Resident Evil 7: Biohazard

Survival Horror Re-Invented
by Νίκος Λυμπέριος on 23 Ιανουαρίου 2017

Στον κόσμο των video games οι τίτλοι horror και δη αυτοί που στο ρεπερτόριο τους περιλαμβάνουν zombies, βιολογικά πειράματα και πολύ αίμα κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Gamers. Η εμφάνισή τους ξεκίνησε από πολύ παλιά και έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο πώς επηρεάστηκε η μετέπειτα πορεία και εξέλιξη των παιχνιδιών του είδους. Δυο τίτλοι που είναι άξιοι αναφοράς στο είδος είναι το Sweet Home για το NES και το Alone in the Dark που κυκλοφόρησε στην αρχή μόνο σε υπολογιστές. Οι τίτλοι αυτοί, αν και άξιοι στο είδος τους, ποτέ δεν ανύψωσαν την κατηγορία στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα.

Το αξίωμα αυτό ανήκει δικαιωματικά στην Capcom. Μια εταιρεία που πήρε ιδέες από αυτά τα παιχνίδια, όπως και η ίδια έχει δηλώσει και έκανε την Horror κατηγορία ευρέως γνωστή στο κοινό με τη σειρά παιχνιδιών της, Resident Evil. Η σειρά Resident Evil από την ημέρα σύλληψής της έως και σήμερα έχει πάρει αρκετές μορφές και έχει εξελιχθεί σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ήταν όταν πρωτοεμφανίστηκε. Από Survival Horror παιχνίδια στους αρχικούς τίτλους της σειράς (Resident Evil 0, Resident Evil 1, Resident Evil 3 και Resident Evil: Code Veronica) πλέον έχει αλλάξει σε Action Adventure με τα Resident Evil 4, 5, 6, μια αλλαγή που όπως η ίδια η Capcom έχει δηλώσει είναι δικαιολογημένη βάσει των πωλήσεων αυτών των παιχνιδιών. Με το πέρασμα του χρόνου όμως το κοινό που την αγαπάει και της στέκεται έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλει μια στροφή στο παλιό ύφος της σειράς και την επαναφορά της ταυτότητας των παιχνιδιών Resident Evil σε αυτή που την έκαναν γνωστή και αγαπημένη από όλους.

Η ζήτηση του κόσμου για τους παλιούς τίτλους της εταιρείας και η επιτυχία των remaster, ώθησαν την Capcom να αλλάξει ριζικά τα σχέδια της και να ανανεώσει μια σειρά παιχνιδιών που είχε βαλτώσει λόγω χλιαρής ιστορίας, μη αντιπροσωπευτικού gameplay και έλλειψη ταυτότητας. Το Resident Evil 7 φέρνει περισσότερο σε πνευματικό διάδοχο του franchise που φαίνεται να κάνει reboot στην ιστορία της σειράς, φέρνοντας στο τραπέζι την καλύτερη survival horror εμπειρία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια.

το VG24 λέει

Η ιστορία του Resident Evil 7 ξεκινάει βρίσκοντας το νέο πρωταγωνιστή μας, Ethan Winters να παρακολουθεί στον υπολογιστή του διάφορα email που έχει λάβει από την γυναίκα του Mia, η οποία αγνοείται τα τελευταία τρία χρόνια. Στα mail αυτά η Mia φαίνεται να είναι χαρούμενη με τη νέα της δουλειά, για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα και πως όλα βαίνουν καλώς. Ένα ξαφνικό μήνυμα εμφανίζεται στα εισερχόμενα του Ethan με την Mia να εξομολογείται πως του έχει πει ψέμματα για πολλά πράγματα και πως η ζωή της είναι σε κίνδυνο, αλλά τον παρακαλάει να μην πάει να την βρει. Φυσικά αυτό δεν είναι δυνατό και όπως όλοι θα περιμέναμε, ο Ethan σπεύδει να ερευνήσει την προέλευση του mail που του λέει να πάει στο Dulvey (φανταστική περιοχή) της Λουιζιάνα. Φθάνοντας στην τοποθεσία, είναι προφανές ότι τα πάντα είναι εγκαταλελειμμένα και πως κάτι σκοτεινό συμβαίνει στην περιοχή. Στην αναζήτησή μας για απαντήσεις πέφτουμε πάνω στην αλλόκοτη οικογένεια Baker: τους Jack, Lucas και Marguerite, τους τρεις βασικούς ανταγωνιστές του παιχνιδιού που η Capcom έπλασε με εξαιρετική μαεστρία, δείχνοντας ότι κατέχει τον τομέα horror καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στο χώρο.

