ReCore

by Παναγιώτης Τριάντης on 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η Microsoft έχει ακόμα ένα εξαιρετικό line-up για το Φθινόπωρο του 2016, με το Forza Horizon 3 να μας έχει συνεπάρει. Η συνέχεια αναμένεται καυτή με το Gears of War 4, ενώ ήδη έχει κυκλοφορήσει και άλλος ένα πολύ ενδιαφέρων τίτλος... Όταν ανακοινώθηκε το ReCore στην Ε3 του 2015 με δημιουργό τον Keiji Inafune, πολλοί οπαδοί ενθουσιάστηκαν. Ο Inafune είναι υπεύθυνος για τον γνωστό σε όλους μας Mega Man και όλοι ανυπομονούσαν να δουν το επόμενο έργο του. Έτσι, με τον ίδιο στο τιμόνι της ανάπτυξης σε συνεργασία με άτομα, που έχουν εργαστεί επάνω στη θρυλική τριλογία Metroid Prime, δημιουργήθηκε ένας νέος action adventure τίτλος με στοιχεία ενός platformer, που γνωρίζουμε σήμερα ως ReCore.

9-20-2016_7-15-57_pm

Σενάριο

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020, η ασθένεια που ονομαζόταν “Dust Devil Plague” θέρισε τη Γη και τους κατοίκους της. Η προσπάθεια των ανθρώπων να σώσουν τη Γη απέτυχε, με την οργάνωση Mandate να εκτελεί διάφορες αποστολές, προκειμένου να μεταφερθούν σε έναν νέο πλανήτη που ονομάζεται Far Eden. Για να γίνει αυτό, οι άνθρωποι έστειλαν χιλιάδες ρομπότ, γνωστά και ως corebot, προκειμένου να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να κατοικήσει το ανθρώπινο είδος. Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, άποικοι στάλθηκαν μαζί με τα ρομπότ υπό cryo-sleep με τη λογική πως όταν ξυπνήσουν όλα θα είναι έτοιμα. Το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, καθώς πολλοί άποικοι εξαφανίστηκαν και κάποια corebots στράφηκαν ενάντια στους ανθρώπους.

Πρωταγωνίστρια του ReCore είναι η Joule Adams, η οποία ξυπνά ύστερα από αιώνες εξαιτίας του cryo-sleep, για να διαπιστώσει πως τίποτα δεν πήγε σύμφωνα με τα σχέδια που είχαν κάνει. Έτσι, στον ερημικό κόσμο της Far Eden, η Joule και ο ρομποτικός της βοηθός Mack προσπαθούν να μάθουν τι έγινε και να βρουν άλλους ανθρώπους. Στην προσπάθεια της να ενεργοποιήσει ξανά το Crawler (σκάφος) της, ψάχνει για τα prismatic cores, τα οποία προσφέρουν άφθονη ενέργεια, όπου και θα ξεκινήσει η περιπέτεια της.

Gameplay

Oι μάχες, η εξερεύνηση και το platforming είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες του gameplay. Ο χάρτης του τίτλου είναι open world και αρκετά ικανοποιητικός σε μέγεθος, ενώ διατηρεί metroidvania δομή: θα γυρίσετε σε παλαιότερες περιοχές να τις ξεκλειδώσετε με τις νέες σας ικανότητες. Συγκεκριμένα, αποτελείται από τέσσερις μεγάλες περιοχές και ένα κεντρικό σημείο, τα οποία και είναι διαθέσιμα προς εξερεύνηση. Οι περιοχές αποτελούνται από διάφορα dungeons, διάσπαρτα Prismatic Cores, κουτιά με αντικείμενα για το crafting system και πολλούς εχθρούς. Η μετακίνηση μεταξύ του Crawler -που αποτελεί και τη βάση της Joule- και των διάφορων περιοχών πραγματοποιείται τόσο με τα πόδια, όσο και με σύστημα fast travel, το οποίο και χειρίζεται η Violet, ένα ρομπότ υπεύθυνο για τη μετακίνηση. Προφανώς, για να μεταφερθεί κάπου ο παίκτης, θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει και το αντίστοιχο μηχάνημα ώστε να έχει πρόσβαση το ρομπότ. Όσο για τη μετακίνηση χωρίς να γίνει fast travel, η ηρωίδα έχει την ικανότητα να κάνει ένα dash περιορισμένης εμβέλειας προκειμένου να επιταχύνει την περιήγηση της, ενώ θα έρθει αντιμέτωπη με γκρεμούς και εμπόδια τα οποία θα χρειαστεί να σκαρφαλώσει ή να προσπεράσει με τη βοήθεια των ρομπότ της. Οι ικανότητες της Joule όσον αφορά το platforming θα της φανούν και ιδιαίτερα χρήσιμες, όταν θα εξερευνά τα dungeons του τίτλου.

