Resident Evil 4

Detrás de tí, imbécil!
by Μιχάλης Παγκίδης on 6 Σεπτεμβρίου 2016
Διαβάστε επίσης:
Resident Evil Origins Collection - Review
Resident Evil 5 - Review

Resident Evil 6 - Review
Resident Evil 7 - Preview

Έντεκα χρόνια έχουν περάσει από την αρχική κυκλοφορία του Resident Evil 4 και για τους περισσότερους από εμάς αποτελεί τον σημαντικότερο τίτλο της δημοφιλούς σειράς στη νέα εποχή, η οποία έκανε μια στροφή και θέλησε να αλλάξει τον όρο survival horror, έτσι δηλαδή όπως την πρωτογνωρίσαμε. Η αλήθεια είναι, ότι ο δημιουργός της σειράς, Shinji Mikami, κυκλοφόρησε αρχικά ως exclusive το Resident Evil 4, για την κονσόλα της Nintendo στο GameCube και στην πορεία μεταφέρθηκε σε όλες τις πλατφόρμες, από το PlayStation 2, έπειτα στο PC, μεταφορά στο Wii, το PS3, Xbox 360 ακόμα και σε iOS (Ιαπωνία). Με όλα τα παραπάνω, η ερώτηση που ‘’γεννάται’’ λοιπόν, είναι το γιατί κάποιος να επιστρέψει ξανά στο Resident Evil 4, δεδομένου ότι ο τίτλος έχει αρκετά χρόνια απ’ την αρχική κυκλοφορία του; Τι έχει να προσφέρει παραπάνω η έκδοση των PlayStation 4 και Xbox One (στα 19,99€); Πάμε να δούμε παρακάτω τα ερωτήματα αναλυτικά και να πάρετε μια γεύση γιατί ο συγκεκριμένος τίτλος έχει μείνει χαραγμένος στην καρδιά του εκάστοτε gamer.

PS_Messages_20160904_163928

Για όσους δε γνωρίζουν τα γεγονότα του τίτλου, να υπενθυμίσουμε ότι λαμβάνουν χώρα έξι χρόνια μετά το Resident Evil 2 και τα όσα συνέβησαν στην πόλη Raccoon City. Στον ρόλο του κεντρικού πρωταγωνιστή συναντάμε τον αγαπημένο από το κοινό, Leon S. Kennedy, τον πρώην αστυνομικό της Raccoon City, o οποίος πλέον εργάζεται ως πράκτορας. Αφού κατάφερε να ξεφύγει από τον εφιάλτη που έζησε στο RE 2, o Leon κατατάχθηκε σε μια μυστική υπηρεσία των Η.Π.Α. ως ειδικός πράκτορας. Το παιχνίδι ξεκινά με μια κινηματογραφική σκηνή που αφηγείται όλα τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν και τα οποία μας οδήγησαν στο νέο τίτλο. Ο Leon έχει σταλεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα, σε κάποιο χωριό της Ισπανίας για να εντοπίσει και να διασώσει την κόρη του προέδρου της Αμερικής.

