Assassin's Creed Chronicles: China

by Παύλος Κρούστης on 15 Μάϊου 2015

Το νέο Assassin's Creed είναι εδώ. Δεν αναφερόμαστε βέβαια στο βασικό μέλος της σειράς, που ακούει στο όνομα Syndicate και ανακοινώθηκε πρόσφατα, αλλά στο spin-off, που λέγεται Chronicles. Τα Chronicles θα είναι μία σειρά από 3 παιχνίδια Assassin's Creed, τα οποία έχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους όσον αφορά το gameplay και το στήσιμο και τελείως διαφορετικά σενάρια, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Τα άλλα 2 (India και Russia) θα κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στο έτος, ενώ το China είναι το πρώτο της τριλογίας αυτής.

Το παιχνίδι κυκλοφορεί ως μέρος του Season Pass για το Unity, ενώ πωλείται και ξεχωριστά προς 10€. Οφείλουμε να πούμε ότι η τιμή του για το περιεχόμενό του είναι ιδιαίτερα χαμηλή ή καλύτερα πιο σωστή από άλλες κοστολογήσεις σε παρόμοια προϊόντα. Θα μπορούσαμε άνετα να το δούμε και με 15 ή 20 ευρώ και δε θα μας έκανε καμία αίσθηση. Ευτυχώς, η Ubi έπραξε σωστά, καθώς έχει και καλή διάρκεια γι' αυτό που είναι (γύρω στις 6-9 ώρες), αλλά δίνει και κίνητρα για replay. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται.

2665418-acc_running_landscape-nologo

To Assassin's Creed Chronicles: China σας βάζει στο ρόλο της Assassin, Shao Jun, την οποία είχαμε γνωρίσει στην animated ταινία μικρού μήκους, Assassin's Creed: Embers, με πρωταγωνιστή τον Ezio Auditore (του AC 2). Στην ταινία ο Ezio διδάσκει την Shao και την μυεί στα μυστικά των Assassins, καθώς εκείνη προσπαθεί να αναδιοργανώσει την Order της. Με μέντορα τον Ezio, πώς θα μπορούσε να αποτύχει...

Το παιχνίδι μας ξεκινά το 1526, μετά τα γεγονότα της ταινίας, όπου η Shao Jun προσπαθεί να αντεπιτεθεί στους "τοπικούς" Templars, που ονομάζονται Tigers. Οι Tigers θεωρούν ότι οι τάξεις των Ασσασσίνων εκεί έχουν διαλυθεί, ενώ αγνοούν την ύπαρξη της Shao Jun. Εκείνη κάνει αισθητή την παρουσία της, καθώς προκειμένου να εισχωρήσει στα ενδότερα των Templars, παραδίδεται μόνη της σε αυτούς και φυλακίζεται υπό τις διαταγές του Gao Feng, κρατώντας μαζί το μυστηριώδες κουτί που της είχε χαρίσει ο Ezio, ώστε να μην την σκοτώσουν με το που τη δουν, αλλά να την κρατήσουν για ανάκριση.

Η δράση ξεκινά με το που δραπετεύετε από αυτήν τη φυλακή, προσπαθώντας παράλληλα να ανακτήσετε το κουτί (το οποίο περιλαμβάνει ένα Precursor αντικείμενο) και να δολοφονήσετε του βασικούς Templars, αρχηγός των οποίων είναι ο Zhang Yong. Στο δρόμο προς αυτόν, θα περάσετε από μερικές αδιάφορες ανατροπές, δε θα δεθείτε με κανέναν και τα cut-scenes σχετικά όμορφων στατικών εικόνων βοηθούν περισσότερο στο να απογυμνώσουν το budget του τίτλου και να σας κάνουν να αναρωτηθείτε για ποιο λόγο ο τίτλος δε βγήκε σε κονσόλες προηγούμενης γενιάς ή ακόμα και στο PS Vita, όπου θεωρούμε ότι θα ταίριαζε γάντι.

Πέρα από το αδιάφορο και συμπληρωματικό σενάριο, η Shao Jun θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί και σε "μεγαλύτερο" παιχνίδι. Ανεξάρτητα πάντως, θα περιμέναμε ένα παιχνίδι στην Κίνα με περισσότερα "απω-ανατολίτικα" στοιχεία. Το μόνο στοιχείο του που "φωνάζει" Κίνα είναι το water-colored στυλ του με χρώματα που θυμίζουν κάτι από εκείνο το μέρος του κόσμου. Για να είμαστε ακριβείς, το art direction του τίτλου είναι πανέμορφο και ίσως το μόνο τόσο καλό στοιχείο του.

