Overcooked! 2

Εφιάλτης στην Κουζίνα
by Παύλος Κρούστης on 16 Αυγούστου 2018

Πώς γίνεται γοητευτικό ένα παιχνίδι; Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να σας τραβήξει στον κόσμο του; Το gameplay ή μήπως το ευφάνταστο σενάριο; Στο Overcooked! 2 έρχεστε αντιμέτωποι με τους Unbread ή αλλιώς The Walking Bread. Αυτόματα θέλετε να το παίξετε, έτσι δεν είναι; Το "νεκροζώντανο ψωμί" αρκεί και μόνο σαν ιδέα για να σας κινήσει το ενδιαφέρον. Όχι; Ίσως αν σας πούμε ότι οι Unbread προήλθαν από μια συνταγή που διαβάσαμε μέσα στο Necro-NomNom-icon; Πάλι όχι; Οκ, ας μπούμε τότε στο ψητό (pun intended): Έχετε τρεις φίλους και θέλετε να περάσετε καλά; Έχετε μπροστά σας πιθανώς το καλύτερο συνεργατικό παιχνίδι που κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή. Ναι, συγκρινόμενο με όλα τα υπόλοιπα co-op games.

Το πρώτο Overcooked! ήρθε το 2016 από μία ομάδα 2 (!) ατόμων, τα οποία απαρτίζουν την Ghost Town Games. Οι 2 developers έφυγαν από την Frontier Developments (Elite Dangerous, Rollercoaster Tycoon 3, Screamride) για να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία και εκ του αποτελέσματος, κρίνουμε ότι έπραξαν πολύ καλά. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς έλαβε πολλαπλά βραβεία και πολύ καλές κριτικές, οι οποίες εκθείαζαν το εθιστικό του gameplay και την εξαιρετική δυναμική που εμφανιζόταν στα επίπεδα του συνεργατικού παιχνιδιού. Έπειτα από μερικά έξτρα επίπεδα ως DLC και νέο περιεχόμενο στη μορφή συνταγών/φαγητών/κλπ., ήρθε η ώρα για το sequel.

Το δεύτερο παιχνίδι της σειράς -η αλήθεια είναι- δεν μοιάζει τόσο για πραγματικό sequel, καθώς θυμίζει expansion, αφού πέρα από τις νέες συνταγές και τις νέες πίστες, τα πράγματα είναι πανομοιότυπα με τον προηγούμενο τίτλο όσον αφορά στο ουσιαστικό περιεχόμενο. Υπάρχουν όμως δύο βασικές διαφορές: η μία είναι η ύπαρξη ενός νέου μηχανισμού, που είναι το "throw", το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να πετάξετε πράγματα που κρατάτε και η άλλη η διαφορά είναι το χαρακτηριστικό που ζητούσαν όλοι οι παίκτες του προηγούμενου τίτλου και επιτέλους ήρθε: η ύπαρξη διαδικτυακού παιχνιδιού.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Overcooked είναι ένα χαοτικό παιχνίδι μαγειρικής. Πολλοί θα τρέξουν να το παρομοιάσουν με τα casual cooking games που βρίσκουμε στα κινητά, όμως το παιχνίδι της Ghost Town Games έχει πολλαπλάσια μεγαλύτερο βάθος και απαιτεί στρατηγική, που βλέπετε αυστηρά σε hardcore παιχνίδια. Συνδυάζει την αμεσότητα ενός casual game, αφού οποιοσδήποτε μπορεί να καταπιαστεί με αυτό, όμως για να επιτύχετε όλους τους στόχους του παιχνιδιού, απαιτούνται ικανότητες που κατέχουν μόνο όσοι ασχολούνται εκτενέστερα με το... άθλημα των video games.

Ειδοποιός διαφορά με άλλα cooking games είναι ότι εδώ δεν σέρνετε απλά τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα για να περιμένετε να ψηθούν, αλλά συνδυάζετε τις μαγειρικές αλχημείες μαζί με την εύρεση/εναποθέτηση των υλικών και την επεξεργασία αυτών σε πίστες που θυμιζουν κάτι από puzzle games, βάζοντας μάγειρες να συνεργαστούν μεταξύ τους: όσο κόβει ο ένας, πλένει ο άλλος και ο τρίτος μεταφέρει πιάτα... Οι πίστες είναι δομημένες έξυπνα, ώστε να σας αναγκάζουν να ψάχνετε πάντα τη βέλτιστη δυνατή διαδρομή για τον ταχύτερο χρόνο ή να εκτελείτε τις διαδρομές/κινήσεις σας με διαφορετικό τρόπο μέχρι να βρείτε τον ιδανικό. Θα πρέπει να κόψετε 2-2 τις ντομάτες και να τις βάλετε να ψηθούν ή θα κάνετε πιο γρήγορα αν τις βάλετε μία μία; Θα ρισκάρετε να περάσετε δύο φορές από τη λάβα για να φέρετε το πιάτο από απέναντι ή θα περιμένετε μέχρι να πλησιάσει η πλατφόρμα; Τέτοια διλήμματα ταλανίζουν το μυαλό σας κατά δεκάδες ανά πάσα στιγμή όσο ασχολείστε με το παιχνίδι. Η εύρεση λοιπόν την βέλτιστης μεθόδου για να καταφέρετε να πετύχετε 3 αστέρια σε κάθε πίστα ή να καταφέρετε το μεγαλύτερο σκορ αποτελεί το "μεδούλι" του Overcooked.

