Red Dead Online (Beta)

by Ελένη Δρίβα on 11 Δεκεμβρίου 2018

Το Red Dead Redemption 2 κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, καταφέρνοντας να εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς και να θέσει νέα στάνταρ για τη βιομηχανία του gaming. Και πώς να μην το κάνει άλλωστε; Η Rockstar Games ξεπέρασε τον εαυτό της και δημιούργησε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς, αλλά και της γενιάς.

Το ταξίδι του Arthur Morgan είναι μια αξέχαστη και πλήρης εμπειρία, με άφθονο περιεχόμενο και απίστευτη ποιότητα. Η Rockstar θα μπορούσε να είχε σταματήσει εκεί, αλλά δεν το έκανε. Πέρα από το single-player, το Red Dead Redemption 2 έχει και multiplayer mode, το Red Dead Online.

Η λέξη “mode” είναι λίγο παραπλανητική. Το Red Dead Online είναι μια online εμπειρία που μπορεί να θεωρηθεί και αυτόνομη, καθώς έχει δεκάδες πράγματα να δείτε και να κάνετε, οπότε ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: προς το παρόν, το Red Dead Online βρίσκεται σε beta, που σημαίνει πως αρκετά πράγματα αναμένεται να αλλάξουν ή να προστεθούν στο μέλλον. Κρατώντας αυτό κατά νου, το Red Dead Online είναι πολλά υποσχόμενο, αν και τα προβλήματα δεν λείπουν.

Το multiplayer σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε τον δικό σας χαρακτήρα, επιλέγοντας φύλο και διαμορφώνοντας την εμφάνισή του. Αφότου τελειώσετε, η εισαγωγή σάς μαθαίνει τα βασικά, σας δίνει τα πρώτα σας όπλα και ένα άλογο και έπειτα, σας αφήνει ελεύθερους.

Ο κόσμος του Red Dead Online είναι ο ίδιος με αυτόν του Red Dead Redemption 2 και περιέχει όλες τις δραστηριότητες που γνωρίσαμε στο single-player. Μπορείτε να κάνετε story missions, αποστολές για αγνώστους, να πάτε για ψάρεμα ή κυνήγι και ό,τι άλλο θέλετε. Η μόνη και τεράστια διαφορά είναι ότι όλα αυτά μπορείτε να τα κάνετε μαζί με φίλους.

Το Online έχει τη δικιά του βασική πλοκή, που μπορείτε να παίξετε είτε με την παρέα σας, είτε με ένα γκρουπ που σας βρίσκει το παιχνίδι. Αν και στην προκειμένη έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στο “πιστολίδι”, παρά στη δημιουργία ενός περίπλοκου σεναρίου με βάθος, οι βασικές αποστολές έχουν αρκετό ενδιαφέρον και καινούργιους χαρακτήρες για να γνωρίσετε. Μάλιστα, μπορείτε να τις ξαναπαίξετε ώστε να κάνετε διαφορετικές επιλογές.

Ο μετρητής honor, που γνωρίσαμε στο βασικό παιχνίδι, επιστρέφει και στο Red Dead Online, καθορίζοντας τις ανταμοιβές που θα παίρνετε, αλλά και την εξέλιξη της ιστορίας. Κάποιες αποστολές είναι διαθέσιμες μόνο αν έχετε χαμηλό honor, ενώ κάποιες άλλες μόνο αν έχετε υψηλό.

Άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να συμμετάσχετε είναι οι αποστολές από αγνώστους, αγώνες με άλογα και διάφορα ανταγωνιστικά game types που σας βάζουν ενάντια σε άλλους παίκτες. Τα races είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες του online, όπως και τα competitive game types, τα οποία μπορείτε να παίξετε μέσω των Showdown series.

Τα Showdown χωρίζονται σε κανονικά (λιγότεροι παίκτες) και μεγάλα (περισσότεροι παίκτες) και περιέχουν modes όπως το Deathmatch, το Point Control και το Make it Count. Το Make it Count είναι μια παραλλαγή του κλασικού battle royale, το οποίο σας δίνει ένα τόξο και μαχαιριά για να επιβιώσετε. Ο χώρος σταδιακά μικραίνει και εσείς πρέπει να είστε ο τελευταίος παίκτης που θα απομείνει.

