Radiant Historia: Perfect Chronology

Τα time-travels στα καλύτερα τους
by Άρης Φουρναράκης on 11 Απριλίου 2018

Ο χρόνος είναι από τα λίγα "πράγματα" που ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να δαμάσει σε όλα τα χρόνια της ύπαρξης του, πάνω στον πλανήτη Γη. Είναι αμείλικτος, δίχως ίχνος οίκτου και ότι αγγίζει κάποια στιγμή τελειώνει, καθώς τίποτα και κανένας δεν μπορεί να του αντισταθεί. Πόσοι από εσάς όμως έχετε αναρωτηθεί πως θα εξελισσόταν η ζωή σας, αν σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας κάνατε μια τελείως διαφορετική επιλογή, από αυτήν που είχατε κάνει τότε;

Την απάντηση σε αυτό ακριβώς το ερώτημα έφερε το 2010 το Radiant Historia, ένας τίτλος της Atlus για το, ετοιμοθάνατο τότε, Nintendo DS. Το Radiant Historia κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία και στην Αμερική και παρόλο που κατάφερε να αποσπάσει πολύ καλές κριτικές, ξεχάστηκε αρκετά γρήγορα από τους περισσότερους, ενώ δεν ήρθε ποτέ στην Ευρώπη.

Οχτώ χρόνια μετά, η Atlus πήρε την απόφαση να το επανακυκλοφορήσει, αυτή τη φορά για το Nintendo 3DS, προσφέροντας παράλληλα ανανεωμένο περιεχόμενο, εμπλουτίζοντας το με voice overs, ένα καινούργιο story mode και έναν νέο τίτλο, Radiant Historia: Perfect Chronology. Σίγουρα, αυτοί που το γνωρίζετε είστε λίγοι και αυτοί που έχετε παίξει το πρωτότυπο, ακόμα λιγότεροι.

Η Atlus προσπαθεί, για δεύτερη φορά, να μας πείσει να ασχοληθούμε με τον τίτλο της και στη συνέχεια θα δούμε αν το Radiant Historia: Perfect Chronology θα καταφέρει αυτή την φορά να μας "μείνει" ή αν θα χαθεί και αυτό στη ροή του χρόνου.

Η ιστορία του Perfect Chronology θα σας μεταφέρει στον κόσμο του Vainquer, όπου δύο βασίλεια, τα Alistel και Granorg, βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο κόσμος του Vainquer πεθαίνει και τα βασίλεια κατηγορούν το ένα το άλλο. Εσείς θα αναλάβετε τον ρόλο του Stocke, ενός ιππότη του βασιλείου του Alistel. Στην πρώτη σας απλή αποστολή, αναλαμβάνετε να βρείτε και να σώσετε τον κατάσκοπο του Heiss, του αρχηγού σας, αλλά όλα πάνε στραβά. Εσείς, αλλά και οι σύντροφοι σας, Marco και Raynie, πέφτετε σε παγίδα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο τον θάνατο του κατασκόπου, αλλά και των δυο συντρόφων σας.

Συντετριμμένος και σχεδόν ετοιμοθάνατος, ο Stocke ανακαλύπτει ότι το White Chronicle, ένα βιβλίο που του είχε δώσει ο Heiss στην αρχή της αποστολής, δεν είναι αυτό που φαίνεται. Δυο άγνωστα όντα εμφανίζονται, τον μεταφέρουν στην Historia, ένα φανταστικό μέρος που δεν το αγγίζει ο χρόνος και του εξηγούν ότι με το White Chronicle μπορεί να γυρνάει πίσω στον χρόνο, σε συγκεκριμένες στιγμές, ώστε να τις αλλάζει. Με αυτό το όπλο, ο Stocke θα καταφέρει να φέρει εις πέρας την αποστολή που του δόθηκε, χωρίς να χρειαστεί να πεθάνει κανείς. Αργότερα όμως, θα μάθετε ότι υπάρχει και κάποιος άλλος με ένα παρόμοιο βιβλίο, το Black Chronicle, ο οποίος επίσης πειράζει τον χρόνο, με μοναδικό σκοπό να σας κάνει τη ζωή δύσκολη.

Το σενάριο του Radiant Historia: Perfect Chronology είναι το δυνατότερο στοιχείο του τίτλου, καθώς εκτός από ένα φανταστικό story, με δολοπλοκίες, time-travels και τρία ξεχωριστά timelines, προσφέρει αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, με τους οποίους δένεσαι αρκετά γρήγορα και πολλές φορές, οι ενέργειες σας μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους συντρόφους σας.

Σε αυτό το σημείο, πολλοί μπορεί να πείτε: "σιγά θα γυρίσω τον χρόνο πίσω και θα τους σώσω". Όμως, το White Chronicle δεν δουλεύει ακριβώς έτσι. Μπορείτε να γυρίσετε μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, τα λεγόμενα nodes, τα οποία μπορεί να είναι σε ένα μεταγενέστερο σημείο από κάποιον θάνατο. Οπότε, πρέπει να δώσετε αρκετή σημασία στις πράξεις σας, καθώς επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό εσάς και τους γύρω σας.

