Remnant: From the Ashes

Division + Dark Souls = Remnant: From the Ashes
by Άρης Φουρναράκης on 10 Σεπτεμβρίου 2019

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν όλο και περισσότεροι τίτλοι με τις “souls-like” και “looter-shooter” ταμπέλες να τα συνοδεύουν. Η Gunfire Games, μετά τα Darksiders II: Deathinitive Edition και Darksiders III, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν τίτλο που δανείζεται στοιχεία και από τις δυο κατηγορίες.

Το Remnant: From the Ashes, όπως ονομάζεται, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός AA τίτλου που, ενώ δεν ταράζει τα νερά της βιομηχανίας σε κάθε τομέα του, καταφέρνει να παραδώσει ένα αρκετά διασκεδαστικό αποτέλεσμα.

Πριν αρκετά χρόνια, η ανθρωπότητα βρέθηκε μπροστά σε μια ανακάλυψη η οποία επέτρεπε το άνοιγμα διάφορων πυλών προς άλλους εναλλακτικούς κόσμους. Όταν όμως ένας περίεργος άνθρωπος άνοιξε μια πύλη για μια άλλη διάσταση ή έναν άλλο κόσμο, η απόπειρα δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα (όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα). Η Γη κυριεύτηκε από αιμοδιψή τέρατα που είχαν ως σκοπό τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους.

Η περιπέτεια μας ξεκινάει με τον χαρακτήρα μας να καταφτάνει με τη βάρκα του σε ένα νησί, μετά από αρκετές μέρες τρικυμίας στη θάλασσα. Μετά από τη δημιουργία του χαρακτήρα σας και ένα σύντομο tutorial, όπου θα μάθετε τον βασικό χειρισμό του Remnant: From the Ashes, θα φτάσετε στο Ward 13, ένα από τελευταία ανθρώπινα καταφύγια στη Γη. Εκεί, θα ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στον κόσμο και το βάρος θα πέσει στις πλάτες σας (όπως πάντα) για να σώσετε τον κόσμο.

Παρόλο που το σενάριο δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, κατά την ενασχόληση σας με αυτό θα βρείτε αρκετές πληροφορίες και στοιχεία με τα οποία το Remnant: From the Ashes προσπαθεί να σας παρασύρει στο lore του. Ίσως τα βρείτε ενδιαφέροντα, ίσως και όχι. Βέβαια, κατά την περιήγηση σας στον κόσμο του παιχνιδιού, θα υπάρξουν στιγμές όπου μέσα από τις επιλογές που θα κάνετε σε διαλόγους με διάφορους χαρακτήρες, θα πυροδοτήσετε την αλλαγή αυτών των χαρακτήρων από δευτερεύοντες, σε bosses. Με αυτό τον τρόπο δίνεται μια βαρύτητα στους διαλόγους, παρόλο που η εξέλιξή τους έχει να κάνει με το gameplay και όχι με την πλοκή.

Περνώντας στα του gameplay, το Remnant: From the Ashes είναι ένα action-adventure παιχνίδι με εμφανείς επιρροές από τα souls-like και looter-shooter παιχνίδια. Βέβαια, από την αρχή του παιχνιδιού παρατηρούμε την πρώτη μεγάλη διαφορά από τα συνηθισμένα souls-like παιχνίδια, που δεν είναι άλλη από το είδος των όπλων. Το Remnant: From the Ashes βασίζεται κατά κύριο λόγο στα πυροβόλα όπλα, είτε κοντινής, είτε μεσαίας, είτε μακρινής απόστασης και πολύ λιγότερο στα melee όπλα.

Ξεκινώντας, υπάρχουν τρία archetypes για να διαλέξετε, που απλά καθορίζουν με ποιον από τους τρεις τύπους όπλων, που αναφέραμε παραπάνω, θα ξεκινήσετε. Δεν υπάρχει κάποια επιλογή κλάσης, ούτε κάποιος περιορισμός στο τι θα κρατάει ο χαρακτήρα σας. Στη συνέχεια του παιχνιδιού μάλιστα, θα βρείτε πληθώρα όπλων, στολών και κοσμημάτων για να τον τροποποιήσετε όπως σας αρέσει.

