PewDiePie vs Media: Είναι τα πράγματα έτσι όπως μας τα πλασάρουν;

by Βασίλης Καμακάρης on 18 Φεβρουαρίου 2017

Αν ασχολείσαι με το YouTube, είτε σαν δημιουργός, είτε σαν θεατής, είναι σίγουρο ότι έχεις ακούσει για το μεγάλο σκάνδαλο που προβάλλεται πως ο PewDiePie κατηγορείται για αντισημιτισμό, έχοντας ως αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεργασία του με την Disney και το YouTube να σταματά την εκπομπή “Scare PewDiePie.”

Από τότε τόσο η κοινότητα του YouTube, όσο και τα media της Ελλάδας και του εξωτερικού αναπαράγουν το γεγονός αυτό, κανιβαλίζοντας τον Felix ως ρατσιστή, αντισημιτικό, Nazi και πολλά ακόμα, όμως ποσό αληθές είναι; Όσο θυμάμαι και από παλιότερες καταστάσεις, o κόσμος δεν δείχνει ιδιαίτερη συμπάθεια στον PewDiePie ως ιντερνετική περσόνα, μιας και είναι ένα επιτυχημένο άτομο, έχοντας πλέον πάνω από 53 εκατομμύρια subscribers και βγάζοντας αρκετά χρήματα ώστε να συντηρεί τον εαυτό του και με το παραπάνω.

Από τις λέξεις που γραφώ είναι εμφανές ότι είμαι υπερ του PewDiePie και ναι, είμαι και ως fan, έχω την ανάγκη να τον υπερασπιστώ με κάποιον τρόπο, σίγουρα όχι αποτελεσματικό, αλλά όσοι διαβάσουν το παρόν κείμενο πιθανώς να προβληματιστούν επίσης. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι πραγματικά είχε συμβεί πριν η κατάσταση ξεφύγει;  Όλοι θυμόμαστε το advertising friendly και το πρόγραμμα YouTube Heroes, που δεν χαροποίησαν και πολύ την κοινότητα του YouTube, με αρκετό κόσμο να διαμαρτύρεται για αυτά και μέσα σε αυτούς να είναι ο PewDiePie.

Συγκεκριμένα, ο Felix ξεκίνησε σε μερικά video του να φλερτάρει με τα όρια της ελευθέριας του λόγου, που έχουν τεθεί, κάτι αντίστοιχο με την λογική του South Park, κάνοντας μερικά ρατσιστικά αστεία στα πλαίσια της σάτιρας. (Φυσικά για το κομμάτι της σάτιρας είναι ωραίο να το βλέπεις στους άλλους, αλλά όχι πάνω σου) και σε ένα video ο Felix είχε φορέσει μια στολή και παρακολουθούσε ομιλίες του Hitler, κάτι που τα media παρουσίασαν σαν προβολή του ναζισμού.

Το πρόβλημα με αυτό είναι πως ο ίδιος το έχει κατακρίνει αυτό, μιας και παίκτες του παιχνιδιού του PewDiePie's Tuber Simulator, σχεδίαζαν με τα cosmetics την σβάστικα στα studio τους:

Φυσικά, η μεγάλη φούσκα έσκασε όταν σε video του, ο PewDiePie έπαιζε με μια εφαρμογή Fiverr, στην οποία κάποιος μπορεί να δώσει ένα ποσό και να δημιουργήσει ένα δικό του clip, γράφοντας το μήνυμα που θέλει να φαίνεται μέσα. Σε αυτό ο PewDiePie προσπάθησε να δει το τι μπορούν να κάνουν όσοι προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία για λίγα χρήματα και προς έκπληξη του δημιούργησε ένα clip με δύο άτομα να έχουν μια πινακίδα “Death to All Jews.”

Και εδώ είναι που ξεκίνησε το πανηγύρι... Τα mainstream media του εξωτερικού δημοσίευαν τόνους από άρθρα για τον PewDiePie θέλοντας να τον τραυματίσουν σαν δημόσιο πρόσωπο, σύνηθες μιας και στο παρελθόν το ίδιο συνέβαινε, έχοντας ως αποτέλεσμα η Disney να τον κάνει Drop από το Makers Studios και το YouTube να σταματήσει την εκπομπή του.

