PES 2016

Η Konami διεκδικεί ξανά θέση βασικού
by Κώστας Νικολούζος on 28 Σεπτεμβρίου 2015

Έφτασε για ακόμη μία φορά η περίοδος εκείνη του χρόνου που Konami και EA διχάζουν τις ποδοσφαιρόφιλες gaming κοινότητες ανά την υφήλιο και ιδιαίτερα αυτές τις χώρας μας. Με τις νεότερες εκδόσεις των πονημάτων τους, Pro Evolution Soccer και FIFA αντίστοιχα, να εισβάλλουν στην αγορά οι ενδιαφερόμενοι μετατρέπονται συχνά-πυκνά σε επαγγελματίες γευσιγνώστες που κρίνουν τα ποδοσφαιρικά "πιάτα" των Publishers, σε μονομάχους που ξεχύνονται στις αρένες των κύκλων τους και του διαδικτύου για να υπερασπιστούν το αγαπημένο τους "ποδοσφαιράκι" σαν τα ίδια τους τα ιδανικά και σε μικρά παιδιά που ψάχνουν απλά να βρουν το αγαπημένο τους παιχνίδι για τους επόμενους μήνες.

Την περίπτωση της PES Productions, το στούντιο που πραγματοποιεί την ανάπτυξη του PES, τις τελευταίες σεζόν επιτρέψτε μας να την παρομοιάσουμε με εκείνον τον ερασιτέχνη ή ημιεπαγγελματία ποδοσφαιριστή της πραγματικής ζωής που έχει χάσει την θέση του στην εντεκάδα της αγαπημένης του ομάδας και αποφασίζει τελικά να δουλέψει περισσότερο, να μείνει στο γήπεδο και μετά το τέλος της προπόνησης για να βελτιώσει τα λάθη του και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Αν μας ρωτούσατε θα σας λέγαμε πως το PES 2016 βελτιώνεται όσο η PES Productions δείχνει να προσπαθεί, ο "προπονητής" κοιτώντας από κάποια γωνία του γηπέδου αναγνωρίζει την βελτίωση του και η επιστροφή στο αρχικό σχήμα φαίνεται να πλησιάζει. Το γιατί θα το αιτιολογήσουμε στις παρακάτω γραμμές.

Θα ξεκινήσουμε με το μεγάλο αρνητικό της σειράς PES που παρουσιάζεται δυστυχώς και στο PES 2016 και δεν είναι άλλο από την έλλειψη δικαιωμάτων. Για ακόμη μια χρονιά τα πρωταθλήματα που εμφανίζονται πλήρη εμφανισιακά είναι ελάχιστα αλλά και ο συνολικός αριθμός ομάδων πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο του FIFA. Για ακόμη μία φορά επίσης ο συνολικός αριθμός των γηπέδων (11) δεν μπορεί να συγκριθεί με το αντίπαλο δέος. Για να μην είμαστε και άδικοι όμως, αξίζει να αναγνωρίσουμε την επιτυχία της Konami με την ύπαρξη εντός του παιχνιδιού των επίσημων διοργανώσεων όπως  Champions League, Europa League και Copa Libertadores. Κάτι που το FIFA δεν έχει... Μάλιστα, φέτος εκτός από το PC πλέον θα μπορούν και οι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι των PS4 εκδόσεων να προσθέτουν ανεπίσημα πακέτα δεδομένων στο παιχνίδι, κυρλιως όσο έχει να κάνει με τα σήματα και τις εμφανίσεις των ομάδων. Είναι σίγουρα κάτι θετικό και ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε έμμεσα ως ένα βαθμό την έλλειψη δικαιωμάτων. Δεν είναι όμως η λύση στο χρόνιο πρόβλημα της Konami!

Pro Evolution Soccer 2016_20150925221440

Επίσης, στην κυκλοφορία του το PES 2016 δεν διαθέτει ενημερωμένα ρόστερ των ομάδων με αποτέλεσμα να βλέπουμε σε μεγάλο βαθμό τις ομάδες με τους περσινούς παίκτες τους. Ξέρουμε πως 1 Οκτώβρη θα υπάρξει update που θα ανανεώνει τα ρόστερ για τα Online Modes με το αντίστοιχο για τα offline modes να έρχεται στις 29 Οκτώβρη μαζί με την προσθήκη μερικών ακόμη ομάδων (μεταξύ αυτών ο Παναθηναϊκός) αλλά το ερώτημα είναι γιατί κάτι απλό που θα έπρεπε να υπάρχει από την αρχή στο τελικό προϊόν να έρχεται δύο και έξι εβδομάδες αντίστοιχα μετά την κυκλοφορία του;

