Pokken Tournament DX

by Παναγιώτης Τριάντης on 10 Νοεμβρίου 2017

Τα spin-offs των Pokemon δεν έχουν σταματημό. Από παιχνίδια που απλά τραβούσες φωτογραφίες κάποια τέρατα (Pokemon Snap) μέχρι και ανθρώπους που έγιναν Pokemon και τριγυρίζουν στον κόσμο τους μέσα σε dungeons (Pokemon Mystery Dungeon), οι εναλλακτικές σειρές τεράτων δεν έχουν σταματημό. Είναι γεγονός πως στις οικιακές κονσόλες της Nintendo δεν είχαμε δει ποτέ τις εμπειρίες που είχαμε στα φορητά, αλλά πάντα επικεντρώνονταν στις μάχες, όπως το Pokemon Stadium. Έτσι ήρθε και το Pokken Tournament, αλλά αυτήν τη φορά δεν δίνουμε απλά εντολή για το ποια κίνηση πρέπει να πραγματοποιήσει ένα Pokemon. Την κάνουμε εμείς οι ίδιοι μιας και χειριζόμαστε άμεσα το τέρας. Η Nintendo, με τη χλιαρή πορεία του Wii U, και πάντα σε συνεργασία με την Bandai Namco αποφάσισε να επανακυκλοφορήσει τον τίτλο στο Nintendo Switch με ορισμένες προσθήκες που είχαν γίνει ήδη στην έκδοση των arcade της Ιαπωνίας και όχι μόνο

Το σενάριο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, μέχρι που κερδίζουμε το πρώτο μας πρωτάθλημα όταν από το πουθενά εμφανίζεται ένα μυστηριώδες Mewtwo με την εκπαιδεύτριά του. Είμαστε ένας νέος εκπαιδευτής Pokemon που έχει σκοπό να ανέβει τη σκάλα των πρωταθλημάτων και να φτάσει στην κορυφή. Για να γίνει αυτό, αρχικά επιλέγουμε ένα κύριο Pokemon το οποίο θα έχουμε στο πλευρό μας. Ευτυχώς, μπορούμε να αλλάξουμε τέρας οποιαδήποτε στιγμή κάτι που σημαίνει πως είμαστε και πιο χαλαροί στην επιλογή μας. Το ρόστερ περιλαμβάνει 21 χαρακτήρες, με 19 διαφορετικά Pokemon και δύο εναλλακτικές μορφές των Pikachu και Mewtwo αντίστοιχα. Σε σύγκριση με την έκδοση για το Wii U, έχουμε πέντε νέα τέρατα: Croagunk, Empoleon, Darkrai, Scizor και το Decidueye το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε στα Ιαπωνικά arcades. Οι προσθήκες αυτές ήταν αναγκαίες μιας και το πλήθος των τεράτων ήταν αρκετά μικρό. Με τις 21 επιλογές απλά έφτασε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, αν και σίγουρα θα μπορούσε να έχει παραπάνω.

Τα leagues έρχονται να αναλάβουν το κύριο περιεχόμενο του τίτλου. Μέσα από αυτά έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αντιπάλους προκειμένου να αυξήσουμε το επίπεδο του τέρατος μας και το rank μας. Καθώς αυξάνεται το rank, μπορούμε να συμμετάσχουμε σε τουρνουά που ξεκλειδώνουν το promotional match για να περάσουμε στην επόμενη league. Στις πρώτες μάχες δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερη δυσκολία και θα λέγαμε πως δυσκολεύει αρμονικά καθώς προοδεύουμε. Τα τουρνουά δεν καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και πολύ σε σχέση με τους απλούς αγώνες που συμμετέχουμε για να το ξεκλειδώσουμε, με τη διαφορά πως αν χάσουμε έναν αγώνα εκτός πρωταθλήματος, δεν διακόπτεται η πρόοδος μας και πως με τα τουρνουά ξεκλειδώνεται το promotional match.