Πιο πάνω, αναφέραμε την ύπαρξη τριών διαφορετικών timelines. Τα δυο timelines υπήρχαν και στο πρώτο Radiant Historia και είναι το standard και το alternate, ενώ το τρίτο είναι νέα προσθήκη και ονομάζεται sub-history. Στην αρχή, ενώ ξεκινάτε την ιστορία σας κανονικά, μια σημαντική απόφαση στον πρόλογο του παιχνιδιού θα χωρίσει την ιστορία στα δυο πρώτα timelines. Μέσω του White Chronicle, μπορείτε να μεταφέρεστε από το ένα στο άλλο, καθώς οι ενέργειες σας στο ένα, έχουν άμεσο αντίκτυπο στο άλλο.

Για παράδειγμα, σε μια αποστολή πρέπει να πάτε σε μια σπηλιά της οποίας έχει φραχτεί η έξοδος. Εκεί, μαθαίνετε ότι ο merchant, που έπρεπε να φέρει τα εκρηκτικά, αγνοείται. Σε αυτό το timeline δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, καθώς οποιαδήποτε επιλογή σας θα αποβεί μοιραία, όμως στο δεύτερο timeline μπορείτε να σώσετε τον merchant, που έχει πέσει θύμα ληστών και πλέον μπορεί να φτάσει κανονικά στη σπηλιά. Ως αποτέλεσμα, στο πρώτο timeline, μια από τις δυο επιλογές σας πλέον είναι να ανατινάξετε την έξοδο της σπηλιάς για να συνεχίσετε την αποστολή σας. Ακούγεται λίγο δυσνόητο, αλλά δεν είναι. Το παιχνίδι εξηγεί αναλυτικά κάθε κομμάτι του και δεν πρόκειται να χαθείτε ποτέ. Τέλος, το sub-history είναι ένα timeline που δεν έχει αντίκτυπο στο βασικό story, αφού είναι ένα timeline που συμβαίνουν πολλά “what-ifs” σενάρια, όπου πολλοί γνωστοί χαρακτήρες συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Το Radiant Historia: Perfect Chronology είναι ένα κλασικό JRPG, με turn-based μάχες, κατά τη διάρκεια των οποίων χειρίζεστε μια ομάδα τριών ατόμων, ενώ μπορείτε να αλλάξετε κάποιον στο party σας οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε, με εξαίρεση τις μάχες βέβαια.

Οι μάχες ξεκινάνε μόλις πέσετε πάνω στον εχθρό, ενώ δευτερόλεπτα πριν μπορείτε να τους χτυπήσετε με το πλήκτρο Υ και να αποκτήσετε πλεονέκτημα μερικών γύρων στη μάχη. Στο battle phase οι εχθροί κινούνται σε ένα 3x3 χώρο και όσο πιο μπροστά βρίσκονται, τόσο περισσότερο damage σας κάνουν. Οι πρωταγωνιστές μας είναι ακίνητοι στο δεξί μέρος της οθόνης. Το battle phase είναι αρκετά πλούσιο, καθώς μπορείτε να μετακινήσετε τους εχθρούς με τις επιθέσεις σας, με σκοπό να πέσουν ο ένας πάνω στο tile του άλλου, όπου μπορείτε με ένα attack να τους χτυπήσετε όλους μαζί, δημιουργώντας combos που επιφέρουν τεράστιο damage. Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά που επιτίθενται, τόσο οι δικοί σας χαρακτήρες, όσο και οι εχθροί σας, χαλώντας έτσι την τακτική τους. Προσοχή όμως, γιατί η αλλαγή στη σειρά αφήνει τους παίκτες σας "ανοιχτούς" στις επιθέσεις των εχθρών. Τέλος, οι χαρακτήρες που βρίσκονται στον "πάγκο" μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να εμφανιστούν και να επιτεθούν μόνοι τους στον αντίπαλο.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, με τα τόσα time-travel θα βρεθείτε να παλεύετε τα ίδια τέρατα ξανά και ξανά. Στο Radiant Historia: Perfect Chronology έχει γίνει η προσθήκη του Friendly Mode, στο οποίο μπορείτε να αποφύγετε όλες τις μάχες, πατώντας το πλήκτρο Υ πριν από αυτές, απλά αυτή τη φορά, αντί να σας δώσει πλεονέκτημα στο battle phase, σκοτώνει εντελώς τον αντίπαλο πριν μπείτε σε αυτό, ενώ το party σας παίρνει κανονικά experience. Παράλληλα, μπορείτε να επιλέξετε ποιες μάχες θέλετε να παίξετε, ενώ οι σημαντικές για το story παίζονται κανονικά.

