Puyo Puyo Tetris

by Παναγιώτης Τριάντης on 24 Απριλίου 2017

Όταν μιλάμε για παιχνίδια που σκοτώνουμε την ώρα μας, συνήθως αναφερόμαστε σε σύντομα mini games, runners στα κινητά τηλέφωνα, και γενικότερα κάτι απλό και σύντομο. Όταν πάλι θέλουμε να παίξουμε κάποιο διπλό παιχνίδι στρεφόμαστε στα fighting παιχνίδια, στα karts και διάφορα άλλα. Πολλοί θα μπορούσαν να αναρωτηθούν που χωράει το Puyo Puyo Tetris σε όλα αυτά. Το Puyo Puyo, μια διάσημη σειρά στην Ιαπωνία, επιστρέφει στη Δύση μέσω ενός cross-over με το κλασικό Tetris, ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια κυκλοφορίας στην Ιαπωνία. Μπορούν οι δύο αυτές δυνάμεις να προσφέρουν ένα καλό αποτέλεσμα τόσο για τις solo, όσο και τις multiplayer εμπειρίες;

Ίσως το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς από έναν τέτοιο τίτλο είναι να έχει ιστορία. Και όμως, το Puyo Puyo Tetris έρχεται μαζί με ένα adventure mode, πιθανότατα εξαιτίας της σειράς Puyo Puyo. Η ιστορία ξεκινά με την Ringo, η οποία καθώς περιφέρεται στο σχολείο της, βλέπει μπροστά της φίλες της από άλλους πλανήτες. Κάπου εδώ να σημειώσουμε πως όταν γίνονται μάχες στο Puyo Puyo, οι χαρακτήρες μπορεί να τηλεμεταφερθούν σε άλλα μέρη εξαιτίας των δυνάμεων που έχουν οι χρωματιστοί… ζελέδες. Κάπως έτσι αναρωτιούνται τι συμβαίνει όταν ξαφνικά βλέπουν από τον ουρανό να πέφτουν τουβλάκια του Tetris, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για αυτά. Με τη δύναμη των Puyo, η Ringo και οι φίλες τηλεμεταφέρονται σε ένα διαστημόπλοιο το οποίο χειρίζεται ο Tee. Ο χαρακτήρας αυτός είναι ένας από τους επτά που έχουν σχεδιαστεί βασισμένοι στα παραδοσιακά tetrominos, δηλαδή τα τουβλάκια του Tetris. Κάπου εκεί ξεκινάει ένα πανδαιμόνιο από μονομαχίες μεταξύ των ηρώων και όχι μόνο.

Το όλο concept του τίτλου είναι η ανάμειξη των μαχών Puyo Puyo και Tetris. Στις πρώτες πίστες του adventure mode δεν γίνεται κάποια τρομερή ανάπτυξη. Παίζουμε είτε με puyos είτε με tetrominos με τον αντίπαλο να παίζει επίσης με κάτι από τα δύο. Σκοπός στο Puyo Puyo είναι να συνδυαστούν τουλάχιστον τέσσερα puyos του ίδιου χρώματος προκειμένου να εξαφανιστούν. Σκοπός στο Tetris είναι, όπως όλοι γνωρίζουμε, να γεμίσουμε μία σειρά με τουβλάκια προκειμένου να εξαφανιστεί.

Το adventure mode χωρίζεται σε acts, με κάθε ένα από αυτά να περιλαμβάνει δέκα πίστες. Οι πίστες αυτές έχουν διάφορα cutscenes στις οποίες εξηγείται για ποιο λόγο γίνεται η μάχη. Τα είδη των πιστών διαφέρουν. Ορισμένες φορές πολεμούσαμε άλλους χαρακτήρες με κάθε τον καθένα από αυτούς να πολεμάει με το είδος του (Puyo Puyo ή Tetris), κάποιες άλλες είχαμε να κάνουμε με συγκεκριμένες αποστολές, όπως το να εξαφανίσουμε δέκα γραμμές από tetrominos σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να σκοράρουμε συγκεκριμένη βαθμολογία, πριν εξαφανίσουμε δέκα σειρές από tetrominos, και άλλα παρόμοια trials που μας ευχαρίστησαν, μιας και σπάει η μονοτονία των συνεχόμενων μαχών. Κάθε μία από τις πίστες έχει τρία αστέρια. Το πρώτο αφορά την ολοκλήρωση της πίστας, με τα άλλα δύο να δίνονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως για παράδειγμα την επίτευξη υψηλού σκορ. Αυτό δίνει ένα μικρό replayability σε όσους θέλουν να πάρουν όλα τα αστέρια σε όλες τις πίστες.

