Predator: Hunting Grounds

You're one ugly mofo
by Αντώνης Κοντοδήμας on 13 Μαΐου 2020

Ήταν το 1987 όταν κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες από την 20th Century Fox η ταινία Predator με πρωταγωνιστή τον μοναδικό Arnold Schwarzenegger. Η ταινία ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της και το γέννημα της φαντασίας των αδερφών Jim και John Thomas αμέσως εξελίχθηκε με sequels, φιγούρες, ένα ολόκληρο σύμπαν και φυσικά βιντεοπαιχνίδια. 15 χρόνια έπειτα από το τελευταίο βιντεοπαιχνίδι έρχεται το studio της Illfonic το οποίο έγινε γνωστό από τη μεταφορά σε online game ακόμη ενός εικονικού franchise της ίδιας δεκαετίας, το Friday the 13th, και συνεργάζεται με την 20th Century Fox στο Predator: Hunting Grounds. Στη συνεργασία των δύο studio προστίθεται και η Sony η οποία δίνει την πλήρη υποστήριξη της στο project και λειτουργεί ως εκδότης σε PlayStation 4 και PC.

Το Predator: Hunting Grounds είναι ένα ασύμμετρο multiplayer online παιχνίδι βολών βασισμένο στο υπάρχον σύμπαν των ταινιών. Το παιχνίδι απαιτεί 5 παίκτες από τους οποίους οι τέσσερις σχηματίζουν την ομάδα των Marines, ο τελευταίος παίρνει τον ρόλο του περιβόητου Predator. Οι ομάδες ρίχνονται σε έναν μεγάλο χάρτη-ζούγκλα με τους Marines να πρέπει να βγάλουν εις πέρας την αποστολή τους και με τον Predator να παραμονεύει σε φυλλωσιές και σε κορυφές δέντρων ξεκινώντας ένα ανελέητο κυνηγητό μεταξύ των δύο ομάδων. Ο στόχος του Predator είναι να κατασπαράξει και να συλλέξει τα κρανία των στρατιωτών, πριν αυτοί ολοκληρώσουν την αποστολή τους και επιβιβαστούν στο ελικόπτερο που θα τους οδηγήσει στη σωτηρία. Οι κανόνες συνοψίζονται με πολύ απλά λόγια: οι παίκτες συμμετέχουν σε ένα κυνηγητό γάτας-ποντικού. Ποιος είναι ποιος θα το αποφασίσετε εσείς. Το παιχνίδι έχει μόνο τρεις χάρτες να μας προσφέρει, οι οποίοι μοιάζουν μεταξύ τους και δεν έχουν ουσιώδεις διαφορές.

Tα sessions ως Predator είναι πολύ διασκεδαστικά και το gameplay του έχει ενδιαφέρον το οποίο όμως εξαντλείται γρήγορα. Η Illfonic φαίνεται πως έχει σεβαστεί τον χαρακτήρα και την ιστορία που κουβαλάει, τόσο με τους μηχανισμούς που του έχει σχεδιάσει και προσαρμόσει, όσο και με τον εξοπλισμό που φέρει πάνω του. Όσο είμαστε στα βαριά παπούτσια του Predator έχουμε στη διάθεση μας το εικονικό κανόνι πλάσμα, το δίχτυ, καθώς επίσης λίγο αργότερα αποκτάται πρόσβαση στο τόξο και το ακόντιό του. Φυσικά, ο Predator έχει πολλά κόλπα στο μανίκι του, με το παιχνίδι να μας δίνει πρόσβαση σε heat vision ενώ η μετακίνηση μας στο χάρτη είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη από αυτή των στρατιωτών που κυκλοφορούν με “πρωτόγονα” όπλα και χειροβομβίδες.

Αγαπημένος μηχανισμός μετακίνησης είναι αυτός του σκαρφαλώματος σε δέντρα. Το Predcour όπως αποκαλείται είναι αφάνταστα διασκεδαστικός ενώ είναι ίσως από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που μας ξεχωρίζουν από τους marines. Παρόλα αυτά, υπάρχουν προβλήματα και glitches ενώ μερικές φορές μας δίνει την αίσθηση πως το παιχνίδι μας παίρνει αυτόματα από το χέρι και μας πηγαίνει από δέντρο σε δέντρο. Επίσης το Predator: Hunting Grounds μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μεγάλα άλματα για να αποφύγουμε την αντίπαλη ομάδα, να καλύψουμε έδαφος ή να προκαλέσουμε ζημιά κατά την προσγείωση. Το Leap μπορεί να γίνει ακόμη και πάνω από δέντρα όμως δεν μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το Leap και για να σκαρφαλώσουμε σε αυτά, μία κίνηση που είναι αρκετά λογική για κάποιον παίκτη πάνω στον πανικό της μάχης.