Όλα αυτά σας ανταμείβουν με λεφτά, χρυσό και EXP. Μαζεύοντας αρκετό EXP κάνετε rank up και ξεκλειδώνετε περισσότερα πράγματα, όπως, παραδείγματος χάρη, το τόξο, που είναι διαθέσιμο από το rank 10 και μετά. Ακόμα και τότε όμως, πρέπει να το αγοράσετε και, προς το παρόν, οι ανταμοιβές από όλες τις δραστηριότητες είναι υπερβολικά χαμηλές, κάτι που οδηγεί σε ατέλειωτες ώρες grinding.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Red Dead Online εντοπίζεται στην οικονομία του παιχνιδιού. Τα περισσότερα αντικείμενα είναι πολύ ακριβά και αυτά που κερδίζετε από ό,τι κάνετε είναι ελάχιστα συγκριτικά. Η φύση του Online είναι ιδανική για grinding, όμως η ισορροπία είναι πολύ κακή αυτή τη στιγμή, σε σημείο που η διαδικασία γίνεται κουραστική.

Για να συνεχίσουν να ασχολούνται οι παίκτες πρέπει να νιώθουν ότι ανταμείβονται σωστά, κάτι που στη beta δεν γίνεται. Παρόλα αυτά, η Rockstar έχει ήδη ξεκινήσει να αλλάζει την οικονομία του παιχνιδιού, καθώς αυτή τη στιγμή, το Red Dead Online διατηρεί ένα μοντέλο που ωθεί τους παίκτες προς τα microtransactions.

Όπως προαναφέραμε, στο Red Dead Online, εκτός από λεφτά, ο χαρακτήρας σας ανταμείβεται και με χρυσό. Ο χρυσός χρησιμοποιείται για να… επισπεύσετε την πρόοδό σας, επιτρέποντάς σας να αγοράσετε πράγματα που είναι παραπάνω level από τον παίκτη σας. Το πρόβλημα είναι πως το gold μαζεύεται βασανιστικά αργά και, με το πέρας της beta, θα μπορείτε να το αγοράζετε με πραγματικά λεφτά, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους παίκτες.

Το gold σάς επιτρέπει να αγοράσετε ρούχα, προμήθειες, άλογα και όπλα και μερικά από αυτά χρησιμεύουν στο competitive, που σημαίνει ότι μπορούν να δώσουν προβάδισμα σε κάποιους παίκτες. Εν ολίγοις, αν η Rockstar δεν καταφέρει να ρυθμίσει σωστά τις ανταμοιβές, πολλοί παίκτες αναμένεται να εκνευριστούν.

Παράλληλα, το Red Dead Online εισάγει έναν καινούργιο μηχανισμό, που κάνει την πρόοδο και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας ακόμα πιο πλούσια. Ο χαρακτήρας σας, εκτός από τα cores για τη ζωή και την αντοχή, έχει και τα λεγόμενα ability cards. Οι κάρτες είναι διάφορα passive και active skills που κάνουν τον παίκτη σας ισχυρότερο, όμως ο αριθμός που μπορείτε να έχετε πάνω σας είναι περιορισμένος. Μπορείτε να ξεκλειδώσετε επιπλέον θέσεις και να αναβαθμίσετε τις κάρτες σας, ανεβαίνοντας ranks.

Ένα χαρακτηριστικό που επιστρέφει από το single-player είναι το camp, οπού μπορείτε να ξαποστάσετε άφοβα, να φάτε, να αλλάξετε ενδυμασία, να ξεκουραστείτε ή να συναντηθείτε με το posse σας. Το posse είναι μια συμμορία που δημιουργείτε με τους φίλους σας και μπορεί να περιέχει έως εφτά άτομα. Μαζί τους, μπορείτε να κάνετε αποστολές, να πάρετε μέρος στα showdowns, να πολεμήσετε άλλα posses και να απολαύσετε όλες τις δραστηριότητες του free roam. Ουσιαστικά, η παρέα είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης του Red Dead Online και ο τομέας που διαπρέπει. Ο κόσμος του παιχνιδιού μπορεί να διασκεδάσει εσάς και την παρέα σας για ατέλειωτες ώρες.