Μια ακόμη διαφορά, σε σχέση με τα άλλα souls-like παιχνίδια, είναι ότι οι εχθροί δεν πετάνε κάποιου είδους currency με το οποίο μπορείτε να ανεβάσετε levels τον χαρακτήρα σας, αλλά πετάνε materials με τα οποία μπορείτε να αναβαθμίσετε ή και να craftάρετε εξοπλισμό πίσω στο Ward 13 (λειτουργεί σαν κεντρικό hub). Επίσης, μπορείτε να βρείτε διάφορα σεντούκια που περιέχουν materials. Με αυτό τον τρόπο, το Remnant: From the Ashes τοποθετείται λίγο πιο κοντά στα σύγχρονα looter-shooter παιχνίδια.

Βέβαια, υπάρχουν και αρκετά στοιχεία που θα σας θυμίσουν τα Dark Souls και το Bloodborne. Η δυσκολία των εχθρών, τα checkpoints που λειτουργούν όπως τα bonfires, οι ομιχλώδεις πύλες που θα σας μεταφέρουν σε απαιτητικά boss fights, ακόμα και το dodge σαν τρόπος αποφυγής. Tα bosses είναι αρκετά σε αριθμό και καλύπτουν όλα τα γούστα, αλλά αυτό που δεν μας άρεσε είναι ότι η δυσκολία τους βασίζεται στο ασταμάτητο summon μικρότερων εχθρών. Δηλαδή, εκτός από τις επιθέσεις των bosses, θα πρέπει να ανησυχείτε και για τα δεκάδες τέρατα που θα σας κυνηγάνε κάθε στιγμή.

Για τον παραπάνω λόγο, η Gunfire Games διαφημίζει το Remnant: From the Ashes ως ένα παιχνίδι που θα ήταν καλύτερα να παίξετε με παρέα. Το co-op είναι υπαρκτό και μπορείτε μαζί με άλλα δυο άτομα να περιπλανηθείτε στον κόσμο του παιχνιδιού και να βιώσετε όλη την εμπειρία μαζί, κάτι που ανεβάζει τη διασκέδαση πολλά επίπεδα πιο πάνω. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε το παιχνίδι και σε μερικές καταστάσεις, ίσως είναι και επιβεβλημένος.

Παρόλο που το παιχνίδι διαθέτει τέσσερις πανέμορφους κόσμους, πάσχει αρκετά στο level design. Κάθε περιοχή αποτελείται από ένα βασικό μονοπάτι και κάποιες διακλαδώσεις που καταλήγουν σε dungeons, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι καν υποχρεωτικά. Μπορείτε να τα επισκεφθείτε μόνο και μόνο για εμπειρία και materials. Οπότε, σε κάθε περιοχή ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο μοτίβο: σκοτώνετε εχθρούς, προχωράτε μέχρι να βρείτε το βασικό dungeon, αντιμετωπίζετε το boss και πάλι από την αρχή στην επόμενη περιοχή.

Βέβαια, εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι κόσμοι του Remnant: From the Ashes είναι randomly generated. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το βασικό μονοπάτι και τα βασικά κομμάτια της ιστορίας, όλα τα υπόλοιπα, από εχθρούς μέχρι και dungeons, αλλάζουν κάθε φορά που παίζετε μια περιοχή. Οπότε αν δυο παίκτες παίξουν την ίδια περιοχή, μπορούν να βρουν διαφορετικά dungeons και να παλέψουν διαφορετικά bosses και στο τέλος, να καταλήξουν με διαφορετικά αντικείμενα. Το παραπάνω στοιχείο έχει και τα θετικά και τα αρνητικά του. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται τεράστιο replayability (μαζί με τις τρεις διαφορετικές δυσκολίες), όμως από την άλλη, μπορεί κάποιος παίκτης να μην βρει στο playthrough του κάποια συγκεκριμένα αντικείμενα ή όπλα που θα του κάνουν τη ζωή πιο εύκολη στη συνέχεια.