Κύριος σκοπός του ReCore είναι η συλλογή των Prismatic Cores, τα οποία χρησιμοποιούνται για να ξεκλειδωθούν νέα dungeons και περιοχές. Η ολοκλήρωση των dungeons θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο του παίκτη, καθώς εγγυώνται τουλάχιστον ένα Prismatic Core ανά dungeon.

Τα dungeons χωρίζονται στα απλά, τα Arena, τα Traversal και τα Adventure. Κάθε ένα από αυτά προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες, είτε με διάφορα puzzles, είτε με καθαρή μάχη ενάντια σε κύματα εχθρών ή ακόμα και χωρίς γρίφους και μάχες, αλλά με την προσπέραση διάφορων εμποδίων. Κάθε ένα από αυτά περιλαμβάνει και τρία side quests, που είναι συγκεκριμένα. Το πρώτο είναι ένα time attack που απαιτεί την ολοκλήρωση του dungeon σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το δεύτερο είναι η εύρεση ενός κλειδιού και το τρίτο η ενεργοποίηση διακοπτών, που βρίσκονται κρυμμένοι στον χώρο. Το τέλος των dungeon μας θύμισε αρκετά εποχές Crash Bandicoot 2, όπου ο ήρωας έφτανε στο τελικό δωμάτιο για να λάβει τα βραβεία του και στη συνέχεια να αποχωρήσει από την πίστα. Τα βραβεία για την ολοκλήρωση των side quests κυμαίνονται από κουτιά με αναβαθμίσεις για τους ρομποτικούς φίλους της Joule, μέχρι και επιπλέον Prismatic Cores.

Η Joule χρησιμοποιεί ένα όπλο προκειμένου να πολεμήσει τα corrupted corebots και ένα extraction tool, με το οποίο μπορεί να αρπάξει cores από αντιπάλους ή να τους αφαιρέσει από μηχανήματα. Εκτός από την πρωταγωνίστρια, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να δώσει εντολές στα ρομπότ που τη συνοδεύουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία, καθώς περιορίζεται στις lethal επιθέσεις ενάντια στους αντιπάλους και την ειδική ικανότητα κάθε ρομπότ, που θα βοηθήσει σε δύσβατες περιοχές ή την αναζήτηση αντικειμένων.

Ως προς τις μάχες, το όπλο που χειρίζεται η Joule είναι ένα τυπικό energy rifle και έχει περιορισμένο ammo, το οποίο όμως επαναφορτίζεται σε μικρό χρονικό διάστημα. Το ρομπότ, που σας συνοδεύει, πολεμά αυτόνομα και έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μία lethal επίθεση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιορισμένες φορές μέχρι να επαναφορτιστεί. Το σύστημα μάχης βασίζεται στα χρώματα. Οι εχθροί μπορεί να έχουν διάφορα χρώματα όπως μπλε, κόκκινο και κίτρινο, ενώ υπάρχουν και πιο ισχυροί αντίπαλοι που μπορεί να έχουν συνδυασμούς χρωμάτων, για παράδειγμα το μωβ που είναι συνδυασμός των μπλε και κόκκινου. Αν το όπλο έχει ρυθμιστεί σε ένα από τα τρία βασικά χρώματα και αντιστοιχούν στα χρώματα των εχθρών, δέχονται επιπλέον ζημιά και είναι πιο εύκολο να νικηθούν. Τα αντίπαλα corebots καταστρέφονται είτε μειώνοντας τη ζωή τους στο μηδέν, όπου και θα κάνουν drop αντικείμενα για το crafting σύστημα, είτε αρπάζοντας το core τους το οποίο μεταφράζεται σε ενέργεια για την αναβάθμιση των δικών σας ρομπότ.

