Psychonauts in the Rhombus of Ruin

O Raz και οι Psychonauts επέστρεψαν!
by Παύλος Κρούστης on 5 Μαρτίου 2017

12 χρόνια. 12 ολόκληρα χρόνια... Πολλοί από εσάς δε θα το γνωρίζετε, καθώς δεν αποτελεί τον ορισμό της επιτυχίας, όμως η Double Fine και ο Tim Schafer (Grim Fandango, Day of the Tentacle, Monkey Island, κλπ.) όταν ιδρύθηκαν, εγκαθιδρύθηκαν με έναν εκπληκτικά δουλεμένο και αστείο action adventure / platform / puzzle τίτλο, που έφερε το όνομα Psychonauts. Δυστυχώς το παιχνίδι δεν τα πήγε τόσο καλά σε πωλήσεις, όμως αγαπήθηκε όσο λίγοι, ενώ αποτέλεσε ένα από τα διαμάντια -τόσο σε φαντασία, όσο και σε χιούμορ- από τις δημιουργίες του Schafer. Παρά τις εξαιρετικές του κριτικές, δεν κατάφερε να πωλήσει ούτε μισό εκ. αντίτυπα τον πρώτο χρόνο, ενώ οδήγησε την Majesco εκτός "ΑΑΑ" παραγωγών.

Psychonauts in the Rhombus of Ruin_20170305191355

Η Double Fine την πορεία της άλλοτε με μικρότερους και άλλοτε με μεγαλύτερους τίτλους (όπως το Brutal Legend), ενώ φυσικά δεν περιμέναμε ποτέ νέα από αυτήν την τόσο αδικοχαμένη (ως τώρα!) IP. Ο Schafer και η Double Fine κατάφεραν να δείξουν τι αξίζουν τόσο με τα remasters των παλιών του adventures, όσο και με άλλα όπως το Broken Age, που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες (και την πρώτη) του Kickstarter, ενώ έκανε μόδα το crowd-funding. O Schafer πάντα είχε στο μυαλό του ένα sequel για το Psychonauts και κατάφερε μέσω του Fig, μιας άλλης crowd-funding πλατφόρμας, να βρει τα χρήματα που ζητούσε για το Psychonauts 2. Όπως δήλωσε ο ίδιος στα τέλη του 2015, που ανακοινώθηκε η ανάπτυξη του τίτλου, ο κόσμος αγάπησε "σιγά σιγά" το Psychonauts και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να μαζέψει πολλούς fans, όπως φάνηκε και από την επιτυχία του crowd-funding.

Η Double Fine όμως δεν αρκέστηκε σε αυτό. Το Psychonauts 2 αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2018, αλλά ως τότε η ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την εικονική πραγματικότητα της Sony και να μας δώσουν έναν ενδιάμεσο τίτλο, αποκλειστικά για το PlayStation VR, που θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα Psychonauts 1 και Psychonauts 2. Αποτελεί εξαιρετική ιδέα και το περιμέναμε με ανοιχτές αγκάλες. Για όσους από εσάς δε γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται ακολουθεί μια σύνοψη του σεναρίου.

Δεν ξέρουμε αν έχει γίνει ήδη αντιληπτό, αλλά το σύμπαν των Psychonauts είναι αξιολάτρευτα περίεργο.

Το VG24 λέει
Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο Raz (Razputin), ένα αγόρι με ψυχικές ικανότητες, που καταφέρνει και εισβάλλει  (στο πρώτο παιχνίδι) σε μια κατασκήνωση για άτομα που έχουν παρόμοιες δυνάμεις, ώστε να μάθει με τη βοήθεια των καθηγητών του, να τις χειρίζεται. Ναι, φανταστείτε τους X-Men στην πιο τρελή και χιουμοριστική εκδοχή τους. Όσοι ολοκληρώσουν τα μαθήματα της κατασκήνωσης, θα γίνουν Psychonauts: κάτι σαν κατάσκοποι με ειδικές ικανότητες.

Μες στην κατασκήνωση έπρεπε να μάθουν να διαχειρίζονται τους φόβους τους, να ξεπερνούν τους εαυτούς τους και φυσικά να μάθουν για τις ικανότητές τους, όπως την telekinesis, pyrokinesis, mind reading κλπ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιπέτειας, ο Raz ανακάλυψε ότι είναι πραγματικά ξεχωριστός, γνώρισε πολύ καλά τους καθηγητές του, που αποτελούν οι ίδιοι κατασκόπους (Psychonauts) και γνώρισε την κοπέλα του (ή ίσως δεν είναι ακόμα κοπέλα του...), τη Lili, η οποία τυχαίνει να είναι και η κόρη του επικεφαλής των Psychonauts, Truman Zanotto.