Τα στοιχεία που γνωρίζουμε εξ αρχής είναι ελάχιστα, όπως και οι πληροφορίες που δίνονται με την έναρξη του παιχνιδιού. Το μόνο που μας γίνεται γνωστό είναι ότι η κόρη του προέδρου ονομάζεται Ashley και πως την απήγαγε μια άγνωστη ομάδα κακοποιών. Επάνω σε αυτήν τη δομή είναι βασισμένο όλο το παιχνίδι της Capcom, δηλαδή η πλήρης άγνοια των γεγονότων και έχουμε συνεχώς την αίσθηση πως ένα τρομακτικό μυστικό πρόκειται σύντομα να αποκαλυφθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη αγωνία και ένας γενικότερος τρόμος, που νιώθει ο παίκτης κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού. O Leon φτάνει στο χωριό υποστηριζόμενος από δύο τοπικούς αστυνομικούς, όμως από την πρώτη κιόλας επαφή του με τους ντόπιους, αρχίζει ένας νέος εφιάλτης. Οι χωρικοί είναι απίστευτα εχθρικοί, με αποτέλεσμα να επιτίθενται στον Leon μόλις τον αντικρίσουν. Πρέπει βέβαια να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, πως θα νιώσετε κάποιο διαφορετικό συναίσθημα με τους αντιπάλους του Leon, καθώς δε θα αντιμετωπίσετε ορδές από τα γνωστά ζόμπι, τα οποία γνωρίζατε μέχρι πρότινος, αλλά ‘’ζωντανούς’’ ανθρώπους ονόματι Los Ganados. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δείχνουν να βρίσκονται σε μια περίεργη κατάσταση, είναι περισσότερο τρομακτικοί από τα ζόμπι που είχατε συνηθίσει να εξοντώνετε στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα της νέας περιπέτειας είναι σαφές πως όλα έχουν αλλάξει και μιλάμε για ένα εξ ολοκλήρου νέο Resident Evil τίτλο όπου έχει φτιαχτεί σε όλους τους τομείς από το μηδέν με πρώτη και καλύτερη την απεικόνισή του να μας το αποδεικνύει περίτρανα. Ο παίκτης παρακολουθεί τη δράση πίσω και λίγο δεξιά από την πλάτη του Leon. Παρά την ιδιόμορφη αυτή επιλογή, η κινηματογραφική αίσθηση του Resident Evil 4 παραμένει σε κορυφαία επίπεδα. Με την εν λόγω επιλογή ήταν αυτονόητο ότι θα έρθουν και οι απαραίτητες αλλαγές στο σύστημα μάχης. Έτσι και έγινε. Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο Leon υψώνει το όπλο του και σκοπεύει με τη βοήθεια μιας ακτίνας λέιζερ που προέρχεται από αυτό. Κατά τη διάρκεια της σκόπευσης, υπάρχει η δυνατότητα εστίασης, όμως αυτή η κίνηση μειώνει την περιφερειακή όραση του παίκτη, αφήνοντας έτσι τον Leon ευάλωτο σε επιθέσεις από πίσω ή τα πλάγια, καθώς δεν μπορεί να κουνηθεί και να πυροβολήσει. Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης περιστροφής 180 μοιρών, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η άμεση αντιμετώπιση κινδύνου από πίσω.

Όμως οι μάχες του Resident Evil 4 δεν είναι όσο απλές ακούγονται. Για να αντιμετωπιστούν οι εχθροί, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις τους. Ανάλογα με το σημείο βολής σας, οι αντίπαλοι μπορεί να σας γυρίσουν την πλάτη, να γονατίσουν από τον πόνο ή ακόμη και να εκνευριστούν και να κινηθούν ακόμη πιο γρήγορα προς εσάς. Σε αυτό το σημείο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαχαίρι του Leon, το οποίο θα εξοικονομήσει τα πυρομαχικά σας, για να τους αποτελειώσετε ή να εκτελέσετε διάφορες κλωτσιές ή κινήσεις suplex, που μπορούν εύκολα να τους βγάλουν εκτός μάχης. Σε αντίθεση με το μαχαίρι που βρίσκεται πάντα στη διάθεση του Leon, οι κλωτσιές και τα άλλου είδους χτυπήματα, ενεργοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές που αναγράφονται στην οθόνη. Μιας και οι εχθροί σας είναι ζωντανά πλάσματα και όχι κάποια άμυαλα ζόμπι, οι κινήσεις τους είναι ιδιαίτερα πιο απρόβλεπτες από αυτό που θα περιμένατε. Πολλές φορές βέβαια, μπορεί να πανικοβληθείτε, μιας και αν στριμωχτείτε ή προσπαθήσετε να κρυφτείτε σε κάποιο κτήριο, πιθανόν δε θα τη γλυτώσετε, το αντίθετο μάλιστα. Οι χωρικοί θα σας κυνηγήσουν, θα ανοίγουν πόρτες, θα εισέρχονται από παράθυρα ή θα λειτουργούν κατά ομάδες, έτσι ώστε να σας βρουν και να σας κάνουν... "με τα κρεμμυδάκια".

Όσο η ιστορία εξελίσσεται θα συναντήσετε δεκάδες εχθρούς. Πέρα από τους κλασσικούς Los Ganados, θα έρθετε αντιμέτωποι με μερικούς από αυτούς να κρατάνε τόξα, bazookas, ακόμα και αλυσοπρίονα. Στην τελευταία περίπτωση να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αν σας πιάσουν στα χέρια τους, θα δείτε την οθόνη "You Are Dead". Φυσικά τα bosses όπως οι Bitores Mendez, Del Lago, GarradorRamon Salazar, Osmund Saddler και άλλοι, θα σας κάνουν την ζωή δυσκολότερη, διότι και αυτοί με την σειρά τους κινούνται πολύ γρήγορα, ακόμα πιο έξυπνα σε σχέση με τους απλούς χωρικούς και φυσικά η δύναμη τους δεν συγκρίνεται.

