Rain World

by Κωνσταντίνος Κοτόπουλος on 5 Ιουνίου 2017

Η ζωή είναι ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης. Άλλοτε ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και άλλοτε έρχεται μια αναποδιά από εκεί που δε το περιμένεις. Δεν το βάζεις όμως ποτέ κάτω και συνεχίζεις όσο δύσκολες και αν είναι οι καταστάσεις που περνάς! Κάτι παρόμοιο είναι και το Rain World της Videocult το οποίο είναι ένας indie action platformer τίτλος με κύριο στοιχείο την επιβίωση. Το Rain World είναι ο πρώτος τίτλος της Videocult, ενώ publisher είναι η Adult Swim Games. O τίτλος κυκλοφόρησε στις 28 Μαρτίου για PS4 και PC, ενώ υπάρχει μόνο σε digital και όχι retail μορφή.

Rain World_20170420132539

Το σενάριο του Rain World είναι τόσο απλό και τόσο δυνατό συνάμα. Αναλαμβάνετε το ρόλο μιας Slugcat, η οποία χωρίστηκε από την οικογένειά της στην προσπάθεια αναζήτησης τροφής. Η Slugcat βρίσκεται μόνη της σ’ έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο και αφιλόξενο post-apocalyptic κόσμο, καθώς όλα είναι εναντίον της. To σενάριο παρουσιάζεται μέσα από όμορφα cutscenes του τίτλου, αλλά και από το ταξίδι που βλέπει ο πρωταγωνιστής δίχως να υπάρχει καν voice over.

Το Rain World είναι ενα 2D platformer με πολλά στοιχεία survival. Η επιβίωση σ' έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, χωρίς να ξέρεις κάθε φορά τι σε περιμένει στην επόμενη γωνία είναι το βασικό στοιχείο gameplay του παιχνιδιού. Από την πρώτη στιγμή που θα πάρετε στα χέρια σας τον έλεγχο της Slugcat, θα νιώθετε μια αμηχανία και μια αγωνία, καθώς ο χειρισμός είναι ιδιαίτερα απλοϊκός και δεν σας δίνονται παραπάνω πληροφορίες. Θα πρέπει μόνοι σας να καταλάβετε το τι πρέπει να κάνετε. Αυτό είναι που κάνει την διαφορά στο Rain World.

Κύριος στόχος σας είναι να περιπλανηθείτε μέσα από λαγούμια και να φτάσετε στην επόμενη φωλιά, στην οποία θα πέσετε σε χειμερία νάρκη. Ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Θα χρειαστείτε τροφή, αλλά θα αντιμετωπίσετε και πολλούς εχθρούς, που θέλουν να σας κατασπαράξουν. Η τροφή σας μπορεί να είναι μικρά έντομα, καρποί και λουλούδια, από τα οποία χρειάζεστε τέσσερα μέρη για να καταφέρετε να πέσετε σε χειμερία νάρκη και να κάνετε save, περνώντας στο επόμενο στάδιο. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να δείτε πόση τροφή έχετε, πατώντας το R1/RB.

Για να πάτε από τη μια φωλιά στην άλλη έχετε περιορισμένο χρόνο. Εκεί κολλάει και το όνομα του τίτλου, καθώς αν δεν προλάβετε εντός του χρονικού περιθωρίου να φτάσετε στην επόμενη φωλιά, αρχίζει να βρέχει καταρρακτωδώς, με αποτέλεσμα να χάσετε και να ξεκινήσετε από την τελευταία φωλιά που κάνατε hibernate. Άλλες φορές θα έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας και άλλοτε λιγότερο μέχρι να κλείσει ο κύκλος.

Σε όλο αυτό το ήδη δύσκολο gameplay έρχεται να προστεθεί και το random system του Rain World, το οποίο σημαίνει πως όλα μα όλα εκτός από τον χάρτη και τα λαγούμια, κάθε φορά που πέφτετε σε χειμερία νάρκη αλλάζουν. Με άλλα λόγια, η τροφή που υπήρχε δίπλα από τη φωλιά σας έχει εξαφανιστεί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εχθρούς.

Στο 20ωρο ταξίδι σας θα συναντήσετε απίστευτες δυσκολίες, καθώς άλλες φορές βρίσκκετε τροφή και άλλες θα πρέπει να ψάξετε πιο πολύ, ενώ σε άλλα σημεία ξαφνικά το παιχνίδι σας πετάει 3 κροκόδειλους (που δεν είχετε συναντήσει την προηγούμενη φορά) να σφάζονται μεταξύ τους για το ποιος θα σας πρωτοφάει!

