Republique

Big Brother is Watching You
by Παύλος Κρούστης on 3 Μαΐου 2016

Εν έτει 2016, οι "ψαγμένες" κυκλοφορίες που έχουν ως κοινό τους πιο... διαβασμένους παίκτες συνήθως περιορίζονται σε μερικές indie παραγωγές, απλοϊκό gameplay και μόνο μερικά σεναριακά στοιχεία, που αφορούν τις πολιτικοποιημένες απόψεις τους ή ακόμα χειρότερα μόνο μερικές αναφορές σε κείμενα από collectibles ή κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, το πρόσφατο Assassin's Creed Chronicles: Russia, που είχε ως background την Οκτωβριανή επανάσταση ούτε καν ασχολήθηκε να μας δώσει μερικά στοιχεία γι' αυτήν, καθώς εστίαζε περισσότερο στην περιπέτεια του πρωταγωνιστή της (η οποία αφορούσε την εύρεση ενός κουτιού... τελεία). Τέτοιες ευκαιρίες έχουν δοθεί και σε άλλα games, όμως συνήθως αφορούν ένα μικρό κομμάτι τους. Δύσκολα βρίσκουμε "μεγάλα" παιχνίδια με φιλοσοφία να τα στηρίζουν, όπως η επική σειρά του Kojima, Metal Gear Solid για παράδειγμα.

My Great Capture Screenshot 2016-04-27 21-58-47

Το Republique είναι στην ουσία ένα παιχνίδι βασισμένο στο σύμπαν που δημιούργησε ο George Orwell με το 1984, όπου γέννησε την ιδέα του "Μεγάλου Αδελφού", που παρακολουθεί τους πάντες, σε μια κοινωνία ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη. Το παιχνίδι έχει τις ρίζες του σε αυτήν την ιδέα, αλλά το περιτύλιγμα είναι διαφορετικό. Δεν μιλάμε για το ίδιο ακριβώς περιβάλλον, αλλά ένα παρόμοιο. Το κεντρικό concept όμως είναι ίδιο. Πρόκεται για ένα απολυταρχικό κόσμο, όπου η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του ενός, που διοικεί ακόμα και τα μυαλά των κατοίκων. Η ιδέα ότι κάποιος παρακολουθεί τους πάντες είναι το κεντρικό μοτίβο και πάνω σε αυτό βασίζονται τόσο το σενάριο, όσο και το gameplay του τίτλου.

Ο τίτλος αναπτύχθηκε από την Camouflaj και την Logan Games, με βετεράνους από τις σειρές Metal Gear Solid, Halo και FEAR. Σκοπός της ομάδας ήταν να δημιουργήσουν έναν τίτλο για κινητά και tablets, ο οποίος δε θα είναι casual. Με αυτή τη σκέψη στράφηκαν στο Kickstarter, όπου κατάφεραν να χρηματοδοτήσουν την ιδέα τους (μόλις την τελευταία ημέρα). Αφού κυκλοφόρησε σε Android και iOS συσκευές, ο τίτλος ήρθε σε Remastered μορφή με μερικές αλλαγές σε PC και Mac. H επεισοδιακή μορφή κρίθηκε ως κατάλληλο μοντέλο για την κυκλοφορία του με το πέμπτο και τελευταίο επεισόδιο να κυκλοφορεί παράλληλα με την έκδοση σε PS4 τον Μάρτιο, όπου το παιχνίδι είναι στην πλήρη μορφή του. Μάλιστα, η PS4 έκδοση έρχεται και με αρκετές αλλαγές, που θα δούμε και στην πορεία. Η αφομοίωση του τίτλου για την κάθε έκδοση δεν ήταν απλή διαδικασία, αφού η "one touch" λειτουργία για κινητά/tablets λειτουργούσε σύμφωνα με το concept του παιχνιδιού, ενώ όταν μεταφέρθηκε σε PC και Mac, οι devs χρησιμοποίησαν hotkeys του πληκτρολογίου. Η έκδοση PS4 έχει αντίστοιχες αλλαγές για καλύτερη χρήση του χειριστηρίου και πιο γνώριμη συμπεριφορά για τους console users.

