Halo 5: Guardians (Beta)

H πολυαναμενόμενη Beta είναι εδώ
by Παύλος Κρούστης on 9 Ιανουαρίου 2015

Εδώ και μερικές μέρες η Beta του Halo 5: Guardians είναι public για όσους έχουν αγοράσει το Halo: The Master Chief Collection, που είναι πρακτικά όσοι είναι οι fans του Halo και έχουν Xbox One στην κατοχή τους. Η συγκεκριμένη Beta θα διαρκέσει συνολικά 3 εβδομάδες (29 Δεκεμβρίου - 18 Ιανουαρίου), ενώ τώρα διανύουμε τη δεύτερη. Η 343 Industries χωρίζει το περιεχόμενο της Beta σε αυτές τις 3 εβδομάδες αλλάζοντάς το και παρουσιάζοντας νέο. Επίσης ως γνωστόν, το Halo 5: Guardians έχει ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο που μας έρχεται, οπότε μιλάμε για πολλούς μήνες μετά. Αυτό σημαίνει ότι το το προϊόν απέχει πολύ απ' την τελική του μορφή, αλλά είναι σε playable μορφή και η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί για να παρουσιάσει ένα όσο γίνεται καλογυαλισμένο πρώιμο υλικό και προς τα πού οδεύει η σειρά με την 5η αριθμημένη συνέχειά της.

halo-5-guardians-beta-1

Η εστίαση της συγκεκριμένης έκδοσης είναι σε αγώνες 4 vs 4 και είναι Arena-Based. Το τελικό προϊόν θα περιλαμβάνει αγώνες 8 vs 8. H Beta που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι χωρισμένη απλά σε 2 modes: To κλασικό deathmatch του Halo, το Slayer, και το νέο Breakout. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν μόλις 2 πίστες (Truth και Empire) και μόνο το Slayer mode. Αυτήν την εβδομάδα έχουμε περάσει στη δεύτερη φάση, όπου έχει προστεθεί το νέο mode Breakout, που παίζεται σε συγκεκριμένη πίστα και 2 νέες πίστες (Regret και Eden) για το Slayer, καθώς έχουν φύγει οι 2 προηγούμενες. Αν μη τι άλλο, το περιεχόμενο, ακόμα και για τέτοιο στάδιο ανάπτυξης, είναι αρκετά λειψό, καθώς έπειτα από μερικούς αγώνες αρχίζει και κουράζει η επανάληψη των ίδιων 2 πιστών. Μπορείτε για εναλλαγή να πεταχτείτε στο Breakout mode να δείτε περί τίνος πρόκειται. Προφανώς όμως, η 343 δουλεύει πίσω απ' τα παρασκήνια για να δει τι "μας κάνει" και τι όχι.

Οι αλλαγές στη Halo συνταγή είναι αρκετές. Όχι τόσο έντονες, ώστε να φανεί άλλο παιχνίδι, αλλά αρκετές, ώστε να αλλάξουν playstyle ελαφρώς οι hardcore fans της σειράς. Πλέον οι Spartans έχουν γίνει πολύ πιο ευκίνητοι ακολουθώντας τη μόδα της εποχής (βλ. Call of Duty: Advanced Warfare και TitanFall), καθώς έχουν προστεθεί νέες κινήσεις. Πρώτα από όλα έχετε στη διάθεσή σας το Thruster Pack, το οποίο δίνει ώθηση για περίπου 1 δευτερόλεπτο προς την κατεύθυνση που προχωράτε. Ενεργοποιείται πατώντας το "Β" και είναι αρκετά χρήσιμο στη διαφυγή σας από τα πυρά. Στην αρχή, ειδικά για τους παλαίμαχους, θα σας φανεί άχρηστο και θα το ξεχνάτε. Στην πορεία όμως, αφού σας σώσει τη ζωή 1-2 φορές, θα αρχίσει να μπαίνει στο ρεπερτόριό σας. Το συγκεκριμένο μπορεί να συνδυαστεί και με melee επιθέσεις για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επόμενη χρήσιμη κίνηση είναι το clamber, το οποίο σημαίνει ότι αν πηδήξετε στην άκρη μιας άκρης/επιπέδου και ξαναπατήσετε το "Α", θα μπορέσετε να σκαρφαλώσετε πάνω στο επίπεδο. Ίσως φανεί λίγο δύσχρηστο στην αρχή, καθώς δεν γίνεται αυτόματα, αλλά συνηθίζεται και αυτό.

