PlayStation 5: Πέντε φήμες που πρέπει να γνωρίζετε

by Νίκος Λυμπέριος on 11 Ιανουαρίου 2016

H Sony Computer Entertainment πούλησε περισσότερα από 5,5 εκατομύρια PlayStation 4 κατά την εορταστική περίοδο που μας πέρασε φτάνοντας το συνολικό νούμερο των 36 εκατομυρίων πωληθέντων κονσολών στον κόσμο από την ημέρα κυκλοφορίας του μηχανήματος. Αν και δε φαίνεται η κονσόλα να έχει χάσει την κινητήριο δύναμη της οι φήμες για την κυκλοφορία του διαδόχου της ακόμα και μόνο στα τρία χρόνια ύπαρξης της έχουν αρχίσει να οργιάζουν.

Ο υπεύθυνος ανάπτυξης λογισμικού της Sony Computer Entertainment, Scott Rhode μιλώντας στο MTV το 2014 δήλωσε πως σύντομα θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τον διάδοχο του PlayStation 4. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι η Sony θα σταματήσει να εστιάζει στο PlayStation 4 για τα επόμενα χρόνια και αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ο Mark Cerny το 2013 είχε δηλώσει πως το PlayStation 4 βρισκόταν σε φάση σχεδιασμού πάνω από 5 χρόνια, είναι λογικό να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης.

Παρακάτω θα βρείτε 5 μεγάλες φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με το PlayStation 5 καθώς και τη γνώμη μας για το μέλλον του brand.

5. Κοντά μας νωρίτερα από ότι το υπολογίζουμε

Με την ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η εικονική πραγματικότητα και οι 4K αναλύσεις, είναι λογικό κάποιος να σκεφτεί ότι οι νέες κονσόλες ίσως κυκλοφορήσουν νωρίτερα από ότι τις περιμένουμε ώστε να πιάσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Η Sony ετοιμάζεται να δώσει στην αγορά το δικό της kit εικονικής πραγματικότητας μέσα στο 2016 για το PlayStation 4 παρόλο που είναι σαφές ότι η κονσόλα δε το υποστηρίζει αναφορικά με τις δυνατότητες της χωρίς επιπλέον βοήθεια.

Επιπλέον η Advanced Micro Devices (AMD) - η εταιρεία που έχει φτιάξει τους επεξεργαστές για το PlayStation 4 και το Xbox One - φημολογείτε ότι έχει έρθει σε συζητήσεις με την Sony και τη Microsoft για τα επόμενης γενιάς μηχανήματα τους, μηχανήματα που θα μπορούν να χειριστούν τεχνολογίες όπως το 4K και το VR με άνεση.

Το αφεντικό της Sony Computer Entertainment UK Fergal Gara είχε πει το 2013 ότι η νέα γενιά κονσολών θα είναι συντομότερη σε αγορές όπως η Αγγλική.

 

4. Ανάλυση 4K

Όταν με το καλό έρθει η ώρα κυκλοφορίας του PlayStation 5, όλοι μας θα περιμένουμε να διαθέτει μερικά αρκετά δυνατά χαρακτηριστικά στον τομέα των γραφικών και των υποστηριζόμενων αναλύσεων. Αν η αγορά προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και οι τηλεοράσεις που υποστηρίζουν 4K ανάλυση διαδοθούν αρκετά, τότε και οι νέες κονσόλες θα υποστηρίξουν και με το παραπάνω την ανάλυση αυτή.

Κάτι που σίγουρα θα υπάρχει στο PlayStation 5 ή και γιατί όχι στο PlayStation 4 με μια αλλαγή στο hardware του, είναι η ύπαρξη HDMI έκδοσης 2.0 που θα επιτρέψει την πραγματική ικανότητα αναπαραγωγής 4K περιεχομένου χωρίς περιορισμούς. Κάτι τέτοιο είχε αναφερθεί και μέσα στο 2015 από τον Neil Hunt της υπηρεσίας Netflix, όπου αναφέρθηκε στην υπόσχεση της Sony να φέρει δυνατότητες αναπαραγωγής 4K περιεχομένου στο PlayStation 4.

Αν τα παραπάνω ισχύουν και δούμε στο μέλλον κάποια υποστήριξη της ανάλυσης 4K στο PlayStation 4, τότε στο PlayStation 5 είναι δεδομένο ότι η υποστήριξη θα υπάρχει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι οι κονσόλες νέας γενιάς έχουν δίπλα τους αντιπάλους που μπορούν να αναπαράγουν άψογα περιεχόμενο στα 4K τότε η αναπαραγωγή βίντεο δεν είναι αρκετή και θα πρέπει η Sony να εργαστεί σκληρά για να προσφέρει παιχνίδια σε αυτήν την ανάλυση.

 

3. Μεγάλη στροφή στο VR Gaming

Δεν χρειάζεται να είμαστε υπάλληλοι της Sony Computer Entertainment ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας για να καταλάβουμε ότι το VR Gaming έχει αρχίσει να μπαίνει σιγά σιγά στη ζωή μας ή τουλάχιστον ότι θα προσπαθήσει αρκετά για να μπει.