Για να είστε σε μια καλύτερη θέση και να έχετε το πάνω χέρι, θα πρέπει να διαλέξετε σοφά τα όπλα, με τα οποία θα μάχεστε και να τα αναβαθμίζετε σχεδόν συνέχεια. Γι' αυτό μην ανησυχείτε, καθώς κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και σε αρκετά σημεία θα βρίσκετε έναν Merchant με τον οποίο θα εμπορεύεστε τα όπλα του Resi 4. Ακόμα, θα μπορείτε να πουλάτε θησαυρούς ή ό,τι άλλο έχετε συλλέξει, με σκοπό να γεμίσετε το ‘’πορτοφόλι’’ σας, έτσι ώστε οι αγορές σας ή τα upgrades των όπλων σας να γίνονται πιο εύκολα. Επίσης να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά σε τίτλο της σειράς προστέθηκε το QTE (Quick Time Events), όπου πρόκειται για συνδυασμό συγκεκριμένων κουμπιών που κάνουν την εμφάνισή τους στην οθόνη και καλείστε να εκτελέσετε το κάθε τι που θα εμφανιστεί αστραπιαία.

Όταν με το καλό τελειώσετε το πρώτο playthrough του παιχνιδιού τότε θα ξεκλειδωθεί και το έξτρα περιεχόμενο. Το εν λόγω κομμάτι το απαρτίζουν τρεις κατηγορίες που είναι τα Separate Ways, Assigment Ada και The Mercenaries.

  • Separate Ways

Στο εν λόγω mode, θα έχετε στην κατοχή σας την Ada: το πανέξυπνο, συνάμα πανέμορφο θηλυκό και μυστήριο πλάσμα στην ζωή του Leon. Σκοπός της είναι πάρει το περιβόητο Plaga sample απ’ τα χέρια του Saddler και να το μεταφέρει πίσω στον Albert Wesker, με τον οποίο και συνεργάζεται. Τα κεφάλαια του παιχνιδιού είναι πέντε, αλλά πολύ μικρά σε σχέση με την βασική ιστορία. Θα λέγαμε κάτι σαν minigame. Μέσα από αυτό, θα καταλάβετε αρκετά γεγονότα, τα οποία μπλέκονταν με την ιστορία του Leon και πώς ακριβώς γλυτώνατε από διάφορες καταστάσεις. Στην κατοχή της έχει το δικό της οπλοστάσιο, αλλά συνάμα και τις δικές της κινήσεις.

  • Assigment Ada

Όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο του mode, για μια ακόμη φορά ο χαρακτήρας, που θα ελέγχετε είναι αυτός της Ada. Αυτήν την φορά το minigame αλλάζει περιοχή και σας μεταφέρει στο νησί Wharf A και τελειώνει στο Communications Tower. Σκοπός σας είναι να συλλέξετε πέντε Plaga samples και να φτάσετε μέχρι το σημείο, για το οποίο σας έχουν δοθεί οι εντολές, όπου θα ολοκληρώσετε την αποστολή σας. Επίσης, μια αλλαγή είναι, ότι στην συγκεκριμένη αποστολή, η Ada φοράει στολή κατασκόπου. Όταν με το καλό φέρετε εις πέρας την αποστολή σας, τότε το ending scene θα κάνει την εμφάνισή του με μια μεγάλη αποκάλυψη για το Resident Evil 5.

  • The Mercenaries

Το γνωστό Mercenaries σάς βάζει στον ρόλο "σκοτώνω, μαζεύω πόντους, ξεκλειδώνω χαρακτήρα". Τέσσερα διαθέσιμα επίπεδα, όπου μπορείτε να αναμετρηθείτε με ορδές ζωντανών-νεκρών με σκοπό το high score. Όσο φυσικά πιο ψηλά είναι το score σας, τόσο πιο εύκολα θα ξεκλειδώσετε και τους άλλους τέσσερις χαρακτήρες, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι.

