Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

“Elementary, my dear Watson.”
by Γιώργος Νανάκης on 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αδιαμφισβήτητα, ο Sherlock Holmes αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους φανταστικούς χαρακτήρες και οι περιπέτειές του δεν περιορίζονται μόνο σε βιβλία. Tαινίες, τηλεοπτικές σειρές και βιντεοπαιχνίδια πλαισιώνουν τον εκκεντρικό ντετέκτιβ, ο οποίος με τον μοναδικό τρόπο σκέψης του, κατορθώνει να λύσει ακόμα και τα πιο πολύπλοκα μυστήρια. O Sherlock Holmes επιστρέφει ανανεωμένος και μας προ(σ)καλεί να τον ακολουθήσουμε. Shall we? 

SherlockHolmes1

Από τις αρχές περίπου του 2000 μέχρι σήμερα, οι περιπέτειες του Sherlock Holmes μεταφέρονται στον κόσμο των videogames από την Frogwares. Παιχνίδι σταθμό στη σειρά αποτέλεσε το προηγούμενο (The Τestament of Sherlock Holmes) καθώς με αυτό, η σειρά από παραδοσιακό point and click Adventure μεταπήδησε σε τρισδιάστατο Adventure τρίτου προσώπου χρησιμοποιώντας την μηχανή γραφικών που είχε φτιάξει η εταιρεία. Δύο χρόνια μετά, ο Sherlock Holmes καταφθάνει ανανεωμένος σχεδόν σε όλες τις κονσόλες, μεταξύ άλλων και στις κονσόλες νέας γενιάς, για να βελτιώσει όλα αυτά που προσπάθησε να μας προσφέρει το προηγούμενο παιχνίδι.

Ο τίτλος του παιχνιδιού παραπέμπει στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, με την μόνη διαφορά της χρήσης πληθυντικού αντί ενικού. Η χρήση φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς ο παίχτης καλείται να λύσει έξι διαφορετικές ανεξιχνίαστες υποθέσεις που αφορούν φόνους, κλοπές, εξαφανίσεις, κλπ. κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και να αποδώσει δικαιοσύνη σε κάθε μία από αυτές. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κεφαλαίων και το παιχνίδι εξελίσσεται αφηγηματικά με συγκριμένη σειρά παρουσίασης των υποθέσεων.

Στο παιχνίδι, ο παίχτης εξερευνεί τις σκηνές, στις οποίες έχει λάβει χώρα το αντίστοιχο έγκλημα, συλλέγει στοιχεία και στη συνέχεια δημιουργεί διάφορες εικασίες. Αυτές καταγράφονται στο παιχνίδι (συγκεκριμένα στο σημειωματάριο του Sherlock) και εφόσον εξαντληθούν όλα τα στοιχεία, ο παίχτης έχει τη δυνατότητα να συνδέσει τους ισχυρισμούς που έχει κάνει ώστε να καταλήξει στα αντίστοιχα συμπεράσματα. Αρκετά ισχυρό στοιχείο του παιχνιδιού είναι ότι διαφορετικοί συνδυασμοί οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα τα οποία φυσικά έχουν και διαφορετική βαρύτητα τόσο στην εξέλιξη του εκάστοτε κεφαλαίου όσο και στην έκβαση του αποτελέσματος της κάθε υπόθεσης. Για παράδειγμα, στην ίδια υπόθεση, οδηγούμενοι από διαφορετικές εικασίες καταφέραμε την πρώτη φορά να ενοχοποιήσουμε έναν αθώο, εν συνεχεία να καταδικάσουμε σε φυλάκιση τον πραγματικό ένοχο και στο τέλος να εξιλεώσουμε τον πραγματικό ένοχο αφήνοντας τον ατιμώρητο. Αρκετά πρωτότυπο αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το τέλος του, το παιχνίδι σας παρουσιάζει 10 διαφορετικά τέλη για όλες τις υποθέσεις. Όλα αυτά φυσικά συνοδεύονται με τις αντίστοιχες επεξηγηματικές σκηνές και την αρμόζουσα φήμη να ακολουθούν τον Sherlock Holmes μέχρι τέλους. Αν και ο τρόπος με τον οποίο εξερευνεί κάποιος τα στοιχεία στις διάφορες τοποθεσίες του παιχνιδιού είναι επαναλαμβανόμενος, η Frogwares έχει φροντίσει να σπάσει αυτή την μονοτονία προσθέτοντας μερικά mini-games στο ενδιάμεσο που προσπαθούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του παίχτη αμείωτο. Δυστυχώς όμως και αυτά επαναλαμβάνονται και από ένα σημείο και μετά παύει να υπάρχει το στοιχείο της πρωτοτυπίας και της έκπληξης.