Οι εταιρείες μας υπόσχονται ότι η τεχνολογία VR αποτελεί το μέλλον του gaming και η Sony με το PlayStation VR θα δοκιμάσει τα νερά σε πρώτη φάση με το PlayStation 4 και αν πετύχει το εγχείρημα, τότε το PlayStation 5 θα δώσει στην τεχνολογία VR ισάξια έμφαση με αυτή του χειριστηρίου κάνοντάς το απαραίτητο περιφερειακό για τη χρήση της κονσόλας ή τουλάχιστον αρκετά σημαντικό. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιτυχία του PlayStation VR και οποιαδήποτε μελλοντική μορφή του είναι η τιμή της συσκευής.

 

2. Online μόνο κονσόλα χωρίς δισκάκια

Κατά το λανσάρισμα της νέας γενιάς κονσολών και πλέον της τρέχουσας, η Microsoft προσπάθησε να πλασάρει το Χbox One ως ψηφιακή μόνο κονσόλα "δένοντας" τα αγορασμένα προιόντα των χρηστών της κονσόλας με μια απαραίτητη 24ώρη σύνδεση στο Internet, δεχόμενη βέβαια, την κατακραυγή των καταναλωτών. Αυτή η απόφαση της Microsoft ήταν η πρώτη κίνηση πριν την ολική εξαφάνιση των retail παιχνιδιών. Είναι λίγο κουτό να πιστέψουμε ότι μια τέτοια σκέψη δεν έχει περάσει και από το μυαλό της Sony, η οποία ενδεχομένως έπιασε την τελευταία στιγμή τον παλμό του κόσμου και αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική στον τομέα αυτό.

Είναι όμως κάτι που κάποια στιγμή θα πρέπει να υποστούμε και να δεχθούμε. Ότι σε κάποια χρόνια η διανομή των παιχνιδιών θα αλλάξει ριζικά, είτε αυτό θα είναι μέσω κάποιας υπηρεσίας streaming όπως το PlayStation Now (άλλωστε η επένδυση δεν έγινε μόνο για χρήση του ως ένα online μαγαζί ενοικιάσεων), είτε για ψηφιακές μόνο αγορές. Στην πρώτη περίπτωση, του streaming δηλαδή, ενδεχομένως να δούμε και μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της κονσόλας η οποία ίσως αποτελεί ένα απλό κουτάκι που συνδέεται με την υπηρεσία της Sony.

 

1. Φορητό PlayStation 5

Τα κινητά αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μάλιστα σε μερικές μεγάλες αγορές έχουν ωθήσει το κλασσικό gaming στην άκρη. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αγορά της Ιαπωνίας όπου και πλέον το gaming σε κινητά έχει μεγάλη άνθηση. Δεν θα ήταν απίθανο να δούμε μια συσκευή σε mobile διαστάσεις που να συνδέεται μέσω HDMI στην τηλεόραση μας και να παίζει τα παιχνίδια μέσω κάποιας υπηρεσίας streaming, στηρίζοντας την προηγούμενη μας παράγραφο.

Η Sony μάλιστα έχει κάνει αρκετά πειράματα πάνω στο θέμα με τη σειρά κινητών της Xperia και έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θέλει να μεταφέρει την υπηρεσία PlayStation Now σε όλες τις συσκεύες της.

Συνδυάζοντας τις τελευταίες κινήσεις της Sony αναφορικά με την πλατφόρμα PlayStation και τις νέες υπηρεσίες που έχει δημιουργήσει, όπως για παράδειγμα η υπηρεσία PlayStation Now για την οποία έκανε μια αρκετά μεγάλη επένδυση, είναι δύσκολο να μη μπει κάποιος σε σκέψεις και να υποθέσει ότι όλα αυτά γίνονται για κάποιο λόγο. Το αν αυτές οι κινήσεις από μεριάς Sony θα έχουν άμεσα κάποιο αντίκτυπο ή αν θα επιλέξει η επόμενη κονσόλα μετά το PlayStation 4 να είναι ψηφιακή μόνο, θα φανεί στην πορεία. Το σίγουρο είναι ότι με την αλλαγή σε μια ψηφιακή πλατφόρμα και μάλιστα σε streaming υπηρεσία, θα εξαλείψει τα προβλήματα του παρελθόντος αναφορικά με τη συμβατότητα σε παλιές κονσόλες αλλά και την ισχύ των μηχανημάτων, αφού όλα θα εξαρτώνται από ένα κεντρικό σύστημα/. Θα μπορούσε μάλιστα αξιοποιώντας την τεχνολογία CELL που η ίδια είχε δημιουργήσει πριν μερικά χρόνια να φτιάξει ένα δίκτυο μηχανημάτων που συνολικά και μέσω του Internet να βοηθάνε στην δημιουργία μιας παγκόσμιας κονσόλας που τροφοδοτεί τα παιχνίδια μας ξεχωριστά. Λαμβάνοντας επίσης υπόψιν την επιτυχία συσκευών και υπηρεσίων όπως των Apple TV και Netflix, είναι λογικό να περιμένουμε κάποια στιγμή την στροφή αυτή, ακόμα και σε συγκεκριμένες αγορές που μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια αλλαγή. Είναι λοιπόν το PlayStation Now μια αφορμή ώστε να μετουσιωθεί το PlayStation Brand σε μια Online ψηφιακή πλατφόρμα ή είναι νωρίς για κάτι τέτοιο;

 

Σχόλια
What's your reaction?
LOL
14%
Cheers
15%
Τιιιιι ;
6%
Μπαααα
50%
Sad
4%
Rage
10%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1