Η πόλη στην οποία βρίσκεστε ονομάζεται Metamorphosis και την ελέγχει ένας δικτάτορας, που αποκαλεί τον εαυτό του Overseer ή Headmaster. Ως παίκτης, καλείστε να βοηθήσετε την Hope ή αλλιώς 390-Η, μια κοπέλα που ζει με το φόβο της παρακολούθησης και της αλλαζονικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης της Metamorphosis. H Hope, η οποία είναι μία απ' τους Pre-Cals "πρέπει" να "σωφρονιστεί" σύμφωνα με τους νόμους, ενώ όπως και κάθε πολίτης, πρέπει να βγάλει από το μυαλό της τις έννοιες της ελευθερίας, της σκέψης και της μοναδικότητας. Προορισμός της σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι να γίνει άλλη μία Prizrak. Η πρωταγωνίστριά μας όμως έχει αμφιβολιες. Στα χέρια της βρίσκονται κάποια βιβλία, τα οποία η Republique (η "Δημοκρατία") ορίζει ως παράνομα και μανιφέστο των αντιστασιακών. Το μανιφέστο αυτό λέγεται ότι προέρχεται από τα χέρια του Daniel Zager, ενός αντιστασιακού, που μολύνει τα μυαλά των κατοίκων της Metamorphosis. Στην πορεία θα μπλεχτούν επιπλέον χαρακτήρες, όπως η Mireille Prideaux, αξιωματικός των Prizrak, ο Frederick Cooper, ένας από τους φρουρούς, που θα την βοηθήσει, αλλά και εσείς, που σπάτε τον 4ο τοίχο, καθώς σας μιλά η πρωταγωνίστρια.

Ο ρόλος σας στο Republique είναι πολύ ιδιαίτερος. Καλείστε μέσω hacking των καμερών της Metamorphosis να βοηθήσετε την Hope να δραπετεύσει. Η Hope και οι υπόλοιποι χαρακτήρες αναφέρονται σε σας ως "άγνωστο" που βοηθάτε την πρωταγωνίστρια. Αυτό βοηθά το immersion 1000%, καθώς σας δίνεται η αίσθηση ότι όντως βοηθάτε κάποιο υπαρκτό άτομο μέσα από ψηφιακό περιβάλλον. Ο ρόλος σας θα είναι να ελέγχετε τις συσκευές και πόρτες γύρω από την Hope, αλλά και να τις δίνετε οδηγίες. Στις υπόλοιπες εκδόσεις, απλά καθοδηγούσατε την Hope, δίνοντάς της εντολές. Στην PS4 έκδοση, έχετε τη δυνατότητα να την μετακινείτε εσείς με τον μοχλό του χειριστηρίου. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι μάλλον είναι το πιο εύχρηστο πλάνο χειρισμού, αλλά δυστυχώς χάνονται μερικοί πόντοι από το immersion, καθώς ο ρόλος σας μπλέκεται ανάμεσα στην Hope και στον hacker χαρακτήρα σας.

Μέσα από τα 5 επεισόδια του τίτλου, θα δείτε μοναδικά concepts τόσο σεναριακά, όσο και στο gameplay, που θα αφορούν μόνο το συγκεκριμένο επεισόδιο. Για παράδειγμα στο πρώτο επεισόδιο, αφού δραπετεύσετε και λάβετε τις πρώτες σας πληροφορίες, σκοπός σας θα είναι να ψάξετε για τον Βιβλιοθηκάριο ώστε να σας εξηγήσει μερικά πράγματα παραπάνω. Με λίγα λόγια, κάθε επεισόδιο έχει αρχή, μέση και τέλος, με τελικό σκοπό φυσικά να φύγετε από την Metamorphosis και να ρίξετε την κυβέρνηση του Overseer. Η dystopian ατμόσφαιρα κατακλύζει τον τίτλο δίνοντάς του μοναδικό άρωμα, με μοναδική εξαίρεση το 4ο επεισόδιο, που έχει κάτι από survival horror. Συνολικά, η ατμόσφαιρα και το immersion είναι τα highlights του τίτλου, ενώ χειρίζεται αρκετά όμορφα το σενάριο με τις αρκετά συχνές ανατροπές, ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον. Κάποιες δυστυχώς φαίνονταν από χιλιόμετρα μακρυά, αλλά εκτιμούμε το γεγονός ότι υπήρχε προσπάθεια από τους σεναριογράφους. Στο 5ο επεισόδιο θα κληθείτε να πάρετε μια απόφαση για τον τρόπο που θα κινηθείτε, η οποία θα αλλάξει το δρόμο που θα πρέπει να πάρετε. Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, που ταιριάζει γάντι με το concept του τίτλου περί ελευθερίας επιλογών, ενώ το πολυ-επίπεδο σενάριο μας έκανε να σκεφτούμε περισσότερες από μία φορές το ρόλο μας, αφού στην ουσία διατηρούσαμε επαφή με την πρωταγωνίστρια μέσω παρακολούθησης -κάτι που αντιτίθεται σε αυτά που προσπαθούμε να κάνουμε στο παιχνίδι, ώστε να καταρρίψουμε το "Μεγάλο Αδελφό".

