Ori and the Blind Forest: Definitive Edition

Όταν το εξαιρετικό πλησιάζει ακόμα περισσότερο στην τελειότητα
by Παύλος Κρούστης on 18 Απριλίου 2016
Μπορείτε να διαβάσετε το Review μας για την βασική έκδοση του Ori and the Blind Forest ΕΔΩ.

Το Ori and the Blind Forest αποτελεί αποκλειστικότητα της Microsoft και ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που παίξαμε πέρυσι. Όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, ο τίτλος μας έκανε να τον ερωτευτούμε, ενώ είχε κάποια πολύ συγκεκριμένα αρνητικά στοιχεία. Φέτος, η Microsoft και η Moon Studios, ακριβώς ένα χρόνο μετά την αρχική κυκλοφορία, αποφάσισαν να επανακυκλοφορήσουν το παιχνίδι, στην Definitive Edition του, καθώς προσέθεσαν ουσιώδες νέο περιεχόμενο, ενώ παράλληλα διόρθωσαν και τα βασικά του μειονεκτήματα. Δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα από το περσινό μας Review:

ori-blind-w

Δεν έχουμε θέμα με τα blockbuster, ούτε έχουμε βίτσια να στηρίζουμε μικρότερες εταιρείες, όπως είναι η "μόδα" τελευταία. Το Ori and the Blind Forest ειλικρινά όμως, είναι αν όχι το καλύτερο παιχνίδι για Xbox One αυτή τη στιγμή, σίγουρα απ' τα καλύτερα. Είναι ένας τίτλος που όσο "μικρός" και να φαίνεται λόγω είδους, τόσο τεράστιος είναι σε ουσία. Δε θα σας αφήσει να ξεκολλήσετε τα μάτια σας από πάνω του. Το σενάριό του θα σας κάνει την καρδιά χίλια κομμάτια και θα την ενώσει ξανά γεμίζοντάς τη συναίσθημα. Η δομή του και το gameplay του όσο σας δυσκολέψουν, τόσο θα σας πορώσουν, ενώ ο ρυθμός του δε θα σας αφήσει λεπτό να βαρεθείτε. Τα μικροπροβλήματα που έχει είναι ασήμαντα μπροστά στην "ψυχή" που διαθέτει. Τέλος, αν ο Wintory βραβεύθηκε με Grammy για τη μουσική του Journey, απαιτούμε ο κύριος Coker να βραβευτεί με Grammy, Oscar και νόμπελ ειρήνης.

Είναι ένα ποίημα "κεντημένο" να φαίνεται σαν video game. Μην το χάσετε.

Ori and the Blind Forest - 9/10

Συγκεκριμένα, είχαμε αναφέρει τα εξής θετικά/αρνητικά:

Clipboard01

Είναι πραγματικά σπάνιο και τουλάχιστον αξιέπαινο να βλέπουμε μια κυκλοφορία ένα χρόνο αργότερα χωρίς τα αρνητικά, που είχαμε σημειώσει. Είναι σα να μας άκουσε (εμάς και όλους τους fans του παιχνιδιού) η εταιρεία και διόρθωσε ακριβώς τα σημεία που έπρεπε. Είναι σαν το όνειρο κάθε Reviewer και fan κάποιου παιχνιδιού. Σκεφθείτε το αγαπημένο σας παιχνίδι και το μοναδικό (ή ελάχιστα σημεία) στο οποίο υστερεί. Σκεφθείτε να σας δίνουν ξανά το παιχνίδι με έξτρα περιεχόμενο, διορθωμένα όλα τα λάθη και όλα αυτά με το αντίτιμο των 5 ευρώ... Ναι, χαρήκαμε ιδιαίτερα. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τη συγκεκριμένη περίπτωση όμως και πώς ακριβώς η Moon Studios έγινε μία απ' τις αγαπημένες μας εταιρείες.

My Great Capture Screenshot 2016-04-04 01-27-44

Για αρχή να αναφέρουμε ότι οι προσθήκες που έχουν γίνει είναι σε όλους τους τομείς. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν νέες περιοχές προς εξερεύνηση, νέες ικανότητες για να κατακτήσετε, νέες προσθήκες στο σενάριο (που έχουν πολύ ουσιαστικό ρόλο), νέα μουσική κλπ. Τα σημεία στα οποία στάθηκε περισσότερο η Moon Studios από πέρυσι έχουν να κάνουν με το feedback, που έλαβαν, το οποίο δείχνουν να κατάλαβαν πλήρως. Ο τίτλος δε διαφέρει σε σχέση με την περσινή εκδοχή, απλά έχει περισσότερο υλικό περίπου κατά 1-2 ώρες gameplay, ενώ θα έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε και 2 νέες ικανότητες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν και στα υπόλοιπα μέρη του παιχνιδιού, που ενδεχομένως έχετε ήδη δει, αλλά θα σας είναι και απαραίτητες στις νέες περιοχές της Definitive Edition.