Η παραφροσύνη τους μοναδική και οι πράξεις τους επηρεάζουν άμεσα τον παίκτη και με τον καλύτερο τρόπο που έχουμε δει σε παιχνίδι του είδους τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει εντύπωση στους παίκτες του Resident Evil 7 είναι η έλλειψη συνδέσμων με τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς. Προς έκπληξή μας, η Capcom κράτησε σε χαμηλά επίπεδα τις συνδέσεις με τα προηγούμενα παιχνίδια αφήνοντας ελάχιστες αναφορές σε πρόσωπα ή καταστάσεις των προηγούμενων τίτλων και που φυσικά δε θα αναφέρουμε.

Κατά τη γνώμη μας, αυτή ήταν και η σοφότερη επιλογή για τον νέο τίτλο τρόμου. Η σειρά Resident Evil χρειαζόταν ανανέωση σε όλους τους τομείς. Αρχικά επαναφέροντας το survival horror στοιχείο που την έκαναν γνωστή και στη συνέχεια με αλλαγή της ιστορίας, αλλά και των χαρακτήρων που την απαρτίζουν διατηρώντας όμως τους σωστούς συνδέσμους με το παρελθόν. Ο τρόπος που παρουσιάζεται ο νέος πρωταγωνιστής είναι λίγο άκομψος και στην πορεία του παιχνιδιού αποκτά μια επίγνωση της κατάστασης που δεν είναι φυσιολογική βάσει των αντιδράσεων του και των καταστάσεων που αντιμετωπίζει, όμως ο Ethan, στην RESIDENT EVIL 7 biohazard_20170120004817μεγαλύτερη εικόνα του παιχνιδιού, αποτελεί ένα απλό μέσο, ένα δοχείο που βοηθάει τον παίκτη να περιηγηθεί στον κόσμο του Resident Evil 7. Ο βασικός πρωταγωνιστής είναι ο παίκτης, εμείς, που γινόμαστε αποδέκτες όλων των συναισθημάτων που έχει να προσφέρει το παιχνίδι. Σκοπός του Resident Evil 7 δεν είναι να πει μια εκπληκτική ιστορία που θα θυμόμαστε σε βάθος χρόνου, άλλωστε αυτός δεν ήταν ο σκοπός κανενός Resident Evil τίτλου. Σκοπός του Resident Evil 7 είναι να στήσει τις βάσεις για μια νέα γενιά τίτλων τρόμου διατηρώντας όμως όσα στοιχεία πρέπει, για να μη χάσει την ταυτότητα του και αυτό το καταφέρνει με τον καλύτερο τρόπο.

RESIDENT EVIL 7 biohazard_20170120010134

Το gameplay του Resident Evil 7 είναι ταυτόχρονα απολαυστικό και τρομακτικό. Ο τίτλος εξελίσσεται σε οπτική πρώτου προσώπου και μέσω αυτής αλληλοεπιδράμε με ολόκληρο τον κόσμο. Στο μεγαλύτερο του μέρος το gameplay αφορά την επίλυση έξυπνων αλλά εύκολων γρίφων -διαθέτουν λογική σε αντίθεση με αυτούς του Begining Hour που βασίζονταν στην τυχαία ανακάλυψη- τον εντοπισμό κλειδιών για το άνοιγμα διαφόρων πορτών, την διαχείριση του αποθηκευτικού μας χώρου και φυσικά την αποφυγή των τριών μανιακών που περιτριγυρίζουν τη βίλα. Οι παίκτες που αγαπάνε την εξερεύνηση θα νιώσουν σαν το σπίτι τους, αφού η βίλα και οι υπόλοιπες περιοχές είναι καλοσχεδιασμένες ενισχύοντας το αίσθημα της ανακάλυψης. Στα υπέρ του παιχνιδιού είναι ο εξαιρετικός του ρυθμός με ελάχιστες οπισθοδρομήσεις και με τη σωστή διάρκεια.

Στην πορεία θα βρούμε και όπλα για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από όσα έχει να μας δείξει το παιχνίδι, που σχεδόν ποτέ δε καταφέρνουν να μας κάνουν να νιώσουμε ασφαλείς. Οι διαθέσιμες σφαίρες είναι σχετικά περιορισμένες και ακόμα και στο πιο μικρό επίπεδο δυσκολίας πολύ εύκολα από τις 20 διαθέσιμες σφαίρες για την καραμπίνα πέφταμε στις 2 και στις 3 με έναν μόνο κακό. Δανειζόμενο στοιχεία από τα παλιότερα Resident Evil διαθέτουμε την δυνατότητα δημιουργίας σφαιρών αλλά και γιατρικών, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα συστατικά.

