Deception IV: The Nightmare Princess

by Σταύρος Ζήσης on 21 Ιουλίου 2015

Στα γρήγορα, τι υπόθεση είχε το τελευταίο παιχνίδι που παίξατε; Ήσασταν ο καλός της υπόθεσης που αρπάζετε ένα όπλο ή τη στολή σας, ζήσατε την περιπέτειά σας, νικούσατε τον κακό και σώσατε τον κόσμο; Ε μια απ’τα ίδια πάντα. Τι θα γινόταν όμως αν εσείς ήσασταν ο κακός και έρχονταν όλοι να σας σκοτώσουν; Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Deception!

deceptionIV-3

Η σειρά Deception έχει τις ρίζες της στο PS1 με το πρώτο παιχνίδι, το Invitation to Darkness, να είχε βγει το ’96 και να δίνει στον παίχτη την ευκαιρία να είναι αυτός ο κακός της υπόθεσης, κάτι που ήταν πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή, ενώ ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες ευκαιρίες. Προσοχή, δεν μιλάω για το στυλ παιχνιδιών όπως το Infamous που διαλέγετε αν θα ακολουθήσετε καλό ή κακό μονοπάτι, ούτε άλλα που είστε κάπως μοχθηρός αλλά πολεμάτε άλλους πιο κακούς από εσάς. Εδώ είστε ο κακός και πολεμάτε καλούς. Τελεία και παύλα! Σαν το Overlord 2 δηλαδή. Τα παιχνίδια δεν είχαν και τεράστια εμπορική επιτυχία, αλλά με 5 τίτλους (και το TRAPT του PS2 ανήκει στη σειρά) η Tecmo έχει καταφέρει να μαζέψει ένα cult κοινό. Το Deception IV: The Nightmare Princess αποτελεί μια αναβαθμισμένη επανακυκλοφορία του Deception IV: Blood Ties που είχε κυκλοφορήσει πέρσι σε PS3 και PS Vita.

Το The Nightmare Princess περιέχει 2 ιστορίες. Η μία είναι η προϋπάρχουσα Dark Side Princess, που ακολουθεί την ιστορία της Laegrinna, της λιγοστά ντυμένης (για την Tecmo μιλάμε παιδιά!) κόρης του διαβόλου, που αναλαμβάνει να σκοτώσει όλους όσους εισέρχονται στο κάστρο της και να καταφέρει να αναγεννήσει τον πατέρα της. Η δεύτερη ιστορία έχει να κάνει με τη Velguirie, την άλλη κόρη του διαβόλου, που σκοπός της είναι να σκοτώνει όποιον κακομοίρη τύχει να κοιμάται μετατρέποντας τα όνειρά του σε εφιάλτες. Ετσι απορροφά τις ψυχές των θυμάτων της και αυξάνει τη δύναμή της, ενώ ετοιμάζεται για την επιστροφή του πατέρα της. Σε αντίθεση με το πλήρες 3D gameplay, η ιστορία που εξελίσσεται ανάμεσα στις αποστολές σας αποτελείται απλά από παράθυρα διαλόγων με τα sprites των χαρακτήρων, κάτι που χαλάει κάπως την όλη ζωντάνια, αλλά ας πούμε ότι η αφήγηση δεν είναι από τα δυνατότερα σημεία του παιχνιδιού. Με εξαίρεση μερικούς χιουμοριστικούς διαλόγους είναι πιο πολύ δικαιολογία για να μάθετε ποιος είναι ο επόμενος ταλαίπωρος που θα ξεκάνετε. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς: Δεν πρόκειται να παίξετε το Deception για την ιστορία του.