Αν πάλι δεν έχετε παρέα, μην ανησυχείτε. Οι δραστηριότητες που απαιτούν ομάδες έχουν matchmaking, ενώ αν θέλετε να δημιουργήσετε μια ομάδα εντός του παιχνιδιού από μόνοι σας, τότε μπορείτε πάντα να βρείτε άλλα άτομα από το lobby σας. Ένα lobby που καλώς ή κακώς δεν μπορείτε να διαλέξετε, οπότε πάντα θα έχει κάθε λογής παίκτες.

Όπως σε όλα τα multiplayer παιχνίδια που δίνουν τόση ελευθερία, στο Red Dead Online θα συναντήσετε διαφόρους τύπους παικτών και, δυστυχώς, δεν τους σταματάνε και πολλά πράγματα από το να σας ρίξουν όποτε θελήσουν. Μπορεί να κυνηγάτε ή να ψαρεύετε και ένας παίκτης από το lobby σας να αποφασίσει να σας δέσει με το λάσο του ή να σας σκοτώσει. Όλες αυτές οι “συναντήσεις” μπορεί να σας κάνουν να γελάσετε, όμως μετά από ένα σημείο μπορούν να γίνουν ενοχλητικές. Αν ένας παίκτης σάς επιτίθεται συνέχεια και εσείς δεν αντιδράτε, τότε εμφανίζεται στον χάρτη ως δολοφόνος. Αν ανταλλάζετε ακατάπαυστα πυρά όμως, τότε έχετε την επιλογή να κάνετε είτε parley, είτε feud.

Στο parley εξαφανίζονται όλα τα όπλα και πρέπει να συνομιλήσετε με τον άλλον παίκτη για να τα “βρείτε” και στο feud ξεκινάει ένα shootout και νικάει ο καλύτερος. Παρόλα αυτά, ο μηχανισμός των parley/feud δεν αλλάζει και πολλά, ενώ οι επιπτώσεις για κάποιον που σας ενοχλεί είναι τόσο ανούσιες, που καλύτερα είναι να αλλάξετε τελείως lobby, αν θέλετε να κάνετε κάτι χωρίς να σας ενοχλούν.

Παρότι πρόκειται για beta, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα τεχνικό πρόβλημα. Η σύνδεσή μας ήταν άριστη σε όλα τα activities, χωρίς αποσυνδέσεις και lag. Το μόνο ελάττωμα είναι τα μεγάλα loading screens, όμως δεδομένου του μεγέθους του παιχνιδιού, είναι αναμενόμενα.

Η beta του Red Dead Online είναι ένα εξαιρετικό πρώτο δείγμα για το multiplayer του western τίτλου. Υπάρχουν μερικά προβλήματα, όμως η Rockstar εργάζεται πυρετωδώς για τη βελτίωση του και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες αλλαγές.

Με το πέρασμα του χρόνου, το Red Dead Online έχει τα φόντα να μετατραπεί σε ένα από τα καλύτερα online modes που έχουμε δει. Προς το παρόν, είναι ένα αξιοπρεπές multiplayer, που έχει υιοθετήσει την εξαιρετική φόρμουλα του Red Dead Redemption 2 και σας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσετε τη δική σας συμμορία από outlaws. Τι πιο ωραίο από το να παίζεις ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς, μαζί με φίλους;

Οι εντυπώσεις μας για το Red Dead Online βασίστηκαν στη Beta που ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Rockstar Studios

Publisher

Rockstar Games

Διανομή

Nintendo Distributor Hellas (CD Media)

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

27 Νοεμβρίου 2018

Είδος

Action-adventure

PEGI

18

What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
100%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1