Pokemon Ultra Sun / Ultra Moon

Επιστροφή στην Alola!
by Παναγιώτης Τριάντης on 5 Δεκεμβρίου 2017

Η σειρά Pokemon έχει χαράξει μια μεγάλη πορεία, με την κύρια σειρά να βρίσκεται πάντα στις φορητές κονσόλες της Nintendo. Αυτό το μεγάλο κεφάλαιο με την παράδοση των φορητών κονσολών φτάνει στο τέλος του με τα Pokemon Ultra Sun και Ultra Moon, μιας και είναι τα τελευταία παιχνίδια Pokemon της κύριας σειράς που κυκλοφορούν στο Nintendo 3DS. Οι επόμενοι τίτλοι θα κυκλοφορήσουν αποκλειστικά για το Nintendo Switch. Κάπως έτσι, η Pokemon Company και η Game Freak κλείνουν το κεφάλαιο του 3DS, αλλά το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο και αν αυτός ο τρόπος έχει υλοποιηθεί σωστά. Μιλάμε για ένα sequel όπως είχαμε δει στις Black και White με τις Black 2 και White 2 ή μια αναβαθμισμένη έκδοση των αρχικών παιχνιδιών όπως γίνεται από την αρχή της σειράς;

Η απάντηση έρχεται πολύ σύντομα και δυστυχώς δεν είναι ευχάριστη για όσους έχουν ασχοληθεί με τις Pokemon Sun και Moon. Η ιστορία στο μεγαλύτερο κομμάτι της είναι ίδια με τα αρχικά παιχνίδια. Ο χαρακτήρας μας μετακομίζει από το Kanto στην Alola και ξεκινάει το Island Challenge του προκειμένου να γίνει ένας δυνατός εκπαιδευτής Pokemon. Στην προσπάθεια του να ολοκληρώσει την πρόκληση, έρχεται αντιμέτωπος με την Team Skull, την κακή οργάνωση της περιοχής, αλλά και αναπάντεχα νέα τέρατα από άλλες διαστάσεις. Παράλληλα, ταξιδεύουμε με την Lillie που προσπαθεί να βρει από που προήλθε το Cosmog που κουβαλάει μαζί της και να το γυρίσει σπίτι του. Ακόμα και οι διάλογοι είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό ίδιοι.

Ως προς το νέο κομμάτι της ιστορίας, βρίσκουμε τους Ultra Recon Squad οι οποίοι έχουν έρθει από την Ultra Megalopolis που κρύβεται ανάμεσα στο Ultra Space. Αφού το Necrozma έχει κλέψει το φως του κόσμου τους, έρχονται στην Alola για άγνωστους λόγους. Τους συναντάμε σε αρκετά σημεία καθώς εξερευνούν και οι ίδιοι την Alola και μας προετοιμάζουν για ένα καινούργιο κομμάτι στις Ultra Sun και Ultra Moon που δεν είναι άλλο από τα ταξίδια μέσα στις warmholes που εμφανίζονται επιτρέποντας μας να πάμε σε νέες περιοχές, να πιάσουμε Ultra Beasts στο φυσικό τους περιβάλλον και πολλά ακόμη. Στους αρχικούς τίτλους γινόταν μια απλή αναφορά τα warmholes, βλέπαμε beasts να εμφανίζονται στην Alola και μέχρι εκεί. Αυτή ήταν μια ενδιαφέρουσα και αναγκαία προσθήκη που μας κίνησε το ενδιαφέρον σε έναν τίτλο που χρειαζόταν κάτι καινούργιο για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του.

Τα Pokemon Ultra Sun και Ultra Moon διατηρούν την JRPG συνταγή της σειράς που κρατάει εδώ και χρόνια, με τους παίκτες να καλούνται να γίνουν οι καλύτεροι εκπαιδευτές τεράτων στην περιοχή. Εκτός από τη συλλογή και την εκπαίδευση των τεράτων, σε αντίθεση με τους παλαιότερους τίτλους δεν υπάρχουν “γυμναστήρια”, αλλά trials, δηλαδή δοκιμασίες μέσα από τις οποίες καλούμαστε να δείξουμε το πόσο ικανοί είμαστε. Με το πέρας αυτών των trials κερδίζουμε τα Z Crystals που μας επιτρέπουν να εξαπολύσουμε μια ισχυρή κίνηση. Σε σύγκριση με τις Sun και Moon, στις Ultra εκδόσεις βρίσκουμε παραπάνω trials, παρόλο που τα περισσότερα δεν έχουν αλλάξει καθόλου, και ανεβασμένα επίπεδα άρα αυτόματα και μεγαλύτερη δυσκολία. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε την ιστορία χωρίς να τα εκπαιδεύσουμε καθόλου, κάτι που γινόταν σε παλαιότερους τίτλους της σειράς και δεν ήταν ευχάριστο μιας και η πρόκληση ήταν μηδενική. Αυτό δεν ισχύει εδώ και θα χρειαστεί να προετοιμαστεί καλά κανείς για να έρθει αντιμέτωπος με τα Totem Pokemon που κρύβονται στο τέλος κάθε trial.

