Omensight

Εξιχνιάζοντας μια δολοφονία με Déjà vu
by Βασίλης Καμακάρης on 18 Ιουνίου 2018

Η Spearhead Games είναι μια indie εταιρεία που γνωρίσαμε το 2013 από την κυκλοφορία του διασκεδαστικού co-op παιχνιδιού της, Tiny Brains, που ακολουθεί τις φανταστικές περιπέτειες τεσσάρων ποντικιών με ιδιαίτερες ικανότητες. Φυσικά, η Spearhead Games είναι γνωστή κυρίως για το Stories: The Path of Destinies, ένα παιχνίδι που μας βάζει να παίξουμε με τον χρόνο, ώστε να βοηθήσουμε τον Reynardo να αντιμετωπίσει τον κακό emperor και να πετύχει την καλύτερη κατάληξη μέσα από 24 διαφορετικούς τερματισμούς. Το Stories: The Path of Destinies αποτέλεσε ένα μεγάλο παιχνίδι για την Spearhead Games. Είναι ένα ιδιαίτερο third person παιχνίδι με ενδιαφέρουσα πλοκή, δυνατό combat system και πολλά αλλά features. Πλέον η Spearhead Games επιστρέφει στα χνάρια του Stories και μας φέρνει το νέο της δημιούργημα, Omensight. Το Omensight είναι ένα action adventure παιχνίδι με RPG και murder-mystery στοιχεία και συγκεκριμένα ο πνευματικός διάδοχος του Stories: The Path of Destinies.

Η πλοκή του Omensight μάς μεταφέρει στον κόσμο της Urralia, ένα μέρος που έχει βυθιστεί στο χάος του πολέμου. Όσο οι αντιμέτωπες φατρίες μάχονται μεταξύ τους για την τύχη της Urralia, μια αναπάντεχη τροπή θα αλλάξει την κατάσταση, όταν η δολοφονία της Godless-Priestess θα ελευθερώσει από τα δεσμά του τον θεό του σκότους, Voden, προξενώντας τον αφανισμό της Urralia. Η μοναδική ελπίδα για την σωτηρία του κόσμου είμαστε εμείς, ο Harbinger, ένα πνεύμα που εμφανίζεται εν μέσω κρίσης, με σκοπό να αποτρέψει την ολική καταστροφή.

Μετά την καταστροφή της Urralia, ο Harbinger θα μεταφερθεί σε ένα μυστικό μέρος που φιλοξενεί το Tree of Life. Η βασική μας αποστολή είναι να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στη μέρα της καταστροφής της Urralia. Το μέρος αυτό θα είναι καθ 'όλη τη διάρκεια η αφετηρία και ο τερματισμός μας. Για να ξεκινήσουμε το ταξίδι, θα πρέπει να επιλέξουμε έναν από τους 4 βασικούς ήρωες από κάθε φατρία, ώστε να βιώσουμε από τη δική τους οπτική μεριά τα γεγονότα του πολέμου. Κάθε μέρα που περνάει, πρέπει να αντλήσουμε στοιχεία που θα μας αποκαλύψουν βασικά στιγμιότυπα που έχουν να κάνουν με την δολοφονία της Godless-Priestess. Τις μνήμες και τα στιγμιότυπα που χρειάζεται ο Harbinger μπορούμε να τα εντοπίσουμε είτε σε σύγκρουση ή διάλογο με άλλους ήρωες, είτε βρίσκοντάς τα σε κρυφές περιοχές ως collectible items. Κάθε μνήμη δίνει πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές, ώστε να έχουμε ένα βάδισμα στο πώς θα συνεχίσουμε την αναζήτηση μας.

Κάτι που ίσως ενοχλήσει τον παίκτη κατά το ταξίδι του στον κόσμο του Omensight είναι πως θα πρέπει να παίξει τις ίδιες πίστες ξανά και ξανά, κάνοντας την εμπειρία του επαναλαμβανόμενη. Η διάρκεια του παιχνιδιού φτάνει τις 7 ώρες. Το παιχνίδι, για να σπάσει κάπως την αίσθηση της επανάληψης μάς δίνει την επιλογή να παραβλέψουμε ορισμένα γεγονότα και να πάμε απευθείας στην κρίσιμη στιγμή της σύγκρουσης με έναν αντίπαλο χαρακτήρα.

Κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του φωνή και το voice acting λειτουργεί αρμονικά. Το narrative στοιχείο του Omensight και η ζωντάνια που έχουν οι ήρωες είναι από τα δυνατά σημεία του. Μέσα από τη ζωντάνια της φωνής τους θα νιώσουμε τα κίνητρά τους και τις αντιδράσεις τους όταν θα έρθουν αντιμέτωποι με την αλήθεια που θα τους φανερώσουμε. Ως αντάλλαγμα οι χαρακτήρες αυτοί θα μας δώσουν τα δικά τους μυστικά και αυτό είναι το κλειδί για τα seals που έχει στην κατοχή της κάθε φατρία. Τα seals συνήθως κρατούν κλειδωμένες περιοχές με collectibles ή περάσματα που μπορούν να μας μεταφέρουν σε μια διαφορετική περιοχή του παιχνιδιού.