Για το Makers Studio δεν είναι και η πρώτη φορά που έχει διώξει YouTubers, μιας και παρόμοια περίπτωση είχε και η JaclynGlenn, μια άθεη YouTuber που ασχολείται με το κομμάτι της θρησκείας, αλλά και με αλλά κοινωνικά ζητήματα, λόγω ότι όταν εξαγοράστηκε από την Disney, θεωρήθηκε το περιεχόμενό της προσβλητικό. Μιλάμε φυσικά για την ίδια την Disney, που ο κανόνας της είναι να μην παρεξηγείται το 10χρονο παιδί, αλλά να πλουτίζουμε από αυτό όταν κάνει σαν δαιμονισμένο σε ένα παιχνιδάδικο που βρήκε τον animated χαρακτήρα που βγήκε σε ταινία… Τώρα από την μεριά του YouTube, εκτός από τα δύο αναφερόμενα, θα προσθέσω και το υποτιθέμενο glitch που αφαιρούσε αβέρτα συνδρομητές από κανάλια.

Ακόμα και η JaclynGlenn δέχτηκε την ίδια μεταχείριση από media όταν δοκίμασε το style του Social Repose κρίνοντας την ότι είναι άθεη, αρά... σατανίστρια. Αλλά το πρόβλημα του PewDiePie είναι ότι του επιτέθηκαν πολλά διαφορετικά sites, όπως Wall Street Journal, Verge, Wired και πολλά ακόμα…

Το Wall Street Journal πήγε την κατάσταση υπερβολικά μακριά, τονίζοντας την σχέση του PewDiePie με τον Hitler σε διάφορους τομείς, ωστόσο το κορυφαίο το έπραξε το Wired. Το Wired ανάρτησε ένα άρθρο με τον τίτλο “PewDiePie was always kinda racist – but now he’s a hero to Nazis”, στο οποίο συμπτωματικά ο τίτλος άλλαξε σε “PewDiePie’s fall shows the limits of ‘LoL JK’.

Αλλά πραγματικά γιατί τόσο μίσος απέναντι στον PewDiePie; Ο λόγος είναι προφανής! Ο PewDiePie και ο κάθε PewDiePie είναι ένα ανεξάρτητο άτομο που έχει μια “Α” επιρροή στον κόσμο, που θα ζήλευαν τα media. Προφανώς για τα media, ένα clickbait άρθρο με κάτι κακό για έναν διάσημο άνθρωπο, είναι βούτυρο στο ψωμί τους και τους φέρνει clicks και λεφτά, ωστόσο στην περίπτωση του Felix μόνο κακό δεν του έχει κάνει, καθώς πλέον είναι αδέσμευτος από κάποιο network και με περισσότερο κόσμο να τον ακολουθεί, ενώ μπορεί να συνεχίσει να κάνει την δουλειά του χωρίς πρόβλημα.

Ο Felix να το πω αλλιώς, δεν είναι ρατσιστής, έχει δωρίσει αρκετά χρήματα, από αυτά που βγάζει, σε φιλανθρωπίες και αν ήταν ρατσιστής, τότε γιατί σχεδόν όλοι η κοινότητα του YouTube έχει ταχθεί στο πλευρό του; Το πρόβλημα δεν είναι αυτός ως άτομο, αλλά media σαν το Wall Street Journal, που έκαναν την τρίχα... τριχιά και δημιούργησαν αυτήν την ιστορία, υποχρεώνοντας το Makers Studios να πράξει όπως έπραξε και παράλληλα να πάει με θράσος στο σπίτι του PewDiePie και να ζητήσουν απολογηθεί σε αυτούς, λες και ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν που θα παρουσιάσουν τα πράγματα όπως θέλουν. Τα media πάντα “φασωνόντουσαν” με την προπαγάνδα και αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αν κάποιος πίστεψε την ερμηνεία των WSJ ή κάποιου αλλού site, καλό είναι να δει και την απέναντι πλευρά των πραγμάτων, να ακούσει ουσιαστικά την εκδοχή κάποιου αλλού ή άλλων. Η αλήθεια βρίσκεται πάντα στην μέση. Και μην ξεχνάμε και η τηλεόραση μας, δεν γουστάρει το internet και δεν χάνει την ευκαιρία να το δείξει με κάθε τρόπο.

Σχόλια
What's your reaction?
LOL
11%
Cheers
56%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
11%
Rage
22%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1