Στα του τεχνικού τομέα τώρα, οι σημαντικές προσθήκες είναι και αυτές που συναντήσαμε στα Resident Evil 5 και 6, δηλαδή τα 1080p με anti-aliasing, remastered textures, τα οποία τα συναντάμε αρκετά συχνά στα πρόσωπα εχθρών και χαρακτήρων και με όλα τα παραπάνω στα 60fps κλειδωμένα. Να αναφέρουμε πως το παιχνίδι έχει γίνει port από την έκδοση του PC, Resident Evil 4: Ultimate HD Edition. Τα video scenes έρχονται κωδικοποιημένα από την έκδοση του PlayStationκαι δεν είναι real-time rendered. Επίσης, άλλο ένα πρόβλημα που συναντάμε, είναι η απεικόνιση του περιβάλλοντος  , η οποία φαίνεται κατά πολύ ξεπερασμένη με θολά textures.

Επιπλέον προβλήματα πάντως θα παρατηρήσετε επίσης και όσο παίζετε, λόγω διαφοράς του συνολικού framerate με αυτό των επιμέρους κινήσεων. Κυρίως κατά την διάρκεια των cutscenes θα δείτε την εικόνα και τον ήχο να αποσυντονίζονται, αλλά και όταν κρατάτε κάποιο όπλο sniper. Ειδικά στην περίπτωση του τελευταίου, όταν θα χρειαστεί να κάνετε reload το όπλο σας, ο ρυθμός των καρέ πέφτει στα 30fps, με συνέπεια το παιχνίδι να "σπάει" η κίνηση. Κατά τα άλλα, το voice acting είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα για το είδος και είναι ιδιαίτερα βελτιωμένο σε σχέση με τα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Όπως αναφέραμε βέβαια, αυτό που θα σας συγκλονίσει είναι η εξαιρετική A.I. του παιχνιδιού, όπου κάθε εχθρός βρίσκει τρόπο να βρεθεί στο διάβα σας, ασχέτως αν εσείς νομίζετε πως έχετε γλυτώσει τον κίνδυνο.

Εν αντιθέσει με τα Resi 5 και 6, το Resident Evil 4 δεν έχει συνεργατικό παιχνίδι, όπως έγινε στην συνέχεια της σειράς, αλλά ούτε και κάποιο online μέρος. Την εποχή της κυκλοφορίας του τίτλου δεν ήταν τόσο ευρέως διαδεδομένο το διαδικτυακό κομμάτι, οπότε μην περιμένετε κάποιο co-op με τους φίλους σας ή να ξεχυθείτε σε διάφορες πίστες με άλλους παίκτες ανά τον κόσμο.

Κλείνοντας, για να απαντήσουμε και στις αρχικές ερωτήσεις που κάναμε στον πρόλογο, η αλήθεια είναι πως δύσκολα κάποιος θα βρει λόγους για μια επιστροφή σε έναν τίτλο που έχει ήδη απολαύσει και συνάμα αγοράσει πολλές φορές στο παρελθόν. Ειδικότερα όταν μιλάμε για ένα απλό port της PC έκδοσης και μάλιστα όχι την καλύτερη έκδοση, που κυκλοφορεί. Για όσους βέβαια είναι δελεαστικό όλο αυτό με τα 1080p και 60fps ή δεν είχαν την τιμή να το ζήσουν στις μέρες του, τότε μην το σκέφτεστε και προχωρήστε άφοβα σε αγορά. Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουν την ποιότητα και ποιος είναι ο συγκεκριμένος τίτλος. Σαν καλύτερο port σε σύγκριση με τα άλλα δύο παιχνίδια της σειράς, που κυκλοφόρησαν αυτούς τους μήνες (Resident Evil 5, 6), το Resident Evil 4 θα λέγαμε ότι είναι στην δεύτερη θέση, με πρώτο το RE 6, καθώς πληρεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο σύνολό του λόγω και της πιο πρόσφατης κυκλοφορίας του, αλλά και του πιο βελτιωμένου τίτλου. Από την άλλη βέβαια, αν σε μερικούς γεννάται η ερώτηση περί trophies, δυστυχώς, θα απογοητευθούν, όταν μάθουν ότι δεν περιλαμβάνει platinum trophy.


