PlayerUnknown's Battlegrounds (Xbox Game Preview build)

by Λεωνίδας Πάτρας on 20 Δεκεμβρίου 2017

Προκειμένου να προλάβει το "hype train" που ακούει στο όνομα PlayerUnknown's Battlegrounds η Microsoft προχώρησε στην ελαφρώς "ξαφνική" κυκλοφορία του παιχνιδιού σε Early Access (Xbox Game Preview program) για τις κονσόλες του Xbox One και του Xbox One X. Η νέα αυτή "τρέλα" στο χώρο των videogames με εκατομμύρια παίκτες στον κόσμο ανοίγει τους ορίζοντες της στο console gaming δίνοντας σε νέα μερίδα κόσμου την ευκαιρία να αγωνιστεί στο νέο Battle Royale στον ανοιχτό κόσμο του PUBG, όπως αλλιώς είναι γνωστό το παιχνίδι. Η βεβιασμένη αυτή κυκλοφορία δείχνει αρκετά έντονα τα σημάδια της, μιας και το παιχνίδι από τα πρώτα του λεπτά φαίνεται να βρίσκεται σε ένα υπερβολικά πρώιμο στάδιο, που το κάνει να μοιάζει σχεδόν broken, ιδιαίτερα στο κομμάτι του οπτικού τομέα και των επιδόσεων

Κατ' αρχάς, τι ακριβώς είναι το PUBG; Μιλάμε για ένα παιχνίδι τρίτου προσώπου κατά βάση (υπάρχει και η επιλογή για πρώτο πρόσωπο) με survival και shooting στοιχεία. 100 παίκτες "κοντράρονται" online πέφτοντας στον τεράστιο χάρτη του παιχνιδιού με αλεξίπτωτο και εκεί αρχίζει ο αγώνας επιβίωσης. Μαζεύοντας προμήθειες και σκοτώνοντας τους υπόλοιπους παίκτες, σκοπός σας είναι να γίνεται ο τελευταίος επιζών. Τα παιχνίδια διαρκούν από ελάχιστα λεπτά ως και περισσότερο από μισή ώρα αναλόγως το πόσο θα καταφέρετε να επιβιώσετε. Ο θάνατος σε αυτό το παιχνίδι καραδοκεί από παντού και είναι μόνιμος (δεν υπάρχει καν spectator mode στο solo play) και σε κάθε βήμα μπορεί να βρεθείτε σε δύσκολη θέση εκεί που δεν το περιμένετε. Πλην της επιλογής για solo play μπορείτε να μπείτε με έναν ακόμη παίκτη (είτε φίλο σας είτε κάποιον άγνωστο) σε φάση co-op εναντίον όλων των υπολοίπων, αλλά και σε squad περισσότερων παικτών. Στην εγκαταλελλημένη και τεράστια περιοχή του χάρτη υπάρχουν προμήθειες σε διάφορα σημεία, όπως όπλα, σφαίρες, πανοπλίες, backpacks κτλ. Στα πρώτα matches δεν θα δίνετε και πολύ σημασία στο τι κουβαλάτε αλλά σε βάθος χρόνου θα κατανοήσετε τη χρήση του εξοπλισμού και θα τον χρησιμοποιείτε αποτελεσματικότερα.

Θέλοντας να κρατήσει πιο συχνά τα encounters μεταξύ των παικτών αλλά και να περιορίσει τον χρόνο των παιχνιδιών η PUBG corporation περιορίζει το διαθέσιμο μέρος του χάρτη. Έτσι ανά λίγα λεπτά στον χάρτη μια μεγάλη κυκλική περιοχή μικραίνει και όσοι βρίσκονται εκτός αυτού του κύκλου χάνουν ζωή συνεχώς. Δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του χάρτη η παραπάνω λειτουργία είναι πολύ έξυπνη και λειτουργική. Όσο περισσότερο επιζήσετε, τόσο περισσότερους πόντους παίρνετε στο τέλος του παιχνιδιού. Μέσω του Inventory μπορείτε να κάνετε τις κλασικές λειτουργίες ενός survival παιχνιδιού όπως το να χρησιμοποιήσετε ένα first aid kit, να ενσωματώσετε κάποιο mod πάνω σε κάποιο όπλο κτλ. Γενικότερα το inventory αν και είναι σχετικά γρήγορο, θα το θέλαμε λίγο πιο user friendly για τους κατόχους κονσόλας.