Τόση ώρα μιλάμε για όπλα και αντικείμενα και δεν έχουμε αναφέρει το πιο απολαυστικό κομμάτι του παιχνιδιού, που είναι το shooting στοιχείο του. Καταρχάς, μπορείτε να έχετε στην κατοχή σας ένα melee όπλο, ένα πιστόλι και ένα μεγαλύτερο πυροβόλο. Κάθε όπλο μπορεί να αναβαθμιστεί και να εμπλουτιστεί με κάποιο mod, τα οποία ουσιαστικά προσθέτουν κάποιο skill στο όπλο. Το shooting του Remnant: From the Ashes είναι αρκετά στιβαρό, με τις σφαίρες να έχουν ρεαλιστικό αντίκτυπο στους εχθρούς. Για παράδειγμα, αν στοχεύετε το κεφάλι θα κάνετε μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι στον κορμό, ενώ αν στοχεύετε τα πόδια υπάρχει πιθανότητα να ρίξετε κάτω τους εχθρούς σας.

Σκοτώνοντας εχθρούς, εκτός από materials, ο χαρακτήρας μας κερδίζει και εμπειρία, χαρίζοντας μας ένα trait point κάθε φορά που ανεβαίνει επίπεδο. Τα traits αντιπροσωπεύουν διάφορα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα μας, τα οποία μπορούμε να αναβαθμίσουμε ώστε να τον κάνουμε πιο δυνατό. Κάθε boss μας χαρίζει και ένα trait, οπότε για κάποιον που θέλει να αποκτήσει τα πάντα, το ένα playthrough και οι 15 ώρες που διαρκεί αυτό, σίγουρα δεν είναι αρκετά. Εξάλλου, σύμφωνα με τη Gunfire Games, με το ένα playthrough οι παίκτες θα έχουν βιώσει μόνο το 45% του Remnant: From the Ashes.

Στα του τεχνικού τομέα, η Gunfire Games, με τη χρήση της Unreal Engine, έχει καταφέρει να πετύχει ένα πολύ όμορφο και καθαρό αποτέλεσμα. Οι τέσσερις κόσμοι είναι λεπτομερέστατοι και σίγουρα δεν θα βαρεθείτε ποτέ, καθώς τα μουντά περιβάλλοντα του ενός κόσμου διαδέχονται περιοχές με περισσότερα χρώματα και ποικιλία, από τους επόμενους κόσμους. Θα περάσετε από ερήμους, βάλτους, κατεστραμμένες πόλεις κλπ. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι αντανακλάσεις των υγρών και ο φωτισμός, που είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει σε παιχνίδι του είδους.

Από την άλλη, τα πρόσωπα των χαρακτήρων είναι χαμηλότερης ποιότητας σχεδιαστικά και πολλές φορές καθόλου ρεαλιστικά, αφού στα περισσότερα cutscenes οι χαρακτήρες είναι τελείως ανέκφραστοι.

Ηχητικά, το Remnant: From the Ashes είναι επίσης σε πολύ καλό επίπεδο, με τη μουσική να αλλάζει ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε, ενώ κατά τη διάρκεια της μάχης ή λίγο πριν αυτή, αρχίζει να γίνεται εντονότερη.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Remnant: From the Ashes

Συντάκτης
10 Σεπτεμβρίου 2019
Developer

Gunfire Games

Publisher

Perfect World Entertainment

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

20 Αυγούστου 2019

Είδος

Action Role-Playing, adventure

PEGI

18

Θετικά

+ Το co-op ανεβάζει κατακόρυφα τη διασκέδαση
+ Πληθώρα εχθρών και επιβλητικών bosses
+ Απολαυστικό και στιβαρό shooting
+ Ποικιλία όπλων και αντικειμένων
+ Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά

- Οι randomly generated περιοχές δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε
- Η δυσκολία των bosses βασίζεται στο διαρκές summon αντιπάλων
- Κοινότυπο level design

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι, το Remnant: From the Ashes είναι ένα από τα πρώτα παιχνίδια που συνδυάζουν στοιχεία από souls-like και looter-shooter τίτλους και μάλιστα το κάνει αρκετά καλά. Διαθέτει απολαυστικό shooting, πληθώρα εχθρών και bosses για να αντιμετωπίσετε και υψηλό replayability, ακόμα και αν οι randomly generated περιοχές δεν λειτουργούν τόσο σωστά όσο θα ήθελε η Gunfire Games.

Αν διαθέτετε παρέα και σας αρέσουν τέτοιου είδους παιχνίδια, τότε το Remnant: From the Ashes είναι ένας τίτλος που θα σας διασκεδάσει και θα σας κρατήσει απασχολημένους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1