Δυστυχώς, η πρωταγωνίστρια δεν έχει τρόπους να αμυνθεί εκτός από το να τρέξει, πράγμα ενοχλητικό, καθώς αν ο παίκτης βρίσκεται ενάντια σε μεγάλο αριθμό εχθρών, ο θάνατος είναι σχεδόν βέβαιος. Επιπλέον, στην αρχή του τίτλου εμφανίζεται η δυνατότητα επαναφοράς του ρομπότ που συνοδεύει τον παίκτη σε περίπτωση που φτάσει η ζωή του στο μηδέν, ωστόσο δε χρειάστηκε ούτε μια φορά στο playthrough μας κάνοντας το... ανούσιο. Γενικότερα, δεν υπάρχει επιλογή δυσκολίας και δυστυχώς ή ευτυχώς ο παίκτης θα αντιμετωπίσει ελάχιστες δυσκολίες, οι οποίες μετά τη δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια θα ξεπεραστούν.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο τίτλος περιλαμβάνει ένα σύστημα crafting και απευθύνεται αποκλειστικά στα ρομπότ που συνοδεύουν την Joule στις περιπέτειες της. Συγκεκριμένα, ο παίκτης βρίσκει blueprints για τα ρομπότ, τα οποία μεταφράζονται σε εξαρτήματα τα οποία προσφέρουν επιπλέον attack, defense, energy, RNG για τα αντικείμενα που πέφτουν και shield. Αυτά τα στατιστικά όμως δεν βασίζονται μόνο στα εξαρτήματα. Ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το ένα ρομπότ με τα cores που έχει κάνει extract από τα αντίπαλα corebots, αναβαθμίζοντας την επίθεση με κόκκινους πυρήνες, την άμυνα με κίτρινους και την ενέργεια με μπλε.

Τεχνικός Τομέας

Ως προς τον τεχνικό τομέα, το ReCore έχει ικανοποιητικά γραφικά με τα καλοσχεδιασμένα dungeons να σπάνε τη μονοτονία της ερήμου που επικρατεί στον κύριο κόσμο με όμορφες σπηλιές διακοσμημένες με πάγους, ξεχαρβαλωμένα μηχανήματα και άλλα. Δυστυχώς, όμως, η όμορφη εμπειρία που προσφέρεται σύντομα θα γίνει κούραση εξαιτίας πολλών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, συναντήσαμε σε πολλές περιπτώσεις framedrops, πράγμα που δε θα λέγαμε πως δικαιολογείται, μιας και δεν είναι απαιτητικός τίτλος. Επιπλέον, έτυχε σε dungeons με εμπόδια και παγίδες να γίνεται respawn σε σημεία που μας έκαναν αυτόματα να πέσουμε ξανά στο κενό… και ξανά… και ξανά.

Τα προβλήματα δεν λείπουν ούτε από τις μάχες, καθώς έτυχε στην προσπάθεια ενός extract, η οποία κράτησε ολόκληρα λεπτά, χωρίς να “σπάσει” η σύνδεση μεταξύ της Joule και του αντιπάλου με αποτέλεσμα την επανεκκίνηση του τίτλου. Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα είναι οι χρόνοι φόρτωσης. Μπορεί τη μία στιγμή να γίνεται άμεσα το respawn σε ένα dungeon, μπορεί και να πάρει πάνω από ένα λεπτό. Το ίδιο ισχύει και με την είσοδο του παίκτη σε ένα dungeon, αλλά και όταν γίνεται fast travel με τους χρόνους να ξεπερνούν το λεπτό.

Όπως και να’χει, αν διορθωθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα, το ReCore αποτελεί μια αξιοπρεπή κυκλοφορία, με αρκετό υλικό για να δικαιολογήσει την ούτως ή άλλως οικονομική του τιμή, αν συγκριθεί με άλλες μεγάλες κυκλοφορίες. Εκτός της αξίας μεταξύ υλικού και τιμής, αξίζει να σημειωθεί πως υποστηρίζει και την υπηρεσία Xbox Play Anywhere, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα λήψης του τίτλου τόσο σε PC όσο και Xbox One εντελώς δωρεάν, αν αυτός έχει αγοραστεί ψηφιακά.