My Great Capture Screenshot 2016-04-04 01-35-25Όσον αφορά το σενάριο, το Ori and the Blind Forest είναι μια αλληγορική ιστορία, που μέσω μυθικών πλασμάτων και κόσμων, καταφέρνει και δίνει τα νοήματα της ζωής, όπως είναι η στοργή, η συντροφικότητα, το μίσος, η ξενοφοβία και άλλα πολλά. Την βασική ιστορία μπορείτε να τη διαβάσετε στο πρώτο Review μας για το παιχνίδι, ενώ θα εστιάσουμε περισσότερο στις προσθήκες. Η Ori, λοιπόν, το λευκό πλάσμα που ελέγχετε, θα προσπαθήσει να σώσει το "τυφλό" δάσος και να επαναφέρει το φως. Η Definitive Edition με τις δύο νέες περιοχές, το Lost Grove και το Black Root Burrows θα σας διηγηθεί την ιστορία της Naru, του πλάσματος που αγκαλιάζει την Ori στο εξώφυλλο, η οποία λειτουργεί και ως μητρική φιγούρα στο παιχνίδι. Χωρίς να χαλάσουμε κάτι, στις νέες αυτές περιοχές, θα βρείτε κάποια στοιχεία από το παρελθόν της Naru και πώς αυτή μεγάλωσε στο δάσος, όπως και το πρώτο της σπίτι. Μας δείχνει πώς έγινε αυτό το στοργικό πλάσμα, που βλέπουμε και στο βασικό παιχνίδι και η αλήθεια είναι ότι ο αντίκτυπος είναι αρκετά μεγάλος. Το παρελθόν της μας έκανε να αισθανθούμε πολύ πιο κοντά της, ενώ είχε και άμεση επιρροή στη σχέση της με την Ori, κάτι το οποίο είναι και κεντρικό θέμα σε όλο το παιχνίδι. Φαίνεται ουσιαστικό και όχι μόνο συμπληρώνει την ιστορία μας, αλλά τώρα που το γνωρίζουμε, νιώθουμε ότι έλειπε απ' την αρχική ιστορία.

Φυσικά, η σεναριακή αυτή προσθήκη έχει συσχετισμούς και εντός gameplay. Οι δύο νέες περιοχές που θα επισκεθφείτε (Black Root Burrows και Lost Grove) βρίσκονται σχετικά στην αρχή του παιχνιδιού, όπως μπορείτε να δείτε και στο χάρτη, αλλά θα χρειαστείτε κάποιες ικανότητες πρώτα για να μπορέσετε να έχετε πρόσβαση σε αυτές. Το Black Root Burrows είναι ο "προθάλαμος" θα λέγαμε, καθώς είναι αρκετά μικρότερη περιοχή από το Lost Grove και έχετε πρόσβαση σε αυτήν αρκετά νωρίς. Πρόκειται για ένα μέρος όπου κυριαρχεί το σκοτάδι (όταν πατήσετε για πρώτη φορά το πόδι σας), ενώ χρησιμοποιώντας μια πηγή φωτός, με αντίστοιχο τρόπο, όπως και σε μετέπειτα περιοχές, θα μπορέσετε να προσπελάσετε τις δυσκολίες της. Δεν έχει ιδιαίτερα δύσκολα σημεία (τουλάχιστον σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη του απίστευτα δύσκολου αυτού τίτλου), αλλά καταφέρνει να κεντρίσει την περιέργεια. Σε αυτήν την περιοχή, θα κερδίσετε και την πρώτη νέα ικανότητα, που είναι το Dash. Πατώντας το RB, θα μπορείτε να κάνετε ένα πολύ γρήγορο τίναγμα προς την κατεύθυνση που κοιτάτε. Η συγκεκριμένη κίνηση, θα περιμέναμε ότι θα χαλούσε την ισορροπία του παιχνιδιού, αλλά οι περισσότερες περιοχές ούτως ή άλλως δε σας αφήνουν να κάνετε Dash για πολύ, αφού θα χρειαστείτε και τις άλλες σας ικανότητες. Φυσικά βοηθά στα σημεία, όπου μπορείτε να τρέξετε, αλλά δεν γίνεται ποτέ "cheat". Πράγμα, που δείχνει ότι οι devs σκέφτηκαν ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη ικανότητα και την τέσταραν, ώστε να μη χαλάει κάτι. Ίσα ίσα δίνει μια παραπάνω ευχέρεια στην ήδη ευκίνητη Ori, να προσπελάσει πιο γρήγορα τα οριζόντια τερέν. Επιπρόσθετα, μπορείτε να αναβαθμίσετε την κίνηση και να προκαλείτε ζημιά με το Dash στους εχθρούς σας.