Το gameplay του τίτλου ορίζεται ως action stealth, ενώ θα λέγαμε ότι το action έρχεται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα για ένα λόγο: Μπορείτε να πατήσετε την παύση στο παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα αλλάζετε την προοπτική σας από κάμερα σε κάμερα, ελέγχοντας ανά πάσα στιγμή όλο το πεδίο. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε τις κινήσεις σας και να αποφεύγετε τις... απροσεξίες διατηρώντας μια τακτική συνεχώς μαζί με ένα πλάνο για τη διαδρομή σας. Ξεκινώντας το ταξίδι σας με την Hope, θα σας δοθεί η δυνατότητα να χακάρετε κάποιες πόρτες, ώστε να τις κλειδώσετε ή να τις ξεκλειδώσετε, ενώ αντίστοιχα θα πειράξετε κάποιους διακόπτες για να ανοίξετε το δρόμο για την 390-Η. Το συγκεκριμένο concept ενώ φαντάζει ιδιαίτερα πρωτότυπο μας θύμισε έναν άλλο indie τίτλο, που είχαμε δει σε PC πριν περίπου 6-7 χρόνια, που ονομάζεται The Experiment. Φυσικά, η υλοποίηση αυτή τη φορά είναι πολλές φορές καλύτερη, όπως και μιλάμε για ένα παιχνίδι με μεγαλύτερο badget.

Εκτός από το να ανοίγετε πόρτες και διακόπτες για την Hope, βασικό σας μέλημα θα είναι να την καθοδηγείτε στους χώρους, ώστε να αποφεύγει τους φρουρούς (Prizrak). Οι φρουροί δυστυχώς απογοητεύουν με την A.I., καθώς (παρά τις σημειώσεις του παιχνιδιού για πιο πολύπλοκη A.I. σε μετέπειτα επεισόδια) έχουν μόνο μία πορεία, με σταθερό χρόνο στάσης. Παράλληλα, μπορείτε πολύ εύκολα να τους αποφύγετε, αφού είναι και αργοί και δε σας ψάχνουν πέρα από το σημείο που σας είδαν τελευταία φορά. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι έχετε taser και pepper spray στη διάθεσή σας για να τους ξεπαστρέψετε, ενώ παράλληλα μπορείτε να τους τραβήξετε την προσοχή (πάλι μέσω hacking ραδιοφώνων κλπ.) και να τους κλειδώσετε. Ακόμα και αν χάσετε, το παιχνίδι απλά σας παίρνει τα pepper spray και τα tasers που έχετε πάνω σας και σας κλειδώνει σε μια φυλακή, που βρίσκεται μόλις λίγα δωμάτια παραδίπλα από εκεί που σας συνέλαβαν. Κατευθείαν, μπορείτε να ξαναπάτε μέσα σε 1-2 λεπτά στο σημείο που ήσασταν, να κλέψετε από την τσέπη του φρουρού που σας συνέλαβε τα αντικείμενά σας και να συνεχίσετε κανονικά την πορεία σας. Όσες φορές και να σας πιάσουν, δε χάνετε! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μη φοβάστε τόσο, καθώς οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα χλιαρές.