Το νέο Overcooked διαθέτει μερικά νέα modes, αλλά και όλη την τσαχπινιά του προηγούμενου παιχνιδιού. Όπως και στο πρώτο Overcooked, μπορείτε να παίξετε έως και τέσσερα άτομα, όμως πλέον εκτός από το Story Mode, υπάρχει το Arcade Mode και το Versus. Σε όλα αυτα τα modes μπορούν να παίξουν έως και 4 παίκτες σε οποιονδήποτε συνδυασμό, είτε τοπικά, είτε διαδικτυακώς, εκτός του Story, που μπορούν να πάρουν μέρος μόνο οι τοπικοί παίκτες. Και πάλι, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, δύο παίκτες μπορούν να μοιραστούν ένα χειριστήριο, ενώ αν παίζετε μόνοι σας, τότε αλλάζετε τον μάγειρα που ελέγχετε ανάμεσα στους δύο της ομάδας σας, μέσω ενός κουμπιού.

Το Story Mode είναι αυτό που περιμένατε και ευτυχώς δεν εξαφανίστηκε από το sequel για χάρη του online. Αυτήν τη φορά το Onion Kingdom απειλείται από τους... Unbread ή αλλιώς The Walking Bread, οι οποίοι ήρθαν πίσω στη... ζωή... μέσω μιας συνταγής που διαβάσαμε από το... Necro-nomnom-icon... Τα puns δυστυχώς δεν συνεχίζονται για πολύ, καθώς το σενάριο αυτή τη φορά έχει πιο υποτυπώδη ρόλο σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο. Όχι ότι τότε είχαμε δαιδαλώδεις εξελίξεις, αλλά τώρα μοιάζει λίγο... λιγότερο ευφάνταστο. Φυσικά όμως, δεν παίζετε Overcooked για το σενάριό του. Είναι απλά εκεί για να σας κάνει να χαμογελάσετε.

Ο χάρτης, στον οποίο μετακινείστε και πάλι με ένα μικρό βανάκι, φιλοξενεί και πάλι 6 περιοχές, καθεμία εκ των οποίων έχει 6 πίστες. Σε αυτές η εταιρεία έρχεται να προσθέσει μια επιπλέον 8-άδα από μυστικές πίστες, οι οποίες εμφανίζονται στον χάρτη εάν καταφέρετε να ολοκληρώσετε κάποιες προϋποθέσεις στις βασικές πίστες: συνήθως μιλάμε απλά για ακόμα μεγαλύτερο σκορ από αυτό που απαιτείται για τα 3 αστέρια. Σύνολο έχουμε λοιπόν 44 νέες πίστες για το Story, αλλά και το Arcade Mode, το οποίο πρακτικά σας πετάει σε τυχαίες πίστες από το story, όπου μπορείτε να συμμετέχετε και σε online παιχνίδι συνεργατικά με έως και άλλους 3 παίκτες.

Ένα ακόμα "κόλπο" του story mode είναι τα κουμπιά που θα εντοπίσετε, τα οποία ενεργοποιούν κάποιες μπάρες, που θα σας δώσουν πρόσβαση σε κάποιες από τις πίστες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος πιο πολύπλοκος γρίφος να λύσετε και απλά τα κουμπιά αυτά θα τα πατάτε όσο προοδεύετε στο story. Όπως και στο πρώτο παιχνίδι, έτσι κι εδώ, το Overcooked δεν "δείχνει τα δόντια του" όταν παίζετε μόνοι σας. Σίγουρα θα σας βοηθήσει να μάθετε τις συνταγές και τα κόλπα της κάθε πίστας, όμως το παιχνίδι είναι πολύ διαφορετικό όταν παίζετε με παρέα. Επιπρόσθετα, αυτήν τη φορά, η αυξανόμενη δυσκολία του campaign δεν μας φάνηκε το ίδιο καλοζυγισμένη με το πρώτο παιχνίδι. Φυσικά και κάθε πίστα έχει δική της λογική, με μεγάλη ποικιλία στον τρόπο προσέγγισης που θα πρέπει να ακολουθήσετε για την καθεμία, όμως είναι ελαφρώς πιο εύκολο από τον πρώτο τίτλο, κάτι που μας ξίνισε, αφού το πρώτο είχε ιδανική καμπύλη δυσκολίας.

