Olympic Games Tokyo 2020 - The Official Video Game - Review

Arcade διασκέδαση για όλη την οικογένεια
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 23 Ιουνίου 2021

Τα παιχνίδια Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκονται σε εκείνο το σημείο μεταξύ αθλήματος και υπερβολικής, εντελώς arcade διασκέδασης, το οποίο επιτρέπει σε κάθε τύπο παίκτη να ασχοληθεί και να περάσει καλά. Πλέον, κυκλοφορεί το Olympic Games Tokyo 2020 - The Official Video Game, το επίσημο παιχνίδι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που βεβαίως δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί καθώς η πανδημία δεν το επέτρεψε. Παραδοσιακά, πρόκειται για έναν τίτλο που απευθύνεται σε άτομα που έχουν παρέα για να παίξουν μαζί, καθώς είναι εμπειρία που δείχνει όλα της τα «χαρτιά» σε multiplayer, local και online, αλλά ειδικά σε local.

Το gameplay αλλά και η παρουσίαση ξεφεύγουν εντελώς από τον ρεαλισμό και την εξομοίωση, με αποτέλεσμα να έχουμε στολές αστροναύτη, facepainting, κοστούμια του Sonic, υπερβολικούς σωματότυπους αλλά και τρέξιμο με φωτιές στα πόδια, ή σερβίς στο βόλει με ταχύτητα σφαίρας που εκτοξεύεται από κάνη όπλου. Με λίγα λόγια, αν περιμένετε να παίξετε μία σοβαρή, ρεαλιστική εκδοχή των αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων, μείνετε μακριά. Εδώ έχουμε ένα αγνό arcade παιχνίδι, ιδανικό για παρέα και γέλιο με το απλό, προσβάσιμο gameplay του και τις αστείες στολές και κινήσεις των αθλητών.

Μάλιστα, το gameplay είναι στα καλύτερά του όταν ενστερνίζεται πλήρως τις arcade καταβολές του και δεν προσπαθεί καν να πλησιάσει το πραγματικό άθλημα. Για παράδειγμα, το μποξ, το ράγκμπι, το τένις, είναι περιπτώσεις που εκμεταλλεύονται την ανάλαφρη προσέγγιση δίνοντας εντελώς απλούς μηχανισμούς, απόλυτα κατανοητούς και εύκολους στην εκμάθηση, ενώ η υπερβολή κυριαρχεί με φλεγόμενες γροθιές και σούπερ κινήσεις. Ο καθένας μπορεί να πιάσει το χειριστήριο και να αρχίσει να παίζει χωρίς να χρειαστεί πρώτα να μάθει σε βάθος το σύστημα, ή να δοκιμάσει σε offline modes και practice. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα προαναφερθέντα αθλήματα, αλλά για αρκετά από όσα περιλαμβάνει ο τίτλος, όμως κάποια προσπαθούν λίγο παραπάνω και καταλήγουν κάπως βαρετά. Για παράδειγμα, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο είναι απλώς σύντομες, απλοϊκές εκδοχές των πραγματικών παιχνιδιών ποδοσφαίρου, με ακριβώς ίδιους μηχανισμούς αλλά απλουστευμένους, και με προσέγγιση που επιχειρεί να «πιάσει» το άθλημα στην πραγματική μορφή του, εισάγοντας απλώς κάποιες ειδικές κινήσεις που είναι υπερ-αποδοτικές. Τελικά, αυτού του τύπου οι δραστηριότητες δεν είναι πολύ συναρπαστικές, δυστυχώς. Πάντως, υπάρχει μεγάλη γκάμα, με τένις, πινγκ πονγκ, κολύμβηση, άλμα εις μήκος, δρόμο μετ'εμποδίων, αναρρίχηση, μπέιζμπολ και πολλά άλλα, κάτι για όλα τα γούστα.

