Opinion: Οι επιρροές των trophies/achievements

by Σταύρος Ζήσης on 11 Μαΐου 2015

Όποια και αν είναι η άποψή σας για την προηγούμενη γενιά κονσολών και τα καλά/κακά που έφερε, το σίγουρο είναι ένα feature που ήρθε για να μείνει: Trophies στο PlayStation 3 και Achievements στο Xbox 360, τα οποία ήταν χρήσιμα για να βλέπεις την πρόοδό σου και να υπάρχει κάτι που να ανταμείβει τις προσπάθειές σου. Αυτό όμως γέννησε και μια κατηγορία gamers γνωστών και ως “Trophy/Achievement Hunters”, οι οποίοι απλά παίζουν ένα παιχνίδι μόνο για τα trophies και γενικά ο μόνος τους σκοπός είναι να έχουν όσα περισσότερα γίνεται. Εντάξει, δικαίωμά τους, αλλά δεν είναι αυτό το point μου.

Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν μια κουβέντα που είχα με έναν φίλο μου και σε μια στιγμή του πρότεινα να ρίξει μια ματιά και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς Ys πιστεύοντας ότι θα του άρεσαν. Τότε μου απαντάει: “Ναι, σίγουρα θα είναι γαμάτα, αλλά… δεν έχουν trophies”. Αυτό με έβαλε σε κάποιες σκέψεις λοιπόν. Μήπως αυτό το σύστημα με τα trophies επηρεάζει το αν θα ευχαριστηθούμε ένα παιχνίδι; Για αναρωτηθείτε, αν έχετε παίξει στις πιο πρόσφατες κονσόλες, θα ξαναπαίζατε κάποιο παιχνίδι εποχής PS2 ή PS1 γνωρίζοντας ότι δεν έχει τρόπαια για να κερδίσετε αλλά το παιχνίδι μπορεί να είναι φοβερό (και ίσως να σας άρεσε στο παρελθόν); Ή θα αγοράζατε ένα παιχνίδι μόνο και μόνο επειδή έχει ένα πανεύκολο Platinum ακόμα και αν χρειαζόταν να πετάξετε την αξιοπρέπειά σας από το παράθυρο;

1bCGptNv

Θυμάμαι προσωπικά όταν έπαιζα πιο παλιά τα Final Fantasy του PS1 και του PS2 που δεν καθόμουν ήσυχος αν δεν εξερευνούσα όλο τον ανοιχτό χάρτη, έπαιρνα τα Ultimate Weapons για τους αγαπημένους μου παίχτες και έβαζα κάτω όλους τους Bonus Bosses του παιχνιδιού. Είχα να κερδίσω κάποιο τρόπαιο από αυτό; Όχι, μόνο προσωπική διασκέδαση και ευχαρίστηση. Θα το ξαναέκανα σήμερα; Εξαρτάται. Πρόσφατα τερμάτισα το FFVIII γιατί ήθελα να έχω το perfect save που δεν πρόλαβα να κάνω παλιά, αλλά στην περίπτωση του FFX δεν πρόκειται να ξαναρίξω άλλο ένα 100ωρο στην HD έκδοση παρόλο που έχει τρόπαια. Ας μην κάνω το δικηγόρο του διαβόλου όμως γιατί κι εγώ κυνηγάω τρόπαια, αλλά μόνο σε παιχνίδια που μου αρέσουν και τα ευχαριστήθηκα και ξέρω ότι είναι εντός των δυνατοτήτων μου.

Για να μην βλέπουμε όμως μόνο την αρνητική πλευρά του θέματος, τα τρόπαια έχουν και ένα θετικό κομμάτι. Είναι ένα κίνητρο για να ασχοληθείς παραπάνω με ένα παιχνίδι. Εντάξει, το τερματίσατε το παιχνίδι. Τώρα τι γίνεται; Για δείτε την λίστα με τα trophies/achievements. Κάτι θα υπάρχει που να σας κινήσει το ενδιαφέρον όπως να βρείτε collectibles, να νικήσετε το παιχνίδι σε μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας, κάποια μεγαλύτερη πρόκληση για τις δυνατότητές σας ή κάτι άλλο που δεν σας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό (όπως το να παίξετε κρυφτό με τον Ιησού Χριστό ενώ παίζετε σαν Εβραίος στο South Park). Ή όπως κάνω εγώ, θα μπορούσατε να κάνετε διαγωνισμό με τους φίλους σας για το ποιος θα καταφέρει να κερδίσει τα περισσότερα τρόπαια σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτό θα ήταν σίγουρα διασκεδαστικό.

Δείτε παρακάτω μια λίστα με τα πιο εύκολα ή και ντροπιαστικά Platinums/Achievements και σημειώστε πόσα από αυτά έχετε:

Νο.1 Avatar: The Burning Earth (Xbox 360)

avatar-the-burning-earth-cover

Δεν θα μπορούσε να μπει κάτι άλλο στην πρώτη θέση. Ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των εύκολων achievements. Χωρίς πλάκα, θα σας πάρει πιο πολύ ώρα το να ξετυλίξετε τη ζελατίνα από τη θήκη, να βάλετε μπρος το Xbox 360 και να φορτώσει το παιχνίδι από το να κερδίσετε τα 1000 Gamerpoints από αυτό. Κυριολεκτικά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι με το που ξεκινήσετε το tutorial να πατάτε συνέχεια το B μέχρι να φτάσετε ένα hit counter 50.