Το gameplay βασίζεται στο "μεγάλο αδερφάκι" χρησιμοποιώντας κινήσεις που έχουμε δει σε παλαιότερους τίτλους ή κάποιες πειραματικές κινήσεις (όπως το σφύριγμα), που θα μπορούσαν να υπάρχουν και στα άλλα AC, αλλά για κάποιο λόγο δεν υπάρχουν. Το Chronicles: China δίνει έμφαση στο stealth κομμάτι, ενώ έχει και μηχανισμούς για μάχη σώμα με σώμα. Δυστυχώς το δεύτερο δε λειτουργεί και πολύ καλά. Μπορείτε να αποκρούετε/αποφεύγετε τα χτυπήματα των αντιπάλων και να προβείτε σε counter-attack ή jump over κλπ. Ενώ έχει ένα "κάποιο" βάθος, δε θα πάρετε ποτέ ικανοποίηση από αυτήν, καθώς σε συνδυασμό με τα non-mo-cap animations φαίνονται λίγο "ρομποτικά" και "πλαστικά". Θα θέλαμε όμως να δούμε το σύστημα αυτό βελτιωμένο ίσως. Δεν έχει κακές βάσεις, αλλά σίγουρα θέλει fine-tuning.

Kατά τ' άλλα θα σκαρφαλώσετε πολλές εκατοντάδες μέτρα, καθώς ο τίτλος παίζει μαζί σας με τις 2/3 διαστάσεις. Προσφέρει μια ελαφριά καινοτομία στο είδος, καθώς θα μπορείτε να σκαρφαλώσετε σε τοίχους που τους βλέπετε τόσο σε κάτοψη όσο και σε τομή. Εκεί που υστερεί όμως είναι στο ότι σας δίνει πολλές ευκαιρίες να ξεγελάσετε την A.Ι. και αρκετές επιλογές στο να την αποφύγετε εύκολα. Θα έχετε στη διάθεσή σας κρυψώνες, όπως χαντάκια, ντουλάπες και άλλα, ενώ θα έχετε και throwable αντικείμενα, όπως μαχαίρια, noise knives (μαχαίρια... θορύβου), αλλά και βεγγαλικά, που κάνουν stun στους αντιπάλους. Θα μπορείτε απλά να κρύβεστε σε μια απ' τις πολλές γωνίες ανά πάσα στιγμή επί της οθόνης και οι αντίπαλοι να σταματούν να σας κυνηγούν. Χάνεται οποιαδήποτε πρόκληση έτσι.

Τα βασικά σας όπλα είναι η λεπίδα Assassin που έχετε στο πόδι σας, το σπαθί σας και τέλος το Rope Dart, που μπορείτε να το χρησιμοποιείτε κυρίως για να κρεμιέστε από τα ταβάνια και να σκαρφαλώνετε σε αυτά. Η πιο συνηθισμένη σας κίνηση θα είναι -τι ποιο ταιριαστό- οι δολοφονίες. Όποτε βρίσκεστε κοντά σε κάποιον φρουρό που δε σας έχει παρατηρήσει, θα εμφανίζεται μια νεκροκεφαλή από πάνω του. Πατώντας το Χ/Υ (Xbox One) μπορείτε να τον δολοφονήσετε. Στην συνέχεια καλό θα είναι να κρύψετε το σώμα του στα διάφορα σημεία, που σας επιτρέπει η πίστα, ώστε να μην τον δουν οι συνάδελφοί του.

Το βασικό gameplay απαρτίζεται από τη διαδρομή σας από την αρχή προς το τέλος (συνήθως αριστερά προς τα δεξιά) σε μια αρκετά γραμμική πορεία, ενώ στο δρόμο σας θα βρίσκονται φρουροί, που πρέπει να αποφύγετε. Το πεδίο της όρασης των αντιπάλων θα το βλέπετε μόνιμα στην οθόνη σας στη μορφή γεωμετρικών σχημάτων. Καθένας τους, εκτός από τα διαφορετικά όπλα και δυνάμεις, μπορεί να έχει και διαφορετικό πεδίο όρασης/αντίληψης. Αν σας ανακαλύψουν, μπαίνετε σε μάχη, ενώ αν καταφέρετε να ξεφύγετε αρχίζει και μετρά αντίστροφη μέτρηση 10 δευτερολέπτων αλά Metal Gear Solid. Όσο πιο "σκιά" είστε, τόσο μεγαλύτερη βαθμολογία θα συγκεντρώσετε στο τέλος καθεμιάς από τι 12 πίστες. 2 από αυτές τις πίστες, αρκετά διασκεδαστικές θα λέγαμε, θα απαιτήσουν από εσάς να τις ολοκληρώσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, αφού πρόκειται για κυνηγητό. Εκεί θα χρησιμοποιήσετε με μια πολύ όμορφη ροή τις κινήσεις σας, όπως είναι το slide kill και άλλα, ενώ θα φανεί και ο αρκετά αποκρίσιμος χειρισμός με τις ρευστές κινήσεις (δε θα πέσετε σε μάχες... γι' αυτό).

