Patapon Remastered

Βαδίζοντας στον δικό του ρυθμό ακόμα και δέκα χρόνια μετά
by Ελένη Δρίβα on 7 Αυγούστου 2017

Το 2007 κυκλοφορεί το Patapon των Pyramid και Japan Studios για το PSP, ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα για τον χώρο του gaming, το οποίο σύντομα ακολουθείται από δυο sequels: το Patapon 2 και Patapon 3. Η σειρά λαμβάνει κυρίως θετικές κριτικές και θεωρείται από τα ποιοτικά franchises της κονσόλας. Δέκα χρόνια αργότερα, οι μικροί μαχητές που βαδίζουν στο ρυθμό των δαχτύλων μας, επιστρέφουν “ρετουσαρισμένοι”, αυτή τη φορά στο PlayStation 4. Αξίζει όμως να ασχοληθείτε με το remaster ή μήπως θα ήταν καλύτερα να είχε μείνει στη φορητή κονσόλα;

Η ονομασία του παιχνιδιού προέρχεται από τους πρωταγωνιστές της περιπέτειας, τα Patapons. Τα Patapons είναι μια φυλή από μικρά πλάσματα που θυμίζουν μάτια (…ναι, μάτια). Ατρόμητοι μαχητές, αλλά σε μεγάλη ανάγκη για τη καθοδήγηση ενός αρχηγού τον βρίσκουν σε εσάς, δηλαδή τον παίκτη. Αναλαμβάνοντας το ρόλο της θεότητας των μικρών μαχητών, πρέπει να τους οδηγήσετε στην άκρη της Γης, αναζητώντας το “IT”, ό,τι και αν είναι …Αυτό. Στον δρόμο σας όμως θα σταθεί μια άλλη φυλή, τα Zigotons, καθώς και διάφορα τέρατα, τα οποία θα σας δημιουργήσουν προβλήματα με την κάθε ευκαιρία.

Σαν ιστορία διατηρεί ένα ανάλαφρο, σατιρικό κλίμα, που ίσως να σας φέρει γέλιο αρκετές φορές. Τα Patapons είναι ιδιαίτερα συμπαθητικά και σας δημιουργούν το αίσθημα της ευθύνης επιτυχώς, κάτι στο οποίο στόχευε ο τίτλος. Παράλληλα, η περιέργεια θα σας ωθήσει να μάθετε τι είναι το “Αυτό” και να “σπρώξετε” ενάντια στα εμπόδια για να το καταφέρετε.

Τη μεγαλύτερη σημασία στο παιχνίδι όμως, έχει το gameplay, καθώς εκεί είναι που πρωτοπορεί και ξεχωρίζει. Το Patapon είναι ένα cartoonish two-dimensional action platformer παιχνίδι ρυθμού. Τι σημαίνει αυτό; Για να δώσετε μια επιτυχημένη εντολή στους μαχητές σας πρέπει να χρησιμοποιήσετε το δεξί σταυρό του χειριστηρίου, οπού κάθε ένα κουμπί αντιστοιχεί και σε ένα τύμπανο.

Υπάρχει ένας αριθμός από αλληλουχίες των τεσσάρων κουμπιών που πρέπει να απομνημονεύσετε σταδιακά και να χρησιμοποιήσετε τη σωστή στιγμή, ακούγοντας τον ρυθμό που παίζει μονίμως στο υπόβαθρο κάθε πίστας και συντονίζοντας το πάτημα των δαχτύλων σας με αυτόν, ανάλογα με το τι θέλετε να κάνει ο στρατός σας. Οι βασικές κινήσεις χωρίζονται σε βάδην, επίθεση, άμυνα και μαγεία. Αργότερα μπορείτε να προετοιμαστείτε για μια επίθεση, ώστε να κάνετε περισσότερη ζημιά ή να αποφύγετε τελείως μια επίθεση, γλυτώνοντας τα χτυπήματα.

