PlayerUnknown’s Battlegrounds

Το κοτόπουλο δεν θα έχει ποτέ ξανά την ίδια έννοια
by Άρης Φουρναράκης on 15 Ιανουαρίου 2018

Το PlayerUnknown’s Battlegrounds είναι από αυτούς του τίτλους που ή τους λατρεύεις ή τους μισείς επειδή το συζητούν και το παίζουν όλοι εκτός από εσένα. Αποτελεί έναν καινοτόμο τίτλο που μας παρουσίασε για πρώτη φορά τo Battle Royale multiplayer mode σε ένα Shooter με έναν μοναδικό τρόπο.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τον Μάρτιο του 2017, αφού εισήλθε στο Steam σε Early Access μορφή και από εκείνη τη μέρα η εξέλιξη του ήταν ραγδαία. Τον Απρίλιο έγινε το πρώτο παιχνίδι που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πωλήσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ο Σεπτέμβρης ήταν ο μήνας του, αφού ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια πωλήσεις και ταυτόχρονα έγινε το πρώτο παιχνίδι σε πλήθος ταυτόχρονων χρηστών online στο Steam με 1,35 εκατομμύρια, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το ρεκόρ των 1,29 εκατομμυρίων ταυτόχρονων παικτών του DOTA 2.

Τα ρεκόρ συνεχίστηκαν και αφού ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, στην 21 Δεκεμβρίου η Bluehole ανακοίνωσε ότι το Early Access φάση ολοκληρώθηκε, ενώ μετά από ένα update 12,5 GB το PlayerUnknown’s Battlegrounds κυκλοφόρησε και επίσημα στα PC, ενώ μια εβδομάδα πριν, είχε κυκλοφορήσει επίσης στο Xbox Preview Program στο Xbox One.

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η δημοτικότητα του τίτλου συνεχίζει να καλπάζει καθώς τον Ιανουάριο το 2018 ξεπέρασε τους 3,2 εκατομμύρια ταυτόχρονους χρήστες στο Steam, αριθμός που αναμένεται να μεγαλώσει τους προσεχείς μήνες. Στην Bluehole τρίβουν τα χέρια τους, αφού μετά τα δυο μέτρια MMORPG’s, Tera και Devilian, η επένδυσή που έκαναν με την πρόσληψη του Brendan Greene, δημιουργού των δυο Battle Royale modes για τα ArmΑ 2 και 3, ώστε να αναπτύξει το δικό τους παιχνίδι, αποδείχθηκε 100% επιτυχημένη.

Όπως είπαμε παραπάνω το PlayerUnknown’s Battlegrounds βασίζεται στο Battle Royale mode, στο οποίο 100 άτομα προσγειώνεστε σε ένα νησί και νικητής είναι είτε ένα άτομο ή μια ομάδα. Υπάρχουν μόλις δυο χάρτες, στους οποίους μπορείτε να παίξετε: ένας που είναι βασισμένος στη Ρωσία και ένας που είναι βασισμένος στο Μεξικό. Δυστυχώς η επιλογή τους γίνεται τυχαία, κάτι που ίσως δυσαρεστήσει αρκετούς, αφού μπορεί να βρεθείτε να παίζετε στον ίδιο χάρτη ξανά και ξανά.

Από την άλλη σας δίνεται η επιλογή του solo game (όπου και οι 100 θα είστε solo), του duo (όπου θα υπάρχουν 50 ομάδες των δύο) και το squad (όπου χωρίζεστε σε 25 ομάδες των τεσσάρων ατόμων), στα οποία μπορείτε να μπείτε είτε με φίλους σας, είτε με random παίκτες. Ευτυχώς, η Bluehole χρησιμοποιεί region lock, οπότε οι συμπαίκτες και γενικά οι εχθροί σας, θα είναι από γειτονικές χώρες.