halo-5-guardians-beta-2

Ο χαρακτήρας σας μπορεί επίσης να επιτεθεί με μεγάλη δύναμη από τον αέρα στο έδαφος με το Ground Pound. Κρατώντας στον αέρα το melee button, βγαίνει ένας στόχος που σας δείχνει πού μπορείτε να προσγειωθείτε με δύναμη. Είναι μια τεχνική που δεν μας βόλεψε ιδιαίτερα, καθώς όσο είστε σε στόχευση, είστε εύκολη λεία πρώτον και δεύτερον, το targeting δεν λειτουργεί και πολύ καλά σ' αυτό το στάδιο καθώς ζητά πολύ συγκεκριμένο σημείο, αλλιώς δε σας αφήνει. Το Slide είναι μια πολύ συνηθισμένη κίνηση σε άλλα παιχνίδια του είδους και προστέθηκε και εδώ, ενώ το Sprinting πλέον γίνεται επ' αόριστον, χωρίς όμως να μπορεί να γεμίσει η ασπίδα σας καθώς sprintάρετε. Τέλος, έχουμε την πιο σημαντική απ' όλες τις προσθήκες για τη σειρά, που είναι το Smart Scope. Πλέον πατώντας την αριστερή σκανδάλη, κάνετε Aim-Down-to-Sights, για καλύτερη στόχευση. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή για το gameplay του παιχνιδιού, καθώς μπαίνουν τακτικές στόχευσης στη μέση όπως το Quick Scope και άλλα.

Συνολικά, για το χειρισμό του παιχνιδιού, οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην 343 Industries που τολμά να αλλάξει τέτοια πράγματα, ακόμα κι αν ξινίσουν ελαφρώς τους παλαιότερους fans της σειράς. Από την άλλη, οι κινήσεις που έχουν προστεθεί δεν έχουν τις δόσεις πρωτοτυπίας που θα περιμέναμε και έτσι ίσως κάνει το παιχνίδι να χάνει λίγο από την ταυτότητά του και να μοιάζει περισσότερο με τα άλλα. Κρατώντας αυτή τη σκέψη, οφείλουμε να δηλώσουμε ότι ο χειρισμός είναι αμεσότατος και στιβαρός, ενώ η δόνηση σε συνδυασμό με την ακρίβεια που απαιτείται από το παιχνίδι, δημιουργούν μια ιδιαίτερη αίσθηση στη στόχευση. Το "κατέβασμα" της ασπίδας του αντιπάλου και πάλι όμως έχει τον πρώτο ρόλο και γι' αυτό "μυρίζει" Halo, ενώ πλέον οι αερομαχίες έχουν γίνει πιο εντυπωσιακές με τα boosts. To Ranking System είναι νέο και φαίνεται να λειτουργεί πολύ σωστά, ενώ θα χρειαστείτε 10 αγώνες (για το κάθε mode) για να αρχίσει να σας βάζει στα Ranks.