Η όλη "ιδέα" του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά απλή τόσο θεωρητικά, όσο και στην πράξη και ίσως αυτό είναι το στοιχείο της επιτυχίας του PUBG στο PC εδώ και μήνες. Το δεύτερο μεγάλο ατού του είναι το γεγονός ότι παρότι λειτουργικά το shooting και ο χειρισμός του τίτλου δεν είναι και ό,τι καλύτερο έχουμε δει ειδικά σε σύγκριση με άλλα παρόμοια παιχνίδια, το PUBG καταφέρνει να δημιουργήσει αμέτρητες μοναδικές ιστορίες για τον παίκτη σε κάθε match. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δύσκολα θα βρείτε ματς να μοιάζει με κάποιο προηγούμενο και γενικά το μόνιμο death δημιουργεί ένα αίσθημα αδρεναλίνης στον παίκτη που θα βυθιστεί στον κόσμο του. Είτε είναι κάποια μονομαχία μεταξύ δύο snipers, είτε είναι ξύλο με τα χέρια, είτε κυνήγι με οχήματα, είτε ακόμη και ένα ύπουλο "καρτέρι" σε κάποιο κατεστραμμένο κτήριο, όλα έχουν την διαφορετικότητα τους και απαιτούν αντίληψη, skills και εμπειρία. Το να την "πέσετε" σε κάποιον παίκτη που συλλέγει αμέριμνος προμήθειες, προσφέρει μια "σατανική" ευχαρίστηση αλλά πάντα υπάρχει ο φόβος να σας συμβεί το αντίθετο. Στα θετικά της έκδοσης που δοκιμάσαμε συγκαταλέγεται και το πολύ γρήγορο matchmaking μιας και οι servers μπορέσουν να συμπληρώσουν τους 100 απαιτούμενους παίκτες σε λίγα δευτερόλεπτα, μηδενίζοντας σχεδόν τον χρόνο αναμονής.

Εδώ όμως σταματούν τα θετικά της πρώιμης αυτής έκδοσης του PUBG και ξεκινούν τα προβλήματα που ως ένα βαθμό μπορούν να δικαιολογηθούν αλλά ως έναν άλλο, όχι. Κατά την διάρκεια των παιχνιδιών παρατηρήθηκε αρκετό lag ανά διαστήματα, γεγονός που επηρεάζει κατά πολύ το gameplay τόσο στην κίνηση του χαρακτήρα όσο και στο shooting. Τα animations, το shooting και η γενικότερη κίνηση του χαρακτήρα μαζί με το collision detection μπορούν να βελτιωθούν αισθητά. Στον τομέα του ήχου γενικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη μουσική επένδυση παρά μόνο οι ήχοι των παικτών, των πυροβολισμών και του περιβάλλοντος.

Το πιο απαράδεκτο κομμάτι του PUBG στις κονσόλες τις Microsoft είναι ο περιβόητος οπτικός τομέας που μέχρι και τη στιγμή που γράφτηκε το συγκεκριμένο preview είναι χωρίς υπερβολή σε άθλια κατάσταση. Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε τον γενικότερα άσχημο οπτικό τομέα που παραπέμπει σε παιχνίδια προηγούμενης γενιάς, αυτό που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για κανένα λόγο είναι το πως ένα τόσο αδύναμο οπτικά παιχνίδι μπορεί να δημιουργήσει τόσο τεράστια προβλήματα στο performance. Το PUBG "υποτίθεται" ότι θα έπρεπε να τρέχει στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο τόσο στο Xbox One, όσο και στο Xbox One X αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται σχεδόν ποτέ με τις πτώσεις των καρέ να είναι υπερβολικά συχνές και μεγάλες. Να προσθέσουμε σε όλα αυτά το απίστευτο texture pop-in και το μέτριο ως κακό draw distance και έχουμε έναν γενικότερο οπτικό "αχταρμά" και στις δύο κονσόλες, ιδιαίτερα στο πρώτο Xbox One.

H Xbox Game Preview έκδοση του PUBG κοστίζει 29,90 ευρώ και προμοτάρεται αρκετά από την Μicrosoft έχοντας κυκλοφορήσει ακόμη και σε φυσικά καταστήματα με retail υποτίθεται μορφή (στην ουσία δίνεται κωδικός για κατέβασμα του τίτλου στη θήκη της συσκευασίας). Την κανονική κυκλοφορία του PlayerUnknown's Battlegrounds θα την δούμε μέσα στο 2018 αλλά μέχρι τότε περιμένουμε ορατές βελτιώσεις. Το PUBG είναι ένας τίτλος με μεγάλες προοπτικές χάρις στο απλό, αλλά εθιστικό "στήσιμό" του, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε κατάσταση να προσελκύσει το απαιτούμενο κοινό. Αναμένουμε πάντως με την πάροδο του χρόνου σταδιακή βελτίωση όλων των παραπάνω και ελπίζουμε το τελικό προϊόν να προσφέρει κάτι πιο polished και σταθερό για το gaming κοινό.

To Xbox Game Preview αντίτυπο μάς παραχωρήθηκε από την Microsoft για τις ανάγκες του Preview.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

PlayerUnknown's Battlegrounds

Author

Λεωνίδας Πάτρας

Developer

PUBG Corporation

Publisher

Microsoft Studios (Xbox One)
PUBG Corporation (Windows)

Πλατφόρμες

Xbox One / PC

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

12 Δεκεμβρίου 2017 (Xbox Game Preview)

Είδος

Survival / Online Third-Person Shooter

PEGI

16

What's your reaction?
LOL
100%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1