Το Arcade Mode είναι αυτό που θα σας φάει τις ώρες σας, ενώ σε αυτό και στο Versus mode μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους νέους σεφ που ξεκλειδώνετε στο Story Mode. Εντύπωση μας έκανε ότι για πρώτη φορά είδαμε ΑμΕΑ χαρακτήρα προς επιλογή και ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Το online παιχνίδι στο Overcooked μπορεί να γίνει 5 φορές πιο χαοτικό σε σχέση με το απλό τοπικό multiplayer που υπήρχε στον πρώτο τίτλο. Ο λόγος είναι απλός: η συμπεριφορά των διαδικτυακών παικτών (όπως συνηθίζεται άλλωστε). Αυτό σημαίνει ότι αν συνεργάζεστε με κάποιον, αυτός μπορεί να τσαντιστεί και όχι μόνο να εκφραστεί με τα ειδικά σήματα που μπορείτε να κάνετε στους φίλους σας, αλλά να παρατήσει και το παιχνίδι, βάζοντάς σας άμεσα στη θέση του ηττημένου, αφού είναι αδύνατον να καταφέρει ένας παίκτης να ανταγωνιστεί δύο άλλους, όσο ανοργάνωτοι και να είναι. Υπάρχουν μάλιστα και πίστες, που ο ένας ο παίκτης δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα πέρα από το να περιμένει να τελειώσει η πίστα, αφού θα είναι περιορισμένος σε κάποιο κομμάτι αυτής.

Τα παραπάνω προβλήματα τα βρίσκουμε και στο Versus Mode, το οποίο είναι μακράν ο πιο διασκεδαστικός τομέας του Overcooked! 2. Βρείτε έναν συμπαίκτη (είτε τοπικά, είτε online) και βγείτε σεργιάνι να αντιμετωπίσετε άλλες ομάδες. Το γέλιο που προκύπτει είναι ανεπανάληπτο. Μπορείτε να πετάτε φαγητά στην αντίπαλη ομάδα για να τους μπερδέψετε, μπορείτε να τους σπρώξετε στο κενό ή να τους κλέψετε τα έτοιμα πιάτα. Οι ειδικά διαμορφωμένες πίστες για το ανταγωνιστικό παιχνίδι είναι εξαιρετικά φτιαγμένες και προδιαθέτουν τέτοιες... καφρίλες. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν πολλές και έτσι μετά από λίγα λεπτά αρχίζουν να επαναλαμβάνονται. Παρόλα αυτά, εδώ είναι το παιχνίδι στα καλύτερά του.

Ο νέος μηχανισμός "throw" ανοίγει νέες προοπτικές ακόμα και για όσους είχαν ασχοληθεί εκτενώς με το πρώτο παιχνίδι, αφού πλέον μπορείτε να κάνετε ακόμα πιο προσωποποιημένη την τακτική σας. Μπορείτε να πετάξετε ένα υλικό με τον έναν μάγειρα και να το πιάσει ο άλλος, μπορείτε να τα πετάξετε πάνω από κενό, ώστε να μην χρειαστεί να το μεταφέρετε με προσοχή ή μπορείτε ακόμα και να πετάξετε τα φαγητά αμέσως μέσα στις κατσαρόλες χωρίς να απαιτείται να πάτε ως εκεί, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Μια καλορυθμισμένη ομάδα, που έχει μάθει να χειρίζεται σωστά τον συγκεκριμένο μηχανισμό, αλλά και τις πίστες, μπορεί να "ζωγραφίσει" σπάζοντας πολλά ρεκόρ και το Overcooked δίνει τη μέγιστη ικανοποίηση σε αυτό το σημείο.

Στις νέες στρατηγικές που θα αναπτύξετε, χρειάζεται να συμπεριλάβετε και τις πιο πολύπλοκες συνταγές που εμφανίζονται στο Overcooked! 2. Ακόμα υπάρχουν οι πίτσες και τα μακαρόνια, όμως θα έχετε να βράσετε ψάρια, να φτιάξετε μπουρίτος και να ψήσετε κέικ, με αυγά και αλεύρι, χτυπώντας τα σε μίξερ. Η φωτιά και πάλι θα σας εμποδίσει με τον πυροσβεστήρα να είναι απαραίτητο εργαλείο, ενώ μερικές από τις πίστες φαίνεται να θέλουν περισσότερο να προωθήσουν τα νέα στοιχεία και να σας αναγκάσουν να παίξετε με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι είχατε συνηθίσει ως τώρα.

