Randal's Monday

by Γιώργος Νανάκης on 18 Ιουνίου 2016

Τα adventure games αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία παιχνιδιών και θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι απευθύνονται σε συγκεκριμένη κάστα gamers. Αυτό γιατί από την φύση τους οι τίτλοι αυτοί περιέχουν πολύ κείμενο και αρκετές ώρες αναζήτησης, γεγονός που μπορεί να κουράσει αρκετούς, που αναζητούν στιγμές έντονης δράσης και όχι πολύ “μπλα μπλα”. Σαν είδος, τα adventure games περνούν την δική τους κρίση. Τα πράγματα σαφώς είναι καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σίγουρα δεν ζούμε την ένδοξη εποχή που μεσουρανούσαν οι τίτλοι της Lucas Arts, της Sierra Online κτλ. Είναι αρκετά δύσκολο να δημιουργηθεί ένα μοντέρνο adventure game, που να περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μας έχουν κάνει να αγαπήσουμε παλιούς κλασικούς τίτλους και ταυτόχρονα να είναι ενδιαφέρον και καλό. Έλλειψη σεναρίων; Φαντασίας; Διάθεσης δημιουργίας; Ίσως όλα τα παραπάνω συν του ότι η μόδα της εποχής επιβάλλει άλλου στυλ παιχνίδια. Από την άλλη, χάρις στην Daedalic Entertainment (είτε ως developer, είτε ως publisher) αρκετοί αξιόλογοι τίτλοι όπως η σειρά Deponia, The Night of the Rabbit, Whispered World κλπ. έχουν καταφέρει να υλοποιηθούν, να γνωρίσουν τεράστια επιτυχία και να αγαπηθούν από το κοινό γιατί όλα τα παραπάνω αποτελούν ακριβώς αυτό που λείπει από το είδος: ποιοτικά, διασκεδαστικά και ψυχαγωγικά point and click adventure games.

Randal's Monday_20160412223013

To Randal’s Monday είναι ένα point and click adventure game με έντονο το μαύρο κωμικό στοιχείο από την Nexus Game Studios και πρωτοκυκλοφόρησε για PC το 2014. Δύο χρόνια μετά, η περιπέτεια του Randal μεταφέρεται στo PS4. Το ιδιαίτερο μαύρο χιούμορ του αντικειμενικά δεν είναι για όλους και το παιχνίδι αποτίει φόρο τιμής για όλη την ποπ κουλτούρα της δεκαετίας των 80’s και 90’s. Πιο συγκεκριμένα, όλο το παιχνίδι είναι ένας φόρος τιμής σε όλα τα γνωστά cult video games, ταινίες και κόμικς των τελευταίων 15+ χρόνων. Ενδεικτικά, υπάρχουν αρκετές αναφορές σε γνωστά video games όπως The Legend of Zelda, Day of the Tentacle, Limbo, BioShock, Super Mario κλπ. Επίσης υπάρχουν παντού στην οθόνη αμέτρητα κρυμμένα καλούδια που παραπέμπουν σε γνωστές σειρές όπως Futurama, Family Guy και άλλες, καθώς και άπειρες αναφορές σε ταινίες όπως Star Wars, Ghostbusters, Back to the Future, Star Trek, Clerks, The Shawshank Redemption, Fight Club, The Lord of the Rings και άλλα γνωστά blockbusters. Υπάρχει ακόμα και αυτούσιος διάλογος μέσα από το “The Breakfast Club” για τους πραγματικά ψαγμένους.