Συνεχίζοντας με τις προσθήκες που έχουν γίνει στο Radiant Historia: Perfect Chronology, στην αρχή του παιχνιδιού σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα στο perfect mode, αν έχετε παίξει το πρωτότυπο και το append mode, αν θέλετε να παίξετε πρώτα το πρωτότυπο story, χωρίς τις προσθήκες. Στο perfect mode έχουν προστεθεί τα πάντα μέσα στην εξέλιξη της ιστορίας, ενώ στο append mode πρέπει πρώτα να τελειώσετε το βασικό παιχνίδι, για να δείτε τα νέα πράγματα που έχει να προσφέρει το Perfect Chronology. Η επιλογή είναι δική σας.

Επιπλέον, έχει προστεθεί ένα bonus dungeon, το Vault of Time, στο οποίο μπορείτε να farmάρετε πολύ δυνατούς εχθρούς, για να αγοράσετε σπάνιες armors και weapons.

Οι αλλαγές στον οπτικό τομέα είναι λίγες και σίγουρα δεν δικαιολογούν τη μεταφορά του τίτλου σε δυνατότερο μηχάνημα. Τα sprites των χαρακτήρων και του κόσμου είναι σχεδόν ίδια με τα originals, απλά είναι λίγο πιο φωτεινά, ενώ τα παλιά portraits των χαρακτήρων στους διαλόγους έχουν αντικατασταθεί με portraits που έχουν anime αισθητική. Δεν έχει γίνει καμία χρήση της 3D δυναμικής της κονσόλας, κάτι που αν είχε γίνει, σίγουρα θα είχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Όχι ότι το παρών αποτέλεσμα είναι κακό, αλλά δεν είναι ικανοποιητικό για ένα παιχνίδι του 2018.

Ο ηχητικός τομέας, από την άλλη, είναι εκπληκτικός. Έχει γίνει προσθήκη αγγλικών voice-overs, κάτι που δεν υπήρχε στο πρωτότυπο και οι ηθοποιοί έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, με τις ερμηνείες τους να καταφέρνουν να "απορροφήσουν" τον παίκτη στην ιστορία του παιχνιδιού και να συνεισφέρουν στο δέσιμο του με τους χαρακτήρες. Τέλος, το Radiant Historia: Perfect Chronology ντύνεται με ένα εξαιρετικό soundtrack, του οποίου οι μελωδίες είναι από τις καλύτερες που έχουμε ακούσει σε παιχνίδι του είδους. Πιάσαμε αρκετές φορές τον εαυτό μας να χαζεύει την οθόνη και να απολαμβάνει τη μουσική υπόκρουση.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Radiant Historia: Perfect Chronology

Συντάκτης
11 Απριλίου 2018
Developer

Atlus

Publisher

Deep Silver

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

Nintendo 3DS

Tested on

Nintendo 3DS

Κυκλοφορία

16 Φεβρουαρίου 2018

Είδος

Role-playing (JRPG)

PEGI

12

Θετικά

+ Εξαιρετικό και καλογραμμένο σενάριο
+ Τα time-travels συμπληρώνουν άψογα το gameplay
+ Αξιομνημόνευτοι χαρακτήρες
+ Φανταστικά voice-overs και soundtrack
+ To σύστημα μάχης
+ Αρκετές προσθήκες σε σχέση με το πρωτότυπο

Αρνητικά

- Απουσία 3D effects
- Λόγω των time-travels πολλά πράγματα επαναλαμβάνονται

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

Το Radiant Historia: Perfect Chronology είναι από εκείνα τα παιχνίδια που δεν σου γεμίζουν το μάτι στην αρχή, αλλά μετά από τις πρώτες ώρες ενασχόλησης μαζί του, ανακαλύπτεις ότι έχεις να κάνεις με ένα κρυφό διαμαντάκι.

Σίγουρα δεν είναι τέλειο και σίγουρα θα βρείτε καλύτερα JRPG εκεί έξω, όμως υπάρχουν κάθε λογής remake: Υπάρχουν τα παιχνίδια που δικαιολογούν απόλυτα την επιπρόσθετη εργασία που έχει γίνει επάνω τους, υπάρχουν αυτά που στέκονται επάξια, αν και θα σήκωναν άνετα επιπλέον διορθώσεις και υπάρχουν αυτά που πρέπει να χωθούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να μην ξαναβγούν ποτέ.

Το Radiant Historia: Perfect Chronology ανήκει στην πρώτη κατηγορία, αφού διαθέτει ένα φανταστικό σενάριο που προσφέρει 60+ ώρες gameplay, time-travels, αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, εξαιρετική μουσική επένδυση και αρκετές προσθήκες, που δικαιολογούν πλήρως την επανακυκλοφορία ενός τίτλου, που πολλοί δεν είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε στην ώρα του.

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1