Επίσης, μετά από μερικές ώρες ενασχόλησης με το περιεχόμενο του παιχνιδιού, γίνεται προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού σύντομα αρχίζει η επανάληψη και φαίνεται ξεκάθαρα η έλλειψη υλικού. Ας πούμε, αν παίξουμε BMX, στην αρχή διασκεδάζουμε αρκετά, με εντελώς απλό gameplay που μας βάζει να πατάμε γρήγορα ένα πλήκτρο για να αυξάνουμε ταχύτητα, να το αφήνουμε για να ελαττώνουμε και να στρίβουμε σωστά, και να πιέζουμε το κατάλληλο κουμπί όταν πρέπει για να κάνουμε εναέρια κόλπα. Ό,τι πρέπει για party game, για παρέα και γέλιο, όμως μετά από μερικούς αγώνες η εμπειρία καταλήγει κουραστική, αφού δεν υπάρχουν πίστες ή κάτι άλλο που να αυξάνει τη διάρκεια που απαιτείται μέχρι να κουραστούμε. Γενικά, τα αθλήματα είναι πολύ σύντομα και όχι αρκετά ανεπτυγμένα ώστε να έχουν προοπτικές για να κρατήσουν τον παίκτη για αρκετή ώρα. Έτσι, πολύ γρήγορα αποκτούμε αγαπημένα αθλήματα και θέλουμε να παίζουμε μόνο αυτά, ενώ αποφεύγουμε τα υπόλοιπα γιατί μας κουράζουν.

Το στήσιμο των μηχανισμών πάντως είναι εύστοχο, δίνοντας την ψευδαίσθηση βάθους αλλά στην ουσία παρέχοντας εντελώς απλό, εύκολο και διασκεδαστικό gameplay που απευθύνεται σε όλους. Εδώ κι εκεί, πράγματι υπάρχουν ψήγματα από mechanics με περισσότερο βάθος, όμως η γενικότερη υλοποίηση και η σύντομη διάρκεια των αγώνων το μετρίαζουν. Όταν οι μηχανισμοί προσπαθούν να δώσουν μία νότα πολυπλοκότητας, εισάγοντας ξεχωριστά μοτίβα και αλλαγές, καλώντας μας να πατήσουμε σωστά πλήκτρα την κατάλληλη στιγμή, να εναλλάξουμε με button mashing, να σκεφτούμε την αντοχή του αθλητή και να σταματάμε για να ξεκουραστεί και ούτω καθεξής, χάνεται ελαφρώς αυτή η arcade σπίθα που θυμίζει άλλες εποχές, στις οποίες ήταν πιο διαδεδομένο το multiplayer του καναπέ. Ωστόσο, τα περισσότερα αθλήματα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικά και σίγουρα θα σας διασκεδάσουν αν παίζετε με την παρέα σας.

Αν δεν έχετε φίλους που ενδιαφέρονται, μπορείτε να παίξετε απέναντι στην ΑΙ με επαρκή αποτελέσματα αλλά όχι ιδιαίτερα συναρπαστικά, ή να μπείτε σε online matches. Τα μενού, οι χρόνοι αναμονής, το chat που μας δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις, η ποιότητα της σύνδεσης, όλα είναι ικανοποιητικά και συνολικά η εμπειρία του online διασκεδάζει, αλλά όχι για όσες ώρες μπορεί το gameplay με έναν φίλο. Όπως και να ‘χει, αν ξέρετε τι να περιμένετε και θέλετε να θυμηθείτε τα arcade party games των νιάτων σας, πρόκειται για μία ικανοποιητική επιλογή που δυστυχώς δεν εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε τους μηχανισμούς του gameplay και καταλήγει σε επαναλήψεις και άνισου επιπέδου διασκέδαση μεταξύ αθλημάτων.