Στο βασικό κομμάτι του gameplay, το Omensight παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το Stories: The Path of Destinies. Η πρώτη αλλαγή που συναντάμε έχει να κάνει με την οπτική της κάμερας. Το Stories: The Path of Destinies μάς προσφέρει μια top-down οπτική με εναλλαγές στα πλάνα, σε αντίθεση με το Omensight που η κάμερα είναι σε τρίτο πρόσωπο. Η κάμερα ακολουθεί στατική ροή και κατευθύνεται με βάση τη δική μας κίνηση στον χώρο. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε αρκετά πράγματα και κάποιες στιγμές δυσκολευόμαστε σε σημεία που θα χρειαστούμε μια ευρύτερη θέαση σε μέρη που η κάμερα αναγκαστικά μας κρύβει.

Το combat system του παιχνιδιού είναι αρκετά παρόμοιο με το Stories, καθώς ακολουθεί το blend των σύγχρονων action παιχνιδιών. Οι παίχτες χρησιμοποιούν ως βασικές επιθέσεις light και heavy melee attacks, ενώ μπορούν να εξαπολύσουν μια σειρά από ειδικά abilities για καλύτερο ground control στην μάχη. Τα abilities αυτά για να χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να έχουμε αρκετό energy στην ειδική μπάρα που γεμίζει με τη χρήση των combos, ενώ οι ήρωες που μάχονται στο πλευρό μας, μάς παρέχουν ένα δικό τους ability που μας εξασφαλίζει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στη μάχη.

Η κάθε μάχη, όπως και η ολοκλήρωση μιας μέρας μάς ανταμείβει με XP και points που μπορούμε να εξαργυρώσουμε με σκοπό να βελτιώσουμε τις ικανότητες του Harbinger. Τα XP γίνονται δικά μας από τους ηττημένους εχθρούς και από challenges που ολοκληρώνουμε στις μέρες και μέσω αυτών ο Harbinger αποκτά νέα abilities. Τα points από τη δική τους μεριά αναβαθμίζουν τα abilities αυτά, όπως και των ηρώων μας, ενώ παράλληλα ενισχύουν τον οπλισμό, το damage και άλλα stats του Harbinger.

Στον οπτικό τομέα το Omensight διατηρεί τον καρτουνίστικο χαρακτήρα που η Spearhead Game μάς έχει συνηθίσει από το Stories. Το Omensight το δοκιμάσαμε ρυθμισμένο στα 1080p, Epic preset, Vsync off και FXAA ή TXAA στο Anti-aliasing. Το περιβάλλον φαίνεται όμορφο στο μάτι και δίνει την απαραίτητη αίσθηση που χρειάζεται με τα σκίτσα που συνοδεύουν τα cutscenes του παιχνιδιού, ενώ η μουσική υπόκρουση το συμπληρώνει πολύ πετυχημένα. Στο βασικό του performance ο τίτλος “έτρεχε” στα 60 frames per second, αρκετά σταθερά. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν κάποιες περιοχές που τείνουν να δημιουργούν πτώση στα frames, ακόμα και αν επιστρέφουμε ξανά στο ίδιο σημείο για να επαναλάβουμε όλη την αποστολή. Αυτό δεν επηρεάζει τις μάχες, σε αντίθεση με μικρά bugs που είναι ικανά να μας βάλουν να τις επαναλάβουμε.

Παρόλα τα μικρά μελανά του σημεία, το Omensight αποτελεί έναν ιδιαίτερο και αξιοπρεπέστατο τίτλο που μπορεί να σταθεί απέναντι στις απαιτήσεις που ήδη έχει δημιουργήσει το Stories: The Path of Destinies. Η Spearhead Games απέδειξε πως μπορεί να μας προσφέρει έναν ενδιαφέροντα τίτλο μυστηρίου και παράλληλα έναν αντάξιο πνευματικό διάδοχο για το Stories, που κερδίζει τη θέση του στις indie προτιμήσεις μας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Omensight

Συντάκτης
18 Ιουνίου 2018
Developer

Spearhead Games

Publisher

Spearhead Games

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4

Tested on

PC

Κυκλοφορία

15 Μαΐου 2018

Είδος

Action-Adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Ενδιαφέρουσα πλοκή
+ Το narrative στοιχείο
+ Οι χαρακτήρες
+ Ικανοποιητική διάρκεια
+ Όμορφο περιβάλλον και μουσική

Αρνητικά

- Η κάμερα κάποιες φορές περιορίζει την ορατότητα του χώρου
- Αραιά frame drops και bugs
- Πιθανώς να δώσει μια αίσθηση επανάληψης

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Η Spearhead Games με το Omensight προσφέρει ένα πόνημα αντάξιο του Stories: The Path of Destinies και μας θυμίζει ξανά τους λόγους που αγαπήσαμε το αριστούργημά της. Το Omensight είναι ένας τίτλος γεμάτος μυστήριο, που μας καλεί να φανερώσουμε την αλήθεια και να σώσουμε τον κόσμο από την καταστροφή.

Η Spearhead Games αποδεικνύει ξανά τη μαεστρία της σε ένα νέο παιχνίδι με δράση και δυνατό narrative στοιχείο, που θα μας κρατήσει συντροφιά περίπου 7 ώρες, χαρίζοντάς μας έναν ακόμη indie τίτλο για να προσθέσουμε στην συλλογή με τις must επιλογές.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1