Το ReCore διαθέτει 53 Achievements
Βαθμός δυσκολίας για το 1000: 4/10
Yoink! 10
Extract a Core from an enemy
Ding! 10
Level Up a Corebot (1)
End of the Beginning 30
Complete the Granite Steps (1)
Workbench Apprentice 30
Craft a Part (1)
Safe Harbor 20
Find the entrance to Pylon 512 (1)
Matched! 30
Kill an enemy by Color Matching (1)
Terraformer 30
Restore power to Pylon 512 (1)
Color Cannon 30
Upgrade Joule's Energy Rifle (1)
The More The Merrier 30
Seth joins Joule's Crew (1)
Three's Company 30
Duncan joins Joule's Crew (2)
Ready for Takeoff 40
Make a FL1-R Frame (1)
Toxic Transit 30
Complete the Warren (1)
Affinity Matrix 40
Find all of the Energy Rifle Attachments (1)
Journey's End 40
Complete all Story Missions
Identity Crisis 40
Put Mack into a non K-9 Frame (3)
Stronger And Stronger 40
Use Core Fusion to increase a stat on any Core (1)
Dressed For Success 40
Outfit a Corebot with a completed Part Set of any type (1)
Rapid Removal 30
Perform an instant extract
That'll Leave a Mark 30
Smash something using the AP-3 Frame (1)
Workbench Adept 10
Craft 10 Parts (1)
Descent into Madness 10
Find All of Julius Roldán's log book entries (1)
Love You, Kiddo 10
Find All of Thomas Adams's log book entries (1)
Dust Devil 10
Find All of Natalie Bright's log book entries (1)
For the Revolution! 10
Find All of Violet's log book entries (1)
Juggler 10
Achieve a Combo of 20 (1)
Master Juggler 10
Achieve a Combo of 40 (3)
Charged Up 10
Cause over 10000 Damage in one hit (1)
Sticky Fingers 10
Perform 20 instant Extractions (1)
Locked And Loaded 10
Max out Joule's Energy Rifle level
Well Fed 10
Max out one friendly Core through Core Fusion (2)
All Grown Up 10
Max out a friendly Corebot to level 30
The Architect 10
Find Every Blueprint set (3)
Big Game Hunter 10
Complete all Hunting Challenges in one category
Never Felt Better 10
Upgrade Joule's health to its maximum (1)
Prismatic Perfection 10
Find all the Prismatic Cores (1)
Core Catcher 10
Extract 25 Cores
Core Collector 10
Extract 50 Cores (3)
Core Connoisseur 10
Extract 100 Cores
All The Monies 10
Collect 50000 E-Turner
Let's Do This, Violet! 10
Use a Fast Travel station (1)
Spelunker 10
Complete every Dungeon once
Sand Scratcher 10
Dig up 10 items using a K-9 Frame (2)
Dune Demolisher 10
Dig up 20 items using a K-9 Frame (2)
Light As A Feather 10
Glide for 20 continuous seconds using an FL1-R Frame (2)
Bargain Basin 10
Find all Hardware pickups in the Lonely Basin after Plyon 512 is repaired (1)
Cradle Robber 10
Find all Hardware pickups in The Cradle (1)
Exclusion Zoner 10
Find all Hardware pickups in the Shifting Sands
Core Swapper 10
Use every Lethal combination (1)
Secret Achievements
So You're Victor 30
Complete the Core Foundry (2)
Paradise Central 30
Reach Far Eden Tower
And Stay Down! 40
Defeat Victor at the bottom of the E-Tower
Workbench Artisan 10
Craft 25 Parts
Workbench Wonder 20
Craft 50 Parts

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Microsoft Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

ReCore

Author

Παναγιώτης Τριάντης

Developer

Armature Studio / Comcept

Publisher

Microsoft Studios

Διανομή

Microsoft Ελλάς

Πλατφόρμες

PC / Xbox One

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

16 Σεπτεμβρίου 2016

Είδος

Action Adventure / Platform / Metroidvania

PEGI

12

Θετικά

+ Ιστορία
+ Καλοσχεδιασμένα dungeons
+ Τιμή και υποστήριξη Xbox Play Anywhere

Αρνητικά

- Χρόνοι φόρτωσης
- Framedrops / Τεχνικά θέματα
- Απουσία επιλογής δυσκολίας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
8.1
Συνοψίζοντας

Το ReCore αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία με αρκετό υλικό, ενδιαφέρουσα πλοκή και απλό, αλλά έξυπνο σύστημα μάχης. Από την άλλη, τα τεχνικά προβλήματα δεν του επιτρέπουν να αναδείξει την όμορφη περιπέτεια, που μας ετοίμασε ο Inafune. Οι οπαδοί των platformers, αν προσπεράσουν τα τεχνικά θέματα, σίγουρα θα ευχαριστηθούν κάθε λεπτό, ενώ όσοι δεν είναι σίγουροι, η δελεαστική του τιμή και η υποστήριξη Xbox Play Anywhere (για τα ψηφιακά αντίτυπα) το καθιστούν μια αρκετά καλή επιλογή.

7.0
Βαθμός
8.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1