Πέρα από το παραπάνω έντονο παράπονό μας, τα όσα αντικρίσαμε στο gameplay και εντός γηπέδου φέτος είναι σίγουρα ενθαρρυντικά. Αρχικά, έχουμε να κάνουμε με άκρους ανανεωμένους τους μηχανισμούς φυσικής και σύγκρουσης με το αποτέλεσμα να είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό. Πλέον, όταν οι παίκτες έρχονται σε επαφή ύστερα από τάκλιν ή άλλες διεκδικήσεις της μπάλας η κίνηση των κορμιών τους είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικότερη σε σχέση με άλλες χρονιές με την μπάλα να μην καταλήγει δεδομένα στην κατοχή κάποιου παίκτη κι έτσι η μάχη της διεκδίκησης γίνεται περισσότερο ευχάριστη και "ζωντανή". Ένα αρνητικό που έχει προκύψει όμως είναι το γεγονός πως ο διαιτητής δυσκολεύεται να δώσει φάουλ σε πολλές περιπτώσεις και να είστε σίγουροι πως δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα διαμαρτυρηθείτε για τον λόγο αυτό. Σουτ, χαμηλές πάσες και σέντρες συνεχίζουν να παρουσιάζουν σταθερούς μηχανισμούς.

Κάτι που έχρηζε άμεσης βελτίωσης ήταν ο χρόνος ανταπόκρισης των παικτών σε κίνηση και πάσες. Η PES Productions είχε στα υπ 'όψιν της το συγκεκριμένο ζήτημα και μπορούμε να πούμε πως το έλυσε με επιτυχία σε μεγάλο βαθμό. Η ανταπόκριση των παικτών στις εντολές μας φέτος είναι ικανοποιητικά ταχύτερη.

Μία ακόμη βελτίωση έχουμε στα animations των παικτών. Με την Konami να μιλάει για τρεις φορές περισσότερα animations σε σχέση με πέρυσι παρατηρήσαμε και οι ίδιοι την αισθητή διαφορά που συνεπάγεται και σε μεγαλύτερη ποικιλία κινήσεων. Αρκετοί εμβληματικοί παίκτες όπως Messi, Ronaldo και Robben αναπαριστώνται με επιτυχία στον τρόπο κίνησης τους με ή χωρίς την μπάλα. Στον συγκεκριμένο τομέα βέβαια η σειρά FIFA βρίσκεται μπροστά και είναι κάτι που διέθετε αρκετά πριν το PES. Η διάθεση της PES Productions να κλείσει την σχετική ψαλίδα όμως φαίνεται ξεκάθαρα.

H φιλική A.I. έχει βελτιωθεί επίσης όσον αφορά στην κίνηση των παικτών χωρίς τη μπάλα. Πλέον, βλέπουμε τους συμπαίκτες μας να πραγματοποιούν το λεγόμενο overlap, να προσφέρουν ουσιαστικότερα στηρίγματα σε ελεύθερους χώρους, να δείχνουν που θέλουν να τους δώσουμε την μπάλα αλλά να πραγματοποιούν και την κατάλληλη κίνηση προς αυτή τη μεριά. Τα παραπάνω δεν συμβαίνουν πάντα αλλά προσθήκη τους στο ρεπερτόριο της A.I. μόνο θετική μπορεί να είναι. Η αντίπαλη A.I. τώρα αν και προσφέρει πρόκληση στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας θα λέγαμε ότι δεν έχει μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι της. Αποδίδει ένα κλασσικό passing game ψάχνοντας παράλληλα την σωστή μπαλιά που θα εκθέσει την άμυνά μας. Ελάχιστες φορές θα δει κανείς τους αντιπάλους όμως να πραγματοποιούν σέντρες ενώ τις περισσότερες φορές που θα αποφασίσουμε να πραγματοποιήσουμε έξοδο με τον τερματοφύλακα σε τετ-α-τετ αντιπάλου τότε ο δεύτερος θα πραγματοποιήσει "λόμπα" για να μας κρεμάσει.

Οι τερματοφύλακες είναι σημείο αναφοράς συχνά τόσο στο PES όσο και στο FIFA και όπως φαίνεται δεν θα ξεφύγουν από τις κριτικές ούτε και φέτος. Όσον αφορά τη φετινή έκδοση του PES, τα πράγματα δεν είναι όσο ρόδινα θα ήθελε κανείς. Οι νέοι μηχανισμοί φυσικής έχουν κάνει τις καταστάσεις των επεμβάσεων να μοιάζουν ρεαλιστικότερες μεν με την μετέπειτα πορεία της μπάλας αλλά δυστυχώς αρκετές φορές θα δούμε τους τερματοφύλακες να τρώνε εύκολα γκολ. Σαφώς, είναι κάτι ικανό να εκνευρίσει όσους πέσουν θύματα του γεγονότος αυτού. Ευελπιστούμε σε διόρθωση του συγκεκριμένου ζητήματος με κάποιο patch.

Pro Evolution Soccer 2016_20150925211234

Περνώντας στα διαθέσιμα Modes του PES 2016 δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να δούμε φέτος, υπάρχουν όμως οι καθιερωμένες αλλαγές/επιπλέον λεπτομέρειες στα ήδη υπάρχοντα Modes οφείλουμε να πούμε που τα οδηγούν προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι φανερό πως υπήρξαν επιρροές από FIFA και Football Manager όσον αφορά τα Master League και Become a Legend Modes.