Ίσως ακούγεται ελαφρώς πολύπλοκο και ορισμένες φορές είναι, κυρίως όταν πρέπει να διατηρήσετε ένα combo (ακολουθία από επιτυχημένες εντολές) κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Αν όμως πετύχετε δέκα εντολές τη μια πίσω από την άλλη, τότε τα Patapons μπαίνουν σε “Fever” mode, κάνοντας περισσότερη ζημιά και λαμβάνοντας λιγότερη. Θέλει προσοχή όμως, το “Fever” δεν διατηρείται εύκολα, καθώς θέλει τέλειο συντονισμό με τον ρυθμό, ο οποίος μπορεί να καλύπτεται ελαφρώς από τους άλλους ήχους.

Στο παιχνίδι υφίσταται και ένα σύστημα looting και crafting, ενώ έχετε και την επιλογή να δημιουργήσετε (άλλωστε θεότητα είστε) δυνατότερους στρατιώτες, που κάνουν περισσότερο damage ή  αντέχουν περισσότερα χτυπήματα… ή ίσως και τα δυο. Επίσης, μπορείτε να εξοπλίσετε το στρατό σας με καλύτερο gear, το οποίο αποκτάτε από τους εχθρούς. Όσο προοδεύετε αποκτάτε και διάφορα spells, όπως το Rainstorm και το Tailwind. Σε περίπτωση που ξεμείνετε από materials, υπάρχει και μια σειρά από in-game mini-games, που ξεκλειδώνετε εσείς, τα οποία σας προσφέρουν υλικά, αν πετύχετε αυτό που σας ζητείται.

Παρότι δεν φαίνεται στην αρχή, θα συνιστούσαμε προσοχή, τόσο στο σε τι στρατιώτες ξοδεύετε τα υλικά, όσο και στον εξοπλισμό που παίρνετε, καθώς και τα δυο μπορούν να είναι η διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία ή στο grinding πιστών από προηγούμενα bosses (τα οποία δυσκολεύουν κάθε φορά που τα νικάτε), και μπορεί να γίνει κουραστικό και μονότονο.

Το loot στηρίζεται παραδοσιακά στην τύχη, όμως η έλλειψη της δυνατότητας να ξαναπεράσετε προηγούμενες πίστες, πέρα από boss fights, κάνει την απώλεια αρκετά αισθητή, όταν οι μισοί στρατιώτες σας μένουν με το αρχικό gear, απλά επειδή σταθήκατε άτυχοι. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που λείπει, είναι η δυνατότητα ανταλλαγής των Patapons με άλλα δυνατότερα, καθώς για να πάρει κάποιο τη θέση τους, πρέπει πρώτα να χάσετε οριστικά το αρχικό.

Τα missions χωρίζονται σε απλά (συνήθως πολεμάτε απλούς εχθρούς), σε αναζήτηση για φαγητό και σε boss battles. Στο πέρας κάθε ενός γυρνάτε στο camp των Patapon για να προετοιμάσετε το στρατό σας και για να κάνετε trigger τη συνέχεια. Κάθε αποστολή διαρκεί γύρω στα 5 με 10 λεπτά, ενώ όλο το παιχνίδι στο σύνολο διαρκεί κάπου στις 17 ώρες. Αρκετά ικανοποιητικό νούμερο, λαμβάνοντας υπόψη πως μαζί με μερικά extra μπορεί να φτάσει τις 20+ ώρες, και το παιχνίδι κοστίζει 11.99€ για τους κατόχους PS Plus, και 14.99€ για τους μη.

Ένα πρόβλημα που παρατηρήθηκε στην έκδοση του remaster ήταν το ελαφρύ input lag, λόγω του ασύρματου χειριστηρίου, κάτι που το PSP φυσικά δεν αντιμετώπιζε, ενώ ο σωστός συντονισμός στο ρυθμό ήταν λίγο πιο δύσκολος από ότι στη φορητή κονσόλα, ίσως λόγω αυτού του προβλήματος.