Αυτό που θα σας δυσκολέψει στο Republique είναι οι εναλλαγές της κάμερας, οι οποίες πολλές φορές γίνονται αυτόματα, ενώ παράλληλα το παιχνίδι κολλά (loading) με κάθε εναλλαγή πλάνου. Το συγκεκριμένο μειονέκτημα κυριολεκτικά μπορεί να σκοτώσει την εμπειρία σας. Για του λιγότερο υπομονετικούς παίκτες, σίγουρα θα τους αποτρέψει κάτι τέτοιο απ' το να ευχαριστηθούν την εμπειρία τους. Αφού αλλάξει το πλάνο, θα βρεθείτε να χάνεστε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να συνειδητοποιήσετε πού βρίσκεστε. Σε περιπτώσεις όπου θα σας κυνηγούν, αυτό μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η Hope συνδέεται στα διάφορα συστήματα ασφαλείας μέσω του κινητού της. Αυτό σημαίνει ότι παίζει ρόλο η μπαταρία και το σήμα της. Το σήμα σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει 2 δωμάτια δίπλα σας, ενώ η μπαταρία (την οποία μπορείτε να αναβαθμίσετε) σας βοηθά να με το κινητό σας για χρήσεις όπως το luring των εχθρών ή το κλείδωμα πορτών.

 

Ο τίτλος διατηρεί κάποια ελαφρά metroidvania στοιχεία, από την άποψη ότι θα βρίσκετε κλειστές πόρτες, τις οποίες για να ξεκλειδώσετε, θα πρέπει πρώτα να αναβαθμίσετε το κινητό σας. Το OMNI, όπως ονομάζεται, είναι το λειτουργικό του κινητού σας και αν θέλετε να το αναβαθμίσετε, ώστε να μπορείτε να ξεκλειδώνετε περισσότερες πόρτες, θα πρέπει να βρείτε τους servers της αναβάθμισης. Επιπλέον, το gameplay του τίτλου βασίζεται πολύ στα collectibles, τα οποία είναι πολλαπλών ειδών. Θα βρείτε απαγορευμένα βιβλία (πραγματικά) για τα οποία θα κάνει σχόλια ο Cooper, θα βρείτε αφίσες και αντικείμενα στους περιβάλλοντες χώρους, που θα έχουν να διηγηθούν ιστορίες και στην ουσία αποτελούν το βασικό μέσο αφήγησης του τίτλου, emails, μηνύματα σε τηλεφωνητές και άλλα πολλά. Αυτό που θα σας τραβήξει όμως το ενδιαφέρον είναι οι δισκέτες που θα βρίσκετε στους εχθρούς, που είναι indie παιχνίδια της εποχής μας. Για κάθε ένα που θα βρίσκετε θα ακούτε την πολύ ενδιαφέρουσα μίνι κριτική του Cooper (προφανώς των devs) για παιχνίδια όπως το Guacamelee, Gone Home και άλλα πολλά. Εκτός από τις αναβαθμίσεις και το stealth, ο τίτλος έχει σε κάποια σημεία του και μερικά puzzles, όπως έναν λαβύρινθο, που πρέπει να προσπεράσετε, κάποιους αγωγούς που θα πρέπει να ανοίξετε ή κάποια πιο λαμπρά σημεία, όπως να ψάξετε το περιβάλλον σας για στοιχεία, ώστε να "φτιάξετε λάσπη"... δημοσιογραφικά για κάποιους φρουρούς, που θέλετε να... φύγουν από τη μέση.

Το τεχνικό κομμάτι του τίτλου δυστυχώς είναι το χειρότερό του, καθώς όπως είπαμε παραπάνω, τα stutters στις εναλλαγές των πλάνων χαλούν όλη την εμπειρία, ενώ το Remaster που έχει γίνει από τις mobile εκδόσεις, φυσικά δεν το αφήνει να φτάσει τα στάνταρντς των ΑΑΑ παιχνιδιών, που συνηθίζουμε να βλέπουμε στο PS4. Ακόμα χειρότερη έρχεται να κάνει την κατάσταση το framerate, που σε πολλά σημεία πέφτει κατακόρυφα. Σε αυτά τα σημεία, όταν το πρόβλημα συνδυάζεται με τις εναλλαγές πλάνων, τα stutters και τους εχθρούς που σας κυνηγούν, θυμόμαστε εποχές, όπου το gaming ήταν πολύ πιο δύσκολο λόγω τεχνικών προβλημάτων.