Εκτός των matches, υπάρχει ένας editor όπου μπορούμε να διαμορφώσουμε το άβατάρ μας αλλάζοντας μαλλιά, ρούχα, πρόσωπο, σωματότυπο με απρόσμενα πολλές επιλογές, που μάλιστα ξεκλειδώνονται παίζοντας και όχι με πραγματικά χρήματα. Υπάρχουν αρκετές διασκεδαστικές και αστείες στολές ώστε να δίνεται ένα κίνητρο ενασχόλησης, καθώς μπορούμε να φτιάξουμε ξεχωριστή εμφάνιση για κάθε άθλημα με υπερβολικούς συνδυασμούς από μία μεγάλη γκάμα. Δεν πρόκειται για mode που θα φέρει από μόνο του παίκτες στον τίτλο, όμως είναι ευχάριστο και δίνει έναν λόγο παραπάνω για να παίξουμε, αυξάνοντας τη διάρκειά του.

Μία παράξενη επιλογή έρχεται με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα tips, τα οποία ξεκλειδώνονται όσο παίζουμε και έτσι μαθαίνουμε πράγματα που φαίνονται πολύ βασικά για ένα άθλημα, αφού έχουν περάσει ήδη ώρες και έχουμε παίξει αρκετές φορές. Υπάρχουν αρκετά κρυμμένα mechanics, που μαθαίνονται διαβάζοντας τα tips αυτά και προσφέρουν ένα ακόμα layer στο gameplay, αλλά τίποτα που να έχει πολύ βασικό ρόλο.

Ο editor του χαρακτήρα μας είναι εντελώς καρτουνίστικου τύπου, και στο ίδιο ύφος κινείται η παρουσίαση συνολικά, ακολουθώντας το arcade στοιχείο με ευλάβεια και αποφεύγοντας ρεαλιστικές αναπαραστάσεις. Είναι μία ταιριαστή απόφαση και επαρκής όσον αφορά στην υλοποίησή της.

Συνολικά, το Olympic Games Tokyo 2020 - The Official Video Game προτείνεται στο κοινό των arcade party games και θυμίζει πως η SEGA μπορεί να τα καταφέρει αν καταπιαστεί με το είδος, και να μας δώσει μερικές ώρες διασκέδασης με την παρέα μας, χωρίς να απαιτούνται ικανότητες ή εκμάθηση. Μπορούμε να παίξουμε με οποιονδήποτε, ανεξάρτητα με το αν ασχολείται με βιντεοπαιχνίδια ή αθλήματα, και αυτός είναι τελικά και ο σκοπός του τίτλου, ο οποίος επιτεύχθη: διασκέδαση με όλη την οικογένεια.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Sega

Publisher

Sega

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PC, PlayStation 4, Switch, Xbox One

Tested on

PS5 (PS4 έκδοση)

Κυκλοφορία

22 Ιουνίου 2021

Είδος

Sports (Olympic)

PEGI

12

Θετικά

+ Ευχάριστη παρουσίαση
+ Μεγάλη γκάμα αθλημάτων με ικανοποιητική υλοποίηση
+ Πληθώρα επιλογών customisation
+ Μερικά αθλήματα είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικά
+ Ό,τι πρέπει για λάτρεις των arcade party παιχνιδιών

Αρνητικά

- Κάποια αθλήματα υστερούν εμφανώς
- Σύντομα προκύπτει επανάληψη
- Χωρούσε κι άλλο περιεχόμενο, συνολικά και σε κάθε άθλημα
- Δεν υπάρχει επαρκές υλικό για single-player

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
8.1
Συνοψίζοντας

Το Olympic Games Tokyo 2020 - The Official Video Game προτείνεται στο κοινό των arcade party games και θυμίζει πως η SEGA μπορεί να τα καταφέρει αν καταπιαστεί με το είδος, και να μας δώσει μερικές ώρες διασκέδασης με την παρέα μας, χωρίς να απαιτούνται ικανότητες ή εκμάθηση. Μπορούμε να παίξουμε με οποιονδήποτε, ανεξάρτητα με το αν ασχολείται με βιντεοπαιχνίδια ή αθλήματα, και αυτός είναι τελικά και ο σκοπός του τίτλου, ο οποίος επιτεύχθη: διασκέδαση με όλη την οικογένεια.

7.0
Βαθμός
8.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1