Υπόθεση

Ο Randal Hicks είναι κοινωνιοπαθής, κλεπτομανής, ψεύτης, κυνικός και αλαζόνας. Και αυτές ήταν μόνο μερικές από τις αρετές του! Η ιστορία του αυτοκαταστροφικού μας αντί- ήρωα, ξεκινάει Κυριακή βράδυ, όπου βρίσκεται με τον καλύτερό του φίλο, Matt, και την κοπέλα του, Sally, να τα πίνουν σε ένα γειτονικό μπαράκι για να γιορτάσουν τον αρραβώνα του ευτυχισμένου ζευγαριού. Η νύχτα κυλάει όμορφα, όμως οι δύο φίλοι πίνουν αρκετά και ο Matt καταλήγει να… καταθέτει ό,τι ήπιε στο στενό πίσω από το μπαράκι. Μόλις συνέρχεται ο Matt, με την βοήθεια του Randal, επιστρέφει στο μπαρ. Κατά την επιστροφή, του πέφτει το πορτοφόλι και φυσικά ο Randal το μαζεύει, χωρίς να του το επιστρέψει. Όλοι επιστρέφουν σπίτια τους και ξημερώνει Δευτέρα... Μία Δευτέρα - ή για να είμαστε πιο ακριβείς η πρώτη από τις 2.190 Δευτέρες που θα ζήσει - που θα του μείνει αξέχαστη. O Randal ψαχουλεύει το πορτοφόλι του φίλου του, ανακαλύπτει ότι μέσα σε αυτό βρίσκεται το δαχτυλίδι με το οποίο έκανε πρόταση γάμου ο Matt στην Sally.

Mετά από μια σειρά ατυχών γεγονότων, που συμβαίνουν μέσα στη διάρκεια της ημέρας, ο Randal αποφασίζει να πουλήσει το δαχτυλίδι για να εξασφαλίσει κάποια χρήματα. Παρά τις ατυχίες και τις αναποδιές της, η ημέρα φτάνει στο τέλος της, ο Randal πέφτει για ύπνο και ξυπνάει ανακαλύπτοντας ότι κάτι δεν πάει καλά… Το δαχτυλίδι που ξεφορτώθηκε είχε μια φοβερή κατάρα και ο ίδιος βρίσκεται παγιδευμένος να ζει ξανά και ξανά την ίδια ημέρα. Οι πράξεις του μέσα στη διάρκεια της ημέρας καθορίζουν τι θα ακολουθήσει την επόμενη και ακόμα και μια μικρή αλλαγή μπορεί να επιφέρει τεράστιες συνέπειες την επόμενη (butterfly effect). Ο Randal πρέπει να καταφέρει να αποκτήσει ξανά το δαχτυλίδι και να βάλει ένα τέλος σε αυτό το φαινομενικά ατέρμονο κύκλο επαναλήψεων που σεναριακά θυμίζει αρκετά την ταινία “Η Ημέρα της Μαρμότας” με τον Bill Murray.

Γραφικά

Το παιχνίδι έχει κατασκευαστεί με την μηχανή γραφικών Unity και όπως μπορείτε να διακρίνετε και στις συνοδευτικές φωτογραφίες τα γραφικά είναι ένα κράμα από cartoon και κόμικ. Όλα διαδραματίζονται στις δύο διαστάσεις. Ακόμα και οι παρεμβαλόμενες κινηματογραφικές σκηνές είναι κάπου ανάμεσα στις δύο και δυόμιση διαστάσεις! Τα γραφικά είναι όλα λεπτομερή, προσεγμένα, με όμορφους χρωματισμούς και αποτελούνται από HD εικόνες. Με διάφορα τεχνάσματα και οπτικά τρικ δίνεται η ψευδαίσθηση ότι μιλάμε για τρεις διαστάσεις αλλά το παιχνίδι είναι αμιγώς δισδιάστατο. Οι τοποθεσίες που θα επισκεφθείτε είναι συγκεκριμένες και αριθμητικά λίγες, αλλά αυτό δικαιολογείται βάσει σεναρίου. Παρόλα αυτά όλες οι τοποθεσίες είναι προσεγμένες και λεπτομερείς με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να έχει δοθεί στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων (πχ. εσωτερικό δωματίων, καταστημάτων κτλ.).