Πέρα από το adventure mode, ο τίτλος προσφέρει πάρα πολλές επιλογές σε modes. Συγκεκριμένα έχουμε: το Versus μέσα από το οποίο γίνεται μια απλή μάχη είτε με tetrominos είτε με puyos, το Fusion το οποίο συνδυάζει και τα δύο είδη σε ένα κοινό board, το Swap στο οποίο γίνεται εναλλαγή μεταξύ δύο διαφορετικών boards, ένας για τα tetrominos και ένας για τα puyos, μετά το πέρας συγκεκριμένων δευτερολέπτων, το Party με το οποίο γίνεται κανονική μάχη με puyos και tetrominos ταυτόχρονα, αλλά μπαίνουν στο παιχνίδι και αντικείμενα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τους αντιπάλους. Αυτό το mode είναι ίσως από τα πιο απολαυστικά όταν παίζεται με φίλους. Το Big Bang είναι άλλο ένα mode που προσφέρεται με τους παίκτες να καλούνται να ολοκληρώσουν συγκεκριμένα boards με tetrominos ή puyos όσο πιο γρήγορα μπορούν πριν τη λήξη του χρόνου. Όταν το χρονόμετρο μηδενιστεί, ανάλογα με τα λάθη που έγιναν, οι παίκτες λαμβάνουν ζημιά σε μια μπάρα ζωής που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται όταν μείνει μόνο ένας παίκτης.

Όλα αυτά τα modes μπορούν να παιχτούν τόσο ενάντια σε CPUs, όσο και με local παίκτες μιας και ο τίτλος υποστηρίζει τη δημιουργία δυο χειριστηρίων με ένα ζευγάρι joycons. Εκτός από τη μία μεμονωμένη μάχη, υπάρχει και η επιλογή του endurance όπου καλούμαστε να νικήσουμε όσους περισσότερους αντιπάλους μπορούμε στο συγκεκριμένο mode. Το challenge mode, δεν απουσιάζει και ολοκληρώνει τα διαθέσιμα modes στο solo arcade με τρεις διαφορετικές προκλήσεις για τα puyos και άλλες τρεις για τα tetrominos. Τέλος, ο τίτλος υποστηρίζει και online multiplayer με το free play να περιλαμβάνει όλα τα modes και το puzzle league να αποτελεί το ranked σύστημα του τίτλου στο οποίο μπορούμε να σκαρφαλώσουμε στην παγκόσμια κατάταξη.

Τα περισσότερα από τα modes είναι απολαυστικά, αλλά μόνο όταν υπάρχει συμπαίκτης δίπλα σου προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικό και να… σκοτωθείτε μεταξύ σας. Το θετικό είναι πως είναι ιδανικό για ένα γρήγορο διάλειμμα, αλλά μπορεί να κάνει κοιλιά πολύ σύντομα αν κάποιος πέσει με τα μούτρα σε αυτό. Ο μόνος τρόπος να μην γίνει αυτό, είναι να παίρνει είτε το Tetris είτε το Puyo Puyo πολύ σοβαρά και να ασχοληθεί για πολλές ώρες με το Puzzle League στο online κομμάτι του τίτλου. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως ο τίτλος ταιριάζει απόλυτα με τη φορητότητα του Switch και χάνει αρκετή από την αξία του αν κάποιος το πάρει μόνο για να το παίζει στην τηλεόραση.

Τα γραφικά του τίτλου είναι αρκετά απλά, σε 2D περιβάλλον με πολλά και έντονα χρώματα. Η μουσική θα είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από τίτλους της σειράς Puyo Puyo, χωρίς όμως να ενοχλεί. Τέλος, το interface είναι πολύ απλό και κατανοητό και μπορεί κανείς να στήσει παιχνίδι πολλών παικτών εύκολα και γρήγορα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Puyo Puyo Tetris

Συντάκτης
24 Απριλίου 2017
Developer

Sonic Team

Publisher

SEGA / Deep Silver

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Switch

Tested on

Switch

Κυκλοφορία

28 Απριλίου 2017

Είδος

Puzzle

PEGI

3

Θετικά

+ Πολλά modes
+ Ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο διάλειμμα
+ Διασκεδαστικό για local multiplayer, ακόμα και σε ταξίδια

Αρνητικά

- Επαναλαμβάνονται τα επίπεδα στο Adventure Mode
- Χάνει μεγάλο μέρος της αξίας του αν προορίζεται για χρήση μόνο στην τηλεόραση
- Ακριβό για αυτό που είναι

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
7.2
Συνοψίζοντας

To Puyo Puyo Tetris μπορεί να αποτελέσει ένα όμορφο και γρήγορο διάλειμμα στην καθημερινότητα σας. Εξίσου, ευχάριστη θα είναι και μία αναμέτρηση με φίλους σας εξαιτίας των πολλών και διαφορετικών modes που έχει. Θα λέγαμε πως προβλέπεται κυρίως για χρήση στη φορητή μορφή του Nintendo Switch, παρά σε οικιακή κονσόλα, μιας και δύσκολα κάποιος θα το επιλέξει σε σύγκριση με άλλους τίτλους.

Σε όποιους αρέσει το Tetris ή αντίστοιχα παιχνίδια, σίγουρα θα το απολαύσουν στο έπακρο. Και το story mode, αλλά και το online σύστημα κατάταξης το καθιστούν μία καλή επιλογή. Ένα από τα κυριότερα αρνητικά του είναι η τιμή μιας και πιστεύουμε πως δεν είναι αυτό που θα λέγαμε value for money.

7.0
Βαθμός
7.2
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
50%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1