Επίσης υπάρχει η επιλογή του first-person mode ή του third-person mode αναλόγως του server που θα διαλέξετε πριν μπείτε στο παιχνίδι. Ο τίτλος αναπτύχθηκε με τη λογική προοπτικής τρίτου προσώπου, αλλά όσοι επιθυμείτε την προοπτική του πρώτου προσώπου, τότε δεν θα απογοητευτείτε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αν μπείτε σε third-person server, δεν θα μπορείτε να αλλάξετε την προοπτική σε first-person, αφού υπάρχει η δυνατότητα εναλλαγής με ένα κουμπί.

Μόλις επιβιβαστείτε και τα 100 άτομα στο αεροπλάνο, που λειτουργεί ως μέσο μεταφοράς σας εντός του παιχνιδιού, επιλέγετε το σημείο του χάρτη που επιθυμείτε και μόλις φτάσετε σχετικά κοντά, πατώντας το Eject αρχίζει η ελεύθερη πτώση σας. Λίγα μέτρα πριν φτάσετε στη γη, ανοίγει το αλεξίπτωτό σας, ώστε να προσγειωθείτε με ασφάλεια και να ξεκινήσετε το ψάξιμο.

Το loot είναι το 50% του παιχνιδιού, αφού όσο καλός παίκτης και να είστε, αν ο αντίπαλος είναι καλύτερα ντυμένος, έχει σχεδόν πάντα τον πρώτο λόγο. Αφού προσγειωθείτε λοιπόν, πρωταρχικός σας σκοπός είναι να αρχίσετε να ψάχνετε τα κτίρια και τα σπίτια για όσο το δυνατόν καλύτερο εξοπλισμό.

Ο εξοπλισμός χωρίζεται σε armor και σε όπλα. Από armor υπάρχουν αλεξίσφαιρα γιλέκα και helmets από 1 έως 3 level. Όπως γίνεται κατανοητό, όσο μεγαλύτερο το level, τόσο περισσότερο armor προσφέρουν. Επίσης υπάρχουν και τα backpacks τα οποία ουσιαστικά είναι το inventory σας. Επίσης χωρίζονται σε 1 έως 3 level με το μεγαλύτερο να δίνει περισσότερο χώρο.

Όσον αφορά στα όπλα, υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά είδη όπλων. Από περίστροφα και καραμπίνες (αυτόματες ή όχι), μέχρι SMG, rifles και snipers. Κάθε όπλο έχει τον δικό του τύπο από πυρομαχικά, αν και αρκετά όπλα χρησιμοποιούν τις ίδιες σφαίρες. Στην κατοχή σας μπορείτε να έχετε ένα light weapon (συνήθως κάποιο περίστροφο), ένα melee weapon και δυο όπλα μεγαλύτερουκυβισμού”, δηλαδή δυο rifles ή ένα rifle και ένα sniper.

Κάθε όπλο μπορεί να “αναβαθμιστεί” με διάφορα attachments, όπως scopes (από 2x έως 8x zoom), μεγαλύτερους γεμιστήρες, σιγαστήρες, κοντάκια για καλύτερο κράτημα κ.ο.κ.. Σκοπός σας λοιπόν εκτός από όπλα και πυρομαχικά, είναι να βρείτε και τα κατάλληλα attachments για τα όπλα που διαθέτετε, ώστε να μπορείτε να σκοτώσετε κάποιον πιο εύκολα.

Τέλος υπάρχουν και διάφορα άλλα πράγματα που πρέπει να μαζέψετε αν θέλετε να επιβιώσετε παραπάνω και αυτά είναι οι χειροβομβίδες (frag, smoke, stun, molotov) αλλά και τα ιατρικά είδη, όπως bandages, medkits, painkillers και energy drinks που βοηθούν στην αναπλήρωση της ζωής σας. Ένα από τα bugs του παιχνιδιού όμως δεν σας αφήνει να χρησιμοποιήσετε κάτι από τα παραπάνω ενώ βρίσκεστε σε κάποιο όχημα εν κινήσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιος τραυματισμένος να είναι σχεδόν καταδικασμένος, αν δεν πάει σε ασφαλή περιοχή για να κάνει heal.