Η Slugcat ωστόσο δεν είναι αβοήθητη, καθώς στον δρόμο σας θα βρείτε αρκετά αντικείμενα για να προστατευθείτε, όπως πέτρες, ακόντια κλπ., τα οποία εκτοξεύετε στους εχθρούς σας για να τους αποφύγετε (και ΟΧΙ να τους σκοτώσετε). Το πρόβλημα είναι πως η Slugcat μπορεί να κουβαλάει μόνο 2 αντικείμενα, κάτι που θα σας κάνει πολλές φορές να αναρωτιέστε εάν κάνατε σωστές επιλογές, κρατώντας για παράδειγμα στο ένα χέρι ένα φρούτο και στο άλλο ένα ακόντιο. Τι προηγείται; Η ανάγκη για προστασία ή η ανάγκη για τροφή; Παράλληλα θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και το πόση ώρα έχετε για να επιστρέψετε στη φωλιά σας, αλλά και αν θα καταφέρετε να πάτε στην επόμενη, μέχρι να βρέξει. Kάθε κίνησή σας πρέπει να είναι μελετημένη, αλλά και πάλι τίποτα δεν θα είναι σίγουρο λόγω των random στοιχείων. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα βρείτε μπροστά σας.

Εδώ λοιπόν έχουμε μια απλή ερώτηση: Γιατί το Rain World να είναι τόσο δύσκολο; Η αλήθεια είναι πως αρκετές φορές θα βρεθείτε σε κατάσταση "ragequit". Το Rain World δεν είναι δύσκολο, σε φάση απομνημόνευσης, όπως για παράδειγμα τα Limbo και Inside, όπου μαθαίνεις μέσα από τα λάθη σου, αλλά απεναντίας ο κόσμος του είναι αφιλόξενος με πολλά στοιχεία του να είναι παντελώς τυχαία. Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και το karma, το οποίο χρειάζεται να έχετε για να πάτε από τη μία περιοχή στην άλλη.

Το karma σας ανεβαίνει έναν πόντο κάθε φορά που κάνετε hibernate. Για να κάνετε hibernate (χειμερία νάρκη) χρειάζεστε το λιγότερο 4 κουτάκια τροφής. Αντίθετα, το karma πέφτει έναν πόντο κάθε φορά που σκοτώνεστε είτε από κάποιον εχθρό, είτε από την νεροποντή. Με λίγα λόγια, εάν για παράδειγμα είστε "Level 3" karma και πεθάνετε, τότε το karma σας πέφτει σε "Level 2", αλλά για να το ανεβάσετε ξανά, θα πρέπει να βρείτε όχι μόνο την random τροφή, αλλά και να επιζήσετε από τους εχθρούς.

Βέβαια, να αναφέρουμε ότι μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο έργο που έχετε, υπάρχει ένα Guidance, το οποίο σάς δείχνει προς τα πού θα πρέπει να πάτε, εάν υπάρχει κοντά εχθρός, τροφή αλλά και προς τα πού είναι η πιο κοντινή φωλιά. Τέλος, έρχεται να προστεθεί και ένας μεγάλος χάρτης, μέσα από τον οποίο βλέπετε τα σημεία, που έχετε περάσει, αλλά και το πώς συνδέονται τα λαγούμια μεταξύ τους.

Rain World_20170420180745

Όσον αφορά τα γραφικά, έχουμε ένα ιδιαίτερα απλοϊκό αποτέλεσμα από pixel art συνθέσεις. Παρά την απλότητά, είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένα. Και οι 12 περιοχές του κόσμου είναι άρτια σχεδιασμένες και συνδεδεμένες μεταξύ τους. Άλλες με έντονα χρώματα και άλλες με μουντά. Εκ πρώτης όψεως, το Rain World είναι ένας άρτια εικαστικά σχεδιασμένος τίτλος με τα sprites και το περιβάλλον να θυμίζουν όμορφους πίνακες. Ο ήχος του Rain World στην ουσία είναι υπαρκτός εκεί που χρειάζεται, με όμορφες αξιομνημόνευτες μελωδίες. Ένα κύριο χαρακτηριστικό είναι πως η μουσική αλλάζει εάν υπάρχει κάποιος εχθρός κοντά.

Το Rain World μάς παραχωρήθηκε από την Adult Swim Games για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Rain World

Συντάκτης
5 Ιουνίου 2017
Developer

Videocult

Publisher

Adult Swim Games

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

28 Μαρτίου 2017

Είδος

2D Action Platformer

PEGI

7

Θετικά

+ Υπέροχη απεικόνιση και σχεδιασμός του κόσμου
+ Φοβερή αίσθηση του apocalyptic κόσμου
+ Μεγάλη διάρκεια 20-40 ώρες
+ Άριστη συνδεσιμότητα μεταξύ των περιοχών
+ Ευτυχώς που υπάρχει και το Guidance

Αρνητικά

- Τεράστια δυσκολία
- Το Karma System δεν έχει λόγο να είναι τόσο αυστηρό
- Αρκετές φορές προκαλεί τον παίκτη για ragequit
- Δεν είναι για όλους

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Το Rain World είναι ένας τίτλος που σίγουρα δεν είναι για όλους, καθώς τα λάθη δεν συγχωρούνται. Ένιωσα πως τα Dark Souls είναι πραγματικά πολύ πιο εύκολα μπροστά στην αμέριστη δυσκολία του Rain World. Είναι σίγουρα ένας από τα games που δεν περνάνε απαρατηρήτα, καθώς πολλές φορές νιώθεις μικρός και αδύναμος μπροστά στη μητέρα φύση.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
100%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1