Raiders of the Broken Planet

by Βασίλης Καμακάρης on 2 Ιουνίου 2018

Η MercurySteam έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον χώρο των video games το 2001 και απαρτίζεται από πρώην μέλη της Rebel Act Studios, γνωστή για τη δημιουργία του Severance: Blade of Darkness. Από τότε, κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα με τη συνεισφορά της στη σειρά Castlevania: Lords of Shadow και αργότερα με το εξαιρετικό Metroid: Samus Returns που κυκλοφόρησε στο Nintnedo 3DS.

Έχοντας χτίσει ένα ικανοποιητικό βιογραφικό, ήταν σίγουρο ότι θα έφτανε η στιγμή να δημιουργήσει κάτι δικό της, χωρίς να αποτελεί συνεισφορά ή χάρη για κάποια μεγάλη publishing εταιρεία, όπως πρόσφατα έπραξε και η Ninja Theory με το Hellblade: Senua's Sacrifice. Κάπως έτσι, η MercurySteam μας προσφέρει απλόχερα το νέο της δημιούργημα, το Raiders of the Broken Planet.

Το Raiders of the Broken Planet είναι ένα third person shooter και έρχεται να μας χαρίσει μια 4vs1 multiplayer εμπειρία. Η εταιρεία προσφέρει δωρεάν τον πρόλογο της ιστορίας και στη συνέχεια έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε τα αντίστοιχα campaign packs, που προσθέτουν περισσότερα πράγματα στην ιστορία, καθώς και στο gear μας. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πρώτο και το δεύτερο campaign pack, με τίτλο Alien Myths και Wardog Fury αντίστοιχα και να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Το Alien Myths μεταφέρει τους raiders στον Broken Planet, με σκοπό να εντοπίσουν και να διασώσουν τους εναπομείναντες legendary protectors. Με τη βοήθεια τους, οι raiders θα μπορέσουν να σταματήσουν τους εισβολείς που απειλούν την ανθρωπότητα. Σε αντίθεση με το prologue, το οποίο προσφέρει μόλις δύο αποστολές (ένα tutorial και μια βασική αποστολή για τη διάσωση ενός raider, του Lycus), το Alien Myths προσφέρει 4 αποστολές. Το campaign επικεντρώνεται κυρίως στους locas, τους ανθρώπους από τους οποίους προέρχονται οι Harec και Shae, που μπορούμε να χειριστούμε μέσα στο παιχνίδι.

Στο δεύτερο campaign pack, με τίτλο Wardog Fury, ο Harec θέλει να στρατολογήσουμε με το μέρος μας έναν Wardog, τον Loaht, καθώς διαθέτει ισχυρές ικανότητες που θα βοηθήσουν στη μάχη ενάντια στους αντιπάλους μας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιθυμία θα σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους raiders, οι οποίοι εν τέλει θα χρειαστεί να αφήσουν τις διαφορές τους στην άκρη για να εντοπίσουν το Lyra Sphere και με αυτό να αντιμετωπίσουν τον General Marmalade.

Στο multiplayer, οι αποστολές διαμορφώνονται σε ένα 4vs1 game, με τους 4 παίκτες να είναι το βασικό team και τον τελευταίο να αναλαμβάνει τον ρόλο του ανταγωνιστή, ο οποίος υπάρχει για να δυσκολεύει το έργο της αντίπαλης ομάδας και να δίνει ένα πλεονέκτημα στους εχθρούς. Στην αρχή κάθε mission, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε έναν χαρακτήρα, είτε επειδή είναι ο πιο κατάλληλος για την αποστολή που πρέπει να φέρουμε εις πέρας, είτε επειδή απλά μας αρέσει να παίζουμε μαζί του. Φυσικά πρέπει να προσέχουμε τις κινήσεις μας, μιας και ο αριθμός των respawn είναι περιορισμένος. Έτσι, σε περίπτωση που πεθάνουμε πολλές φορές συνεχόμενα, θα πρέπει να κρατηθούμε για ένα μικρό διάστημα στη ζωή, μέχρι να επανέλθει ο αριθμός.