Η δεύτερη περιοχή, Lost Grove, βρίσκεται μετά το Black Root Burrows και θα έχετε πρόσβαση σε αυτήν αρκετά αργότερα (περίπου από τη μέση του παιχνιδιού και μετά), καθώς χρειάζεστε συγκεκριμένες ικανότητες. Το Lost Grove "παίζει" σκληρά για τον τίτλο της μεγαλύτερης περιοχής του παιχνιδιού, ενώ είναι αισθητά πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Θα χρειαστείτε τόσο το Dash, όσο και τις υπόλοιπες δυνάμεις σας, ενώ περίπου στη μέση της περιοχής θα βρείτε και τη δεύτερη νέα δύναμη, που είναι το Light Burst. Κρατώντας πατημένο το LB μπορείτε να σημαδεύσετε και να πετάξετε μια μπάλα φωτός (που σας τρώει ένα energy cell) και λειτουργεί σαν χειροβομβίδα. Βασική της χρήση είναι εκτός από επίθεση σε εχθρούς, ο φωτισμός συγκεκριμένων δαυλών, τους οποίους θα πρέπει να σημαδέψετε, που λειτουργούν σαν διακόπτες. Η ανάγκη για τη χρήση του Light Burst δεν είναι εκτενής, αλλά τα λίγα puzzles που είδαμε, θα τα χαρακτηρίζαμε ευφυή. Το Lost Grove θα τεστάρει τις ικανότητές σας και μοιάζει κι αυτό ιδιαίτερα δεμένο με τον υπόλοιπο κόσμο. Εκεί θα δείτε και την υπόλοιπη ιστορία της Naru. Τα Light Bursts δε θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στο υπόλοιπο παιχνίδι, αλλά είναι τουλάχιστον ένας ακόμα τρόπος επίθεσης.

Αυτά που εξετάσαμε ως τώρα θα τα περιμέναμε από ένα expansion των 10€. Το Definitive Edition όμως σας δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε το αρχικό παιχνίδι με 5€ (οι νέοι αγοραστές μπορούν να το έχουν με 20€), ενώ παράλληλα κάνει κάτι πολύ πιο σημαντικό: διορθώνει τα βασικά προβλήματα του αρχικού τίτλου. Θα λέγαμε ότι αξίζει να αγοράσετε το add-on μόνο και μόνο για τις διορθώσεις αυτές. Για αρχή, ένα πράγμα άξιο απορίας ήταν η έλλειψη του Fast Travel στα "πηγάδια" που συναντούσατε. Ήταν σα να γνωρίζατε ήδη ότι προορίζονταν για κάτι τέτοιο. Η Moon Studios προσέθεσε φυσικά αυτή τη λειτουργία, η οποία λύνει τα παρακάτω προβλήματα.

Για αρχή, αλλάζει ο ρυθμός του παιχνιδιού για όσους ψάχνουν όλα τα collectibles, καθώς πλέον δε χρειάζεται να φάτε 20-30 λεπτά για να πάτε από τη μία άκρη του χάρτη στην άλλη. Στη βασική ροή βέβαια του παιχνιδιού, το fast travel δε θα σας χρησιμεύσει και ιδιαίτερα αφού είναι τόσο καλοφτιαγμένο το "μονοπάτι" του, που ούτως ή άλλως σας περνάει με τη σειρά από τις περιοχές, που πρέπει να δείτε. Από εκεί και πέρα, υπήρχαν δύο περιοχές, τις οποίες δεν μπορούσατε να επισκεφθείτε ξανά, αφού τις ολοκληρώνατε και το παιχνίδι σας "τιμωρούσε" με το να μην μπορείτε ποτέ να μαζέψετε όλα τα collectibles. Με έναν εκπληκτικά περίτεχνο τρόπο, η Moon Studios σας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσετε τις περιοχές αυτές ακόμα κι αν τις ολοκληρώσετε πλέον. Στο Misty Woods, όπου θα βλέπατε το δάσος να αλλάζει και μετά απλά θα έμενε μια ευθεία από το δάσος, πλέον μπορείτε στην είσοδο να interact με έναν "διακόπτη" που διώχνει ή φέρνει την ψυχοτρόπα (απ' ό,τι φαίνεται...) ομίχλη του δάσους. Αν η ομίχλη δεν υπάρχει, τότε θα κάνετε τη μικρή διαδρομή, αν υπάρχει (όπως την πρώτη φορά) τότε θα δείτε τη full διαδρομή και θα συλλέξετε ό,τι σας έλλειψε. Έτσι λύνεται το βασικό πρόβλημα του τίτλου, το οποίο ήταν και αρκετά μεγάλο, καθώς μιλάμε για metroidvania τίτλο, που βασίζεται φυσικά στη συλλογή collectibles.