halo-5-guardians-beta-3

Από τις πίστες που δοκιμάσαμε, δυστυχώς δεν εντυπωσιαστήκαμε, καθώς η αγαπημένη μας απ' τις 2 είναι η Regret, ενώ η Eden διατηρεί ένα πιο σκοτεινό και απόμακρο feeling σε σχέση με το πιο τροπικό κλίμα της πρώτης. Απ' την άλλη, δε, το Breakout mode έχει μία πίστα, η οποία είναι "στεγνή" από επιφάνειες και λεπτομέρειες και έχει μια VR αισθητική. Το Breakout mode συγκεκριμένα, βασίζεται στην άμεση και γρήγορη αναμέτρηση 4 vs 4, καθώς δεν υπάρχει respawn και χωρίζεται σε γύρους. Όποια ομάδα χάσει και τους 4 παίκτες της είναι η ηττημένη. Ενώ έχει τη δυνατότητα να φανεί ως άξιο mode λόγω έντασης και πανικού την ώρα που σας "ξαμολά" στην πίστα, δυστυχώς, ένας αγώνας όπου θα στερείται έστω και έναν παίκτη δημιουργεί μεγάλη ανισορροπία. Επίσης μας έτυχε να πετάξει όλους τους παίκτες εκτός και να μας αφήσει μόνους μας έναντι 4, όπου ο αγώνας τελείωσε σε... δευτερόλεπτα.

To Arena-Based επίσης και το 4 vs 4 μας δημιούργησε την εντύπωση γενικότερης "ξηρασίας". Όντας ο πιο εύκολος τρόπος να κάνεις ένα παιχνίδι ισορροπημένο, μιας και όλοι οι παίκτες ξεκινούν με ολόιδια loadouts, ίσως δείχνει μια μορφή έλλειψης έμπνευσης, ίσως και μια της back to basics αισθητικής. Είναι σίγουρα διασκεδαστικό, αλλά φαίνεται "ανάλατο". Οι γεωμετρίες των πιστών δεν έχουν κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και γενικότερα μιας και η Beta είναι εστιασμένη σε μικρές πίστες, ίσως είναι λίγο άδικο να το κρίνουμε κατά αυτόν τον τρόπο. Και σε αυτό το σημείο αναρωτιόμαστε "τι ακριβώς θα φέρει η 343 Industries, μετά την πολύ επιτυχημένη συλλογή, στη νέα γενιά με την ανανεωμένη μηχανή γραφικών, που μόνο το Xbox One μπορεί να δώσει".

halo-5-guardians-beta-4

Από αυτήν την άποψη, οφείλουμε να απογοητευτούμε με την επιλογή της εταιρείας να μας δώσει ένα unoptimized 720p περιβάλλον, καθώς πέρα απ' τα next gen effects, δεν έχουμε δει κάτι που να δικαιολογεί την αλλαγή γενιάς. Το παιχνίδι τρέχει στα 720p και στα 60 fps, ενώ το τελικό προϊόν έχουν δηλώσει ότι θα έχει καλύτερη ανάλυση και στοχεύουν και πάλι για 60fps. Αν όμως οι πίστες είναι δίχως λεπτομέρειες με 8 παίκτες μόνο και όχι και τόσο σταθερό 60άρι, τότε ίσως πρέπει να ανησυχούμε λίγο για το τελικό προϊόν. Άλλωστε η Halo Collection ανέβασε αισθητά τον πήχη. Η ίδια η εταιρεία πρέπει να καταφέρει να ξεπεράσει τον εαυτό της.

Πρόκειται για πιθανότατα τη μεγαλύτερη αποκλειστικότητα για τη Microsoft σε αυτό το ξεκίνημα της νέας της (ακόμα) κονσόλας. Το Halo 5: Guardians θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη χρονιά της και θα θέλαμε να δούμε ένα αποτέλεσμα για το οποίο θα είναι περήφανοι όλοι οι κάτοχοί της. Το πρώτο δείγμα που είδαμε από την Beta, ενώ δεν έχει σχέση με το campaign story, το οποίο δείχνει να έχει καλά στοιχεία, μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι έχει περάσει στην επόμενη γενιά, καθώς το Halo 4 απ' το Halo Collection φαίνεται ίσως πιο όμορφο συνολικά. Από την άλλη, γι' αυτό ονομάζεται Beta και αν μη τι άλλο, παρόλο το "ξύλο που φάγαμε" (λεπτομέρειες στο video παρακάτω), οφείλουμε να πούμε ότι μας κράτησε αρκετές ώρες συντροφιά χωρίς να βαρεθούμε. Απλά ελπίζουμε να μας δώσει το κάτι παραπάνω η 343 Industries.

 

Σχόλια
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1