Resident Evil: Revelations

Re-enter the Survival Horror
by Ελένη Δρίβα on 23 Σεπτεμβρίου 2017

Το Resident Evil: Revelations (γνωστό και ως Biohazard Revelations) αποτελεί ίσως το πιο επανακυκλοφορημένο παιχνίδι της σειράς Resident Evil, πιθανότατα και το πιο επανακυκλοφορημένο παιχνίδι της Capcom, μετά φυσικά από το Resident Evil 4. Το Revelations κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2012 στο Nintendo 3DS, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2013, κυκλοφόρησε σε HD για PC, PlayStation 3, Wii U και Xbox 360, χάνοντας τα πρωτότυπα στοιχεία του 3DS, αλλά κερδίζοντας σε γραφικά και μια επιπλέον επιλογή δυσκολίας.

Τώρα, εν έτει 2017, ο survival horror τίτλος της Capcom φτάνει και στη νέα γενιά κονσολών PlayStation 4, Xbox One και Nintendo Switch, φτάνοντας πλέον τις 8 διαθέσιμες εκδόσεις. Ποια είναι όμως η εξέλιξη του από το 2012 ως τώρα; Είναι άξιο αγοράς σε αυτή τη γενιά;

Story

Η ιστορία του Resident Evil: Revelations τοποθετείται χρονολογικά ανάμεσα στα γεγονότα του Resident Evil 4 και του 5. Αποτελεί μια spin-off περιπέτεια της Jill Valentine και του Chris Redfield, οι οποίοι προσπαθούν να σταματήσουν μια τρομοκρατική οργάνωση, τους Veltro, από το να μολύνουν τους ωκεανούς με έναν ιό.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού παίζεται από την οπτική γωνία της Jill, καθώς μαζί με τον συνεργάτη της Parker Luciani, ξεκινάει μια αποστολή διάσωσης, νομίζοντας πως ο Chris βρίσκεται σε κίνδυνο και βρίσκει τον εαυτό της παγιδευμένο στο πλοίο Queen Zenobia.

Η αφήγηση χωρίζεται ανάμεσα στην Jill και τον συνεργάτη της, τον Chris και τη συνεργάτη του, Jessica Sherawat, άλλο ένα δίδυμο από πράκτορες που εξυπηρετούν ως μπαλαντέρ, συμπληρώνοντας μικρά κομμάτια μέσα στη πλοκή και τα flashback, τα οποία μας μεταφέρουν πίσω σε ένα σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα πριν την αρχή του παιχνιδιού. Η αλλαγή από ομάδα σε ομάδα σηματοδοτείται συνήθως με τη λήξη ενός mini-chapter ή με το κλείσιμο ενός μεγαλύτερου chapter, που το παιχνίδι αποκαλεί επεισόδιο (episode).

Το Revelations διατηρεί μια ενδιαφέρουσα και άκρως ατμοσφαιρική πλοκή σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του (μόνο το story συμπληρώνει 9 ώρες), αλλά δυστυχώς κάνει μια “βουτιά” προς το τέλος, παρόλο που διατηρεί την ατμόσφαιρα. Το μεγαλύτερο ελάττωμα στην ιστορία είναι ο κεντρικός ανταγωνιστής, καθώς είναι μια από τα… ίδια με όλους τους προηγούμενους της σειράς, ενώ αντίθετα, οι νέοι χαρακτήρες που συστήνονται ανανεώνουν το παιχνίδι, μιας και είναι πολύ ενδιαφέροντες.

Αυτό που κάνει το τίτλο να ξεχωρίζει ακόμα και 5 χρόνια μετά είναι η πολύ πετυχημένη προσπάθεια να ξαναφέρει πίσω το horror στοιχείο που έκανε διάσημη τη σειρά, καταφέρνοντας να μας κάνει να νιώσουμε κλειστοφοβία, ακόμα και σε ένα τελείως άδειο διάδρομο.

Gameplay

Το Resident Evil: Revelations διατηρεί τη κλασική third-person κάμερα, ενώ και ο στόχος παραμένει στο γνωστό πλέον over the shoulder σύστημα. Σαν τίτλος επικεντρώνεται αρκετά στο survival στοιχείο, με το horror να έρχεται να γεμίσει πετυχημένα το κενό που απομένει. Από την ιστορία φυσικά δεν λείπουν οι γρίφοι, το εκτεταμένο οπλοστάσιο και η δυνατότητα περιορισμένης χρήσης του close combat.

Τα πυρομαχικά είναι λιγοστά και όσο μεγαλώνει η δυσκολία είναι ακόμα λιγότερα, ενώ για να αναπληρώσετε τη χαμένη ζωή θα πρέπει να βρίσκετε Green Herbs. Φυσικά, για τη πλοήγηση σας ανάμεσα στις περιοχές υπάρχει και ο απαιτούμενος χάρτης, ενώ το Revelations μας συστήνει και στο “Genesis”, ένα μηχάνημα που χρησιμοποιείτε για να σκανάρετε περιοχές για κρυφά αντικείμενα ή collectibles, τα οποία έρχονται σε μορφή αποτυπωμάτων παλάμης (handprints). Παράλληλα το Genesis θα σας δίνει ένα Green Herb "δώρο", όταν σκανάρετε αρκετά αντικείμενα και η ένδειξη στη κορυφή της οθόνης δείξει 100%.

Από θέμα χειρισμού, η console έκδοση του παιχνιδιού είναι εμφανώς πιο εύχρηστη από αυτή του 3DS, με το στόχο να είναι αρκετά πιο ευχάριστος. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα βρείτε και διάφορες αναβαθμίσεις για τα όπλα, ενώ έχετε τη δυνατότητα να κουβαλήσετε μέχρι τρία όπλα, με τα υπόλοιπα να μένουν στο παλιό, γνωστό item box.