Στο κομμάτι του gameplay, το Raiders of the Broken Planet ακολουθεί το οικείο μοτίβο ενός τυπικού third person shooter που συναντάμε σε πολλά παιχνίδια. Ο τρόπος που θα παίξουμε εξαρτάται από τον χαρακτήρα που έχουμε διαλέξει, καθώς κάθε ένας από αυτούς χρησιμοποιεί συγκεκριμένο οπλισμό και ικανότητες, που μπορούν να φανούν χρήσιμες σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Ελάχιστοι χαρακτήρες έχουν παρόμοια όπλα και αυτά συνήθως είναι machine guns, shotguns και snipers, με τη μοναδική διάφορα να είναι το ειδικό ability που διαθέτει ο κάθε ένας. Παράλληλα, υπάρχει ένας συνδυασμός από ranged και close combat επιθέσεις, που ορισμένες φορές μας ωθεί να παίξουμε με melee, αν θέλουμε να ανακτήσουμε το ammo μας ή points που απαιτούνται για κάποια objectives. Επιπλέον, οι χαρακτήρες μπορούν να αναβαθμιστούν μέσα από cards, που αυξάνουν κάποιο stat ή και να εξοπλιστούν με καλύτερο όπλο. Για να αποκτηθούν όλα αυτά όμως, πρέπει να συλλέξουμε τα απαραίτητα credits, faction και character points, ενώ για τα όπλα απαιτείται η χρήση ενός ειδικού blueprint που προσφέρεται τυχαία σε αποστολές.

Για να συλλέξουμε τα εν λόγω καλούδια, θα πρέπει να επενδύσουμε πολύ χρόνο στο multiplayer του τίτλου, καθώς το single-player δεν προσφέρει κάποιο ουσιώδες progression, πέρα από τα credits, τα οποία μας δίνονται μια φορά ανά αποστολή και το ποσό ποικίλει ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας. Και ουσιαστικά εδώ είναι που ξεκινά το πρόβλημα για το πόνημα της MercurySteam. Με συνολικά μόλις 9 αποστολές και με ένα μικρό playerbase (παρά το cross platform multiplayer), το παιχνίδι καταλήγει να είναι επαναλαμβανόμενο πολύ γρήγορα. Πόσο μάλλον όταν οι αποστολές είναι σχετικά μικρές, ενώ είναι γεμάτες cutscenes που περισσότερο στοιχίζουν, παρά προσφέρουν στην εμπειρία. Αν θέλουμε οι χαρακτήρες μας να εξοπλιστούν σωστά, θα πρέπει να υποστούμε ένα συνεχές grinding, που όμως δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ειδικά αν θέλουμε να αποκτήσουμε νέους Raiders ή να ενισχύσουμε τους υπάρχοντες.

Στην περίπτωση των νέων raiders, η MercurySteam δίνει την εύκολη λύση μέσα από τα microtransactions, ώστε να πληρώσουμε για μια νέα προσθήκη. Αυτό σίγουρα θα φανεί άσχημο και θα ξενίσει αρκετούς, κυρίως λόγω του business model που ακολουθεί η ίδια η εταιρεία. Το συγκεκριμένο business model, με τα επεισόδια και το ελάχιστο περιεχόμενο μέχρι να έρθει ένα νέο pack, μπορεί να γνωρίζει επιτυχία σε παιχνίδια όπως της Telltale Games, ωστόσο σε ένα παιχνίδι όπως το Raiders of the Broken Planet, που ο στόχος της εταιρείας είναι να χτίσει μια multiplayer εμπειρία, τους κάνει περισσότερο κακό, πάρα καλό.

