Retro Review: Captain America and The Avengers

Avengers Assemble!
by Κώστας Διγώνης on 27 Απριλίου 2015

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν το άνοιγμα της πολυαναμενόμενης ταινίας Οι Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (Avengers: Age of Ultron) η οποία αναμένεται να σπάσει ταμεία. Δυστυχώς, ή αν θέλετε ευτυχώς, κρίνοντας από την ποιότητα της πλειοψηφίας των τίτλων που βασίζονται σε κινηματογραφικές ταινίες, δεν θα κυκλοφορήσει κάποιο επίσημο παιχνίδι βασισμένο στην ταινία. Για την ακρίβεια έχει να κυκλοφορήσει game βασισμένο καθαρά στους Εκδικητές γενικότερα εδώ και δύο δεκαετίες!

Τελευταίο ήταν Avengers in Galactic Storm, ένα fighting game από την Data East που έκανε την εμφάνιση του στα arcades το μακρινό 1995. Από την ίδια εταιρία είχε κυκλοφορήσει το 1991 και το Captain America and The Avengers, ένα beat ‘em up το οποίο ήρθε να προστεθεί στα τόσα άλλα που κυριαρχούσαν στις arcade αίθουσες της εποχής. Αργότερα κυκλοφόρησαν ports του παιχνιδιού για το Mega Drive, το Super NES, το Game Gear και το Game Boy τα οποία χρησιμοποιούσαν όλα την ίδια beat ‘em up συνταγή ελαφρώς διαφοροποιημένη στην κάθε πλατφόρμα. Σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση του arcade η Data East κυκλοφόρησε για το γερασμένο πλέον NES ένα platformer παιχνίδι με τον ίδιο όμως τίτλο.

 

Σενάριο

Ο Red Skull χρησιμοποιώντας χρήματα και μια μηχανή ελέγχου του μυαλού έχει συγκεντρώσει υπό τις οδηγίες του μια ομάδα από super villains και φιλοδοξεί να (σωστά το μαντέψατε) κατακτήσει τον κόσμο. Οι μόνοι που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στα σχέδια του είναι φυσικά οι Εκδικητές. Το σενάριο μπορεί να χαρακτηριστεί εν πολλοίς συμβατικό αλλά η αλήθεια είναι πως μιλάμε για ένα beat ‘em up βασισμένο σε κόμιξ οπότε μην ζητάμε και πολλά.

Gameplay

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι Εκδικητές έχουν ένα τεράστιο roster χαρακτήρων. Οι playable χαρακτήρες στο παιχνίδι είναι οι Captain America, Iron Man, Vision και Hawkeye. Τα stats τους διαφοροποιούνται για να δώσουν ποικιλία στο gameplay. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν την εμφάνιση τους και άλλα μέλη των Εκδικητών όπως ο Quicksilver, ο Wonder Man, o Namor και η Wasp οι οποίοι σας βοηθούν με κάποιο τρόπο.

Σε ότι αφορά το gameplay, όσοι έχουν παίξει beat ‘em ups θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους αφού το παιχνίδι ακολουθεί τα πρότυπα που έθεσαν οι Konami και Capcom στα κλασικά παιχνίδια του είδους (Teenage Mutant Ninja Turtles, Final Fight κλπ).

Ίσως πάντως ξενίσει κάποιους το ότι οι αντίπαλοι δεν παγώνουν, αντιδρούν πιο άμεσα από ότι σε άλλα παιχνίδια του είδους αναγκάζοντας σας να χτυπάτε και να τρέχετε πολύ συχνότερα από ότι συνήθως. Οι χαρακτήρες σας μπορούν να σηκώσουν και να πετάξουν αντικείμενα στους αντιπάλους. Τα αντικείμενα ποικίλουν από βαρέλια μέχρι… κουτιά αναψυκτικών. Για να σπάει η μονοτονία υπάρχουν πίστες κατά τις οποίες οι χαρακτήρες πετάνε στον αέρα ή είναι κάτω από το νερό. Σε αυτά τα σημεία το παιχνίδι μετατρέπεται από beat ‘em up σε horizontal shooter.

Όσον αφορά τα bosses, υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Θα αντιμετωπίσετε μια ενδεκάδα κακών αποτελούμενη από τους Klaw, Living Laser, Whirlwind, Sentinel, Wizard, Grim Reaper, Mandarin, Juggernaut, Ultron (ναι, αυτός της ταινίας), Crossbones και φυσικά τον διαβολικό Red Skull

Χειρισμός

Ο χειρισμός είναι σχετικά απλός αφού χρησιμοποιούνται μόνο δύο κουμπιά, ένα για άλμα και ένα για την απλή επίθεση. Αν επιτεθείτε ενώ είστε στον αέρα πραγματοποιείται μία από τις δύο διαθέσιμες jump attacks.

