Planet of the Apes: Last Frontier

Ταινίες VS παιχνίδι σημειώσατε 1
by Άρης Φουρναράκης on 3 Δεκεμβρίου 2017

H σειρά ταινιών Planet of the Apes αποτελεί ένα πολύ γνωστό franchise καθώς από το 1968 που κυκλοφόρησε η κινηματογραφική εκδοχή, έχουν κυκλοφορήσει συνολικά εννέα ταινίες, μια τηλεοπτική σειρά, comics, παιχνίδια κ.α.

Από το 2011 το universe των πιθήκων δέχθηκε reboot καθώς κυκλοφόρησε το Rise of the Planet of the Apes, που αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική ταινία της νέας τριλογίας. Σε αυτή την ταινία μαθαίνουμε πως μέσω ενός φαρμάκου που κατασκευάστηκε για την νόσο Alzheimer, δημιουργήθηκε ο πρώτος έξυπνος πίθηκος, ο οποίος ηγείται της εξέγερσης των πιθήκων.

Το 2014 κυκλοφόρησε το Dawn of the Planet of the Apes και το 2017 το War of the Planet of the Apes. Σε μια συνέντευξή του για την τρίτη ταινία, ο ηθοποιός Andy Serkis (γνωστός για τον ρόλο του σαν Gollum στο LotR και σαν Caesar στην τριλογία του Planet of the Apes) ανακοίνωσε ότι το War of the Planet of the Apes θα το συνοδεύει και ένα παιχνίδι με όνομα Planet of the Apes: Last Frontier, του οποίο το motion capture έχει επιμεληθεί η εταιρία του, η The Imaginarium.

Η εν λόγω εταιρία έχει αναλάβει το motion capture σε πασίγνωστες ταινίες όπως την τριλογία του Planet of the Apes, Avengers: The Age of Ultron, Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, αλλά και σε παιχνίδια όπως το Battlefield 1 και το Hellblade: Senua’s Sacrifice. Καταλαβαίνετε ότι σε αυτόν τον τομέα έχει γίνει καταπληκτική δουλειά. Αν και οι υπόλοιποι τομείς είναι το ίδιο προσεγμένοι θα το δούμε παρακάτω.

Το Planet of the Apes: Last Frontier διαδραματίζεται ανάμεσα στην δεύτερη και στην τρίτη ταινία, αλλά δεν απαιτεί να έχετε δει τις πρώτες δυο για να μπορέσετε να το απολαύσετε. Εμείς πάντως τις είδαμε προτού παίξουμε το παιχνίδι για να έχουμε μια καλύτερη αίσθηση του τι συμβαίνει.

Στο παιχνίδι έχουμε να κάνουμε με μια φυλή πιθήκων, οι οποίοι μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στην δεύτερη ταινία, μεταξύ των πιθήκων και των ανθρώπων, έχουν βρει καταφύγιο στα Rocky Mountains.

Ο χειμώνας όμως πλησιάζει και έτσι ο αρχηγός της φυλής, ο Khan, διατάζει τους τρεις γιους του να πάνε για κυνήγι ώστε να βρουν φαγητό. Εσείς παίρνετε τον ρόλο του μεσαίου γιου, του Bryn, ο οποίος σαν ο πιο δίκαιος από τους τρεις, διαφωνεί για το αν θα πρέπει να πάνε να κυνηγήσουν στην κοιλάδα (όπως θέλει ο μεγάλος πολεμοχαρής γιος, ο Tola) ή πάνω στα βουνά όπως τους διέταξε ο πατέρας τους.

Κοντά στη κοιλάδα μένουν οι άνθρωποι και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Milerton. Από την μεριά των ανθρώπων χειρίζεστε την Jess Ross, γυναικά του αποθανόντος δημάρχου, η οποία πλέον διοικεί την πόλη. Στην πόλη τελειώνουν επίσης οι προμήθειες και οι άνθρωποι πρέπει να βασιστούν στα αγαθά που καλλιεργούν. Σύντομα οι δυο φυλές θα βρεθούν σε αντιπαράθεση αφού ορισμένα γεγονότα θα φέρουν τη μια στο κατώφλι της άλλης. Δεν θα αργήσουν όμως να ανακαλύψουν ότι ο κίνδυνος βρίσκεται μέσα στο σπίτι τους.