Gameplay / Χειρισμός

Τα point and click adventures είναι λίγο βασανιστικά στις κονσόλες, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα χειρισμού του κέρσορα με ακρίβεια, όπως γίνεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τη χρήση του ποντικιού. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος τίτλος δεν αποτελεί εξαίρεση και σε αρκετά σημεία ο χειρισμός κουράζει. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν σε κάποιους γρίφους πρέπει να δράσετε γρήγορα και σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην οθόνη. Απλά εκεί δοκιμάζονται οι αντοχές αλλά και η υπομονή σας. Ένα ακόμα μελανό σημείο του παιχνιδιού είναι ότι οι γρίφοι του άλλοτε διέπονται από λογική, ενώ τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει καν συνοχή στο τι πρέπει να κάνετε και πώς πρέπει να δράσετε προκειμένου να προχωρήσετε παρακάτω. Βέβαια το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει μέσα στο ίδιο το παιχνίδι σύστημα βοήθειας που εφόσον το ζητήσετε οι ίδιοι, σας υποδεικνύει πως πρέπει να κινηθείτε. Το Inventory είναι ένα πολύχρωμο τετράδιο/κόμικ και μπορείτε με ευκολία να περιηγηθείτε ανάμεσα στα αντικείμενα που έχετε, πατώντας μόνο το πλήκτρο του Τριγώνου. Οι χρόνοι φορτώματος είναι μικροί, παρόλα αυτά όμως αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με το loading συγκεκριμένων save file όπου το παιχνίδι κολλούσε και έπρεπε να κλείσουμε την εφαρμογή και να την ανοίξουμε εκ νέου. Δεν θα γινόταν η αναφορά αν μας συνέβαινε μόνο μια φορά, καθώς θα το θεωρούσαμε τυχαίο γεγονός αλλά το συγκεκριμένο πρόβλημα προέκυψε τουλάχιστον 3 φορές κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μας.

Ήχος / Ερμηνείες

Η μουσική επένδυση δεν αποτελεί κάτι το ξεχωριστό ή που αξίζει να γίνει αναφορά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού σάς συντροφεύει και ανάλογη μουσική επένδυση που είναι ανεπαίσθητη και δε σας χαλάει την εμπειρία του παιχνιδιού. Εκεί που έπρεπε να δοθεί έμφαση – και έχει δοθεί- είναι οι ερμηνείες όσον αφορά τους χαρακτήρες που πλαισιώνουν το παιχνίδι. O Jeff Anderson (Clerks, Dogma) δίνει ζωή στον κεντρικό χαρακτήρα και δεν απουσιάζουν και οι guest star όπως ο Jason Mewes που κάνει την φωνή του Jay από το αχτύπητο ντουέτο “Jay and Silent Bob” από τους Clerks που κάνουν cameo εμφάνιση μέσα στο παιχνίδι!

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Nexus Game Studios για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Randal's Monday

Author

Γιώργος Νανάκης

Developer

Nexus Games Studio

Publisher

Daedalic Entertainment

Πλατφόρμες

PC / PS4

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

12 Νοεμβρίου 2014 (PC)
16 Φεβρουαρίου 2016 (PS4)

Είδος

Adventure

PEGI

16

Θετικά

+Χιούμορ, αναφορές σε παλαιότερα games/ταινίες/σειρές
+Classic point and click adventure

Αρνητικά

- Απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό (λόγω αναφορών, σε άτομα που γεννήθηκαν την δεκαετία του 1980 και μετά!)
- Ο χειρισμός απαιτεί υπομονή και γερά νεύρα
- Αρκετοί γρίφοι δεν έχουν συνοχή, ούτε βασίζονται σε κάποια λογική, τόσο σεναριακή όσο και ρεαλιστική.

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
5.5
Συνοψίζοντας

Συνοψίζοντας, το Randal’s Monday μας άφησε γλυκόπικρη γεύση. Είναι ένα παιχνίδι που προσπαθεί να τιμήσει και να δείξει την αγάπη του σε όλα τα παλιά adventure games, ταινίες, σειρές κτλ αλλά οι ίδιες οι αναφορές καταλήγουν να το “πνίγουν” και να μην το αφήνουν να αποκτήσει την δική του ταυτότητα σαν τίτλος.

Σαν άμεσο αποτέλεσμα του προηγούμενου, αν είστε ηλικιακά μετά τα 30 και σας αρέσει το μαύρο χιούμορ, θα το βρείτε διασκεδαστικό και θα εκτιμήσετε όλες τις αναφορές – με την προϋπόθεση ότι είστε και λίγο geek. Σε αντίθετη περίπτωση, αρκετές αναφορές δεν θα σας βγάζουν καν νόημα και το χιούμορ θα σας φανεί πεζό και παρωχημένο. Αν δεν σαν ενοχλεί ο τρόπος χειρισμού στις κονσόλες και ανήκετε στο ηλικιακό target group που αναφέρουμε παραπάνω, θα σας προτείναμε να του ρίξετε μια ματιά.

5.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1