Επιστρέφουν τα κιβώτια αποθήκευσης αντικειμένων που λειτουργούν με την ίδια λογική που γνωρίζουμε καθώς και τα συγκεκριμένα σημεία αποθήκευσης, υπό την μορφή των κασετόφωνων. Στις μικρές δυσκολίες διατίθενται απεριόριστοι αριθμοί αποθήκευσης ενώ στην δυσκολία Madhouse (Hard) θα πρέπει να βρίσκουμε κασέτες, την αντιστοιχία των ink ribbons. Στο Easy και στο Normal επίπεδο ο παίκτης έχει στη διάθεσή του και σύστημα με αυτόματο checkpoint. Η διάρκεια του τίτλου για την πρώτη απόπειρα και στην μεσαία δυσκολία, κρίνεται ικανοποιητική, με μας να χρειαζόμαστε 12 ώρες για την ολοκλήρωσή του. Φυσικά ο χρόνος αυτός πέφτει όσο εξασκούμαστε στο παιχνίδι, αλλά σαν πρώτη εμπειρία διαθέτει εξαιρετική διάρκεια για παιχνίδι του είδους.

Ο τρόμος που προσφέρεται από το Resident Evil 7 προκαλεί ανατριχίλες και η βιαιότητα προσφέρεται σε μεγάλες δόσεις. Οι γωνίες λήψης, ο φωτισμός, οι διάλογοι, το voice acting των κακών και οι διάφοροι ήχοι που ακούμε στο περιβάλλον δημιουργούν μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα που εγγυάται αρκετά εφιαλτικά βράδια και αρκετές ημέρες επαναφοράς. Είναι κατά την άποψη μας ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει σε αυτή τη γενιά στο horror είδος και προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους. Σίγουρα με μια πρώτη ματιά οι επιρροές από άλλους γνωστούς τίτλους του είδους είναι εμφανείς, όμως το παιχνίδι έχει δικό του χαρακτήρα και προσφέρει κάτι μοναδικό που δεν έχουμε ξαναδεί.

PlayStation VR

"Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε και την σύντομη αναφορά μας στην υποστήριξη του PlayStation VR. Το βασικό πακέτο του Resident Evil 7 εμπεριέχει και υποστήριξη για το PS VR, επιτρέποντάς μας να παίξουμε από την αρχή έως το τέλος με το αξεσουάρ εικονικής πραγματικότητας της Sony Interactive Entertainment. Αν το Uncharted 4: A Thief's End είναι το σήμα κατατεθέν του PlayStation 4, τότε το Resident Evil 7 είναι ο κορυφαίος τίτλος του PlayStation VR και μάλιστα αποτελεί την καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού που είχαμε τα τελευταία χρόνια σε παιχνίδι. Χωρίς να θέλουμε να φανούμε υπερβολικοί, το Resident Evil 7 προτείνεται μόνο σε παίκτες που αντέχουν τον έντονο τρόμο, αφού σε αυτή τη λειτουργία η αντίληψη των πάντων πολλαπλασιάζεται. Υπήρξαν στιγμές που κάναμε παύση μερικών λεπτών για να συνέλθουμε από τις τρομακτικές στιγμές. Η Capcom πέρα από το κομμάτι της εμπειρίας εντυπωσιάζει και από το άρτιο στήσιμο του παιχνιδιού πάνω στην VR πλατφόρμα της Sony, δημιουργώντας ένα παιχνίδι, που δεν κουράζει και αξιοποιεί το αξεσουάρ στο έπακρο συνδυάζοντας εξαιρετικά γραφικά και απίστευτο 3D περιβαλλοντικό ήχο."

