Retro USB χειριστήρια

Το τέλειο δώρο για τους οπαδούς της εξομοίωσης!
by Κώστας Διγώνης on 19 Μαρτίου 2015

Για τους retro gamers θα υπάρχει πάντα το δίλημμα emulators ή original hardware. Οι εξομοιωτές προσφέρουν ευκολία και οικονομία χώρου και χρόνου (δεν χρειάζεται να στήσει κανείς μια ολόκληρη κονσόλα ή έναν home computer), βελτιώσεις στην ίδια την εμπειρία του παιχνιδιού (save states, καλύτερα γραφικά) ενώ επιτρέπουν και την διατήρηση του υλικού σε καλή κατάσταση (η χρήση φέρνει φθορά και το hardware δύσκολα αντικαθίσταται αν πάθει κάτι). Από την άλλη, επιλέγοντας το original hardware ο παίχτης θα ζήσει την εμπειρία του παιχνιδιού όπως ακριβώς αυτή σχεδιαστικέ αποφεύγοντας τυχών ψεγάδια στην εξομοίωση και χρησιμοποιώντας τα αυθεντικά χειριστήρια.

Για κάποια συστήματα η επιλογή γίνεται ευκολότερη λόγο ατελούς εξομοίωσης τους αλλά για τα παλαιότερα των οποίων η εξομοιώσει είναι σχεδόν αψεγάδιαστη (cycle accurate emulation) το κίνητρο για χρήση original hardware είναι ισχνό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως το μόνο κίνητρο για να «ξεθάβουμε» τα παλιά μας μηχανήματα αντί να καταφύγουμε σε εξομοιωτές είναι η αίσθηση μου μας δίνει το να κρατάμε τα αυθεντικά controllers.

Μέχρι πρότινος, πολλοί χρήστες κατέφευγαν στη χρήση των αυθεντικών controllers μέσω USB adapters. Το κόστος βέβαια αυτών adapters ήταν σχετικά υψηλό ενώ το μειονέκτημα της φθοράς του original hardware παρέμενε. Τη λύση έρχονται να δώσουν διάφορα χειριστήρια με σύνδεση USB τα οποία κυκλοφορούν και αποτελούν κλώνους retro controllers. Με μια πρόχειρη αναζήτηση βρήκα κλώνους χειριστηρίων κονσολών όπως NES, Super NES, Saturn, Nintendo 64 κ.α. σε τιμές χώμα (κάτω από 10€, σε μερικές περιπτώσεις και κάτω από 5€).

Πρόσφατα παρήγγειλα ένα τέτοιο χειριστήριο αντίγραφο του κλασικού NES controller και θα μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου. Μόλις το άνοιξα η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιάστηκα θετικά. Είχε δοθεί προσοχή στη σχεδίαση ώστε να είναι πιστό αντίγραφο του original. Τα χρώματα και το μέγεθος ήταν ακριβώς ίδια ενώ ακόμα και το σημείο από το οποίο ξεκινάει το καλώδιο σύνδεσης ήταν όμοιο με αυτό του αυθεντικού.

Μετά από λίγη ώρα βέβαια άρχισα να αντιλαμβάνομαι τις διαφορές από το πρωτότυπο. Η πρώτη διαφορά που γίνεται αντιληπτή στο μάτι είναι η απουσία του λογότυπου της Nintendo από το πάνω δεξιό μέρος του χειριστηρίου, πράγμα λογικό και αναμενόμενο αφού δεν αποτελεί επίσημο προϊόν της ιαπωνικής εταιρίας κολοσσού. Μια λιγότερο εμφανής αλλαγή είναι η διαφορετική γραμματοσειρά με την οποία είναι γραμμένα τα START, SELECT, A και Β αν και πρέπει να κοιτάξει κανείς πολύ προσεκτικά για να το προσέξει.

Στις περισσότερο πρακτικές διαφορές η περισσότερο σημαντική έχει να κάνει με τα τέσσερα πλήκτρα. Αντίθετα με τα πλήκτρα του επίσημου χειριστηρίου τα οποία έχουν κοίλη επιφάνεια (προσαρμόζεται το δάχτυλο μέσα τους), τα χειριστήρια κλώνοι έχουν πλήκτρα με κυρτή επιφάνεια. Μπορεί για πολλούς αυτή η διαφορά να μοιάζει ασήμαντη αλλά γίνεται αρκετά αισθητή αν το παιχνίδι διαρκέσει πολύ ώρα. Σημειώστε επίσης ότι το USB αντίγραφό είναι αισθητά ελαφρότερο από original. Τέλος, το καλώδιο δεν είναι τόσο μακρύ όσο αυτό του αυθεντικού NES controller αν και δεν νομίζω να ενοχληθεί κάποιος, στην ανάγκη υπάρχουν και τα καλώδια USB extension.

Γενικά νομίζω το χειριστήριο πετυχαίνει το σκοπό του. Ενισχύει την εμπειρία που προσφέρει η εξομοίωση φέρνοντας την πολύ πιο κοντά σε αυτό που προσφέρει το παιχνίδι με το αυθεντικό hardware. Το αν αυτό το «πολύ πιο κοντά» είναι ικανοποιητικό βέβαια είναι κάτι το υποκειμενικό. Εγώ πάντως θα παραγγείλω μερικά ακόμα!

Ακολουθεί μια σειρά από φωτογραφίες που έβγαλα στις οποίες μπορείτε να δείτε το αντίγραφο μαζί με ένα αυθεντικό, και εμφανώς κιτρινισμένο μετά από τόσα χρόνια, χειριστήριο του NES. Δείτε τες και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

  DSC00022Αντίγραφο και αυθεντικό μαζί (μπροστινη όψη)DSC00023
Αντίγραφο και αυθεντικό μαζί (πάνω όψη)

DSC00024Αντίγραφο και αυθεντικό μαζί (πλάγια όψη)

DSC00025Αντίγραφο και αυθεντικό μαζί

DSC00026Το αντίγραφο (μπροστινη όψη)

DSC00027Το αυθεντικό (μπροστινη όψη)

DSC00028Το αντίγραφο (πίσω όψη)

DSC00029Το αυθεντικό (πίσω όψη)

Σχόλια
What's your reaction?
LOL
67%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
33%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1