Πως θα ξεπαστρέψετε τους αντιπάλους σας; Με παγίδες! Το gameplay του τίτλου περιστρέφεται γύρω από την κατάλληλη αξιοποίηση του περιβάλλοντος για να στήσετε μια σειρά από κατάλληλες παγίδες για να εξουδετερώσετε τους εισβολείς. Και όταν λέω παγίδες εννοώ από τα κλασσικά: μπανανόφλουδα και τσουγκράνα στο πάτωμα, μέχρι και το εκκρεμές τσεκούρι και το ταβάνι με καρφιά ή άλλα πιο εξεζητημένα βασανιστήρια! Για την ακρίβεια υπάρχουν γύρω στις 170 παγίδες για να πειραματιστείτε. Όρεξη να έχει η φαντασία σας! Καταστρώστε τα σχέδιά σας και τοποθετήστε στρατηγικά τις παγίδες σας, τραβήξτε τα ανύποπτα θύματά σας σε αυτές και η διασκέδαση ξεκινά! Αν έχετε κι εσείς μια σαδιστική πλευρά, θα συνειδητοποιήσετε ότι έχει απίστευτη πλάκα το τι μπορείς να κάνεις με μια μεγάλη γκάμα από παγίδες που ίσως με τη μια να μην φαίνονται και πολύ βλαβερές, αλλά σε συνδυασμό με άλλες ή και με τις παγίδες του περιβάλλοντος δίνουν άλλη έννοια στη λέξη “πόνος” (κι εγώ μάλλον θα πρέπει να δω έναν ψυχίατρο)! Μάλιστα οι παγίδες χωρίζονται σε κατηγορίες elaborate, sadistic και humiliating και το παιχνίδι ανταμείβει τις διαφοροποιήσεις και την ποικιλία στα combo σας, η οποία θα χρειαστεί γιατί καθώς τα πράγματα γίνονται πιο ζόρικα, θα εμφανίζονται και πιο καλά εξοπλισμένοι εχθροί που θα είναι ανθεκτικοί στα διάφορα αμυντικά σας συστήματα. Η νέα προσθήκη του The Nightmare Princess (εκτός από τις νέες παγίδες), η Velguirie, μπορεί να επιτεθεί άμεσα με κλωτσιές στους αντιπάλους ρίχνοντάς τους έτσι σε μια παγίδα.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι το ίδιο το παιχνίδι κάνει ξεκάθαρο ότι αυτοί που έρχονται για το κεφάλι σας (κι εσείς τους σκοτώνετε) δεν είναι κάποιοι απρόσωποι mooks, αλλά κανονικοί χαρακτήρες με ονόματα, προσωπικότητες και κάποιο ιστορικό που σκοπεύουν στο να σας κάνουν να το έχετε βάρος στη συνείδησή σας. Για παράδειγμα, ένας κατατάχτηκε στην αποστολή μόνο και μόνο για να βγάλει κάποια χρήματα για να αγοράσει φάρμακα για την άρρωστη μητέρα του. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι κακομοίρηδες που δεν έχουν καμία σχέση με το όλο θέμα και απλά περιπλανιούνταν και έτυχε να βρεθούν στο κάστρο σας. Αυτοί θα προσπαθούν να ξεφύγουν χωρίς να σας πειράξουν, αλλά δεν κερδίζετε τίποτα αν τους αφήσετε, οπότε γιατί να μην τους προσθέσετε στη συλλογή σας; Επιπλέον, σε κάθε κεφάλαιο οι τρεις βοηθοί σας θα σας βάζουν να εκτελέσετε κάποιες υπο-αποστολές, όπως το να κάνετε κάποιο συγκεκριμένο σκορ ή να κάνετε κάποιο combo χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη παγίδα και εκεί είναι που θα χρειαστεί πιο πολύ η στρατηγική, αλλά αξίζει μιας κι έτσι έχετε τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε κι άλλες παγίδες για το οπλοστάσιό σας. Μια νέα ευχάριστη προσθήκη είναι και το Deception Studio, όπου μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας εχθρούς και αποστολές και να τα ανεβάσετε στο PSN για να έχουν κι άλλοι παίχτες πρόσβαση σε αυτά. Κατά τα άλλα, υπάρχουν και τα κλασσικά Leaderboards όπου συγκρίνετε τα σκορ σας με αυτά των υπόλοιπων σαδιστών του διαδικτύου.

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά υπάρχουν και μερικά αρνητικά στο όλο θέμα. Μέχρι πραγματικά να καταφέρετε να μάθετε απ' έξω τις παγίδες θα χρειαστεί πολύ δοκιμασία-και-λάθος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμό και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το timing ενεργοποίησης κάθε παγίδας. Σχετικά με τις υπο-αποστολές που λέγαμε παραπάνω, θα βρείτε ότι εκεί είναι που θα χρειαστεί πολύ trial-and-error και εκεί είναι που το παιχνίδι ή θα το αφήσετε κάτω και απλά θα πάτε παρακάτω ή θα πεισμώσετε και θα αλλάξετε στρατηγική. Ένα άλλο πρόβλημα βγαίνει στην επιφάνεια όταν το παιχνίδι αποφασίζει να ρίξει κατά πάνω σας πολλούς εχθρούς με τη μία, όπου μάλλον θα έχετε βρει και από προηγούμενες αποστολές ένα κόλπο που δουλεύει πάντα και απλά θα το spamάρετε συνέχεια και ο Θεός βοηθός. Όλα αυτά τα παραπάνω δυστυχώς κάνουν το παιχνίδι αρκετά επαναλαμβανόμενο και η πρόκληση του να καταφέρεις να χρησιμοποιήσεις όλες τις δυνατές στρατηγικές για να ολοκληρώσεις 100% όλα τα κεφάλαια μάλλον θα αρέσει σε λίγους. Δεν βοηθάει επίσης και το γεγονός ότι το παιχνίδι από την αρχή σας παραχωρεί μερικές παγίδες που παραείναι χρήσιμες λόγω της ζημιάς που κάνουν και πόσο εύκολο είναι να μπουν σε combo, σε σημείο που θα σας βγάλουν εύκολα μέχρι και στα τέλη του παιχνιδιού και δεν θα θέλετε να τις αποχωριστείτε.

