Overlord: Fellowship of Evil

by Σταύρος Ζήσης on 25 Νοεμβρίου 2015

Ίσως να είστε αρκετά γνώριμοι ή να έχετε ακούσει για τη σειρά Overlord. Το πρώτο παιχνίδι βγήκε το 2007 και σατίριζε τα έργα του J.R.R. Tolkien, όπου εσείς ήσασταν ένας Sauron-wannabe και η μόνη σας έγνοια ήταν αν θα γίνετε κακός ή πολύ κακός. Μαζί φυσικά ήταν και τα Minions (μην ακούσω κουβέντα για τα άλλα κίτρινα πράγματα), οι κακάσχημοι και πιστοί ακόλουθοί σας, τα οποία διατάζατε να κάνουν όλη τη βρομοδουλειά αντί για εσάς και να προκαλέσουν λίγο χάος και καταστροφή σε ό,τι βρουν μπροστά τους, ενώ εσείς απολαμβάνατε τον καφέ σας και που για κάποιον λόγο ήταν τόσο χαριτωμένα που ήθελες απλά να τα ζουλήξεις στην αγκαλιά σου και να πάρεις στο σπίτι για κατοικίδια. Ασε που ήταν και αστείρευτη πηγή χιούμορ και δεν παραπονιόντουσαν αμα τα έδερνες! Το παιχνίδι ήταν κάτι πολύ φρέσκο για την εποχή του επειδή συνδύασε στρατηγικό gameplay, hack-n-slash και επίλυση puzzle μέσω των minions. Το Overlord 2 βασίστηκε σε ότι έκανε καλό το πρώτο παιχνίδι, έκανε το χαρακτήρα σας 100% κακό και έγινε ακόμα καλύτερο από τον προκάτοχό του. Ακούγοντας όλα αυτά και δεδομένου ότι έχουμε καλύτερο hardware στα χέρια μας, θα περίμενε κανείς ότι η Codemasters με το Overlord: Fellowship of Evil θα έφτιαχνε ένα ακόμα καλύτερο παιχνίδι που θα έβαζε σε μια τάφρο τα προηγούμενα, σωστά;

overlordminions

Δυστυχώς όχι. Το Fellowship of Evil δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω. Αυτή τη φορά έχετε στη διάθεσή σας έναν από τους τέσσερις Netherghuls που κλήθηκαν από τον Gnarl για να φέρουν πίσω το κακό στον κόσμο μετά τα 10 χρόνια βαρετής και σιχαμερής ειρήνης και ευτυχίας. Ήδη από την αρχή γίνεται φανερή η έλλειψη δημιουργικότητας στο παιχνίδι. Οι 2 playable χαρακτήρες είναι για κοντινή μάχη και οι άλλοι 2 είναι μακρινής απόστασης και πραγματικά πέρα από το element που έχει ο καθένας, θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποια διαφορά στο gameplay τους. Το roster επιθέσεών σας απαρτίζεται από τα κλασσικά light και heavy attack, ένα κουμπί για special attack και κανένα από αυτά δεν εξελίσσεται με το πέρασμα του παιχνιδιού και, τέλος, ένα κουμπί για να στέλνετε και να μαζεύετε πίσω τα minions. Οι επιθέσεις και τα animations μοιάζουν πιο πολύ σαν να τις κάνουν οι κασκαντέρ πριν περάσουν από επεξεργασία και όταν βαράτε τους αντιπάλους θα νιώθετε λες και βαράτε πάνινες κούκλες.

Α, τώρα που είπα για τα minions, ανέφερα πιο πριν ότι χρησίμευαν σε στρατηγική μάχη, στη λύση κάποιων puzzles και στο να κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη. Πείτε αντίο σε όλα αυτά γιατί πλέον όλη τη σκληρή δουλειά θα την κάνετε εσείς και τα puzzles για τα οποία θα χρειαστείτε τα minions απαρτίζονται από τα πολύ βασικά πράγματα όπως το να πατήσετε έναν διακόπτη που βρίσκεται δίπλα σας. Άσε που το AI τους είναι απίστευτα προβληματικό αφού πάνε και πέφτουν κατευθείαν σε παγίδες και έχουν από μόνα τους τάσεις αυτοκτονίας χωρίς να τα διατάξετε. Σαν δεν ντρέπονται! Πιο πολύ σκοτούρα είναι, παρά βοήθεια.

Πέρα από τους χειρισμούς, το παιχνίδι τα πάει χάλια ακόμα και στα στοιχειώδη πράγματα του είδους. Το level design δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και τα ίδια τα επίπεδα είναι τρομερά γραμμικά και σπάνια θα έχετε κάτι δυσκολότερο να κάνετε από το να πάτε από το σημείο Α στο σημείο Β ή να φτάσετε εγκαίρως πριν τελειώσει ένα χρονόμετρο (ποιος ηλίθιος το σκέφτηκε αυτό;), ενώ η top-down κάμερα συνήθως προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα. Το single-player κομμάτι δυστυχώς δεν είναι καθόλου καλά φτιαγμένο και γίνεται αναίτια και γελοιωδώς δύσκολο, οπότε η πρώτη σας σκέψη θα είναι να καταφύγετε στη βοήθεια των φίλων σας. Υπόψιν, το παιχνίδι υποστηρίζει και co-op μέχρι 4 παιχτών, αλλά μην τολμήσετε να το εκμεταλλευτείτε για λόγους που θα πούμε παρακάτω.