Το loot σε κάθε περιοχή είναι εντελώς τυχαίο, αφού σε μερικά σπίτια μπορεί να βρείτε πολλά πράγματα, αλλά μπορεί να είστε και άτυχοι και να μην βρείτε τίποτα. Γι’ αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το μέρος που θα επιλέξετε να πέσετε. Συνήθως στα απλά σπίτια υπάρχουν armor και όπλα χαμηλότερης δυναμικής, ενώ στα εργοστάσια, φυλακές κλπ υπάρχουν και περισσότερα και καλύτερα όπλα και armor. Αξίζει να αναφερθεί ότι ανά τακτά διαστήματα ένα αεροπλάνο κάνει την εμφάνιση του και πετάει σε ένα σημείο του safe zone ένα κουτί, το οποίο περιέχει διάφορα end game πράγματα (συνήθως level 3 armor και κάποιο πολύ σπάνιο όπλο).

Καθώς θα ψάχνετε για loot, θα διαπιστώσετε ότι ο χάρτης θα αρχίζει να περιορίζεται. Δηλαδή από την ώρα που θα προσγειωθείτε, ένας άσπρος κύκλος θα κάνει την εμφάνιση του στον χάρτη και σκοπός είναι να φτάσετε στον άσπρο κύκλο πριν τελειώσει ο χρόνος. Όσο περνάει η ώρα ο κύκλος θα μικραίνει και ουσιαστικά θα σπρώχνει τους εναπομείναντες παίκτες προς αυτόν ώστε να "φαγωθούν" μεταξύ τους και να τελειώσει το παιχνίδι. Αν παρόλα αυτά τελειώσει ο χρόνος και δεν έχετε καταφέρει να φτάσετε μέσα στο safe zone, τότε αρχίζει να σας κυνηγάει μια μπλε αύρα, η οποία αφού σας περάσει αρχίζει να σας κάνει overtime damage. Μόλις η ζωή σας φτάσει στο μηδέν, χάνετε και τελειώνει το παιχνίδι. Αν όμως καταφέρετε να φτάσετε στο safe zone πριν πεθάνετε, τότε μπορείτε να συνεχίσετε να παίζετε.

Στο PlayerUnknown’s Battlegrounds υπάρχει μια ευρεία γκάμα οχημάτων, με τα οποία μπορείτε να μεταβείτε από το ένα σημείο στο άλλο πάρα πολύ γρήγορα. Από μηχανές, Dacia, ανοιχτά ή κλειστά Τζιπάκια, μίνι βαν και buggies, μέχρι βάρκες για τις θαλάσσιες διαδρομές σας.

Παραπάνω αναφέραμε ότι το 50% του παιχνιδιού είναι το loot. Το άλλο 50% είναι η στρατηγική (αν είστε μόνος σας) και η καλή επικοινωνία με την ομάδα σας. Σε πολλά σημεία του χάρτη δεν υπάρχει καλή κάλυψη και πολλοί ουσιαστικά βρίσκουν ένα καλό sniper και κάθονται σε σκεπές, θερίζοντας κόσμο. Οπότε είναι βασικό να έχετε μια καλή στρατηγική ή να μιλάτε με την ομάδα σας, ώστε να μπορέσετε να επιτεθείτε από διαφορετικές πλευρές.

Το σύστημα στόχευσης είναι άκρως ρεαλιστικό και κάθε όπλο έχει το δικό του ξεχωριστό feeling, ενώ δεν υπάρχει κάποιο αυτόματο σύστημα κάλυψης όπως σε άλλα παιχνίδια, αλλά γίνεται χειροκίνητα. Για να σκοτώσετε κάποιον υπάρχει μια διαδικασία. Αφού τον πετύχετε μερικές φορές τότε γίνεται knock out. Σε αυτό το στάδιο πέφτει στα γόνατα και μπορεί να κουνηθεί αρκετά αργά. Επίσης μπορεί να γίνει revive από κάποιο συμπαίκτη. Για να τον σκοτώσετε πρέπει είτε να τον πετύχετε ξανά είτε να τον αφήσετε να αιμορραγήσει, αφού αν δεν γίνει revive, δεν μπορεί να επιβιώσει με κανένα τρόπο. Γενικά δεν είναι δύσκολο να πάρετε κάποιο kill, ενώ για νικήσετε το παιχνίδι δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κάποιο.

