Redeemer: Enhanced Edition

Όταν το GOW παντρεύτηκε με το Hotline Miami
by Άρης Φουρναράκης on 22 Αυγούστου 2019

Η ιστορία ενός πληρωμένου δολοφόνου ο οποίος παράτησε τα πάντα και κατέφυγε σε κάποιο απομονωμένο μέρος για να βρει γαλήνη και να συμφιλιωθεί με τα “φαντάσματα” που τον κυνηγούν, έχει ειπωθεί δεκάδες φορές τόσο στα video games όσο και σε σειρές ή ταινίες.

Στο Redeemer: Enhanced Edition της Ρωσικής Sobaka Studio, θα γίνουμε μάρτυρες της παραπάνω ιστορίας για μια ακόμη φορά αφού δεν πρόκειται για νέο τίτλο, καθώς είχε κυκλοφορήσει αρχικά το 2017 για PC. Δυο χρόνια μετά ήρθε η ώρα να κάνει την εμφάνισή του και για τις κονσόλες, με την εταιρία να υπόσχεται αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με το παιχνίδι που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2017.

Πρωταγωνιστής του Redeemer: Enhanced Edition είναι ο Vasily ο οποίος εργαζόταν σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εταιρίες στον πλανήτη. Σκοπός του ήταν να παρεισδύει, να σκοτώνει, να βασανίζει και να φέρνει πίσω λάφυρα. Όπως γίνεται συνήθως όμως, ο Vasily αποδείχθηκε μεγάλος μπελάς για την εταιρία, η οποία αποφάσισε να τον ξεφορτωθεί, με τον ίδιο να καταφέρνει να ξεφύγει την τελευταία στιγμή και να βρίσκει τελικά καταφύγιο σε ένα απομονωμένο μοναστήρι πάνω στα βουνά. Το μοναστήρι θα γίνει το σπίτι του, και για τα επόμενα 20 χρόνια ο Vasily θα προσπαθεί μάταια να συμφιλιωθεί με το παρελθόν του. Όταν κάποια στιγμή η εταιρία και ο παιδικός του φίλος τον ανακαλύπτουν, το μοναστήρι καταρρέει από τα πυρά και ο Vasily έχει μια τελευταία ευκαιρία ώστε να ελευθερωθεί από το παρελθόν του.

Το σενάριο του Redeemer: Enhanced Edition δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και σίγουρα δεν είναι πρωτότυπο, καθώς την ίδια ιστορία την έχουμε ξαναδεί σε αρκετές παραλλαγές. Όμως σε έναν καθαρά action τίτλο η Sobaka Studio ήθελε απλά ένα υποτυπώδες σενάριο ώστε να έχει λόγο να δέρνει κόσμο ο πρωταγωνιστής μας και αυτό λειτουργεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Το Redeemer: Enhanced Edition είναι ένα top-down action παιχνίδι με έμφαση στην ασταμάτητη δράση και στους πολλαπλούς τρόπους που μπορεί ο πρωταγωνιστής μας να σκοτώσει τους εχθρούς του. Εκτός από τις γροθιές και τις κλοτσιές του πρωταγωνιστή μας, έχετε στην διάθεσή σας μια σειρά από melee αλλά και ranged όπλα, τα οποία θα τα βρίσκετε διασκορπισμένα στο περιβάλλον. Τα melee όπλα διαθέτουν durability, οπότε μετά από μερικά χτυπήματα σπάνε, ενώ τα πυροβόλα όπλα σας είναι άχρηστα μόλις τους τελειώσουν οι σφαίρες.

Εκτός από τα παραπάνω, το περιβάλλον είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη περιπέτειά σας, καθώς μπορείτε να καρφώσετε τους εχθρούς σας σε κορμούς δέντρων, να του κάψετε σε τεράστιους φούρνους ή να τους πετάξετε βράχους, έπιπλα ή ό,τι άλλο βρίσκετε γύρω σας. Τέλος οι stealth τακτικές είναι πάντα επιλογή αν και δεν θα βρείτε πολλές στιγμές ηρεμίας για να τις επιχειρήσετε.

Για να βελτιώσετε τις δολοφονικές ικανότητες του Vasily, έχετε στη διάθεσή σας 50 perks σε δυο κλάσεις. Τη monk που εξειδικεύεται σε μάχες σώμα με σώμα και τη soldier που αφορά όλα τα πυροβόλα όπλα. Μπορείτε να προσθέσετε ηλεκτρισμό στις γροθιές σας, να αναπληρώνετε την υγεία σας με κάθε parry, ενώ στα όπλα μπορείτε να αναβαθμίσετε τις κανονικές σφαίρες σε φλεγόμενες κ.α. O διαχωρισμός των κλάσεων είναι μια νέα προσθήκη που έρχεται στο Redeemer: Enhanced Edition και δεν υπήρχε στο πρωτότυπο παιχνίδι.