Το Resident Evil 4 HD διαθέτει 12 Trophies
Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: Δεν διεθέτει Platinum
It Begins With a Ring
Ring the mysterious bell. What happens after that, is up to you. (4)
Do Not Shoot the Water!
Summon the master of the lake. Don't rock the boat. (19)
A Rock and a Hard Place
Outmaneuver the rampaging beast, El Gigante. (3)
Secure the Ballistics
Rescue the president's daughter, Ashley. Afterwards, the real fun begins. (4)
A Bloodline Severed
Defeat the village chief in battle. (2)
A Terrifying Assassin
Turn the tables on Verdugo, the right hand of Salazar. (16)
The Castellan Falls
Defeat Salazar, and make your escape from the castle. (2)
The Ties That Bind
Defeat Krauser, your former partner, in battle. (5)
We're Going Home
Defeat Saddler in battle, and escape from the nightmare. (1)
A Heart of Steel
Clear the game on the highest difficulty. (41)
What Are They Worth?
Acquire all of the bottle caps in the game. (13)
The S Stands for Stylish!!
Acquire all of the costumes in the game. (6)
Το Resident Evil 4 HD διαθέτει 12 Achievements
Βαθμός δυσκολίας για το 1000: 2/10
Sort: 
It Begins With a Ring50
Ring the mysterious bell. What happens after that, is up to you.   (43)
Do Not Shoot the Water!50
Summon the master of the lake. Don't rock the boat.   (44)
A Rock and a Hard Place50
Outmaneuver the rampaging beast, El Gigante.   (14)
Secure the Ballistics50
Rescue the president's daughter, Ashley. Afterwards, the real fun begins.    (21)
A Bloodline Severed50
Defeat the village chief in battle. (13)
A Terrifying Assassin150
Turn the tables on Verdugo, the right hand of Salazar. (32)
The Castellan Falls50
Defeat Salazar, and make your escape from the castle. (10)
The Ties That Bind50
Defeat Krauser, your former partner, in battle. (11)
We're Going Home100
Defeat Saddler in battle, and escape from the nightmare. (9)
A Heart of Steel150
Clear the game on the highest difficulty. (129)
What Are They Worth?150
Acquire all of the bottle caps in the game. (89)
The S Stands for Stylish!!100
Acquire all of the costumes in the game. (47)

To παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Resident Evil 4

Author

Μιχάλης Παγκίδης

Developer

Capcom

Publisher

Capcom

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

GameCube / PC / PlayStation 2 / Wii / PlayStation 3 / Xbox 360 / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

30 Αυγούστου 2016 (PS4 / Xbox One)
27 Φεβρουαρίου 2014 (PC - Ultimate HD Edition)
21 Σεπτεμβρίου 2011 (PS3 / Xbox 360)
13 Ιουλίου 2007 (Wii)
02 Μαρτίου 2007 (PC)
04 Νοεμβρίου 2005 (PS2)
18 Μαρτίου 2005 (GameCube)

Είδος

Survival Horror

PEGI

18

Θετικά

+ 1080p/60fps
+ Εξαιρετική Α.Ι. των εχθρών
+ "Μust buy" για όσους θέλουν, αλλά δεν το έχουν παίξει ακόμη
+ Παραμένει ένας από τους καλύτερους τίτλους στην κατηγορία του

Αρνητικά

+ H αρχή της υποβάθμισης του "survival horror" στοιχείου για τη σειρά
+ Απαρχαιωμένα περιβάλλοντα
+ Κάποια stutters σε ορισμένα cutscenes και animations όπλων

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
8.9
Συνοψίζοντας

Παρά τα όποια προβλήματα του, το Resident Evil 4 είναι ένας τίτλος που δεν πρέπει να λείπει από το ράφι ενός gamer. Η gameplay εμπειρία σε συνδυασμό με τα 1080p και 60fps είναι συγκλονιστική και ασχέτως που έχουν περάσει έντεκα χρόνια από τα πρώτα του βήματα, καταφέρνει να δημιουργεί ακόμα συγκινήσεις και να ανεβάζει την αδρεναλίνη.

Είναι σίγουρο πως τα πατήματά σας θα τα βρείτε πολύ εύκολα, πόσο μάλλον αν είστε και από αυτούς που έχουν δοκιμάσει τα νεότερα Resident Evil, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα δείτε πώς ξεκίνησε η νέα εποχή της σειράς, που απέβαλλε κατά κάποιο τρόπο από πάνω της το survival horror στοιχείο για χάρη του action.

7.5
Βαθμός
8.9
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1