Αναφερόμενοι στη μετάβαση μεταξύ των δυο κονσολών, οφείλουμε να αναφέρουμε πως τα Patapons δείχνουν αρκετά συμπαθητικά στη μεγάλη οθόνη και η αισθητική ανάμεσα στις τοποθεσίες είναι το ίδιο μαγευτική όσο με δέκα χρόνια πριν, με ζωηρά και όμορφα χρώματα. Παρόλα αυτά, δεν αποτελεί θαύμα επανέκδοσης σε αυτό το τομέα, όμως ποτέ δεν στηριζόταν εκεί σαν τίτλος. Υποστηρίζεται πλέον φυσικά 1080p ανάλυση, αλλά και 4Κ για τους κατόχους PS4 Pro.

Τέλος, η μουσική του Patapon παραμένει όχι μόνο η κινητήρια δύναμη των μικρών μαχητών, αλλά και ο παλμός του παιχνιδιού, μένοντας ευχάριστη ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ακρόασης (και δέκα χρόνια ύπαρξης), κάνοντας σας να χτυπήσετε το πόδι σας στο ρυθμό, ενώ παίζετε.

Δέκα χρόνια αργότερα, το Patapon παραμένει ένας πρωτοπόρος της gaming βιομηχανίας και συνεχίζει να δίνει ρυθμό σε κάθε άνθρωπο που αποφασίζει να ασχοληθεί μαζί του. Στο τομέα του remaster, δεν έχει υποστεί ιδιαίτερες αλλαγές, οπότε για αυτούς που το είχαν βιώσει στο PSP δεν υπάρχει λόγος "επαν-αγοράς", πέρα από τη νοσταλγία, όμως για αυτούς που δεν κατάφεραν να το παίξουν πριν, ίσως τώρα είναι η στιγμή, αν είστε fan της φιλοσοφίας του. Είναι διαθέσιμο σε τίμια τιμή και θα σας προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης, αλλά ίσως να ήθελε λίγο “ρετουσάρισμα” και στον τομέα του gameplay.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Sony PlayStation Greece για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Patapon Remastered

Συντάκτης
7 Αυγούστου 2017
Developer

Pyramid / SCE Japan Studio / International Software Development
/ WWS America / On-Core Software

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony PlayStation Greece

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

31 Ιουλίου 2017

Είδος

Action / Music and Rhythm / Platformer

PEGI

7

Θετικά

- Συνεχίζει να είναι ιδιαίτερο δέκα χρόνια μετά
- Όμορφη αισθητική και παλέτα χρωμάτων
- Καλή ισορροπία μεταξύ τιμής/περιεχομένου
- Συμπαθητικό σενάριο

Αρνητικά

- Το ελαφρύ input lag δημιουργεί μερικές φορές πρόβλημα
- Η αδυναμία να επαναλάβεις όλες τις προηγούμενες πίστες
- Η αδυναμία να αντικαταστήσεις τα υπάρχοντα Patapon με δυνατότερα, χωρίς να τα σκοτώσεις
- Δεν υπάρχει λόγος αγοράς για όσους το έχουν παίξει ήδη στο PSP

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
2.0
Συνοψίζοντας

Το Patapon είναι ένα πρωτότυπο rhythm παιχνίδι, διασκεδαστικό για σχεδόν κάθε ηλικία, ενώ προσφέρεται σε δίκαια τιμή για το περιεχόμενο του. Οι χειρισμοί είναι απλοί, η μουσική ευχάριστη, τα τοπία και τα χρώματα ιδιαίτερα όμορφα. Παράλληλα, περιέχει κατανοητό σύστημα looting, crafting και upgrade, που όμως περιορίζεται από την έλλειψη replayability όλων των πιστών.

Η remaster έκδοση δεν φέρει ιδιαίτερες αλλαγές, ενώ ορισμένες φορές είναι αισθητό και το input lag, που δυσκολεύει ελαφρώς το gameplay. Το παιχνίδι αξίζει να παιχτεί από τους ενδιαφερόμενους του είδους, όμως σίγουρα δεν είναι για κάθε τύπου gamer. Οι κάτοχοι του τίτλου στο PSP δεν έχουν λόγο να το παίξουν, πέρα από τη νοσταλγία.

7.5
Βαθμός
2.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
50%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1