overlord_fellowship_of_evil_co-op

Κυριολεκτικά το μόνο καλό πράγμα στο Fellowship of Evil είναι οι διάλογοι και το writing της Rhianna Pratchett, που έγραψε και για τα προηγούμενα παιχνίδια. Έχει καταφέρει να διατηρήσει πλήρως τους σαρκαστικούς και αστείους διαλόγους και το διαβολικό χιούμορ για το οποίο είναι γνωστή η σειρά, αλλά από την άλλη μεριά η δουλειά της χαραμίστηκε εδώ γιατί άμα είναι να φάμε στη μάπα ένα σπασμένο παιχνίδι μόνο για 2 λεπτά cutscenes και διαλόγους τότε όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω (εδώ έπεσε λίγη λογοκρισία κατά τη διάρκεια του editing). Μιας και είπα για cutscenes, ούτε αυτά θα είναι κάτι που θα ανυπομονείτε να δείτε λόγω του εμφανώς χαμηλού budget και του κακής ποιότητας animation. Μοιάζει λες και είναι το project ενός αρχάριου σε εργασία για τη σχολή. Βασικά, όλο το παιχνίδι μοιάζει λες και είναι δουλειά ενός αρχάριου, δεν εξηγείται κάπως αλλιώς.

Στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι είναι σε πλήρη αρμονία με όλο το υπόλοιπο σύνολο: χάλι μαύρο δηλαδή. Tα γραφικά δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο για να κάνουν το παιχνίδι να ξεχωρίσει και το frame-rate είναι σε τρισάθλια επίπεδα ακόμα και στην έκδοση του PC κι ας υπερκαλύπτει τις μέγιστες απαιτήσεις. Αμα σκέφτεστε ειδικά να μαζέψετε και άτομα για να παίζετε παρέα αποστολές, τότε καλύτερα να έχετε έτοιμο ένα Capilarine από δίπλα σας γιατί το frame-rate θα πέφτει σε τόσο ανησυχητικά επίπεδα και με τέτοια συχνότητα που θα σας κάνει συχνά να τραβάτε τα μαλλιά σας. Αυτό σε συνδυασμό με την top-down γωνία της κάμερας όπου θα δυσκολευτείτε να ξεδιαλύνετε ποιος είναι που λόγω του χάους που επικρατεί κάνουν το συνεργατικό παιχνίδι του Fellowship οf Evil, παρόλο που το ίδιο είναι φτιαγμένο για co-op, στην πραγματικότητα να φαίνεται σαν ένας τεράστιος μπελάς. Και τα προβλήματα δεν σταματούν μόνο στον τομέα των επιδόσεων. Τα minions δεν έκαναν καλή δουλειά στο να φυλάνε το φρούριο και άφησαν bugs όλων των ειδών να εισχωρήσουν μέσα. Προσωπικά μου είχε τύχει το αέναο loading, όπου εκεί η μόνη μου επιλογή ήταν να βγω κατευθείαν από το παιχνίδι και να κάνω reset ή και τα γραφικά να μην φορτώνουν καθόλου και το μόνο που βλέπω μπροστά μου να είναι μια μαύρη οθόνη με ήχο. Μακράν το χειρότερο και πιο συχνό bug όμως είναι αυτό που τα minions μπορούν να πεθάνουν όταν βρίσκονται off-screen γιατί έτσι, ακόμα κι αν δεν βρίσκονται εχθροί εκεί κοντά. Σε λίγο θα πιστεύω ότι έχουν διεισδύσει ninjas στο βασίλειό μου!

 

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Overlord: Fellowship of Evil

Συντάκτης
25 Νοεμβρίου 2015
Developer

Codemasters

Publisher

Codemasters

Πλατφόρμες

PC / PS4/ Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

23 Οκτωβρίου 2015

Είδος

Action RPG

PEGI

16

Θετικά

+ Χιουμοριστικοί διάλογοι

Αρνητικά

- Όλα τα υπόλοιπα (σοβαρά!)
- Πολλά τεχνικά προβλήματα
- Άθλιο game design
- Προβληματικότατο AI
- Ρηχό gameplay
- Αυτό το πράμα δεν είναι Overlord

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
2.0
Συνοψίζοντας

Όπως είπα, τα προηγούμενα παιχνίδια ήταν κάτι πολύ φρέσκο και τώρα που το σκέφτομαι, παίζει ακόμα και τώρα να μην υπάρχει κάτι παρόμοιο με αυτά, αλλά Το Fellowship of Evil είναι μακράν ένα από τα πιο κοινότυπα και δίχως έμπνευση παιχνίδια που είχα την ατυχία να παίξω. Από έναν πολύ καλό συνδυασμό στρατηγικής και RPG κατέληξε ένας πολύ φτηνιάρικος κλώνος του Diablo. Και το κακό είναι ότι ακόμα και αυτή τη δουλειά δεν την κάνει καλά. Το κακό level design, η προχειροδουλειά στο gameplay σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω που ανέφερα, μοιάζουν πιο πολύ να υποτιμούν τη νοημοσύνη του gamer και οι αστείοι διάλογοι δεν είναι αρκετοί για να σώσουν το παιχνίδι από τον κάδο απορριμάτων. Το βλέπω και αναρωτιέμαι αν η ομάδα ανάπτυξης έκατσε καν να παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια. Η άλλη εξήγηση είναι ότι απλά προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το όνομα Overlord και να κάνουν μια αρπαχτή. Το μεγάλο κρίμα είναι ότι η σειρά, παρόλο που δεν ήταν και το μεγαλύτερο hit, ήταν πολύ απολαυστική και αυτό εδώ μοιάζει πιο πολύ με ταφόπλακα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι: "Προσδοκώ ανάσταση νεκρών" και η Codemasters καλύτερα να αλλάξει το όνομά της σε Codenoobs.

2.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
100%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1