SherlockHolmes4

Από άποψη γραφικών, το παιχνίδι κάνει χρήση της Unreal 3 Engine. Μια σαφώς μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο. Το παιχνίδι που μας δόθηκε για τις ανάγκες του review ήταν η έκδοση του PlayStation 4 και τα γραφικά ήταν άκρως λεπτομερή και πλούσια, όποια τοποθεσία και αν επισκεφθήκαμε. Όλοι οι ήρωες που θα συναντήσετε στη διάρκεια του παιχνιδιού είναι μοναδικοί και εξαιρετικά επιμελημένοι. Οι ερμηνείες επίσης είναι αξιόλογες και εναρμονίζονται πλήρως με το προφίλ των αντίστοιχων ηρώων που σκιαγραφούν. Ο χειρισμός είναι καλός και ομαλός αν και ορισμένες φορές προκύπτουν προβλήματα στην κίνησης του χαρακτήρα στις 3 διαστάσεις που παρόλα αυτά όμως δεν χαλάνε την συνολική εμπειρία του παιχνιδιού. Εκτός από το να βλέπετε τον Sherlock και να τον ακολουθείτε μέσω μίας αόρατης κάμερας, το παιχνίδι σας δίνει την δυνατότητα να παίξετε και μέσω πρώτου προσώπου από την αρχή μέχρι το τέλος ή να πραγματοποιείτε εναλλαγές ανάλογα με την περίσταση. Τέλος, αρνητικό στοιχείο αποτελούν οι χρόνοι φορτώματος του παιχνιδιού κυρίως όταν ο παίχτης επισκέπτεται κάποια άλλη τοποθεσία από αυτή που ήδη βρίσκεται, γεγονός που δεν δικαιολογεί σχεδόν καθόλου τα 9GB που καταλαμβάνει το παιχνίδι στην κονσόλα κατά την εγκατάσταση. Για να εξομαλύνει κάπως την κατάσταση η Frogwares, κατά τη διάρκεια των φορτωμάτων, επιτρέπει στον παίχτη να επισκεφθεί τις σημειώσεις του μέσα στο παιχνίδι και να αναθεωρήσει τα μέχρι τώρα στοιχεία της υπόθεσης με την οποία ασχολείται.

SherlockHolmes9

Όλες οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν, τραβήχτηκαν μέσω του Photo Mode του PlayStation 4. 

To παιχνίδι μας παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του Review από την εκδότρια εταιρεία του παιχνιδιού, Focus Home Interactive.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Frogwares

Publisher

Focus Home Interactive

Διανομή

Focus Home Interactive

Πλατφόρμες

PC / PS3 / PS4 / Xbox 360 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

3 Οκτωβρίου 2014

Είδος

Adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Εναλλακτικά τέλη σε κάθε υπόθεση

+ Χρήση της Unreal 3 Engine στα γραφικά

Αρνητικά

- Μεγάλοι χρόνοι φορτώματος μεταξύ τοποθεσιών

- Μικρά προβλήματα στον χειρισμό

- Επαναλαμβανόμενο gameplay

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Όλοι οι τίτλοι Sherlock Holmes είναι εξαιρετικά προσεγμένοι και καλοφτιαγμένοι, κάτι που εισπράττει ο οποιοσδήποτε από τα πρώτα κιόλας λεπτά παιχνιδιού. Οι λάτρεις (και μη) των Adventure Games οφείλουν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο τίτλο παρά τα μικρά προβλήματα που τον ακολουθούν. Το παιχνίδι αποτελεί τέλεια επιλογή ενασχόλησης λίγο πριν καταφθάσουν οι μεγάλες κυκλοφορίες του Οκτωβρίου.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
100%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1