Πατώντας και τα δύο κουμπιά ταυτόχρονα μπορείτε να εκτελέσετε της ειδική επίθεση του χαρακτήρα σας (πέταγμα ασπίδας για τον Captain America, εκτόξευση βέλους για τον Hawkeye και ακτίνα για Iron Man και Vision). Το κακό είναι ότι οι ειδικές επιθέσεις δεν εκτελούνται τόσο εύκολα μιας και πολλές φορές θα δείτε το χαρακτήρα να κάνει jump attack αντί να τις εκτελέσει.

Γραφικά / Ήχος

Τα γραφικά σίγουρα δεν εντυπωσιάζουν ειδικά αν συγκριθούν με αυτά άλλων παιχνιδιών του είδους. Παρόλα αυτά το καρτουνίστικος σχεδιασμός τους είναι ταιριαστός με τη θεματολογία του παιχνιδιού. Αν και η arcade έκδοση είναι άψογη, στα ports για τις κονσόλες δεν αποφεύγεται το flickering όταν οι χαρακτήρες στην οθόνη είναι πολλοί σε αριθμό.

Η μουσική χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο στέκεται στο ύψος της. Πολύ καλά τα ηχητικά εφέ με τις ατάκες που ανταλλάσσουν οι χαρακτήρες πριν και κατά τη διάρκεια των boss fights να δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά τόσο για το voice acting όσο και για τα κακά αγγλικά.

NES Version

Όπως ανέφερα και στον πρόλογο η έκδοση που κυκλοφόρησε για το NES είναι ουσιαστικά ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι.

Ακόμα και το σενάριο είναι διαφορετικό. Στο εισαγωγικό cinematic βλέπουμε τον Iron Man και τον Vision να αιχμαλωτίζονται από τον Mandarin με τους Captain America και ο Hawkeye να πρέπει να τους διασώσουν. Αυτό συνεπάγεται ότι οι playable χαρακτήρες είναι μόνο δύο και όχι τέσσερις όπως στις άλλες εκδόσεις.

Οι χαρακτήρες κινούνται σε έναν χάρτη των ΗΠΑ με κάθε πόλη να αποτελεί και μία ξεχωριστή πίστα. Αν και οι δύο σας χαρακτήρες κινούνται αυτόνομα στο χάρτη, αν βρεθούν στην ίδια πόλη τότε κινούνται μαζί κάνοντας τι δουλειά του παίχτη ευκολότερη. Εάν κάποιος χαρακτήρας χάσει, τότε αιχμαλωτίζεται και πρέπει να τον διασώσετε χρησιμοποιώντας τον άλλο. Αυτό είναι συχνά επίπονο αφού ίσως χρειαστεί να ταξιδέψετέ στην άλλη μεριά του χάρτη.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού συλλέγεται διαμάντια, τα οποία σας επιτρέπουν να εκτελείται καλύτερες και ισχυρότερες επιθέσεις καθώς και να έχετε μεγαλύτερη lifebar. Το farming στην αρχή του παιχνιδιού κρίνεται απαραίτητο εάν δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε στη συνέχεια.

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, το παιχνίδι είναι αξιοπρεπέστατο για τα δεδομένα του συστήματος με τη μουσική να ξεχωρίζει. Μόνο κακό τα επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα με το μόνο που αλλάζει να είναι τα χρώματα.

Τέλος υπάρχει ένα battle mode στο οποίο μπορείτε να παίξετε διπλό με κάποιον φίλο επιλέγοντας ακόμα και τα bosses, το οποίο σίγουρα προσδίδει στον τίτλο αντοχή.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Captain America and The Avengers

Συντάκτης
27 Απριλίου 2015
Author

Κώστας Διγώνης

Developer

Data East

Publisher

Data East

Πλατφόρμες

Arcade / NES / Mega Drive / Game Gear / Super NES / Game Boy

Κυκλοφορία

Οκτώβριος 1991 (Arcade)
Νοέμβριος 1991 (NES)
1992 (Mega Drive)
1993 (Game Gear)
Σεπτέμβριος 1993 (Super NES)
Φεβρουάριος 1994 (Game Boy)

Είδος

Beat 'em up

Θετικά

+ Από τα λίγα παιχνίδια με τους Εκδικητές
+ Πιστό στο ύφος του comic
+ Πολλά bosses που δεν θα βρείτε αλλού

Αρνητικά

- Αδύναμο συγκριτικά με άλλα παιχνίδια του είδους
- Καμιά καινοτομία που να το κάνει να ξεχωρίζει

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
7.0
Συνοψίζοντας

Αν και δεν είναι σε καμιά περίπτωση κακό, το Captain America and The Avengers δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη μετριότητα αφού δεν ξεχωρίζει σε κανένα τομέα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους, που κυριαρχούσαν την εποχή, ενώ δεν εισήγαγε καμία αξιόλογη καινοτομία. Συνιστάται πάντως στους οπαδούς των Εκδικητών και της Marvel γενικότερα.

6.5
Βαθμός
7.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1