To myClub, που πρωτοσυστήθηκε πέρυσι και παρουσιάζεται ως απάντηση στο Ultimate Team του FIFA, με τις μικροπροσθήκες του όπως τo level up σύστημα που βελτιώνει τα στατιστικά των παικτών μας αρχίζει να παίρνει τη δική του ταυτότητα, έχει τον δικό του στρατηγικό χαρακτήρα αλλά ακόμη χρειάζεται αρκετή δουλειά για να φτάσει το βάθος του FUT. Να αναφέρουμε ότι ούτε φέτος προστέθηκε Transfer Market και πέρα από την επιλογή του δανεισμού δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τους παίκτες που θέλουμε ακριβώς αλλά αφηνόμαστε ξανά σε αυτό το σύστημα τυχαίας επιλογής που υπήρχε ήδη.

Pro Evolution Soccer 2016_20150928023314

Η διαδικτυακή εμπειρία μας κυμαίνεται σε καλά επίπεδα θα λέγαμε. Lag  ελαφρύ υπάρχει αραιά και που αλλά δεν επηρεάζει ουσιαστικά την εξέλιξη του παιχνιδιού. Δεν αποφύγαμε και δύο-τρεις αποσυνδέσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων μας αλλά είναι κάτι που συμβαίνει παντού αυτό. Επίσης το γεγονός με τα εύκολα γκολ που δέχονται οι τερματοφύλακες και αναφέραμε παραπάνω οδηγούν τα σκορ των αγώνων στην πλειοψηφία τους σε υψηλά επίπεδα.

Το οπτικό αποτέλεσμα του PES 2016 δεν μπορούμε να πούμε ότι μας έχει αφήσει ικανοποιημένους. Μπορεί οι δυνατότητες της Fox Engine να δίνουν την ευκαιρία στο παιχνίδι να αποδίδει -κυρίως- τα πρόσωπα των σούπερ σταρ με λεπτομέρεια αλλά από εκεί και πέρα το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί, συγκρίνοντας πάντα και το τι προσφέρει η "απέναντι όχθη" και το FIFA. Τα μοντέλα χαρακτήρων και το χόρτο για, παράδειγμα, είναι ξεκάθαρο πως δεν διαθέτουν την ίδια λεπτομέρεια με το FIFA. Θα πει κανείς ότι αυτά είναι χαρακτηριστικά μικρής σημασίας για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου και εν μέρη θα έχει δίκιο αλλά σίγουρα η δυνατότητα για βελτίωση είναι μεγάλη.

Ευχάριστη ανανέωση είχαμε στον αγγλικό σχολιασμό του παιχνιδιού με την προσθήκη του Peter Drury που προσδίδει στην αληθοφάνεια ενός αγώνα. Φυσικά, όπως πάντα από ένα σημείο και μετά η επανάληψη στις φράσεις είναι συχνό φαινόμενο. Όσον αφορά τον ελληνικό σχολιασμό δεν μένουμε ικανοποιημένοι. Υπάρχει στασιμότητα, δεν έχουμε πρόοδο στο κομμάτι της αληθοφάνειες που είναι και τομέας στον οποίο υστερεί ήδη ο ελληνικός σχολιασμός. Δεν παύει όμως να είναι καλό για εμάς τα ελληνόπουλα το γεγονός πως το PES κυκλοφορεί πλήρως εξελληνισμένο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του σχολιασμού.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Konami στη χώρα μας, Zegetron S.A., για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Pro Evolution Soccer 2016

Author

Κώστας Νικολούζος

Developer

PES Productions

Publisher

Konami

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

17 Σεπτεμβρίου 2015

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

+ Οι νέοι μηχανισμοί φυσικής και σύγκρουσης
+ Βελτιωμένη κίνηση της A.I. στον χώρο
+ Βελτιωμένοι χρόνοι ανταπόκρισης εντολών
+ Οι προσθήκες σε Master League και Become a Legend
+ Τα νέα animations
+ Η δυνατότητα προσθήκης Custom Patch στο PS4
+ Το myClub αποκτάει τον δικό του χαρακτήρα...

Αρνητικά

- ... αλλά απέχει πολύ ακόμη από το FIFA Ultimate Team
- Το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης δικαιωμάτων
- Οι διαιτητικές αποφάσεις στα φάουλ
- Τα εύκολα γκολ που δέχονται οι τερματοφύλακες
- Το οπτικό αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί
- Έλλειψη ποικιλίας στο παιχνίδι της αντίπαλης A.I.

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
7.5
Συνοψίζοντας

Ναι, το PES 2016 είναι το καλύτερο PES των τελευταίων ετών. Η βελτίωση του Gameplay είναι αισθητή από την πρώτη πάσα, από το πρώτο τάκλιν. Σίγουρα, υπάρχουν μικροπροβλήματα και δεν απουσιάζουν ούτε και φέτος τα χρόνια προβλήματα της σειράς (δικαιώματα, οπτικός τομέας).

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν αλλά Konami και PES Productions βαδίζουν σωστά. O ανταγωνισμός επέστρεψε για τα καλά και η επιθυμία αυτών που θέλουν να δουν το PES να κάθεται ξανά στον θρόνο του βασιλιά δεν μοιάζει πια με όνειρο.

8.0
Βαθμός
7.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
40%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
60%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1