Γενικά αυτό που κάνει εθιστικό το PlayerUnknown’s Battlegrounds είναι η ταχύτητα του που εξελίσσεται και οι διαφορετικές τακτικές που μπορεί να ακολουθήσει κάθε παίκτης ή ομάδα. Πολλοί παίκτες δεν ενδιαφέρονται για τη νίκη αλλά τους ενδιαφέρουν τα πολλά kills. Θα παρατηρήσετε ότι πολλοί πέφτουν σε πόλεις για να βρουν γρήγορα εξοπλισμό και να ξεπαστρέψουν τους αντιπάλους που πέφτουν ακριβώς δίπλα τους. Άλλοι απλά κρύβονται μέχρι να φτάσουν την δεκάδα και μετά προσπαθούν να πάρουν όσο δυνατόν καλύτερη θέση μπορούν, αφήνοντας τους υπολοίπους να σφάζονται. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος για να νικήσετε και αυτό είναι κάτι το οποίο μας άρεσε. Για παράδειγμα μας έτυχε να νικήσουμε παιχνίδι απλά επειδή ο τελευταίος παίκτης δεν πρόλαβε να μπει στο safe zone πριν πεθάνει.

Μόλις πεθάνετε ή γενικά μόλις τελειώσετε το παιχνίδι, ανταμείβεστε με BP, με τα οποία μπορείτε να αγοράσετε crates τα οποία περιέχουν vanity items για τον χαρακτήρα σας. Μερικά χρειάζονται keys τα οποία τα αγοράζετε με κανονικά χρήματα, αλλά ό,τι αντικείμενο υπάρχει σε αυτά τα crates είναι καθαρά για customization του χαρακτήρα σας. Δεν υπάρχει κανένα pay-to-win μοντέλο. Επίσης με τόσους ταυτόχρονους παίκτες online, η αναμονή εύρεσης παιχνιδιού είναι μηδενική.

Τέλος, δυο είναι τα μεγάλα αρνητικά του τίτλου κατά την άποψη μας. Πρώτον, όπως σε όλα τα online shooters, το PlayerUnknown’s Battlegrounds βρίθει από hackers που χρησιμοποιούν aimbot για να σας σκοτώσουν ακόμα και όταν είστε καλυμμένοι. Ειδικά κατά Κίνα μεριά γίνεται πανικός. Ευτυχώς η Bluehole κάνει αρκετά bans κατά διαστήματα, με το πιο πρόσφατο banhammer να πέφτει σε 1,5 εκατομμύριο hackers.

Δεύτερον, το user interface δεν θα το λέγαμε ιδιαίτερα φιλικό. Ειδικά οι αρχάριοι θα τα βρείτε πολύ σκούρα στο να ξεχωρίσετε ποιο όπλο είναι καλύτερο από το άλλο, τι σφαίρες παίρνει το κάθε όπλο, ή τι είναι το κάθε όπλο, αφού πολλά μοιάζουν πχ με rifles και είναι αυτόματες καραμπίνες κλπ. Δηλαδή πολλές φορές θα βρεθείτε να διαβάζετε και να συγκρίνετε στατιστικά, ενώ θα σας πιέζει ο χρόνος. Επίσης στην αρχή δεν θα μπορείτε να ξεχωρίσετε ποια attachments πάνε σε ποια όπλα. Σίγουρα με τον καιρό θα τα μάθετε όλα, αλλά στην αρχή ίσως δυσκολευτείτε αρκετά.

Τέλος υπάρχουν αρκετά bugs, όπως πόρτες που δεν ανοίγουν ή δεν κλείνουν ενώ πατάτε το ανάλογο κουμπί, οχήματα συμπεριφέρονται περίεργα μετά από κάποιο άλμα κλπ. Ευτυχώς αρκετά από αυτά έχουν διορθωθεί έως τώρα.

Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού κατά τ' άλλα είναι ικανοποιητικός αφού ο σχεδιασμός και το animation των χαρακτήρων είναι σε αρκετά καλά επίπεδα, ενώ στα υψηλότερα settings η βλάστηση και τα οχήματα είναι αρκετά όμορφα. Για να παίξετε το PlayerUnknown’s Battlegrounds στα υψηλότερα settings θα χρειαστείτε και το αρκετά δυνατό μηχάνημα, δυστυχώς θα αντιμετωπίσετε αρκετά frame drops. Για να το αποφύγουν αυτό αρκετοί παίκτες ακόμα και streamers παίζουν σε χαμηλά settings, ενώ αυτό τους βοηθάει να εντοπίζουν τους αντιπάλους τους πιο εύκολα. Ηχητικός τομέας δεν υπάρχει, αφού πέρα από πυροβολισμούς και γενικά ήχους πολέμου (ambient), δεν θα ακούσετε κάτι άλλο.

Το παιχνίδι αγοράστηκε από την ομάδα του VG24 για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

PlayerUnknown’s Battlegrounds

Συντάκτης
15 Ιανουαρίου 2018
Developer

PUBG Corporation

Publisher

PUBG Corporation / Bluehole / Microsoft Studios

Πλατφόρμες

PC / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

21 Δεκεμβρίου 2017

Είδος

Battle Royale

PEGI

18

Θετικά

+ Πρωτότυπο και διασκεδαστικό Battle Royale
+ Γρήγορη και γεμάτη αδρεναλίνη δράση
+ Μεγάλη ποικιλία όπλων και αντικειμένων
+ Τυχαίο κλείσιμο του safe zone
+ Παραπάνω από ένας τρόπος για να νικήσετε
+ Μηδενική αναμονή για εύρεση παιχνιδιού

Αρνητικά

- Αρκετά bugs και hackers
- Αφιλόξενο user interface
- Τυχαία επιλογή χάρτη / πολύ μικρή ποικιλία (2 χάρτες)

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
6.1
Συνοψίζοντας

Το PlayerUnknown’s Battlegrounds σίγουρα δεν είναι τέλειο παιχνίδι. Έχει τα αρνητικά του όπως έχουν όλα τα παιχνίδια, ενώ μερικές φορές με τα bugs που διαθέτει, δίνει την αίσθηση ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να βρίσκεται ακόμα σε Early Access φάση. Hackers υπάρχουν σε όλα τα online παιχνίδια αλλά είναι καλό που η Bluehole προστατεύει την περιουσία της με συχνά banhammers.

Σίγουρα όμως πρόκειται για μια πρωτότυπη και λαμπρή ιδέα, με γρήγορο και διασκεδαστικό gameplay, καταιγιστική δράση, πολλαπλές τακτικές προσέγγισης και πλουραλισμό από αντικείμενα και όπλα, πράγματα τα οποία το έκαναν διάσημο και το βοήθησαν να σπάσει όλα αυτά τα ρεκόρ στο Steam. Κατά την άποψη μας δικαίως, αφού το PlayerUnknown’s Battlegrounds τελειοποίησε τον όρο Battle Royale και όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω δεν θα τα βρείτε τόσο ποιοτικά δοσμένα σε κανένα άλλο παιχνίδι του είδους.

Βέβαια για να συνεχίσει την ξέφρενη πορεία του θα χρειαστεί εμπλουτισμός τόσο από πίστες όσο και από διαφορετικά modes αφού έτσι θα καταφέρει να τραβήξει και τους λίγους, είναι η αλήθεια, PC gamers που έχουν απομείνει χωρίς να το έχουν στην κατοχή τους. Για 30€ μπορείτε να αποκτήσετε την καλύτερη Battle Royale εμπειρία που υπάρχει αυτή την στιγμή στην gaming βιομηχανία, η οποία απευθύνεται τόσο σε αυτούς που αγαπούν τα online Shooters, όσο και σε αυτούς που αρέσκονται στα MMO και τα Survival παιχνίδια.

8.5
Βαθμός
6.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
50%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
50%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1