Στον οπτικό τομέα το παιχνίδι δεν φαίνεται να προσπαθεί να ανταγωνιστεί άλλα παιχνίδια των αντίστοιχων κονσολών. Τα γραφικά φαίνονται πιο πολύ σαν να ήρθαν από τα πρώτα χρόνια του PS3. Τα περιβάλλοντα δεν έχουν και μεγάλη λεπτομέρεια, ενώ θα βρεθείτε συχνά να έχετε ένα deja-vu όταν θα αντιμετωπίζετε αντιπάλους λόγω των επαναχρησιμοποιημένων μοντέλων. Το frame-rate από την άλλη μεριά δόξα τω Θεό είναι εξαιρετικά σταθερό και δεν χαλάει τη ροή του gameplay. Αν έχετε ενδοιασμούς σχετικά με το ποια έκδοση να προτιμήσετε, μπορώ να σας πω ότι όλες οι εκδόσεις είναι ίδιες. Η έκδοση του PS4 είναι απλά η έκδοση του PS3 στα 1080p και 60fps, χωρίς να έχει κάποια βελτιωμένα textures ή περισσότερη λεπτομέρεια, ενώ η έκδοση του PS Vita (εκεί δοκιμάστηκε το παιχνίδι) στέκεται εξίσου επάξια απέναντι στα δύο μεγάλα αδέρφια.

d41

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την αντιπροσωπεία της Koei Tecmo στην χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Deception IV: The Nightmare Princess

Author

Σταύρος Ζήσης

Developer

Koei Tecmo

Publisher

Koei Tecmo

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PS4 / PS3 / PS Vita

Tested on

PS Vita

Κυκλοφορία

17 Ιουλίου 2015

Είδος

Αction / Strategy / RPG

PEGI

16

Θετικά

+ Μεγάλη ποικιλία από παγίδες

+ Απαιτεί στρατηγική και επιμονή

+ Πολύ περιεχόμενο

+ Διασκεδαστικό με τον δικό του παράξενο τρόπο

+ Δύσκολα θα βρείτε κάτι παρόμοιο

Αρνητικά

- Μπορεί να γίνει επαναλαμβανόμενο

- Και εκνευριστικό λόγω της δοκιμασίας-και-λάθους

- Κάπως απαρχαιωμένα γραφικά

- Λίγο τσιμπημένη τιμή

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το Deception IV: The Nightmare Princess είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε ένα αρκετά συγκεκριμένο κοινό. Μπορεί να μην έχει και τα πιο ρεαλιστικά γραφικά, αλλά αποζημιώνει με το επίπεδο στρατηγικής του και τις μεγάλες προκλήσεις του. Σίγουρα θα αποτύχετε σε κάποιες από τις προκλήσεις, θα πρέπει να βελτιώσετε πολύ τον χρονισμό σας για να κάνετε τα combo της φαντασίας σας να δουλέψουν και θα χρειαστεί να παίξετε αρκετές φορές κάποια κεφάλαια, αλλά μετά έρχεται και η μεγάλη ικανοποίηση. Αν έχετε ήδη αγοράσει το Blood Ties, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να αποκτήσετε πρόσβαση στο νέο περιεχόμενο χωρίς να πληρώσετε την πλήρη τιμή. Αν σας άρεσε, τότε θα βρείτε αρκετό νέο περιεχόμενο στο The Nightmare Princess. Αν στην πορεία όμως το παρατήσατε, τότε δύσκολα θα βρείτε κάτι που να αξίζει να πληρώσετε τα €40+ για μια αναβαθμισμένη επανέκδοση.

Το Deception Studio και τα levels της κοινότητας δίνουν ακόμα περισσότερο replay value και μπορούν να σας κρατήσουν ακόμα και αφού έχετε τελειώσει τις κύριες ιστορίες. Επίσης, δεν πρόκειται να βρείτε κάτι παρόμοιο στις κονσόλες της Sony που να μοιάζει με το στυλ κωμωδίας που βλέπαμε στα Tom & Jerry και Looney Tunes. Σίγουρα γίνεται κάπως επαναλαμβανόμενο, αλλά είναι αναμφισβήτητο το πόσο επικίνδυνα διασκεδαστικό είναι να στήνεις ένα πολύ εξεζητημένο και περίπλοκο συνδυασμό από απίθανες παγίδες και να το βλέπεις να δουλεύει εξευτελίζοντας όποιον δύσμοιρο προσπάθησε να σας εναντιωθεί. Όλοι είναι ίσοι κάτω από τα τακούνια σας! Απολαύστε το, σαδιστικοί μου σύντροφοι!

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
100%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1