Το σενάριο του Planet of the Apes: Last Frontier είναι αρκετά καλό με πολλές δυνατές στιγμές και αρκετές ανατροπές, αφού από την αρχή δεν φαίνεται η άγρια τροπή που παίρνουν τα πράγματα προς το τέλος.

To Planet of the Apes: Last Frontier είναι ουσιαστικά μια interactive ταινία, στην οποία δεν υπάρχει κίνηση του χαρακτήρα και δεν υπάρχει εξερεύνηση ή γρίφοι όπως στα παιχνίδια της Telltale. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθήσετε την «ταινία» και συχνά πυκνά να επιλέγετε τι θα πουν οι πρωταγωνιστές ή κάποιο action που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν σε ορισμένο χρόνο. Είναι τόσο απλοϊκό που μπορούν να το παίξουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που δεν ασχολούνται με το gaming.

Στο παιχνίδι γίνεται χρήση του PlayLink της εφαρμογής της Sony για διαδραστικά παιχνίδια. Στο συγκεκριμένο μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και τέσσερα άτομα τα οποία μπορούν να συνδεθούν είτε με DualShock 4 είτε μέσω της εφαρμογής του παιχνιδιού για κινητά.

Εμείς το δοκιμάσαμε με παρέα τεσσάρων ατόμων και ενώ στην αρχή φαινόταν διασκεδαστικό, γρήγορα μας κούρασε και το σταματήσαμε. Ο λόγος που μας κούρασε είναι ότι κάθε φορά που είχαμε να κάνουμε μια επιλογή, το παιχνίδι έκανε pause μέχρι να επιλέξουμε και οι τέσσερις. Φανταστείτε να βλέπετε μια ταινία και κάθε ένα λεπτό να κάνετε pause για να συζητήσετε με την παρέα σας τι συμβαίνει στην οθόνη.

Όταν δε βρισκόμασταν σε Tiebreaker, δηλαδή σε ισοπαλία αφού ήμασταν τέσσερις και οι επιλογές δυο, το παιχνίδι δεν προχωρούσε αν κάποιος από τους τέσσερις δεν άλλαζε την επιλογή του.

Η προσθήκη του PlayLink είναι σίγουρα δεκτή, αλλά κουράζει γρήγορα, ειδικά αν είστε τέσσερα άτομα, αφού πολλές φορές θα βρεθείτε σε Tiebreaker κάτι το οποίο καθυστερεί χαρακτηριστικά το παιχνίδι. Μόλις το πιάσετε μονοί σας θα το ευχαριστηθείτε περισσότερο.

Από άποψη διάρκειας το Planet of the Apes: Last Frontier δεν είναι μεγάλο, καθώς μας πήρε γύρω στις 4 ώρες να το τερματίσουμε και αυτό διότι την πρώτη μιάμιση ώρα το παίξαμε με παρέα, με τις χαρακτηριστικές καθυστερήσεις που είπαμε παραπάνω, ενώ την συνέχεια solo.

Βέβαια υπάρχει replayability, αφού υπάρχουν τρία διαφορετικά endings, ένα με νικητές τους ανθρώπους, ένα με νικητές τους πιθήκους και ένα με ειρήνη για τις δυο φυλές. Το πoιο ending θα αντικρίσετε στο τέλος, έχει να κάνει με το ποιους πρωταγωνιστές κρατήσατε ζωντανούς κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά και με κάποιες από τις επιλογές σας στους διάλογους. Σίγουρα δεν μετράνε όλες, αφού πολλές φορές θα βρεθείτε να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα της επιλογής Β, ενώ έχετε επιλέξει την επιλογή Α στον προηγούμενο διάλογο. Για παράδειγμα στην επιλογή αν οι πίθηκοι θα κυνηγήσουν στην κοιλάδα ή στο βουνό, εμείς επιλέξαμε βουνό για μείνουμε πιστοί στον πατέρα, όμως το παιχνίδι μας πήγε κοιλάδα, καθώς αλλιώς δεν θα βρίσκονταν ποτέ οι πίθηκοι με τους ανθρώπους.