Εκτιμώμενος χρόνος για ολοκλήρωση: 5 - 10 λεπτά (δεν είναι τυπογραφικό).

Επίπεδο ντροπής: 7/10. Το παιχνίδι είναι πολύ μέτριο και προτείνεται πιο πολύ για μικρά παιδιά. Τα εύκολα achievements είναι μάλλον πιο πολύ για να προσελκύσουν τους hunters.

No.2 The Sly Trilogy (PS3)

the-sly-trilogy-cover

Η τριλογία αυτή περιλαμβάνει τα 3 παιχνίδια του Sly Cooper (duh!) που είχαν βγει στο PS2 ρετουσαρισμένα σε HD και με trophies για τη συλλογή σας. Τα 2 πρώτα παιχνίδια είναι πάρα πολύ εύκολα να τα "πλατινιάσετε" ακόμα και με μόνο ένα Playthrough. Το 3ο παιχνίδι είναι λίγο πιο ζόρικο όμως.

Εκτιμώμενος χρόνος για ολοκλήρωση: 15 ώρες για κάθε παιχνίδι.

Επίπεδο ντροπής: 1/10. Τα παιχνίδια του Sly είναι πολύ καλά και διασκεδαστικά και αυτό το πακέτο είναι η τέλεια ευκαιρία για όσους δεν έτυχε να τα παίξουν ποτέ. Μην ντρέπεστε καθόλου αν έχετε και τα 3 Platinum.

No.3 Megamind (PS3, Xbox 360)

megamind-ultimate-showdown-1

Βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του 2010. Το παιχνίδι φαίνεται ότι είχε μικρό budget και φτιάχτηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να βγει μαζί με την ταινία. Όχι ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό, αλλά αυτό είναι κακό ακόμα και για movie-licensed game standards.

Εκτιμώμενος χρόνος για ολοκλήρωση: 2 ώρες

Επίπεδο ντροπής: 9/10. Κάτω του μετρίου σαν παιχνίδι και δεν ενδείκνυται για τα νεύρα σας. Αν πάρετε το Platinum/1000G χαρά στο κουράγιο σας και… ντροπή σας.

No.4 The Walking Dead (PC, PS3, PS4, PS Vita, Xbox 360, Xbox One)

the-walking-dead-season-one-cover

Το γνωστό επεισοδιακό παιχνίδι της Telltale Games που είναι βασισμένο στο αντίστοιχο comic (ναι, ξέρω ότι υπάρχει και η σειρά, αλλά και αυτή βασισμένη στο comic είναι) και είναι μια διαδραστική περιπέτεια όπου κάθε επιλογή σας επηρεάζει τα διάφορα αποτελέσματα του παιχνιδιού. Όλα τα trophies/achievements συνδέονται με την ιστορία, οπότε με το που τελειώσετε όλα τα επεισόδια, θα έχετε και ένα καινούργιο Platinum.

Εκτιμώμενος χρόνος για ολοκλήρωση: 10 - 15 ώρες

Επίπεδο ντροπής: 1/10. Καμία ντροπή. Υπάρχει λόγος που όλοι επαινούν αυτό το παιχνίδι και έχει κερδίσει και τόσα βραβεία. Είναι κάτι φρέσκο και παρόλο που με ένα πέρασμα θα έχετε βγάλει το Platinum, θα θέλετε να ξαναεπιστρέψετε για να δείτε τι αντίκτυπο θα έχουν στην ιστορία κάποιες διαφορετικές επιλογές που θα κάνετε.

No.5 Hannah Montana: The Movie (PC, PS3, Xbox 360, Wii)

hannah-montana-the-movie-cover

Τι γίνεται όταν βάζετε στο ίδιο πακέτο την ταινία της Hannah Montana, το πρόβλημα με τα licensed games και επαναλαμβανόμενο gameplay; Κάτι που δεν μπορεί να εμφανιστεί χωρίς μωσαϊκό λογοκρισίας! Το μόνο που έχετε να κάνετε εδώ είναι να πατάτε τα κουμπιά που εμφανίζονται στην οθόνη ενώ ακούτε τα ίδια τραγούδια να παίζουν σε loop. Και μετά κάντε τον κόπο να κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Βλέπετε αυτόν τον ανείπωτο, απαίσιο και απερίγραπτο τρόμο; Η φάτσα σας είναι!

Εκτιμώμενος χρόνος για ολοκλήρωση: 3 ώρες

Επίπεδο ντροπής: OVER 9000! Αν έχετε αυτό το Platinum και δεν είστε ένα κοριτσάκι ηλικίας 10 – 12 ετών, τότε απλά παραιτηθείτε από τη gaming ζωή. Αν το δείτε στην Trophy list ενός φίλου σας τότε σβήστε τον. BONUS POINTS: Αν αυτό είναι το μόνο του Platinum, τότε βρείτε τον και ξεκοιλιάστε τον (credits στον φίλο μου τον Κωστή για αυτό το το τελευταίο).

Ποια είναι η άποψή σας για τα trophies/achievements; Είστε κι εσείς ένας “κυνηγός”;  Έχουν ζωτική σημασία για σας; Δεν ασχολείστε καν με αυτά και απλά κερδίζετε μόνο όσα έρθουν με το φυσιολογικό σας playthrough; Περιμένουμε τις απαντήσεις σας στα σχόλια!

Σχόλια
What's your reaction?
LOL
40%
Cheers
60%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1