Αν περιείχε εξαρχής όλο το περιεχόμενο και εμπλουτιζόταν με ακόμα περισσότερο με τον καιρό, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Παρόλα αυτά, για να δούμε και τη θετική πλευρά του business model, το Alien Myths και το Wardog Fury, κοστίζουν μόλις 9,99€, ένα σεβαστό ποσό για όσους θέλουν να δοκιμάσουν το παιχνίδι, πέρα από τον δωρεάν πρόλογο του.

Όσον αφορά στον τεχνικό τομέα, το Raiders of the Broken Planet "τρέχει" στην Mercury Engine 5. Η μηχανή γραφικών προσφέρει μια animated πινελιά στο παιχνίδι, με ιδιαίτερο σχεδιασμό τόσο στο περιβάλλον, όσο και στους χαρακτήρες. Στο κομμάτι του performance, δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα frame drops ή bugs που να αλλοίωσαν την εμπειρία, ειδικά στο single-player κομμάτι. Το multiplayer από την άλλη, παρουσίασε ορισμένα θέματα στη συνδεσιμότητα μεταξύ των παικτών, δημιουργώντας κάποιες ατέλειες στη ροή του παιχνιδιού, λόγω του lag και των αποσυνδέσεων.

Συνολικά, το Raiders of the Broken Planet είναι ένα σχετικά ενδιαφέρον παιχνίδι για τους fans του είδους, που όμως πλασάρεται με λάθος τρόπο. Το ξεκίνημα με τα δυο campaign packs είναι αρκετά άτσαλο. Παρόλο που προσφέρει κάτι ευχάριστο, είναι σε μικρό βαθμό. Η MercurySteam έχει κάνει μια τίμια προσπάθεια, αλλά τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν πρόσφερε όλο το περιεχόμενο του παιχνιδιού μαζί και όχι χωρισμένο σε campaign packs, που οι παίκτες μπορεί και να μην αγγίξουν ποτέ. Αν όντως επιζητείτε έναν multiplayer co-op τίτλο με μπόλικο περιεχόμενο και με ουσιώδες progression, τότε υπάρχουν άλλοι, πολύ πιο δυνατοί, τίτλοι για να ασχοληθείτε.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Raiders of the Broken Planet

Συντάκτης
2 Ιουνίου 2018
Developer

MercurySteam

Publisher

MercurySteam

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

22 Σεπτεμβρίου 2017

Είδος

Action-adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Το παιχνίδι προσφέρεται δωρεάν
+ Η ελάχιστη τιμή πώλησης των campaign packs
+ Ενδιαφέρον gameplay
+ Ποικιλία χαρακτήρων
+ Πολύ καλός τεχνικός τομέας
+ Το Cross-platform multiplayer

Αρνητικά

- Καταλήγει επαναλαμβανόμενο πολύ γρήγορα
- Οι αποστολές δεν ανταμείβουν σωστά τον παίχτη
- Ο τίτλος "σπρώχνει" τους παίχτες στο multiplayer για πραγματικό progression
- Πολύ μικρές αποστολές σε διάρκεια και υπερβολικά μεγάλα cutscenes
- Προβλήματα στο matchmaking
- Η έμμεση χρήση των microtransactions

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
5.0
Συνοψίζοντας

To Raiders of the Broken Planet ξεκινώντας με τα Alien Myth και Wardog Fury μας προσφέρει έναν ενδιαφέρων τίτλο, που όμως δυστυχώς χαντακώνεται από το ίδιο του το business model, το οποίο έθεσε η MercurySteam.

Ένας τίτλος με μόλις 9 missions και χωρίς ουσιώδες progression στο singleplayer, εξαναγκάζει τον παίχτη να ασχοληθεί με το multiplayer και τα microtransactions, γεγονός που θα κάνει πολλούς να εγκαταλείψουν άμεσα το παιχνίδι, μετά από μερικές δοκιμές.

Αν και προσφέρει αρκετά πράγματα, στερεί άλλα τόσα. Αν είχαμε να κάνουμε με έναν τίτλο που προσφέρει όλο το συνολικό του content μαζί, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

5.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1