Το ζουμί της υπόθεσης είναι οι ίδιες οι μάχες. Αρχικά, κάθε μάχη γίνεται μεταξύ δύο Pokemon. Τα τέρατα έχουν διάφορα combos που μπορούν να πραγματοποιηθούν, όπως θα περίμενε ο καθένας μας μέσα σε έναν fighting τίτλο. Οι κινήσεις τους δεν σταματούν εκεί, με τα Pokemon να μπορούν να γεμίσουν μια μπάρα που ονομάζεται Synergy με την οποία μπορούν να μπουν σε ένα νέο state κάνοντας τα πιο δυνατά. Σε περίπτωση που τα Pokemon έχουν mega evolution, όταν ενεργοποιείται η μπάρα εξελίσσονται αυτόματα, ενώ όσα δεν έχουν περιορίζονται σε μια λάμψη γύρω από τα μοντέλα τους. Κλείνοντας με τα των κινήσεων, όσο είναι ενεργή η μπάρα μπορούμε να πατήσουμε τα L + R προκειμένου να εξαπολύσουμε μια ισχυρή κίνηση, κάτι που μας θύμισε Injustice 2 και Mortal Kombat με τα super moves και x-rays αντίστοιχα.

Εκεί που διαφοροποιείται το Pokken Tournament ως προς τον τομέα της μάχης είναι οι φάσεις αυτής. Αρχικά έχουμε το Field Phase στο οποίο τα τέρατα μπορούν να κινηθούν στην τρισδιάστατη αρένα, να συλλέξουν boosts που θα αυξήσουν πιο γρήγορα το synergy bar και να επιτεθούν, λόγω όμως της ελευθερίας του χώρου, η ζημιά είναι μειωμένη. Εκτός από αυτό έχουμε και το Duel Phase όπου τα τέρατα παύουν να κινούνται σε 3D κατευθύνσεις και έρχονται σε κλασικό 2D περιβάλλον fighting τίτλου, όπου μπορούμε να κάνουμε πολλή περισσότερη ζημιά. Οι δύο αυτές φάσεις εναλλάσσονται με συγκεκριμένες κινήσεις, όποτε το θελήσει ο παίκτης και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Το βρήκαμε άκρως ενδιαφέρον και σίγουρα είναι κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Τις μάχες έρχονται να εμπλουτίσουν τα support pokemon τα οποία είναι προ-επιλεγμένα σετ των δύο τεράτων που μπορούν να μας βοηθήσουν στις μάχες. Τα είδη των κινήσεων που προσφέρουν χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε απλές επιθέσεις που θα κάνουν ζημιά, επιθέσεις που θα κάνουν ζημιά και θα προκαλέσουν κάποια εφέ πάνω στον αντίπαλο και τέλος οι κινήσεις που κάνουν buff στα στατιστικά μας ή μας γεμίζουν τη ζωή. Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά στο συγκεκριμένο σύστημα. Το αρνητικό είναι πως δεν έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε δικά μας προσωπικά σετ από βοηθητικά pokemon. Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί που καλύπτουν όλες μας τις ανάγκες, με το DX να προσθέτει μία δυάδα ακόμη με νέα τέρατα. Σε κάθε γύρο επιλέγουμε ποιο από τα δύο χρειαζόμαστε και προσφέρουν βάθος στο gameplay του τίτλου κάνοντάς το να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο από άλλους fighting τίτλους.

Αν το… βάθος δεν είναι ακόμη αρκετό για κάποιους έχουμε και τα προσωπικά στατιστικά του κάθε Pokemon που έχουμε στο πλευρό μας. Με τις νίκες από τις μάχες παίρνουμε πόντους εμπειρίας για το τερατάκι μας, που στη συνέχεια γίνεται skill level και με αυτό μπορούμε να αυξήσουμε τα βασικά στατιστικά του ώστε να γίνει πιο δυνατό. Τα στατιστικά αυτά χωρίζονται σε attack, defense, synergy και strategy επηρεάζοντας άμεσα τη ζημιά, την άμυνα μας και το πόσο γρήγορα φορτώνουν οι μπάρες των synergy και support pokemon. Η Bandai έχει φροντίσει να δώσει μια ελευθερία στους παίκτες στον συγκεκριμένο τομέα, επιτρέποντάς μας να ανακατανείμουμε τους πόντους αυτούς όπως θέλουμε και όποτε θέλουμε σε περίπτωση που θέλουμε να δοκιμάσουμε μια νέα στρατηγική