O τεχνικός τομέας του τίτλου σχεδιαστικά βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Η The Imaginarium έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στο motion capture των πρωταγωνιστών, αφού ο σχεδιασμός και οι εκφράσεις των προσώπων, η εναλλαγή συναισθημάτων, η γυαλάδα των ματιών κλπ. είναι φανταστικές. Βέβαια πιο πολλή προσοχή έχει δοθεί στη φυλή των πιθήκων, αφού σχεδόν όλοι οι πίθηκοι βρίσκονται στα παραπάνω επίπεδα. Από την άλλη οι άνθρωποι είναι αρκετά πιο «ξύλινοι» στις εκφράσεις τους και πέραν της πρωταγωνίστριας και του γιου της, όλοι οι άλλοι είναι σε αρκετά χαμηλότερο ποιοτικό επίπεδο σχεδιαστικά, ενώ και η περιοχή των ανθρώπων είναι χαμηλότερης ποιότητας απ’ ότι των πιθήκων.

Το πρόβλημα με τα γραφικά του Planet of the Apes: Last Frontier είναι ότι δεν είναι καθόλου optimized. Σε κάθε σκηνή τα shaders και τα textures αργούν να φορτώσουν 2-3 δευτερόλεπτα, δέντρα και βουνά εμφανίζονται και εξαφανίζονται, υπάρχει υπερβολικό tearing και stutter στην οθόνη, ενώ πολλές φορές παρατηρήθηκαν frame drops. Με αυτό να συμβαίνει σε κάθε σκηνή, το παιχνίδι φαίνεται λίγο πρόχειρα φτιαγμένο και αυτό είναι άδικο για την εξαιρετική δουλειά που έχει πραγματοποιηθεί στα γραφικά.

Στον ηχητικό τομέα έχει γίνει επίσης εξαιρετική δουλειά, αφού οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών ανεξαιρέτως είναι καταπληκτικές και κάποιες από αυτές θα τις θυμάστε και μετά το παιχνίδι. Βοηθούν πολύ στο να δημιουργηθεί γρήγορα κλίμα συμπάθειας ή αντιπάθειας για τους χαρακτήρες που βλέπετε στην οθόνη.

Το παιχνιδι μάς παραχωρήθηκε από την The Imaginarium Studios για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Planet of the Apes: Last Frontier

Συντάκτης
3 Δεκεμβρίου 2017
Developer

The Imaginati Studios

Publisher

FOXNEXT Games / The Imaginarium / Creative England

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

21 Νοεμβρίου 2017 (PS4)
Xbox One / PC (Δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία)

Είδος

Interactive movie

PEGI

18

Θετικά

+ Πολύ καλό σενάριο
+ Ενδιαφέροντες χαρακτήρες με πολύ καλές ερμηνείες
+ Ο παίκτης βλέπει την οπτική και των δυο πλευρών
+ Φανταστικό motion capture και σχεδιασμός των πρωταγωνιστών

Αρνητικά

- Τραγικό optimization στα γραφικά
- Οι δευτερεύοντες ανθρώπινοι χαρακτήρες είναι χαμηλής ποιότητας
- Η εφαρμογή του PlayLink στο παιχνίδι κουράζει σχετικά γρήγορα
- Μικρή διάρκεια
- Ακριβό γι' αυτά που προσφέρει

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
5.9
Συνοψίζοντας

Γενικά το Planet of the Apes: Last Frontier είναι μια καλή εμπειρία, την οποία μπορείτε να την βιώσετε είτε με παρέα μέσω PlayLink, είτε μόνοι σας. Σίγουρα τα προβλήματα που υπάρχουν στα γραφικά ίσως να απωθήσουν κάποιους, αφού είναι από ενοχλητικά έως εκνευριστικά και δεν νομίζουμε ότι θα τα αντέξετε για ένα ή πόσο μάλλον τρία playthroughs, για να δείτε τα διαφορετικά τέλη.

Με διάρκεια γύρω στις 3-4 ώρες και κόστος 20€, το βρίσκουμε κάπως ακριβό. Αν είστε fan του συγκεκριμένου franchise, μπορείτε να το προμηθευτείτε σε κάποιο sale αφού σε αυτήν την τιμή δεν μπορούμε να το προτείνουμε, ακόμα και αν η δουλειά που έχει γίνει στο σενάριο, στις ερμηνείες και το motion capture των χαρακτήρων είναι υψηλού επιπέδου.

6.5
Βαθμός
5.9
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1