My Great Capture Screenshot 2016-05-01 14-05-32

Στα θετικά, έχουμε ένα περιβάλλον με εξαιρετική ατμόσφαιρα, αρκετά μοναδικό artstyle και μερικά από τα καλύτερα facial animations (ευτυχώς) που έχουμε δει ποτέ σε indie κυκλοφορία. Μάλιστα, η Hope, σε συνδυασμό με τη φωνή της είναι μία από τις καλύτερες performances που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτος budget. Θα την ακούσετε/δείτε να αγχώνεται και κάτι θα σφιχτεί μέσα σας. Το εκπληκτικό facial animation έρχεται σε αντίθεση με τα πολύ μέτριας λεπτομέρειας μοντέλα των χαρακτήρων, ενώ η λεπτομέρεια στα περιβάλλοντα είναι ικανοποιητική, ώστε να αποδώσει το κλίμα του παιχνιδιού. Τα voice overs των υπολοίπων χαρακτήρων ευτυχώς είναι εξίσου εξαιρετικά με της Hope, ενώ άξια αναφοράς είναι η εμφάνιση του David Hayter (Solid Snake - Metal Gear Solid), που επιτέλους τον ακούμε με την κανονική του φωνή (δυστυχώς μόνο για ένα επεισόδιο), αλλά και η Jennifer Hale, που έχει δανείσει τη φωνή της σε δεκάδες video games, με πιο γνωστή την εμφάνισή της στη σειρά Mass Effect ως θηλυκή Sheppard.

Ο χειρισμός, όπως αναφέραμε έχει τα προβλήματά του, παρά τις προσπάθειες της Camouflaj να τον φέρει στα μέτρα του DualShock 4. Δημιουργήθηκε cover system εκ νέου για την έκδοση PS4, ενώ τα analog controls πλέον λειτουργούν ανάλογα με τη θέση της κάμερας (όπως είπαν οι devs, μελέτησαν το Devil May Cry γι' αυτό). Δε λειτουργεί πάντα άψογα, αλλά ανά πάσα ώρα, μπορείτε να κάνετε παύση μέσω του OMNI system και να μελετήσετε τις κινήσεις σας καλύτερα. Τέλος, στην έκδοση PS4 επίσης μπορείτε να βρείτε 3 bonus outfits, με το ένα μάλιστα να είναι η στολή της Kat από το Gravity Rush!

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την NIS America για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Republique

Συντάκτης
3 Μαΐου 2016
Τίτλος

République

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

Camouflaj
Logan Games

Publisher

GungHo Online Entertainment
NIS America

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / PS4 / OSX / iOS / Android

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

25 Μαρτίου 2016

Είδος

Action-adventure, stealth

PEGI

16

Θετικά

+ Εξαιρετικό voice acting
+ Η αυθεντική "οργουελική" ατμόσφαιρα
+ Ώριμο σενάριο
+ Immersion μέσω του ιδιαίτερου gameplay
+ Ενδιαφέροντα collectibles

Αρνητικά

- Τα ενοχλητικά stutters σε κάθε αλλαγή πλάνου
- Το framerate πέφτει σε πολλά σημεία
- Ελαφρώς άτσαλος χειρισμός
- H A.I. είναι μονο-επίπεδη
- Χαμηλό επίπεδο δυσκολίας χωρίς επιλογή

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
10
Συνοψίζοντας

To Republique θα μπορούσε να λέγεται και 1984: The Game, αν και δε θα ήταν τόσο πετυχημένος τίτλος. Αυτό που καταφέρνει με ευκολία είναι να μεταφέρει με μοναδικό τρόπο την οργουελική ατμόσφαιρα, της οποίας έχουμε δει ψήγματα σε άλλα games, όπως Half-Life 2 (City 17), ίσως σημεία του Mirror's Edge και του Syndicate. To Republique είναι ένα σοβαρό παιχνίδι για "διαβασμένους" παίκτες. Ως mobile game καταφέρνει και ξεφεύγει από τα καθιερωμένα casual games, ενώ ως PS4 port έρχεται ως μια διαφορετική stealth πρόταση προσφέροντας ένα δυστοπικό περιβάλλον.

Σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς ο χειρισμός (παρά τις καλοδεχούμενες προσπάθειες αφομοίωσης) είναι ελαφρώς δύσχρηστος, ενώ τα stutters στις εναλλαγές σκηνών έπρεπε να μην υπάρχουν, καθώς χαλούν την εμπειρία. Αν θέλετε κάτι σε stealth με καινοτόμα στοιχεία όμως, ενώ παράλληλα σας αρέσει η συλλογή των collectibles, τότε αυτό το παιχνίδι έχει φτιαχτεί για εσάς. Ευτυχώς που υπάρχει και το Kickstarter, αλλιώς δε θα βλέπαμε τέτοιο τίτλο στις μέρες μας...

7.0
Βαθμός
10
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1