Από την πλευρά των marines τα πράγματα δεν προκαλούν κανέναν ενθουσιασμό και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να καλύψουμε. Στη διάθεση μας υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο οπλοστάσιο από πολυβόλα, καραμπίνες, βαριά όπλα και κάθε τύπου grenade και μερικά αντικείμενα ίασης. Το gameplay απ' τη μεριά των πεζοναυτών είναι πάρα πολύ τυπικό σε σχέση με αυτό του Κυνηγού. Εκτός από τα όπλα που υπάρχουν, οι marines μπορούν να καλυφθούν με λάσπη καλύπτοντας έτσι τα ίχνη τους και κάθε το heat signature που αφήνουν ώστε να αποφύγουν τον Predator. Τελικά δεν υπάρχουν καινοτομίες ούτε σε αυτό το κομμάτι του gameplay αφού δεν υπάρχει κάτι που δεν έχουμε ξανά δει σε άλλα παιχνίδια.

Στο παιχνίδι εκτός από τον Predator που παραμονεύει, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αντιπάλους NPC στρατιώτες οι οποίοι έρχονται ανά waves στις αδιάφορες αποστολές που μας προστάζει το παιχνίδι να ολοκληρώσουμε, ώστε να περάσει ο χρόνος επιβίωσης από τον εχθρό και να έρθει το ελικόπτερο να μας πάρει μακριά από την ζούγκλα. Οι αποστολές είναι ανούσιες και υφίστανται απλά για να γεμίζουν τον χρόνο του παιχνιδιού. Τα NPCs θα λέγαμε πως είναι αρκετά έξυπνα και λίγο πιο σκληρά από όσο θα έπρεπε κανονικά, σε βαθμό που αν στη μάχη εμπλακεί και ο Κυνηγός, ξεσπάει χάος, με το παιχνίδι να μας αδικεί αφού δεχόμαστε πυρά από παντού και φυσικά με τον Predator να προσπαθεί να μας σφάξει.

Αφού πέσουμε στη μάχη, το παιχνίδι μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψουμε στο καθήκον με την δυνατότητα των Reinforcements. Ο μηχανισμός αυτός θέλει έναν παίκτη να καλεί ενισχύσεις που είναι οι παίκτες που έχουν βγει εκτός, από τον ασύρματο τον οποίο και θα πρέπει να προστατέψει για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Οι πεσμένοι ήρωες επιστρέφουν στην μάχη χωρίς όμως να υπάρχει γυρισμός αυτήν τη φορά. Το ίδιο γίνεται επίσης και από την πλευρά του Κυνηγού ο οποίος ακόμη και αν πέσει μπορεί να πάρει εκδίκηση από το πλήρωμα και να ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό της στολής του, τινάζοντας στον αέρα τους Marines ενώ υπάρχουν πιθανότητες να γυρίσει το τελικό αποτέλεσμα. Οι Marines έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον μηχανισμό και να σωθούν, λύνοντας ένα απλό puzzle τύπου “ταίριαξε την εικόνα”.

Το Predator: Hunting Grounds προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας classes τα οποία έχουν βαθιές επιρροές από το Call of Duty. Οι Marines και ο Κυνηγός μπορούν να έχουν sets από όπλα και αντικείμενα ενώ το κοινό σημείο μεταξύ των δύο ομάδων είναι η επιλογή των Perks που δίνουν στους παίκτες δεξιότητα ή επιπρόσθετα πυρομαχικά, ανάμεσα σε άλλα, δίνοντας έτσι ελευθερίες στους παίκτες να παίξουν όπως επιθυμούν, κάνοντας κάθε στρατιώτη μοναδικό. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε τα Field Lockers, loot boxes τα οποία απονέμονται έπειτα από level ups. Περιέχουν cosmetic αντικείμενα και πολλές φορές παραλλαγές για αντικείμενα που δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη πρόσβαση. Τα lockers αποκτούνται αποκλειστικά ως rewards και δεν υπάρχει ίχνος microtransaction στο παιχνίδι.