Το άλλο πρόβλημα του τίτλου ήταν η μεγάλη του δυσκολία, κάτι το οποίο διόρθωσαν οι devs με τον πιο σωστό τρόπο: Προσέθεσαν Easy επίπεδο δυσκολίας. Πλέον οι εχθροί δε σας κάνουν τόση ζημιά και μαζεύετε πολύ πιο εύκολα experience, ώστε να αναβαθμιστείτε. Πρόκειται σίγουρα για κάτι, που χρειαζόταν, καθώς το Ori and the Blind Forest παραμένει ένα απ' τα πιο δύσκολα και απαιτητικά παιχνίδια, που έχουμε παίξει τα τελευταία χρόνια. Ένα πρόβλημα που εντοπίζουμε με τη νέα αυτή έκδοση είναι ότι θα σας δώσει ένα νέο set από achievements για να ξεκλειδώσετε. Τα περισσότερα είναι ίδια με τα παλιά, ενώ δυστυχώς δεν ξεκλειδώνουν, αν τα έχετε ήδη, ούτε προστίθενται από πάνω. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξανακάνετε κάποια ελαφρώς κουραστικά (όπως τα combat-related), χωρίς βέβαια να σας αναγκάζει για κάτι.

My Great Capture Screenshot 2016-04-09 14-12-45

Συνολικά, αποκομίσαμε μια ακόμα πληρέστερη εμπειρία σε σχέση με την περσινή, ενώ ένα χρόνο αργότερα η ζωντάνια του τίτλου και η ικανοποίηση που παίρνετε από το gameplay δεν έχει σβήσει ούτε στο ελάχιστο. Το soundtrack παραμένει ένα απ' τα καλύτερα που έχουμε ακούσει, ενώ θα ακούσετε και μερικά νέα κομμάτια. Είμαστε σίγουροι ότι τα ίδια θα λέμε και του χρόνου και μέχρι να βγάλει νέο παιχνίδι η Moon Studios. Η "παρθένα" εταιρεία έκανε ένα εκπληκτικό ντεμπούτο, με όλες του τις πτυχές τόσο προσεγμένες, που ανυπομονούμε να δούμε τι μας ετοιμάζουν μετά το Ori. Για όσους δεν έχετε δει ακόμα το παιχνίδι, αγοράστε το τώρα. Ή μάλλον χθες. Είναι ό,τι καλύτερο σε αποκλειστικότητα της Microsoft, αλλά και γενικότερα απ' τα καλύτερα του είδους.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Microsoft Studios στη χώρα μας, Microsoft Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Ori and the Blind Forest: Definitive Edition

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

Moon Studios

Publisher

Microsoft Studios

Διανομή

Microsoft Hellas

Πλατφόρμες

PC / Xbox One

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

11 Μαρτίου 2016

Είδος

Action-adventure, third-person shooter

PEGI

7

Θετικά

+ Το Fast Travel και η επιλογή να επιστρέψετε σε παλιές περιοχές αυτόματα διορθώνει το μεγαλύτερο πρόβλημα του τίτλου
+ Το νέο επίπεδο δυσκολίας, Easy, είναι αυτό που χρειαζόταν για τους πιο casual παίκτες
+ Ουσιώδεις προσθήκες στο σενάριο
+ Οι νέες δυνάμεις και τα νέα puzzle/platforming sections ταιριάζουν τέλεια με το υπόλοιπο παιχνίδι
+ Πολύ μικρό κόστος αναβάθμισης

Αρνητικά

- Και πάλι μπορεί να χάνετε την Ori μέσα στην πλούσια εικόνα που βλέπετε
- Το νέο set achievements σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ξεκλειδώσετε ξανά τα ίδια

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.5
Συνοψίζοντας

To Ori and the Blind Forest είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουμε πιάσει στα χέρια μας τα τελευταία χρόνια. Το Definitive Edition διορθώνει τα 2-3 πολύ συγκεκριμένα προβλήματα του αρχικού τίτλου και προσθέτει 2 νέες περιοχές και 2 νέες δυνάμεις μαζί με το ευκολότερο setting δυσκολίας. Ήταν ήδη εξαιρετικό, αναίρεσε τα μειονεκτήματα που είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο Review μας και πλέον έχει πλησιάσει επικίνδυνα την τελειότητα.

Οι ήδη κάτοχοι του παιχνιδιού, αξίζουν να αναβαθμίσουν με 5 ευρώ στην Definitive Edition μόνο και μόνο για το fast travel και τις νέες περιοχές, αλλά και να μάθουν για το παρελθόν της Naru. Όσοι δεν το έχουν παίξει ακόμα, να μη χάνουν χρόνο και να το αποκτήσουν τώρα. Είναι το καλύτερο παιχνίδι του Xbox One. Hands down.

9.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1