Owlboy

by Βασίλης Καμακάρης on 9 Απριλίου 2017

Κάποτε συνηθίζαμε να χανόμαστε σε όμορφους 2D 8bit κόσμους, ζώντας ιδιαίτερες εμπειρίες. Σήμερα λίγες εταιρείες αναζωπυρώνουν αυτές τις αναμνήσεις και όσες το κάνουν, αξιοποιούν στο έπακρο το καλούπι του παλιού, με μια από αυτές τις εταιρείες να είναι η D-Pad Studio που το κάνει πράξη, μέσω του Owlboy.

Το Owlboy είναι το πιο πρόσφατο δημιούργημα της εταιρείας, κυκλοφόρησε το 2016 και αποτελεί ένα platform action/adventure παιχνίδι, που συνδυάζει puzzle και twin stick shooter στοιχεία. Στην ιστορία του παιχνιδιού οι παίκτες θα αναλάβουν τον ρόλο του ήρωα μας, του Otus. Ο Otus είναι ένας σιωπηλός πολεμιστής που εκπαιδεύεται με τον δάσκαλο του. O Otus αποτελεί μια ατίθαση και νεαρή προσωπικότητα, ενώ είναι η “ντροπή” του χωριού του, καθώς είναι ατσούμπαλος, χωρίς να κάνει κάτι σωστά.

Η μοίρα του Otus θα αλλάξει όταν οι κάτοικοι του χωριού θα δεχτούν επίθεση από μια αρμάδα ρομποτικών πειρατών. Ο Otus μαζί με τον φίλο του, Geddy, θα αντιμετωπίσουν τη μεταλλική απειλή, ξεκινώντας παράλληλα ένα επικό ταξίδι. Ο σκοπός για τους παίκτες είναι να βρουν τρία διαφορετικά relics πριν από τους πειρατές, ώστε να αποτρέψουν τη συντέλεια του κόσμου. Για να το κάνουμε αυτό θα ταξιδέψουμε μαζί με τον Otus σε διάφορες περιοχές, αντιμετωπίζοντας κάθε πιθανή απειλή.

Η ιστορία του Owlboy μιλά για έναν νεαρό, που θα αποτελέσει την ελπίδα, ωστόσο καταφέρνει να αποφύγει τα κλασικά στερεότυπα, όπως ένα ρομάντζο για παράδειγμα. Η πλοκή είναι σωστά επικεντρωμένη στους χαρακτήρες, με νέους να προστίθενται μέσα στο παιχνίδι συνεχώς και καθένας να έχει την δική του προσωπικότητα, δημιουργώντας συμμαχίες, αλλά και ίντριγκες.

Στο gameplay του, το Owlboy συνδυάζει action puzzle και twin-stick shooting στοιχεία. Το puzzle κομμάτι στο παιχνίδι, το αναλαμβάνει μονός του ο Otus ή με την βοήθεια κάποιου ατόμου από την ομάδα, που τον συνοδεύει, ενώ το twin stick shooting συμπληρώνει το gameplay. Τα puzzles του παιχνιδιού είναι σχετικά απλά και φιλικά προς τους παίκτες: θα χρειαστεί κινήσουν κάποιο αντικείμενο ή να ανοίξουν διάφορες πόρτες ως επί το πλείστον. Το combat κομμάτι από την άλλη είναι εξίσου διασκεδαστικό, με αρκετά έντονη πρόκληση. Κάθε χαρακτήρας που συνοδεύει τον Otus έχει μια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα που τον βοηθά να πολεμήσει διάφορους αντίπαλους ή να λύσει κάποιο puzzle. Η πρόκληση στο παιχνίδι είναι εμφανής στα boss fights. Κάθε ένα είναι ξεχωριστό και απαιτεί έξυπνους τρόπους αντιμετώπισης, σπάζοντας τη μονοτονία.

Πέρα τους πιστούς συμμάχους μας, η δύναμή μας μπορεί να αυξηθεί αν συλλέξουμε τα ειδικά αντικείμενα που μας προσφέρει η Buccanary. Τα αντικείμενα αυτά δίνουν επιπλέον πλεονεκτήματα και μπορείτε να τα αποκτήσετε, συλλέγοντας διαθέσιμα coins μέσα στο παιχνίδι. Τα αντικείμενα, αν και δυστυχώς είναι πολύ φτωχά σε πλήθος, είναι θαυματουργά.

Παράλληλα με το gameplay, αυτό που σίγουρα μας κέρδισε στο παιχνίδι και με το παραπάνω είναι τα εικαστικά του. Τα 9 χρόνια ανάπτυξης έπιασαν τόπο και αυτό δεν φαίνεται μόνο στα γραφικά, αλλά και στο σύνολό του ως παιχνίδι. Τα γραφικά ακολουθούν μια pixel art δομή και χαρακτηρίζονται hi-bit από την εταιρεία. Τα hi-bit φέρνουν μια ενισχυμένη αίσθηση από τα γραφικά του τότε, με μεγαλύτερη όμως λεπτομέρεια που είναι εμφανέστατη στο περιβάλλον.

Το μοναδικό παράπονο που έχω σχετικά με το παιχνίδι της D-Pad είναι πως ο τίτλος ήταν σχετικά μικρός σε διάρκεια, μιας και δεν θα σας απασχολήσει πάνω από 7 ώρες. Στο gameplay κομμάτι, κάτι που εντόπισα ακόμα, ήταν η έλλειψη ενός in-game χάρτη για τις περιοχές που θα έπρεπε να πάμε, μιας και ο παίκτης πρέπει να ψάξει αρκετά "ροκανίζοντας" έτσι τον χρόνο του παιχνιδιού. Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει και θετικό κομμάτι, καθώς μεγαλώνει έτσι την όρεξηα του παίκτη για εξερεύνηση.

Τα μελανά σημεία του Owlboy δεν "ξινίζουν" όσο θα περίμενε κανείς. Αντίθετα, η D-Pad έχει επενδύσει με αγάπη και μεράκι στον τίτλο της και το τελικό αποτέλεσμα καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ατέλειες. Έπειτα από 9 χρόνια ανάπτυξης, καταφέρνει και οδηγεί τον παίκτη εκεί που πρέπει, δηλαδή σε φανταστικές περιπέτειες.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την D-Pad Studio για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Owlboy

Συντάκτης
9 Απριλίου 2017
Developer

D-Pad Studio

Publisher

D-Pad Studio

Πλατφόρμες

PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

1 Νοεμβρίου 2016

Είδος

Platform / Action-Adventure

Θετικά

+ Απίστευτο hi-bit περιβάλλον
+ Όμορφη ιστορία και ενδιαφέροντες χαρακτήρες
+ Ο συνδυασμός των action adventure και twin-stick shooter χαρακτηριστικών
+ Προκλητικά και μοναδικά boss fights

Αρνητικά

- Σχετικά μικρή διάρκεια
- Έλλειψη in-game map
- Περιορισμένα αντικείμενα στο shop της Buccanary

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Όπως και με το Savant – Ascent, η D-Pad Studio έδωσε ένα ακόμα εξαιρετικά ποιοτικό παιχνίδι. Το Owlboy σίγουρα δεν φέρνει επανάσταση στο είδος, αλλά πρόκειται για έναν τίτλο που θα αναζωπυρώσει παλιές αναμνήσεις και θα προσφέρει άφθονη διασκέδαση.

Αν και σίγουρα θα μπορούσε να έχει παραπάνω διάρκεια και κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά, το παιχνίδι στο σύνολο του αξίζει οπωσδήποτε την προσοχή σας.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1