Ο τεχνικός τομέας είναι εξαιρετικός και η νέα μηχανή γραφικών RE Engine της Capcom έκανε δυνατή την δημιουργία ενός σχεδόν φωτορεαλιστικού κόσμου, που όμοιο του δεν έχει ξαναδεί το είδος. Το Resident Evil 7 τρέχει σε ανάλυση 1080p και σε σταθερά ανά πάσα ώρα και στιγμή 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Υπάρχουν σημεία όπου παρατηρούνται textures χαμηλής ποιότητας ή καθυστερήσεις στην φόρτωσή τους, είναι όμως ελάχιστες και στο μεγαλύτερο του μέρος το παιχνίδι μας έχει απορροφημένους στον υπέροχο αρρωστημένο κόσμο του. Ο απαράμιλλος φωτισμός δημιουργεί μια απίθανη και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ενώ τα αντικείμενα του χώρου βασίζονται σε τεχνική phyically based rendering με αποτέλεσμα να μοιάζουν με αληθινά. Το μόνο αρνητικό που παρατηρήσαμε στον τεχνικό τομέα είναι η διάρκεια μερικών οθονών φόρτωσης κυρίως της πρώτης και αυτών που μας μεταφέρουν στο περιβάλλον των κασετών που παίζουμε στο βίντεο. Εξίσου εξαιρετικός είναι και ο ήχος του παιχνιδιού. Φυσικά στα πρότυπα όλων των horror παιχνιδιών, δεν υπάρχει κάποιο soundtrack που παίζει στις πίστες και ο τίτλος βασίζεται στην ακουστική του περιβάλλοντος για να δημιουργήσει την απαιτούμενη ατμόσφαιρα. Ήχοι από πόρτες που κλείνουν ξαφνικά, οι συζητήσεις των Bakers, θόρυβοι του περιβάλλοντος είναι φτιαγμένοι και δοσμένοι άψογα. Οι κάτοχοι ακουστικών βρήκαν τον καλύτερο τίτλο για να απολαύσουν την αγορά τους.

 

Είναι από τις λίγες φορές που ανυπομονούμε για μια συνέχεια γνωστού franchise και το αποτέλεσμα είναι καλύτερο των προσδοκιών. Η Capcom εδώ και πολλά χρόνια για τους λάτρεις των πρώτων παιχνιδιών Resident Evil και τους λάτρεις του survival horror γένους είχε παραστρατήσει, ακολουθώντας μια πιο action νοοτροπία στα πρόσφατα της παιχνίδια. Η ζήτηση του κόσμου για τους παλιούς τίτλους της εταιρείας και η επιτυχία των remaster, ώθησαν την Capcom να αλλάξει ριζικά τα σχέδια της και να ανανεώσει μια σειρά παιχνιδιών που είχε βαλτώσει λόγω χλιαρής ιστορίας, μη αντιπροσωπευτικού gameplay και έλλειψη ταυτότητας. Το Resident Evil 7 φέρνει περισσότερο σε πνευματικό διάδοχο του franchise που φαίνεται να κάνει reboot στην ιστορία της σειράς, φέρνοντας στο τραπέζι την καλύτερη survival horror εμπειρία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Resident Evil 7: Biohazard

Συντάκτης
23 Ιανουαρίου 2017
Developer

Capcom

Publisher

Capcom

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

24 Ιανουαρίου 2017

Είδος

Survival Horror

PEGI

18

Θετικά

+ Εξαιρετικά γραφικά σε επίπεδα φωτο ρεαλισμού
+ Υπέροχη ηχητική επένδυση
+ Τρόμος όπως δεν έχει ξαναγίνει
+ Υποδειγματική ροή και σχεδιασμός επιπέδων
+ Αποτελεί ορόσημο για τις κυκλοφορίες του PlayStation VR

Αρνητικά

- Σχετικά αδιάφορη ιστορία
- Μερικά textures χαμηλής ποιότητας
- Μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
9.2
Συνοψίζοντας

Η Capcom με το Resident Evil 7 όχι μόνο επέστρεψε στις ρίζες που έκαναν γνωστή τη σειρά, αλλά τις τελειοποίησε. Η απολαυστική εξερεύνηση στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού παντρεύεται υπέροχα με το εξαιρετικό gunplay που προσφέρεται αργότερα στην ιστορία.

Κάθε λεπτό του παιχνιδιού προσφέρει μια απαράμιλλη εμπειρία τρόμου, που όμοια της δεν έχουμε ξαναδεί και σε συνδυασμό με το εξαιρετικό voice acting της οικογένειας Baker δεν υπήρξε στιγμή που να νιώσαμε ασφαλείς. Η ιστορία του Resident Evil 7 αν και δεν εντυπωσιάζει, διατηρεί το ενδιαφέρον της με μερικές όμορφες αναφορές στο παρελθόν. Εν κατακλείδι, η Capcom με το Resident Evil 7 έφτιαξε εκτός από το καλύτερο Resident Evil των τελευταίων ετών και τον καλύτερο survival horror τίτλο της νέας γενιάς.

9.0
Βαθμός
9.2
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
7%
Cheers
86%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
7%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1