζουν αντί να εξαντλούν το μυαλό. Ποτέ δεν κολλήσαμε σε κάποιο puzzle για αρκετή ώρα, καθώς είναι αρκετά εύκολα. Για το ύφος του παιχνιδιού, οι γρίφοι είναι πολύ αρμοστοί. Η ιστορία ρέει συνεχώς και δεν μένουμε αρκετή ώρα σε κανένα μέρος, σε ολόκληρη τη διάρκεια του παιχνιδιού που κρατάει 1-2 ώρες. Μέχρι το τέλος, το παιχνίδι καταφέρνει και διατηρεί το ενδιαφέρον μας.

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται έγκειται στον χειρισμό, καθώς πολλές φορές δεν πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε με την πρώτη, είτε μιλάμε για μεταβολή του περιβάλλοντος είτε για την κίνηση στον χώρο. Η μικρή διάρκεια δεν είναι απαραίτητα αρνητικό στοιχείο, καθώς ταιριάζει στο ύφος του παιχνιδιού και η ιστορία είναι ηθελημένα σύντομη. Θα ήταν δύσκολο, άλλωστε, το gameplay με τα ελάχιστα mechanics και η βουβή παρουσίαση να μας κρατήσουν για πολύ περισσότερο. Eπίσης, η τιμή του παιχνιδιού είναι στα 9.99 ευρώ.

Πριν αρχίσουμε να μαθαίνουμε τον χειρισμό και το gameplay του Old Man’s Journey, βλέπουμε την οπτική του απεικόνιση. Οπτικά, το παιχνίδι είναι υπέροχο. Αποτελείται από σχέδια σε στυλ ζωγραφιάς στο χέρι, που μοιάζουν με εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Το περιβάλλον είναι πολύχρωμο, σχεδιασμένο με μαεστρία και πραγματικά δεν χορταίνουμε να το απολαμβάνουμε. Ακόμη, ταιριάζει πάρα πολύ με την πλοκή και τα συναισθήματα που αποπνέει. Τα χρώματα είναι προσεκτικά επιλεγμένα και αντικατοπτρίζουν τις αναμνήσεις του Γέρου.

Η μουσική δεν πάει καθόλου πίσω. Είναι συναισθηματική, με την κατάλληλη φόρτιση στις σωστές στιγμές και οι επιλογή των μουσικών οργάνων είναι πολύ εύστοχη. Ακόμα και αν δεν είχε καθόλου gameplay, δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα να παρακολουθήσουμε τα πανέμορφα εικαστικά του Old Man’s Journey για 2 ώρες ακούγοντας την υπέροχη μουσική του.

Το Old Man’s Journey είναι ένα πολύ σύντομο παιχνίδι, όμως καταφέρνει να πετύχει τους στόχους του. Μεταδίδει πολλά συναισθήματα, έχει ιδιαίτερο gameplay, δείχνει και ακούγεται πανέμορφο. Τα λίγα ελαττώματά του δεν είναι αρκετά για να χαλάσουν την εμπειρία. Είναι ένα παιχνίδι που δεν θα ξεχάσουμε εύκολα. Μπορεί να έχει μερικά προβλήματα στον χειρισμό και το τέλος να έρχεται βιαστικά, η πορεία μέχρι εκεί όμως είναι δυνατή και ιδιαίτερη. Το σιωπηλό ταξίδι του Γέρου μάς κέρδισε από την πρώτη στιγμή.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Old Man's Journey

Συντάκτης
21 Ιουνίου 2018
Developer

Broken Rules

Publisher

Broken Rules

Πλατφόρμες

PS4 / PC / Switch

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

29 Μαΐου 2018

Είδος

Adventure

PEGI

3

Θετικά

+ Υπέροχη οπτικοακουστική επιμέλεια
+ Χαλαρωτικό και ευχάριστο gameplay
+ Πετυχημένη παρουσίαση και σενάριο

Αρνητικά

- Ο χειρισμός δεν ανταποκρίνεται πάντοτε σωστά
- Ενίοτε αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε pixel hunting μεθόδους
- Το τέλος είναι λίγο βιαστικό και προβλέψιμο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το Old Man’s Journey είναι ένα παιχνίδι με πολύ μικρή διάρκεια. Παρόλα αυτά, προλαβαίνει να κάνει πολλά. Το gameplay του είναι ευχάριστο, απλό και χαλαρωτικό. Οπτικοακουστικά, το παιχνίδι είναι υπέροχο και πολύ ιδιαίτερο. Το σενάριο μπορεί να τελειώνει κάπως απότομα, όμως το ταξίδι μέχρι τον τερματισμό αξίζει την προσοχή μας. Το Old Man’s Journey μεταδίδει πολλά συναισθήματα και καταπιάνεται με τη ζωή και τον θάνατο με πολύ αισιόδοξο και πετυχημένο τρόπο.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1