Στο τέλος του πρώτου παιχνιδιού και αφού οι περιπέτειες των πρωταγωνιστών έφτασαν στο ζενίθ τους, λίγο πριν τον τερματισμό μαθαίνουμε ότι απήχθη ο διευθυντής Truman και πατέρας της Lili! Και κάναμε 12 χρόνια για να δούμε τελικά τι έγινε! Το Psychonauts in Rhombus of Ruin ξεκινά με εσάς, τη Lili και τρεις από τους καθηγητές/προπονητές σας από το πρώτο παιχνίδι (ο Coach Oleander, ο Sasha Nein και η Milla Vodello) στο σκάφος των Psychonauts να ψάχνετε για τον πατέρα της Lili. Ο Raz πλέον, ήδη από το προηγούμενο παιχνίδι, θεωρείται κανονικός Psychonaut με πτυχίο και θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του, αλλά και τη βοήθεια των φίλων του για να βρουν όλοι μαζί τον Grand Head, Truman.

Η ιστορία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της (πλέον) σειράς και λειτουργεί με νοσταλγικό τρόπο για να σας φέρει κοντά ξανά στους αγαπημένους ήρωες. Ο καθένας κρατά ακόμα την τρέλα του, ενώ το χιούμορ είναι αναπόσπαστο κομμάτι με σχόλια και συγγραφή που προκαλούν γέλια φωναχτά. Οι διαδράσεις μεταξύ τους είναι τόσο αστείες, όσο ήταν και στο πρώτο παιχνίδι, ενώ η δομή του τίτλου είναι πολύ ρευστή και το μυστήριό του ξετυλίγεται σε πολύ καλό ρυθμό. Ο τερματισμός δε, ετοιμάζει τους παίκτες για τον ερχομό του Psychonauts 2.

O τίτλος πλέον δεν είναι platformer, action/adventure, αλλά καθαρόαιμο adventure πρώτου προσώπου κυρίως point n' click λογικής. Όπως και στο Batman: Arkahm VR, αλλά και σε άλλα παιχνίδια του PSVR, η κίνησή σας θα είναι περιορισμένη, ενώ απλά θα μεταφέρεστε από σημείο σε σημείο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, εν αντιθέσει με το Batman: Arkham VR, εδώ η τακτική αυτή ταιριάζει γάντι, καθώς ο Raz θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή του να καταλαμβάνει τις άλλες οντότητες. Δε θα μπορείτε να κινηθείτε με αυτές, αλλά σκεφθείτε πολλά σημεία μέσα στο χώρο (όπου υπάρχει κάποιος) όπου μπορείτε να μπείτε μέσα τους και να δείτε από τα μάτια τους.

Κινούμενοι κατά αυτόν τον τρόπο στο χώρο, θα δείτε διάφορα puzzles από πολλές γωνίες λήψης. Και μερικά είναι πραγματικά ευφάνταστα. Ο τίτλος δεν χρησιμοποιεί τα χειριστήρια Move, αλλά μόνο το DualShock 4. Με αυτό, περνώντας από την εισαγωγική σκηνή, θα μάθετε να χρησιμοποιείτε τα διάφορα κουμπιά, που θα αντιστοιχούν στις δυνάμεις σας. Στην πορεία, για σεναριακούς λόγους, θα χάσετε αυτές τις δυνάμεις και θα τις βρίσκετε σιγά σιγά, καθώς θα τις μαθαίνετε.

Μέσα σε 2,5 ώρες περίπου, θα έχετε και όλα τα trophies, ενώ το replayability είναι σαφώς περιορισμένο, αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνετε.

Το VG24 λέει
Όπου κοιτάζετε, φωτίζετε κάποιο αντικείμενο, με το οποίο μπορείτε να διαδράσετε. Χρησιμοποιώντας τη φωτιά, αλλά και την τηλεκίνηση, θα δραπετεύσετε από δωμάτια, θα ελευθερώσετε φίλους σας, θα δείτε μέσα από τα μάτια ενός ψύλλου για να λύσετε ένα παζλ μέσα σε ένα ρολόι και θα μεταφέρετε το νου σας μέσω τηλεσκόπιου για να ανακαλύψετε στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον πατέρα της Lili. Δεν ξέρουμε αν έχει γίνει ήδη αντιληπτό, αλλά το σύμπαν των Psychonauts είναι αξιολάτρευτα περίεργο.

Το μόνο αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι η περιπέτεια κρατάει 2 ώρες περίπου, ενώ μετά το πέρας της θα έχετε τη δυνατότητα του chapter select για να πάρετε τα υπόλοιπα trophies που σας ξέφυγαν. Μέσα σε 2,5 ώρες περίπου, θα έχετε και όλα τα trophies, ενώ το replayability είναι σαφώς περιορισμένο, αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνετε.