Τα modes του παιχνιδιού χωρίζονται σε story mode, το οποίο έχει τρεις βαθμούς δυσκολίας (Casual, Normal, Infernal), και σε raid mode. Το raid mode έρχεται να πάρει τη θέση του παλιού Mercenaries, δίνοντας σας την ευκαιρία να διαλέξετε το χαρακτήρα σας, μια πίστα (όλες είναι μέσα από το παιχνίδι), το οπλοστάσιο σας και αν το επιθυμείτε να παίξετε με έναν φίλο σας.

Παίζοντας στο Raid mode ανεβαίνετε level, ξεκλειδώνετε όπλα και μεγαλύτερους βαθμούς δυσκολίας (υπάρχουν τρεις: Chasm, Trench και Abyss). Είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη, η οποία αν σας ενδιαφέρει θα εμπλουτίσει την εμπειρία σας, όμως θα μπορούσε να υλοποιηθεί και καλύτερα, ενώ παράλληλα αφαιρεί το έντονο horror στοιχείο και θυμίζει περισσότερο survival RPG.

Τεχνικός Τομέας

Το μεγαλύτερο ελάττωμα της επανακυκλοφορίας είναι αναμενόμενα ο οπτικός τομέας. Αν και οι τοποθεσίες είναι εντυπωσιακές, καλοφτιαγμένες και με μεγάλη ποικιλία, τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι... άλλη ιστορία. Με μια πρώτη μακρινή ματιά δείχνουν καλά, όμως τη στιγμή που η κάμερα θα κεντράρει σε ένα πρόσωπο τα πράγματα αλλάζουν. Η βελτίωση τους δείχνει βιαστική, αν όχι μηδαμινή, με αποτέλεσμα κάποιες κινήσεις στα χείλη και όχι μόνο, να δείχνουν περίεργες.

Σε γενικές γραμμές, ο οπτικός τομέας αποτελεί απλή μεταφορά του παιχνιδιού του 2013 με ένα απλό "ξεσκόνισμα" των assets και την ανάλυση που αυξήθηκε σε σχέση με αυτήν της προηγούμενης γενιάς. Από την άλλη, ο ακουστικός τομέας παραμένει εντυπωσιακός, εμπλουτίζοντας την σκοτεινή ατμόσφαιρα και το soundtrack είναι ένα από τα πιο πετυχημένα που έχει φτιάξει η Capcom για τη σειρά.

Το AI των εχθρών και των partners έχει κάποια μικρά ελαττώματα, όμως δεν αντιμετωπίσαμε τίποτα το πολύ σημαντικό. Τα “Oozes”, οι κεντρικοί εχθροί με τους οποίους θα έρθετε αντιμέτωποι, παραμένουν το ίδιο επιβλητικά και τρομακτικά.

Tο Resident Evil: Revelations παραμένει ένα από τα πιο πετυχημένα παιχνίδια της σειράς, με την ατμόσφαιρα και τη πλοκή να μην παλιώνουν ακόμα και μετά από πέντε χρόνια. Ο οπτικός τομέας από την άλλη χρειαζόταν λίγη παραπάνω προσοχή, καθώς για αυτούς που έχουν ήδη παίξει το παιχνίδι σε κάποια παλιότερη έκδοση δεν υπάρχει κανένας λόγος αγοράς. Όσοι όμως έψαχναν μια ευκαιρία να παίξουν τον τίτλο στην παρούσα γενιά, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία, μιας και προσφέρεται για το αντίτιμο των €19.99.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Resident Evil: Revelations

Συντάκτης
23 Σεπτεμβρίου 2017
Developer

Capcom

Publisher

Capcom

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PS4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

29 Αυγούστου 2017 (PS4 / XB1)
24 Μαΐου 2013 (PS3 / XB360 / PC / Wii U)
27 Ιανουαρίου 2012 (3DS)

Είδος

Survival horror

PEGI

16

Θετικά

+ Μοναδική ατμόσφαιρα
+ Ενδιαφέρουσα πλοκή
+ Ακουστικός τομέας
+ Σωστή χρήση του survival horror στοιχείου
+ Το Raid Mode είναι ένα ευχάριστο extra

Αρνητικά

- Τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν μείνει στάσιμα
- Ο κεντρικός ανταγωνιστής
- Μικροθέματα στην AI που όμως δεν επιτρέπονται 5 χρόνια μετά
- Δεν υπάρχει λόγος αγοράς για όσους το έχουν παίξει ήδη σε άλλη πλατφόρμα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
6.6
Συνοψίζοντας

Το Resident Evil: Revelations αποτελεί ένα αξιοπρεπές spin-off της σειράς Resident Evil, με αγχωτική και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που τονίζεται ακόμα περισσότερο από το εξαιρετικό soundtrack. Αποτελεί ένα love letter στους παλιούς παίκτες της σειράς και ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για αυτούς που απλά θέλουν να παίξουν ένα horror τίτλο που σέβεται τον εαυτό του.

Παρόλα αυτά, η επανακυκλοφορία του στη νέα γενιά κονσολών ήταν μάλλον περιττή, καθώς δεν έχει να προσφέρει κάτι το νέο και αποτελεί μια ανούσια κυκλοφορία για όσους το έχουν ήδη παίξει. Το “ρετουσάρισμα” στα μοντέλα των χαρακτήρων μπορεί να χαρακτηριστεί και ως “πασάλειμμα”. Το εξιλεωτικό στοιχείο του είναι η τιμή στην οποία κυκλοφορεί.

7.5
Βαθμός
6.6
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1