Η περιοχή της Alola αποτελείται από τέσσερα νησιά, και κάθε ένα από αυτά έχει εμπλουτιστεί με νέες περιοχές που μπορέσαμε να εξερευνήσουμε. Οι περιοχές αυτές αφορούσαν κυρίως τις παραλίες των νησιών προκειμένου να μπορούμε να παίξουμε ένα νέο mini-game που προστέθηκε στους τίτλους και ονομάζεται Mantine Surf. Μέσα από αυτό μπορούμε να ταξιδέψουμε από το ένα νησί στο άλλο πάνω σε ένα Mantine. Στη διαδρομή καλούμαστε να εκτελέσουμε διάφορες φιγούρες και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό σκορ. Στο τέλος κάθε διαδρομής λαμβάνουμε πόντους που εξαργυρώνονται για χρήσιμα αντικείμενα. Το συγκεκριμένο mini-game δεν είναι καθόλου κακό μιας και έχει ποικιλία στις κινήσεις και είναι ένας εύκολος τρόπος να πάρουμε αντικείμενα που αποδεικνύονται χρήσιμα στη συνέχεια.

Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά από πολλούς τίτλους, μπορούμε να ταξιδέψουμε και εκτός της Alola. Αναφερόμαστε στο Ultra Space στο οποίο μπορούμε να ταξιδέψουμε και να εξερευνήσουμε την Ultra Megalopolis. Για να γίνουν ακόμη πιο δελεαστικά αυτά τα ταξίδια, η GameFreak φρόντισε να γεμίσει τις τρύπες με θρυλικά Pokemon από όλες τις γενιές, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να πιάσουν τα αγαπημένα τους τέρατα. Το κομμάτι της “νοσταλγίας” δεν σταματάει στα θρυλικά τέρατα που μπορούμε να βρούμε, μιας και το post-game υλικό εμπλουτίστηκε με την Team Rainbow Rocket, η αναβίωση της Team Rocket με πολλούς και δυνατούς εχθρούς από πολλές ομάδες κακών που έχουμε δει στο παρελθόν. Όλη αυτή η… συλλογή εχθρών και τεράτων σε ένα τίτλο πιστεύουμε πως είναι ένα ιδανικό κλείσιμο για τη γενιά του 3DS και το απολαύσαμε στο έπακρο μιας και μας ξύπνησε πολλές μνήμες.

Φυσικά, τα νέα χαρακτηριστικά που μας παρουσίασαν οι Pokemon Sun και Moon επιστρέφουν στις Ultra. Ένα από αυτά είναι το Poke Pelago όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέρατα που δεν χρησιμοποιούμε στις μάχες για να τα εκπαιδεύσουμε, να τα στείλουμε σε αποστολές και να μας φέρουν αντικείμενα και άλλα, προσφέροντας μια επιπλέον επιλογή για ασύγχρονο gameplay που μας άρεσε αρκετά. To Festival Plaza επιστρέφει και αυτό με προσθήκες και συγκεκριμένα με ένα νέο κτήριο που λέγεται Battle Agency. Εκεί μπορούμε να πολεμήσουμε με ένα τυχαίο τέρας και να καλέσουμε άλλους δύο παίκτες με τους οποίους έχουμε επικοινωνήσει στο plaza για να συμπληρώσουμε μια τριάδα από Pokemon και να ξεκινήσουμε τις μάχες που θυμίζουν το Battle Frontier της Hoenn και της Sinnoh. Οι διάφορες δραστηριότητες που υπήρχαν ήδη στο Festival Plaza επιστρέφουν και για άλλη μια φορά μπορούμε να συλλέξουμε πόντους και να αγοράσουμε αντικείμενα. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και αυτά που χρησιμοποιήσαμε περισσότερο ήταν το wonder trade όπου μπορούμε να κάνουμε μια τυχαία ανταλλαγή και να λάβουμε ένα τυχαίο τέρας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, και η επικοινωνία με τους διαδικτυακούς φίλους μας που πραγματοποιείται εντός του plaza.

Οι τελευταίες προσθήκες είναι μία μίξη ευχάριστων, ενοχλητικών και αδιάφορων. Ας ξεκινήσουμε από το ευχάριστο που ταυτόχρονα είναι και ενοχλητικό. Το Rotom Dex πλέον είναι πολύ πιο διαδραστικό με τον χαρακτήρα μας, μιας και μας ανοίγει διαλόγους και μας προτείνει να προσέξουμε τα τέρατα μας ύστερα από μία μάχη ή να κάνουμε save μετά από ένα σημαντικό συμβάν. Από τη μία είναι πολύ ωραίο μιας και δίνεται ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στον χαρακτήρα αυτού του ξεχωριστού Rotom, από την άλλη φτάναμε σε σημείο να σπαταλάμε πέντε λεπτά στα αλληλεπιδράσεις με αυτό για να διώξουμε τα κείμενα και να δούμε επιτέλους τον χάρτη που χρειαζόμαστε αρκετά.