Οι σκηνές και οι τοποθεσίες του Psychonauts είναι γεμάτες λεπτομέρειες και αντικείμενα με τα οποία μπορείτε να... παίξετε. Θα βρείτε περιοδικά ή βιβλία και αντικείμενα σε κάθε γωνιά, που μπορείτε να τα φέρετε κοντά σας για να ακούσετε τα σχόλια των χαρακτήρων. Μπορείτε να πειράξετε τους χαρακτήρες για να ακούσετε τι έχουν να πουν και τέλος θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας για να περάσετε τα puzzles που θα μπουν στο δρόμο σας. Κάποιες φορές από κάποιες γωνίες θέασης ίσως δεν είναι πλήρως αντιληπτό τι πρέπει να κάνετε ή ίσως δεν δείτε κάποιο αντικείμενο, όμως οι τοποθεσίες είναι αρκετά κλειστές και δε θα χρειαστεί να ψάχνετε με τις ώρες.

Psychonauts in the Rhombus of Ruin_20170305174328

Το παιχνίδι έχει φτιαχτεί με την Unreal Engine πλέον και το αποτέλεσμα είναι ένα από τα ομορφότερα σε PSVR. Διατηρεί πλήρως την αρτιστική διάθεση του προηγούμενου παιχνιδιού, ενώ οι χαρακτήρες και τα περιβάλλοντα πλέον είναι σαφώς πιο λεπτομερή. Όλο το σκηνικό και τα εφέ φέρνουν την καρτουνίστικη ατμόσφαιρα εν ζωή, ενώ δε χάνει ευκαιρίες να σας εκπλήξει στο VR περιβάλλον με γιγαντιαίους χαρακτήρες, να παίξει με την προοπτική ή να σας βάλει μέσα σε χαρακτήρες διαφόρων μεγεθών, όπου θα σας εντυπωσιάσει με αυτή τη διαφορά... μεγεθών. Η μουσική και οι φωνές αποτελούν εξαιρετικά ποιοτικά σημεία, ενώ θα σας κάνει να περιμένετε με ανυπομονησία για το δεύτερο μέρος.

Αν πεινάσατε για περισσότερο Psychonauts, δοκιμάστε την καταπληκτική πρώτη περιπέτεια, που κυκλοφόρησε αρχικά το 2005 σε PS2, Xbox και PC και έλαβε εξαιρετικές κριτικές, ενώ ακόμα "κρατιέται" υπέροχα. Για όσους σας λείπουν τα platformers / action adventures, υπάρχει στο PS Store για PlayStation 4 με την υποστήριξη trophies, ενώ περιμένουμε και το Psychonauts 2 κάποια στιγμή μέσα στο 2018.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Double Fine Productions για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Psychonauts in the Rhombus of Ruin

Συντάκτης
5 Μαρτίου 2017
Developer

Double Fine Productions

Publisher

Double Fine Productions

Πλατφόρμες

PlayStation VR

Tested on

PlayStation VR

Κυκλοφορία

21 Φεβρουαρίου 2017

Είδος

Puzzle / Adventure

PEGI

7

Θετικά

+ Εξαιρετικά δομημένο για VR εμπειρία
+ Όλοι οι θεότρελοι και αξιαγάπητοι χαρακτήρες από την επική πρώτη περιπέτεια
+ Καταπληκτικά και ευφάνταστα puzzles
+ Το μοναδικό χιούμορ του Schafer
+ Το ξεχωριστό art direction επιστρέφει

Αρνητικά

- Πολύ μικρή διάρκεια
- Αποτελεί άλλη μια VR περιπέτεια "στατικών" σκηνών
- Σχεδόν μηδενικό replayability

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Η Double Fine και ο Tim Schafer φέρνουν μια μοναδική VR εμπειρία λίγο πριν την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Psychonauts 2, που λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δύο βασικά παιχνίδια. Όλοι οι απίστευτοι χαρακτήρες, η απύθμενη φαντασία και το μοναδικό χιούμορ του Schafer είναι εδώ για να σας κάνουν να... πεινάσετε για το δεύτερο μέρος.

Μοναδικές ιδέες που χρησιμοποιούν τις δυνάμεις του Raz ως Psychonaut και ταιριάζουν γάντι με το πλάνο χειρισμού του κράνους εικονικής πραγματικότητας της Sony φέρνουν μία από τις πιο φρέσκες εμπειρίες, που υπάρχουν ως τώρα και μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Batman: Arkham VR.

Η Double Fine φέρνει στο PlayStation VR μία από τις καλύτερες εμπειρίες του, αν όχι την καλύτερη, που λειτουργεί θαυμάσια τόσο για τους χρήστες PSVR, όσο και για τους φίλους της σειράς, που περιμένουν εδώ και χρόνια το δεύτερο παιχνίδι. Οι εξαιρετικές ιδέες στα puzzles του μπορούν να υποσκιαστούν μόνο από την πολύ μικρή του διάρκεια.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1