Σε γενικές γραμμές, το gameplay δεν προσφέρει βαθιές συγκινήσεις ενώ δεν υπάρχουν πολλές εκπλήξεις για να ανακαλύψουν οι παίκτες. Είναι από τα παιχνίδια που φαίνεται πως δυστυχώς θα περάσουν απαρατήρητα φέτος, αφού θα μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερα.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του Predator: Hunting Grounds δεν είναι o ίδιος ο Predator, αλλά οι τεράστιοι χρόνοι αναμονής με την υπομονή μας να εξαντλείται μετά τα πρώτα 5 λεπτά του matchmaking. Με κλειστή την επιλογή crossplay που προσφέρει μεταξύ PlayStation 4 και Epic Games Launcher τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα. Αν θέλετε να παίξετε ως Κυνηγός έχετε το ελεύθερο να κάνετε όλες τις δουλειές του σπιτιού, έως ότου το παιχνίδι σας δώσει να αναλάβετε αυτόν τον ρόλο.

Προβλήματα υπάρχουν και στον οπτικό τομέα με πολλά στοιχεία στο περιβάλλον να παρουσιάζουν προβλήματα. Όσον αφορά τουλάχιστον την απλή έκδοση του PlayStation 4 και τα textures του η κατάσταση είναι αρκετά άθλια αφού δίνουν την αίσθηση πως χαροπαλεύουν να φορτώσουν και τρεμοπαίζουν. Το παιχνίδι επίσης υποφέρει και απο αρκετά glitches. Για παράδειγμα υπάρχουν φορές που αγνοούνται NPCs που είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση objectives, όπλα που εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται στο τέλος του παιχνιδιού και αδειάζουν τους γεμιστήρες τους ώσπου να εμφανιστεί το κεντρικό μενού ενώ πιο μικρά αλλά σημαντικά είναι αυτά που θέλουν στοιχεία του UI να παραμένουν στην οθόνη και elements του χάρτη να φορτώνουν λάθος ή και καθόλου. Όσο για τα loading screens, είναι σίγουρα μικρότερα από το queue, όμως είναι ανεπίτρεπτα, ενώ ακόμη και μετά από αυτά το παιχνίδι θα συνεχίζει να φορτώνει στοιχεία κάποιες φορές.

Ο ήχος του παιχνιδιού παραδόξως κινείται σε πολύ καλύτερη μοίρα. Τα ηχητικά εφέ είναι εξαιρετικά, ενώ ό,τι έχει να κάνει με τους ήχους που αφήνει ο Predator εντυπωσιάζουν. Τα βήματα είναι βαριά όταν πρέπει και ακούγονται ρεαλιστικά και απειλητικά. Όταν παραμονεύει στα κλαδιά ο ήχος είναι ανάλογος ενώ το cry που ακούγεται όταν βρίσκεται κοντά στην ομάδα των στρατιωτών φέρνει ανατριχίλες. Τέλος η μουσική είναι επική ενώ αποτίει και φόρο τιμής στο κλασσικό theme της ταινίας του 1987.

Το Predator: Hunting Grounds έχει μερικές καλές ιδέες αλλά εκτελέστηκαν με κακό τρόπο. Η Sony πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο που στο τέλος δεν της πέτυχε. Η Illfonic σεβάστηκε το παρελθόν του franchise και του αρχικού περιεχομένου όμως κάτι δε πήγε σωστά παρόλο που είχε τη Sony και την 20th Century Fox στο πλάι της. Το παιχνίδι βγάζει κραυγή αγωνίας για διορθώσεις και νέο περιεχόμενο άμεσα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Predator: Hunting Grounds

Συντάκτης
13 Μαΐου 2020
Developer

Illfonic

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / PC (Epic Games Store)

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

24 Απριλίου 2020

Είδος

FPS / Asymmetrical Multiplayer

PEGI

18

Θετικά

+ Το Gameplay ως Predator έχει αρκετές προοπτικές
+ Μουσική που μας μένει και πολύ ωραίο sound design
+ Υποστήριξη Crossplay (PS4-PC)

Αρνητικά

- Λείπει περιεχόμενο
- Αρκετά και σημαντικά προβλήματα στον οπτικό τομέα
- Μεγάλες αναμονές στην εύρεση παιχνιδιού
- Bug Fest

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
5.5
7.0
Συνοψίζοντας

Παρόλο που υπάρχουν προοπτικές, δεν καταφέρνει να προκαλέσει το ενδιαφέρον του παίκτη, αφού ανασταλτικοί παράγοντες όπως η έλλειψη περιεχομένου, η τεράστια αναμονή στην εύρεση παιχνιδιού και τα bugs υπερκαλύπτουν τα όποια θετικά του στοιχεία.

5.5
Βαθμός
7.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1