Οι δυνατότητες του Rotom Dex δεν σταματούν εδώ μιας και πλέον προσφέρει power ups που μας κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Συγκεκριμένα, ανά συχνά χρονικά διαστήματα, τα μάτια του τέρατος θα λάμπουν που σημαίνει πως ήρθε η ώρα για το Roto Lotto μέσα από το οποίο κερδίζουμε ένα power up. Αυτό μπορεί να είναι από επιπλέον πόντους εμπειρίας ύστερα από μάχες μέχρι και την επαναφορά πόντων ζωής των Pokemon μας την ώρα της μάχης.

Περνάμε στην "αδιάφορη" προσθήκη, που σε κάποιους για κάποιον άγνωστο λόγο μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα. Δεν είναι άλλη από το Alola Photo Club μέσα από το οποίο μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες με τα αγαπημένα μας τέρατα σε διάφορες πόζες και background. Και αυτό. Τίποτα άλλο. Θα μπορούσε να το θεωρήσει κανείς ως ένα photo mode, αλλά είναι αρκετά μακριά από αυτό.

Ως προς τον τεχνικό τομέα, δεν υπάρχουν διαφορές με τους αρχικούς τίτλους. Το 3D περιεχόμενο έχει αφαιρεθεί εντελώς. Η κονσόλα φαίνεται να φτάνει στα όρια της, μιας και με το Nintendo 3DS XL που παίξαμε είδαμε πολλά frame drops και καθυστερήσεις ως προς την εξέλιξη του αγώνα ακόμα και σε μάχες 1v1 χωρίς καν να γίνονται κάποιες φαντασμαγορικές επιθέσεις. Τα γραφικά παραμένουν τα ίδια και σίγουρα είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει στην κύρια σειρά Pokemon κάνοντ;άς μας να αναρωτιόμαστε για το ύφος των γραφικών και το μέγεθος ενός αντίστοιχου τίτλου στο Nintendo Switch.

Τελικά η αυλαία για τη σειρά Pokemon στο 3DS κλείνει με μια enhanced έκδοση των Pokemon Sun και Moon και όχι κάποιο sequel όπως είχαμε δει στις Black και White. Θεωρούμε πως αυτό είναι ένα βήμα πίσω για τη σειρά, μιας και η επιστροφή σε μια περιοχή θα έπρεπε να είναι πιο ενδιαφέρουσα. Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει πως οι Pokemon Ultra Sun και Ultra Moon δεν είναι καλοί τίτλοι. Το νέο υλικό δικαιολογεί την ύπαρξη αυτών των εκδόσεων και σίγουρα κλείνει με έναν όμορφο τρόπο το κεφάλαιο Nintendo 3DS κάνοντας μας να αναμένουμε σαν τρελοί τους νέους τίτλους στο Nintendo Switch.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Pokemon Ultra Sun / Ultra Moon

Συντάκτης
5 Δεκεμβρίου 2017
Developer

Game Freak

Publisher

The Pokemon Company

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

Nintendo 3DS

Tested on

Nintendo 3DS

Κυκλοφορία

17 Νοεμβρίου 2017

Είδος

Role-playing

PEGI

7

Θετικά

+ Νέο post-game υλικό
+ Νέες περιοχές που δεν υπήρχαν στις Sun/Moon
+ Πολλά κομμάτια που συνοδεύονται από τη λέξη νοσταλγία

Αρνητικά

- Framedrops
- Η κύρια ιστορία είναι ολόιδια με τις Sun/Moon με μικρές αλλαγές

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Οι Pokemon Ultra Sun και Ultra Moon είναι ιδανικές τόσο για όσους δεν έχουν παίξει τις Sun και Moon, όσο και για αυτούς που τις έχουν απολαύσει. Οι νέοι παίκτες σίγουρα θα μείνουν άναυδοι με το περιεχόμενο του τίτλου και θα το απολαύσουν στο έπακρο. Όσοι επιστρέφουν στην Alola για δεύτερη φορά ίσως βαρεθούν στην αρχή του παιχνιδιού, όμως το νέο υλικό που προστέθηκε σίγουρα θα τους ικανοποιήσει στο έπακρο, ειδικότερα αν είναι οπαδοί της σειράς, καθώς οι ισχυρές δόσεις νοσταλγίας θα τους πάνε πίσω στο Kanto και όχι μόνο.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1