Εκτός από τα γνωστά modes που υπήρχαν στην αρχική έκδοση, δηλαδή τα free battle όπου μπορούμε να πολεμήσουμε έναν παίκτη από τα leagues χωρίς να επηρεάσει τη βαθμολογία μας και το online κομμάτι του τίτλου, η DX έκδοση του τίτλου έρχεται να προσθέσει δύο ολοκαίνουργια modes. Το πρώτο αφορά τα daily challenges τα οποία πραγματοποιούνται με συγκεκριμένα pokemon από τη μεριά μας και συνήθως κύριος σκοπός είναι να κάνουμε έναν αριθμό από νίκες. Το έπαθλο είναι skill points για το pokemon που χρησιμοποιήθηκε στην πρόκληση, γλυτώνοντάς μας ένα μέρος του leveling. Το δεύτερο mode είναι το team battle το οποίο μας θύμισε αρκετά το Tekken. Στη συγκεκριμένη επιλογή, εμείς και ο αντίπαλος επιλέγουμε τρία διαφορετικά τέρατα τα οποία θα πολεμούν εναλλάξ μέχρι κάποιος να μείνει χωρίς τέρατα. Και σε αυτή την επιλογή οι συνδυασμοί των τεράτων απαιτούν σκέψη και κάνουν το παιχνίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον. Τέλος, την εμφάνιση τους κάνουν και τα mission panels στα Leagues όπου καλούμαστε να ολοκληρώσουμε διάφορες αποστολές προκειμένου να ξεκλειδώσουμε wallpapers ή να λάβουμε in-game currency για να ντύσουμε τον εκπαιδευτή μας.

Ως προς τα γραφικά του, το Pokken Tournament θα λέγαμε πως δεν έχει αλλάξει καθόλου, ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο έντονη η αλλαγή ώστε να γίνει ορατή με ευκολία. Αντιθέτως, η σταθερότητα των καρέ έχει διορθωθεί μιας και στην έκδοση του Wii U υπήρχαν πτώσεις όταν εκτελούσαμε κάποια ειδική κίνηση και υπήρχαν πολλά εφέ στο περιβάλλον. Στο Pokken Tournament DX τα καρέ είναι σταθερά στα 60 fps χωρίς καμία πτώση. Επιπλέον, οι χρόνοι φόρτωσης είναι ελάχιστοι, κάτι που λειτουργεί θετικά στη φορητή λειτουργία όταν θέλει να παίξει κανείς έναν γρήγορο αγώνα.

Η Deluxe έκδοση του Pokken Tournament έρχεται με πολλές και ενδιαφέρουσες προσθήκες που σίγουρα δικαιολογεί τη λέξη. Το roster θα μπορούσε να έχει εμπλουτιστεί, ωστόσο ευελπιστούμε σε μελλοντικά updates μιας και παρά τους 21 χαρακτήρες, θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμη περισσότεροι. Τα daily challenges και τα team battles δίνουν έναν παραπάνω λόγο να ασχοληθεί κανείς σε καθημερινή βάση και να αντιμετωπίσει παίκτες με νέους τρόπους. Η Bandai Namco κατάφερε να φτιάξει ένα ξεχωριστό fighting game και χαιρόμαστε πολύ που μεταφέρθηκε και στο Nintendo Switch.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Pokken Tournament DX

Συντάκτης
10 Νοεμβρίου 2017
Developer

Bandai Namco Entertainment, Inc.

Publisher

Nintendo

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

Nintendo Switch

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

22 Σεπτεμβρίου 2017

Είδος

Fighting

PEGI

7

Θετικά

+ Team battles
+ Επιπλέον χαρακτήρες
+ Daily Challenges
+ Βελτίωση της σταθερότητας των fps

Αρνητικά

- Θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο roster
- Περιορισμένες επιλογές στα support Pokemon με συγκεκριμένα ζευγάρια

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

Το Pokken Tournament DX είναι μια εμπλουτισμένη έκδοση του αρχικού τίτλου που έχει ουσιαστικές προσθήκες. Σίγουρα θα θέλαμε να δούμε λίγα περισσότερα πράγματα, ωστόσο παίκτες που δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τον τίτλο στο Wii U σίγουρα θα το απολαύσουν και αν είναι φίλοι των fighting games θα ασχοληθούν με αυτό προσπαθώντας να ανακαλύψουν όλα τα combos και τους συνδυασμούς που προσφέρει. Αυτό δεν σημαίνει πως και απλοί οπαδοί της σειράς Pokemon δεν θα το απολαύσουν μιας και βλέπουμε χαρακτηριστικά τέρατα να μπαίνουν στην αρένα και να μοιράζουν πόνο!

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1