H μεγαλύτερη προσθήκη που φέρνει η Enhanced Edition είναι η ύπαρξη του local co-op. Πλέον μπορείτε να απολαύσετε όλο το campaign μαζί με κάποιον άλλον, με τον ένα να αναλαμβάνει τον ρόλο του Vasily και τον άλλον ένα μοναχό από το μοναστήρι. Η διασκέδαση ανεβαίνει κατακόρυφα, όμως αυτό που δεν ανεβαίνει είναι η δυσκολία του παιχνιδιού. Παρόλο που δοκιμάσαμε το campaign στο hard, δεν παρατηρήθηκε κάποια ιδιαίτερη αύξηση στη δυσκολία από το solo στο co-op.

Από πλευράς διάρκειας το Redeemer: Enhanced Edition μας κράτησε απασχολημένους ένα απόγευμα στο πιο δύσκολο επίπεδο δυσκολίας, δηλαδή περίπου 5 ώρες. Αν αποφασίσετε να το παίξετε με κάποιον φίλο σας, τότε η διάρκεια του τίτλου πέφτει στις 4 ώρες, γεγονός αρκετά απογοητευτικό καθώς πάνω που είχαμε αρχίσει να διασκεδάζουμε είδαμε τους τίτλους τέλους. Υπάρχει βέβαια και η Arena, στην οποία μπορείτε να μετρήσετε τις δυνάμεις σας με κύματα από εχθρούς, αλλά δεν προσφέρει κάτι παραπάνω στο replayability του τίτλου.

Όσον αφορά τις μάχες, παρόλο που υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να σκοτώσετε τους αντιπάλους σας και όλοι έχουν αιματηρά αποτελέσματα, γρήγορα οδηγούν σε ασταμάτητο button mashing. Λίγοι είναι οι εχθροί που απαιτούν κάποια τακτική για να τους σκοτώσετε, ενώ μετά από ένα σημείο απλά θα πατάτε τα κουμπιά χωρίς να προσέχετε ιδιαίτερα τις κινήσεις τους.

Τέλος, το Redeemer: Enhanced Edition είναι αρκετά γραμμικό, με κάθε επίπεδο να αφήνει ελάχιστο περιθώριο για -έστω τυπική- εξερεύνηση. Σε κάθε level ακολουθείται το μοτίβο “εφόσον έχει εχθρούς πηγαίνω σωστά”, κάτι που καταντάει βαρετό μετά από λίγο.

Τα γραφικά του Redeemer: Enhanced Edition έχουν δημιουργηθεί με τη Unity και σε κάποια σημεία είναι αρκετά καλοσχεδιασμένα. Οι περιβάλλοντες χώροι διαθέτουν ποικιλία, ενώ ξεχωρίζει το gore στοιχείο. Από την άλλη τόσο οι εχθροί όσο και ο Vasily δεν διαθέτουν ιδιαίτερα λεπτομερή σχεδιασμό και πολλές φορές δεν ξεχωρίζουν στον χώρο, ειδικά όταν είναι γεμάτος τέρατα.

Από άποψη επιδόσεων δεν μείναμε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι καθώς παρατηρήθηκαν αρκετά frame-drops και στιγμιαία κολλήματα, ειδικά όταν υπήρχαν αρκετοί εχθροί στον οθόνη. Από την άλλη η έκδοση των κονσολών (δοκιμάστηκε στο απλό PS4) σάς δίνει την επιλογή να πειράξετε τα γραφικά όπως στους υπολογιστές. Για παράδειγμα μπορείτε να αυξομειώσετε το anti-aliasing, τα shadows και το postprocessing, ενώ μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τα motion blur, depth of field κ.λπ, ώστε να φέρετε τον τίτλο στα μέτρα σας.

Ηχητικά το Redeemer: Enhanced Edition βρίσκεται σε λίγο καλύτερο επίπεδο, με τον ηθοποιό που “ντύνει” τον Vasily με την φωνή του να έχει κάνει καλή δουλεία, αφού καταφέρνει να περάσει στον παίκτη τον πόνο του πρωταγωνιστή.

Ο τίτλος μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Redeemer: Enhanced Edition

Author

Άρης Φουρναράκης

Developer

Sobaka Studio

Publisher

Good Shepherd Entertainment

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One / Switch

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

19 Ιουλίου 2019

Είδος

Beat 'em up / Top-down shooter

PEGI

18+

Θετικά

+ Ξέφρενη old-school δράση
+ Η προσθήκη του co-op
+ Δεκάδες τρόποι για να σκοτώσετε τους εχθρούς σας

Αρνητικά

- Αρκετά τεχνικά προβλήματα
- Μικρή διάρκεια
- Αδιάφορο σενάριο
- Γραμμικά επίπεδα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
7.3
Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι το Redeemer: Enhanced Edition είναι ένα παιχνίδι που δεν είναι για όλους. Διαθέτει αρκετά τεχνικά προβλήματα, μικρή διάρκεια, ενώ η γραμμικότητα και το αδιάφορο σενάριο ίσως σας αποτρέψουν.

Από την άλλη, η προσθήκη του local co-op δίνει νέα πνοή στο παιχνίδι και είναι ό,τι πρέπει για αυτούς που θέλουν να περάσουν ένα ευχάριστο απόγευμα με κάποιον φίλο τους, κυρίως λόγω της ξέφρενης και άμυαλης old-school δράσης του.

6.5
Βαθμός
7.3
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1