Η εμφάνιση του παιχνιδιού είναι πανομοιότυπη με τον πρώτο τίτλο και δεν ξεχωρίζει καθόλου, αν δεν γνωρίζει κάποιος τις πίστες που είναι διαφορετικές. Μια σημαντική διαφορά πλέον είναι ότι κάποιες πίστες (λίγες όμως) μπορεί να αλλάξουν τελείως όσο παίζετε, μεταφέροντάς σας σε άλλο περιβάλλον, ενώ υπάρχουν portals που ενδέχεται να σας μπερδέψουν περισσότερο. Οι ήχοι είναι επίσης βγαλμένοι από τον προηγούμενο τίτλο, όπως και το βασικό μουσικό θέμα. Δεν είναι κακό, καθώς όλα είναι πολύ χαριτωμένα και ευχάριστα, όμως ενισχύουν την εικόνα του ελλιπούς sequel.

Ο χειρισμός είναι αμεσότατος, όπως και στο πρώτο Overcooked και φυσικά αυτό βοηθά και τους νέους παίκτες ή τους πιο casual gamers να καταπιαστούν με το παιχνίδι. Τα όρια είναι σαφή, τα τετράγωνα της πίστας με τα οποία έχετε αλληλεπίδραση συνήθως έχουν την κατάλληλη ένδειξη και κάποιες φορές ίσως γίνει λίγο ενοχλητική η σήμανση των φαγητών που μαγειρεύονται αν είναι δίπλα δίπλα, καθώς δεν θα μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιο είναι ποιο, αλλά αν ξέρετε τι κάνετε, δεν θα μπλέξετε.

Όσον αφορά στη συνδεσιμότητα του τίτλου, είχαμε κάποια προβλήματα να βρούμε παιχνίδι στο Versus Mode, αλλά ως επί το πλείστον, τουλάχιστον τώρα που είναι αρχή ακόμη, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Σε κάποιους αγώνες υπήρχε lag (καθυστέρηση στις κινήσεις των παικτών), όμως οι υπόλοιποι δούλευαν σαν να παίζαμε σε τοπικό παιχνίδι. Διαδικτυακώς η ασυνεννοησία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά η διαδικασία επικοινωνίας εντός του κόσμου του παιχνιδιού και εν τέλει της "τυφλής" συνεργασίας είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια του παιχνιδιού. Όταν βλέπει δηλαδή κάποιος άγνωστος πώς δουλεύετε και σας προσφέρει συμπληρωματικά τη βοήθειά του ή το ανάποδο, τότε το Overcooked γίνεται το καλύτερο co-op παιχνίδι.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Overcooked! 2

Συντάκτης
16 Αυγούστου 2018
Developer

Ghost Town Games / Team17

Publisher

Team17

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

7 Αυγούστου 2018

Είδος

Cooking Simulator

PEGI

3

Θετικά

+ Απίστευτα εθιστικό gameplay που απαιτεί συνεχή βελτίωση στις τακτικές σας
+ Η αμεσότητα του παράγοντα της διασκέδασης είναι αφοπλιστική
+ Ίσως το καλύτερο συνεργατικό παιχνίδι που κυκλοφορεί
+ Ο νέος "throw" μηχανισμός ανοίγει νέους δρόμους στη στρατηγική σας

Αρνητικά

- Δεν διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο
- Στο online δημιουργούνται καθοριστικές ανισορροπίες όταν δεν βρίσκεται παίκτης ή αποχωρήσει κάποιος
- Λίγες πίστες στο Versus Mode
- Οι χρόνοι φόρτωσης θα μπορούσαν και πάλι να είναι μικρότεροι

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
10
Συνοψίζοντας

Το Overcooked! 2 έρχεται να φέρει περισσότερο υλικό για το απίστευτα εθιστικό του gameplay, ενώ παράλληλα εξελίσσεται σε διαδικτυακό παιχνίδι, κάτι που του ταιριάζει "γάντι". Νέα modes, νέες συνταγές, νέες πίστες και νέοι μάγειρες έρχονται να υπερτονίσουν τα στοιχεία που λατρέψαμε από τον πρώτο τίτλο, επεκτείνοντας τη στρατηγική που απαιτείται για κάθε πίστα με τον νέο μηχανισμό "throw".

Όλα τα παραπάνω κάνουν το Overcooked 2 μια ακόμα καλύτερη έκδοση του πρώτου παιχνιδιού, προσφέροντας ένα από τα καλύτερα συνεργατικά παιχνίδια που έχουμε παίξει ποτέ.

8.5
Βαθμός
10
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1