Στο τέλος κάθε πίστας θα βαθμολογήστε για 3 κατηγορίες (stealth, μάχες, assassinations), ενώ θα παίρνετε και έξτρα πόντους αν ολοκληρώσετε και τα bonus objectives, που μπορεί να είναι να σώσετε κάποιους χαρακτήρες ή να συλλέξετε κάποια collectibles, παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα της κάθε πίστας. Ανάλογα με τους πόντους σας ξεκλειδώνετε και τα upgrades, τα οποία είναι συγκεκριμένα δώρα από κάθε level. Τα upgrades τα κρατάτε, ενώ μπορείτε να τα διατηρήσετε και στο Plus Game Mode (ή Hard Plus), κάτι που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη σειρά. Προσθέτει επιπλέον replayability όλο αυτό, ενώ σας αναθέτει και να τελειώσετε τα levels με τα καλύτερα scores και τους καλύτερους χρόνους.

Το Chronicles αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική προσέγγιση στο gameplay της σειράς, ενώ παράλληλα μας δίνεται σε ένα φρέσκο πακέτο με νέα πρωταγωνίστρια, νέο setting κλπ. To σενάριο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά είναι ευτυχές το γεγονός ότι η Ubisoft επέλεξε να αφιερώσει χρόνο για κάτι νέο. Δυστυχώς, το open-world/free-roam είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σειράς και θα προτιμούσαμε να δούμε κάτι σε metroidvania στυλ, καθώς θα ταίριαζε απόλυτα θεωρούμε. H Climax επέλεξε την εύκολη λύση...

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Assassin's Creed Chronicles: China

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

Climax Studios
Ubisoft Montreal

Publisher

Ubisoft

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

22 Απριλίου 2015

Είδος

Side-Scrolling / Action-Adventure / Stealth / Platform

PEGI

16

Θετικά

+ Όμορφο art direction
+ Ρευστές κινήσεις
+ Μια εναλλακτική πρόταση για τους fans της σειράς
+ Νέα πρωταγωνίστρια / Νέο setting
+ Replayability

Αρνητικά

- Είναι αρκετά "ρηχό" / Εύκολη εκμετάλλευση της A.I.
- Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές / Σχετικά μονόδρομος
- Οι μάχες είναι πολύ "πλαστικές"
- O Ezio ακούγεται αστείος

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
5.0
Συνοψίζοντας

Το Assassin's Creed Chronicles: China αποτελεί ένα αρκετά διασκεδαστικό αυτόνομο παιχνίδι, που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία του gameplay της βασικής σειράς στην απλοποιημένη (και 2,5D) μορφή τους. Έχει σημεία που δεν πατά καλά στα πόδια του και άλλα στα οποία η δράση είναι ρευστή.

Θα το προτείναμε στους fans της σειράς, καθώς θα νιώσουν γνώριμο το περιβάλλον, όπως και θα γνωρίσουν τους Assassins της Κίνας, αλλά στο είδος του έχουμε δει και καλύτερες προσπάθειες, όπως το Mark of the Ninja της Klei Entertainment. Δεν είναι ιδιαίτερα βαθύ και αυτό του αφαιρεί πόντους δυστυχώς, όπως και η απλή A.I., που θα σας βοηθήσει εύκολα να βρείτε "τρύπες".

Για όποιον όμως θέλει να δει πώς μεταφέρθηκε η σειρά στις 2,5 διαστάσεις, τότε τα 10 ευρώ που κοστίζει φαίνονται ελάχιστα και δίνει αρκετά καλή αξία στα χρήματά σας.

6.0
Βαθμός
5.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
20%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
60%
Sad
20%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1